Фентъзи и фантастика - Тема 15

• 53 878
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
За запознанство с Лоис Бюджолд преди време започнах с поредицита "Шалион", не ми хареса. Сега реших да и дам отново шанс. Не ми се започва дълга поредица, затова "Бараяр" отпадна и започнах "Споделящият нож", но пак съм разочарована. В началото на първата книга имаше някакво действие и след това мъка. В следващите книги има ли някакво действие или  сега ще се запознаваме със семейството на Дъг след като вече твърде обширно се запознахме с това на девойката.

# 556
Не, не бих казала. Има действие, борят се с разни неща, но общо взето си отива направо в любовна история.
Аз харесвам най-много Бараяр, прекрасна фантастика. Особено първите две- три книги за Корделия и оня там мъжът й, на когото не съм голям фен, ги четох няколко пъти и пак не се сещам кое след кое се случваше, има много екшън Simple Smile и действие Simple Smile Другите й поредици са много различни и ги чета само защото съм й фен.

# 557
За запознанство с Лоис Бюджолд преди време започнах с поредицита "Шалион", не ми хареса. Сега реших да и дам отново шанс. Не ми се започва дълга поредица, затова "Бараяр" отпадна и започнах "Споделящият нож", но пак съм разочарована. В началото на първата книга имаше някакво действие и след това мъка. В следващите книги има ли някакво действие или  сега ще се запознаваме със семейството на Дъг след като вече твърде обширно се запознахме с това на девойката.
Няма да съжаляваш за "Бараяр". И всяка книга може да се чете отделно, "приключението" е завършено. Най-добре е да се следват книгите по година на издаване. Или ако не ти се рови, се започва от "За честта на Вор" №3, а №9 * "Етан от Атон" може да се пропусне. №1 и №2 касаят само създадената вселена, но нямат пряко отношение към главните герои.

* поправка

Последна редакция: чт, 18 окт 2018, 15:58 от Аниш

# 558
Оле, какъв шок преживях първия път като четох Етан от Атон Simple Smile  Никак не го очаквах това нещо Simple Smile Обаче в последствие я препрочетох и ми допадна. Доста интересно и повдигна много въпроси в мен.

# 559
Оле, какъв шок преживях първия път като четох Етан от Атон Simple Smile  Никак не го очаквах това нещо Simple Smile Обаче в последствие я препрочетох и ми допадна. Доста интересно и повдигна много въпроси в мен.
Е, след творенията на къщите от Джаксън Хол, Сетаганда* и колонията Бета не е чак толкова изненадваща. Страхотна е, но винаги съм я разглеждала като странично допълнение към основната линия.

* за техните технологии и за икономико-социално/генетичната йерархия наистина бях в потрес от възхищение.

Последна редакция: чт, 18 окт 2018, 16:03 от Аниш

# 560
Няма да съжаляваш за "Бараяр". И всяка книга може да се чете отделно, "приключението" е завършено. Най-добре е да се следват книгите по година на издаване. Или ако не ти се рови, се започва от "За честта на Вор" №3, а №6 "Етан от Атон" може да се пропусне. №1 и №2 касаят само създадената вселена, но нямат пряко отношение към главните герои.
Благодаря за съвета в Читанка са доста разбъркани. "Етан от Атон" е под номер 9, 1986 година, а "Игрите на Вор" под номер 7-1990 година.

# 561
Няма да съжаляваш за "Бараяр". И всяка книга може да се чете отделно, "приключението" е завършено. Най-добре е да се следват книгите по година на издаване. Или ако не ти се рови, се започва от "За честта на Вор" №3, а №6 "Етан от Атон" може да се пропусне. №1 и №2 касаят само създадената вселена, но нямат пряко отношение към главните герои.
Благодаря за съвета в Читанка са доста разбъркани. "Етан от Атон" е под номер 9, 1986 година, а "Игрите на Вор" под номер 7-1990 година.
Да, гледах от другаде, напълно си права, а аз поправих поста, който си цитирала.
В читанката почваш от 3 и караш наред. "Етан от Атон" по избор, няма връзки към нея по нататък. "Императорската гвардия" и "Памет" са една и съща книга.

