Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 53 939
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
Какво четете сега? Някой да е попаднал на нещо интересно?
Буквално нищо не чета в момента. Януари 2019 може и да съм посъбрала едно-друго за четене.
А коя фентъзи порода/раса*... ви е любима? Или ако не любима, то поне следите с интерес различните варианти на характерните черти им във различните фентъзи книги/саги.

* - Вампири, върколаци, елфи (всякакъв калибър), ангели, демони, дракони, магьосници и т.н.

# 496
  • Вестерос
Определено магьосници/вещици Heart Eyes

# 497
  • България

А коя фентъзи порода/раса*... ви е любима? Или ако не любима, то поне следите с интерес различните варианти на характерните черти им във различните фентъзи книги/саги.

* - Вампири, върколаци, елфи (всякакъв калибър), ангели, демони, дракони, магьосници и т.н.
  Магьосници, вещери, некроманти  Grinning.
Вампири, върколаци не харесвам, елфите също не са ми особено симпатични.

# 498
  • Майничка
Снощи смелих един сборник разкази на Марк Лоурънс "Братството на пътя", който ми оправи настроението. Свързано е с "трънената" сага, развива малко по-подробно някои второстепенни герои и определено представя автора в добра светлина откъм кратките форми.

На въпроса на Аниш - хората са ми най-интересни, така или иначе, авторите не могат да избягат от човешките стереотипи, дори в "чужда" кожа.

# 499
Хора, буквално преди пет минути влязох в Сиелата, под Ректората, пред Метрото. попитах за най-новата книга на Джош Малерман - казаха ми да проверя в края на следващата седмица. Явно и там са в очакване.  там където надникнах пише  "октомври" без дата, явно ще трябва да се проверява.

https://ciela.com/kovchegat-na-keral.html - хъм тук пише, че не е наличен

http://ciela.bg/books/book/kovchegt-na-kerl/2866 - тук пише "октомври"
,
Моарейн, оказва се, че с теб имаме  близки вкусове. И намен не ми допадат особено елфите (много са горделиви и високомерни), а върколашко-вампирските истории ги обърнаха на лигави тийнджерски романчета, които яко ме дразнят. Искам нещо по-хард- "Дракула", "Сейлъмс лот" или Вампирските хроники на Ан райс (най-вече това). книгите на Стефани Меър или Касандра Клеър за мен са супер лигави, а и не само те.
от другите видове съм почитател на джуджетата, много ми допада, че са близки до хората -  не живеят завинаги, като елфите а само много дълго, вкопчени са във  традициите си  и не се притесняват да не се държат благоприлично.
разбира се, обичам си от хората - най вече магьосниците и най-вече на некроманти и пироманти и  разни магове владеещи елементаталната магия (огън, вода, въздух, земя).

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 09:07 от Джон Сняг

# 500
Аз харесвам драконите и демоните. И тъмните елфи донякъде. Те най-трудно могат да се вкарат в човешния стериотип, което кара авторите да си поразмърдат сериозно въображението за нещо наистина чуждо и непонятно. За жалост много рядко се срещат свестни попадения.

# 501
  • Пазарджик/Лондон
Аз харесвам вси4ки - хора, елфи, вампири, вещици, магьосници и т.н., важното е купон да става Joy.

# 502
Аз си падам по магьосниците, колкото по-могъщи, толкова по добре.
Снощи смелих един сборник разкази на Марк Лоурънс "Братството на пътя", който ми оправи настроението. Свързано е с "трънената" сага, развива малко по-подробно някои второстепенни герои и определено представя автора в добра светлина откъм кратките форми.
На какъв език я чете? На Малерман не съм прочела още "Гоблин" и "Пианото", тази ще изчака. Чудя се дали днес да не си купя "Небе в дълбините" струва ми се, че ще е добра или да започна книгата която съм си приготвила "2012 войната на душите".

