Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава ИР?
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава ИР?
-
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулин, хормон, който регулира кръвната захар. Това може да доведе до високи нива на кръвната захар и да увеличи риска от развитие на здравословни проблеми като затлъстяване, метаболитен синдром, стрес, употреба на кортикостероиди, тежки общи заболявания, бременност и консумация на твърде много бързи въглехидрати. Инсулиновата резистентност е свързана с метаболитен синдром, диабет тип 2, чернодробна стеатоза (мастен черен дроб), атеросклероза (втвърдяване и стесняване на артериите), кожни лезии, синдром на поликистозни яйчници и връзка с нарушения на щитовидната жлеза.
-
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
-
Как се диагностицира инсулиновата резистентност?
-
Какви са ефективните превантивни мерки, стратегии за контрол на диетичния режим и стратегии за отслабване при инсулин-резистентност?
Но не вярвам на тези за диабетиците с Еритрол и всякакви уж полезни заместители на захарта и не купувам.
Не до степен, в която ограничавате пишещите в темата, разбира се. Но в сравнение с повечето хора край мен, сигурно чак ме съжаляват "какво ми остава да ям" без фафлички, кроасанчета, филийки, банички, саламчета... за кока-колата и подобни пък хептен не могат да ми се начудят. Ами предпочитам да се нахраня без такива неща и да ми държи половин ден, вместо да дъвча основно въглехидрат и след час да търся пак храна. Вярно, доста от тези неща са много вкусни, ама ми е сладко на устата за малко докато ям, а после повечко време не се чувствам нормално, то все едно че не съм яла така. И е вярно че колкото повече ги яде човек тия неща, му се ядат още повече след това... не ми се мисли когато човек има сериозен проблем в колко по-голяма степен е това, със сигурност не е лесно.