# 562
В книгите й обикновено има микс, малко за всекиго по нещо, а тази книга беше само за това. Може би затова толкова се изненадах, не знам.  
Почни от 3    За честта на Вор ( тя ми е най-малко любимата книга)
В тая суша освен да ги препрочета. Тоя път съм ги дръпнала цялата поредица на английски Simple Smile Предполагам, че ще ми харесат още повече, макар че преводът никак не е лош

# 563
В книгите й обикновено има микс, малко за всекиго по нещо, а тази книга беше само за това. Може би затова толкова се изненадах, не знам.  
Почни от 3    За честта на Вор

Винаги съм си мислела, че за годината си на написване - 1986, когато са и "За честта на Вор", и "Наемниците на Дендарии", е била направо невъзможна, скандална или най-малкото провокативна. Дори сега, 30+ години по-късно темата все още е щекотлива. Може би затова не е продължила линията. Бел Торн стига. Wink

# 564
  • София
Аз не помня дали питах преди, но някой да е чел тази книга?

# 565
Ами като имаш предвид колко шокирани хора имаше от последната книга за Корделия Simple Smile Представям си онази...но то във всичките й книги има по нещо шокиращо, просто някак е вплетено небрежно...

# 566
Ами като имаш предвид колко шокирани хора имаше от последната книга за Корделия Simple Smile Представям си онази...но то във всичките й книги има по нещо шокиращо, просто някак е вплетено небрежно...

♥ HAPPY ♥ , за мен е истинско удоволствие да чета постовете ти. Май все пак ще взема да я издъвча "Червената кралица". Признавам си, досега отлагах. Корделия е страхотен образ, но ми стана тъжно, когато Арал умря и някак не ми се четеше за живота й след това.
Иначе Бюджолд е един от много малкото фантасти, които изпипват до най-малката подробност всичко /характери, времеви линии, технологии всякакъв вид, социални и личностни взаимоотношения/ в създадената от тях вселена.
Затова и толкова лесно се чете. Дори като се замисля, на пръв поглед не мога да се сетя някъде за противоречие, а обикновено ги хващам много бързо, особено ако касаят биология.

# 567
Благодаря ти. Надявам се да не ставам досадна с безкрайната пропаганда и реклама на Бараяр. Но много я харесвам и според мен  е многопластова поредица...при първия прочит и аз четях основно заради екшъна Simple Smile , обратите, хумора, приключенията на Майлс Wink . Тогава не ми допаднаха някои книги, като Планините на скръбта, или Памет или дори Криожега. В последствие, при препрочитане вече, ги погледнах с други очи. Май ми отне доста време и да "стопля" към Иван Joy А сега ми е любимец Simple Smile
Да, противоречия няма, много е приятно да четеш поредица без противоречия Simple Smile Не се бях замисляла. И всичко е вплетено в историята много внимателно. Отново ми хрумва за пример Иван, и дори майка му Simple Smile Или например Арал Simple Smile
По принцип рядко друга фантастика ми е харесвала толкова много. Обичайно има акцент- битки, или технологии, или любов. Или ако ми харесват, то не включват толкова много книги.

# 568
  • DE
Може би това е поредицата която най-много бих искала да видя екранизирана, но нямам идея как би изглеждал Майлс на екран  Thinking Технологично вече има ресурс да се пресъздаде, но Майлс  newsm78

# 569
Барярският цикъл има нова книга - вече осемнадесета. В нея
Скрит текст:
вдовицата на Арал е в основаната на  цялата заплетена история, защото решава да се жени повторно

Вълкодав е класическа славянска книга. С богатири-юнаци , княгини (принцеси за спасяване), мистични зли сили, предатели и прочие. който е харесвал като малък приказки от типа  за златната ябълка ще хареса и Вълкодав.

Според мен най-смислени са посланията на Клифърд Саймък и донякъде - на Станислав Лем. А най-революционен за жанра е Сандърсън.  Зелазни също е интересен, но при него е въпрос на шанс дали ще изтеглиш добра книга или лоша. Азимов ми е скучен, има три- четири добри разказа, останалото е плява. Твърде прехвален.

Последна редакция: чт, 18 окт 2018, 17:44 от Джон Сняг

Общи условия

Активация на акаунт