# 503
  • София
Аз от целия пантеон от създания само зомбита не харесвам. Буквално като чуя нещо за зомбита и обръщам наобратно Astonished

# 504
  • България
Моарейн, оказва се, че с теб имаме  близки вкусове. И намен не ми допадат особено елфите (много са горделиви и високомерни), а върколашко-вампирските истории ги обърнаха на лигави тийнджерски романчета, които яко ме дразнят. Искам нещо по-хард- "Дракула", "Сейлъмс лот" или Вампирските хроники на Ан райс (най-вече това). книгите на Стефани Меър или Касандра Клеър за мен са супер лигави, а и не само те.
от другите видове съм почитател на джуджетата, много ми допада, че са близки до хората -  не живеят завинаги, като елфите а само много дълго, вкопчени са във  традициите си  и не се притесняват да не се държат благоприлично.
разбира се, обичам си от хората - най вече магьосниците и най-вече на некроманти и пироманти и  разни магове владеещи елементаталната магия (огън, вода, въздух, земя).
 Да, даже мислех да напиша, че и джуджетата са ми доста симпатични. Smile

Аз от целия пантеон от създания само зомбита не харесвам. Буквално като чуя нещо за зомбита и обръщам наобратно Astonished
 О, тия даже не ги броя за част от света на фантастиката/фентъзито.  Mr. Green

# 505
За писателя съдя по дълбочината на човешките образи. Фантастичните същества са бонус, ако авторът е добър, успява да развихри фантазията си добавяйки ги в сюжета. Впечатляват ме най-вече, когато в изграждането им има подтекст.
Фигълите ме забавляват много.

# 506
  • София
Аниш, страхотен въпрос Heart На мен любими са ми елфите. Обичам образа на живота без смърт - песните им, красотата на поезията, мъдростта им. Верността. Да, горди са, но само спрямо другите раси....защото са неподвласни на страстите, а това е голяма свобода Simple Smile Обичам да чета за строежите им, за заниманията им - например как научили някои дървета да говорят и живеят, обичам проникновеността, с която съзерцават всичко!
Вероятно сте се сетили, че мисля за Толкиновите елфи Grinning

# 507
Аз не харесвам вампири, затова яко се изкефих на вампирите на Илона Андрюс Simple Smile Безмозъчни телепатично управлявани черупки и прибрани в склада. А така Simple Smile така биват Simple Smile

# 508
Аниш, страхотен въпрос Heart На мен любими са ми елфите. Обичам образа на живота без смърт - песните им, красотата на поезията, мъдростта им. Верността. Да, горди са, но само спрямо другите раси....защото са неподвласни на страстите, а това е голяма свобода Simple Smile Обичам да чета за строежите им, за заниманията им - например как научили някои дървета да говорят и живеят, обичам проникновеността, с която съзерцават всичко!
Вероятно сте се сетили, че мисля за Толкиновите елфи Grinning
Ами не, за тези на Клеър и Маас. Wink Шегата настрана, Феанор  е готин.

# 509
 Да, даже мислех да напиша, че и джуджетата са ми доста симпатични. Smile

О, тия даже не ги броя за част от света на фантастиката/фентъзито.  Mr. Green

зомбитата са задължителна част от армията на всеки некромант. Много е готино като вдигнеш 10 000 мъртви и ги запратиш по врага.*
В Conan The Champion ** имя страхотна ситуация. Две кралства (може би е по правилно да каже - две северни банди ) се бият, идва Конан, едната надвива другата. Но изведнъж пада нечовешки студ и те не могат да погребат мъртъвците. отлагат го за другият ден. И изведнъж всички трупове - и от техни и "чужди" се вдигат като зомбита, защото противниковият некроман тги е впрегнал. Яко!
тук трябва да уточним какво разбираме под "зомби". В някои романи от оня свят се връща човек с разсъдък, но без воля, а в други - без разсъдък.
тук отново трябва уточним - има и личове, зомбитата въобще не са една категория. Мартин  пренесе Другите направо до  Върховно Зло, давайки им централна роля.

*особено готино е, ако знаеш, че колкото и зомбита да убие врага,  утре ти ще имаш ОЩЕ войници, защото той ще даде жертви.

**преведена супер неправилно като Конан Наемника

Аниш, баш за Феанор няма да се съглася. Самовлюбен кучи син. От него започва разцеплението. Ако бе дал Силмарилите на Валарите, щеше да спести много мъки. в крайна сметка те не са негови. Всичко му е дадено от Валарите - и знанията и уменията, и дори живота (Елфите преди това ги е нямало). Всичко има от Валарите, а им се "зъби".  Ако се е отнасял с братята си, само защото са от друга майка нямам думи. Виж за Елронд или за Финголфин мога да се съглася че са готини, но Феанор и поколението му - не!

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 12:18 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт