МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 64-та ТЕМА

  • 76 101
  • 756
  •   1
Отговори
# 555
  • 1st floor
  • Мнения: 9 832
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна от Лидл. За първи път ползвам такъв уред и ме мъчи един въпрос - оставяте ли машините сами, без надзор? В упътването изрично пише, да не се прави, но защо тогава е този отложен старт?  newsm78 Сега съм я пуснала, но ще ми се наложи да изляза преди печенето и се хвърлих в едни размисли как тестото прелива от казанчето върху реотаните и става пожар... ooooh!

# 556
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 428
Оставяла съм я. Правя хляб и през нощта, като на сутринта да го извадя. Слагам и през деня с отложен старт, за да меси, докато ме няма. Гледам обаче да съм вкъщи, когато го е изпекла, за да го извадя.
Досега не съм имала проблем с преливане на тестото или нещо друго.

# 557
  • Мнения: 164
Аз си я наблюдавам, защото ми се е случвало едната бъркалка да излезе при месенето, запъва другата и бучи... не знам колко време би издържала така машината. Преди съм оставяла, прибрах се малко след края на програмата и хлябът беше доста попрепечен, с дебела кора.

# 558
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Наблюдавах в началото. Вече знам как се държи и точните рецепти и вися само при направа на козунак. За всичко друго я оставям да се оправя сама. Зареждам и вадя. Не я оставям да работи, когато ме няма, обаче. От съображения за сигурност.

# 559
  • София
  • Мнения: 3 049
 Никога не работи съвсем сама, защото винаги вадя бъркалките. Не мога да си предсравя, че е нормално, половината хляб да остане по тях след изтръскването от кошницата.

# 560
  • Мнения: 7 299
Аз така и не се пробвах да ги вадя перките,но пък много малко полепнало има по тях,ще снимам при следващото правене.Иначе на баща ми е с една перка,някаква испанска марка и като я вади наистина излиза цял залък хляб с нея.Не я оставям,пускам я винаги сутрин,не съм ползвала още отложен старт.

# 561
  • Мнения: 46
Здравейте, някой правил ли е безглутенов хляб. Сега изпекох един, но стана като паве и не знам дали е нормално или трябва да си бухне като бял хляб. Благодаря предварително.

# 562
  • 1st floor
  • Мнения: 9 832
Да докладвам - оставих козунакът сам, бъркалки не вадя - те сами лесно си остават на казанчето, пропуснах намазването с яйце и мокра захар. Не съм причинила пожар, пу-пу, къщата е цяла, козунакът изглежда прекрасно, само се наложи да го бухна в горещата фурна за въпросната коричка с жълтък и захар. Дано довечера домочадието го одобри и на вкус.  Laughing
Имам и още един въпрос - не посмях да сложа локум, за да не залепне при печене за казанчето. Вие слагате ли? newsm78


# 563
  • Somewhere in Spacetime
  • Мнения: 1 428
Не остава много от хляба по бъркалките, често даже чисти излизат. Мазнината винаги я сипвам върху тях.
Ако трябва да стоя до машината и да я вардя, за какво ми е? Съвсем спокойно мога да замеся хляб без месене и да го изпека във фурната. Козунакът е изключение.
През нощта оставям и крок потa да готви и на сутринта имам готово ястие.

Слагам локум и мармалад в козунака, но след последното месене. Вадя тестото, разделям на три части, разстилам на кора и слагам каквото съм решила. После оплитам тестото в плитка, връщам го в казанчето да втасва и да се пече.

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 16:47 от Black Hole

# 564
  • Мнения: 851
Аз лично слагам локум,не е залепвал,но го режа на малки парченца-колкото лешник!

# 565
  • Мнения: 24 729
Оставяла съм я, примерно стартирам я и отскоча в близката бирария или да пазарувам или нещо от сорта. Сестра ми също оставя нейната да работи и излизат с племенника ми навън да играе. То дали ще се запилея в квартала или ще се затворя в другата стая и няма да вляза в кухнята с часове... все тая.

За безглутеновия хляб - нямам личен опит, но няма никаква логика да стане пухкав като бял хляб. Той дори и пълнозърнестият няма как да стане чак така, а и тесто без глутен няма как да бухне от маята. Безглутеновите не са ли предимно разни содени, а не с мая? Би трябвало да се получават по-добре със сода или бакпулвер.

# 566
  • Мнения: 8 022
НеПоКоРнА,би ли снимала козунака преди домочадието да го изяде,и ако може да пишеш по коя рецепта е?Благодаря!

# 567
  • Добрич
  • Мнения: 6 257
Редовно оставям машината сама. Да чукна на дърво, от 2009 до сега нямам издънки.
Като бях с Мулинекс по бъркалките оставяше тесто. При Горение излизат като облизани.
В козунака слагам локум след последното месене. За 1500 г. две кутии локум.
Безглутеновият хляб с мая се получава ако сложиш ксантанова гума. Мога да дам сполучлива рецепта. Пробвах без ксантанова гума, пробвах със сода, правих различни комбинации... Най-удачно е с мая и ксантанова гума.

# 568
  • 1st floor
  • Мнения: 9 832
Следващият ще е с локум значи! Simple Smile Това се получи днес:

Скрит текст:

Рецептата е от една група във фейса на Цвети:

Последна редакция: пт, 12 апр 2019, 18:12 от НеПоКоРнА

# 569
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 130
Здравейте, от скоро имам хлебопекарна от Лидл. За първи път ползвам такъв уред и ме мъчи един въпрос - оставяте ли машините сами, без надзор? В упътването изрично пише, да не се прави, но защо тогава е този отложен старт?  newsm78 Сега съм я пуснала, но ще ми се наложи да изляза преди печенето и се хвърлих в едни размисли как тестото прелива от казанчето върху реотаните и става пожар... ooooh!
един от недостатъците на машината е , че не може да преценява.
не може да прецени дали консистенцията на тестото е както трябва , дали тестото е втасало както трябва. а това е може би основното в хлебо/козунако - правенето. особено козунака иска малко ПО- така внимание.

Общи условия

Активация на акаунт