Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 454
  • 825
  •   1
Отговори
# 630
Ами , аз пък Савина я разбирам.
Помня я от темата за постенето.
Едва ли винаги се е хранела с боклуци.
По-скоро е привърженик на вегетарианството.
Кофти за развоя на ситуацията.
Не знам какво да кажа. При положение, че навсякъде чувам как и аз трябва да ям месо. Затова следя темата, защото много често щитовидната жлеза е свързана с ИР.
И все повече си мисля, че и аз я развивам.
Вече трайно имам коремче, което досега не съм имала. Качих трайно едни 4-5 кг, които каквото и да правя не мога да смъкна. Едва ли някога ще видя цифрата 4 на кантара. Ама с тази хипофункция е така. Поне да не се влошат нещата.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 21:23 от Titi-piti

# 631
Тити, не знам какво да кажа с тази 5-ца на кантара и 5 кг отгоре.
Ще замълча.

Иначе и аз съм привъженик на растителната храна и все ме влече към зелени смутита, сурови салати и карам на яйца, кайма, пиле и млечни (сирена/кашкавали/кисело мляко).

Нямам проблем с режима, само ми лиспват повече плоддовете за междинни закуски, спагетите много рядко, царевицата, цвеклото, морковите, сладките картофи, грах и бобчетата/лещата.

Хапнах за сефте любимия ми зелен фасул и грах този месец, но преди ги консумирах почти всяка седмица.

А и сладоледа през лятото Simple SmileНо не вярвам на тези за диабетиците с Еритрол и всякакви уж полезни заместители на захарта и не купувам.

# 632
Аз също никой не съдя и не осъждам. Всеки си знае. Но според мен, хранителен режим се прави и според поносимостта на организма. Не може да ми се повръща от месо и да тъпча в ударни дози. Ям колкото мога. Но ми е особено странно,  когато вегетарианци са с ИР и развият диабет. Така и не ми стана ясно ЗАЩО? Все пак е отчасти здравословно хранене....

# 633
natka, и аз това четох. Имало и уж в сиренето, в плодовете. Е как в плодовете бре  Sad
Пуканки ям на 3 години веднъж. А макарони или спагети 5 пъти в годината сигурно, че и по-малко.
Шоколада вече го ям рядко. Натурален 80 % HEIDI. Дано да е качествен. Ама аз ям и по едно блокче. Два месеца лигавя цял шоколад.
Дева, ей това ми е смешно. Че аз най-накрая като махнах хляба разбрах какво е това ситост.
Майка ми е същата.
Вчера сготвих прекрасен зелен фасул с масло. Ядох го естествено без хляб. С малко кисело мляко, домати и краставици. И се наядох. А тя се набумка с хляб и после вика била гладна, ама не можела без хляб, щото не се наяждала. Егати и логиката  Joy
За плодовете и на мен ми е странно, за сиренето направо тъжно си звучи,а в шоколада точно от какаото идват частите от тия гадинки, нямало как да го предотвратят, освен на цената на много химия и пак не е ок... даже се води че хората, дето били алергични към какао, всъщност предимно имали проблем точно с хлебарките, не със самото какао.

Иначе е вярно това за хляба, аз уж съм здрава и при мен не е провокирано от опасност намалянето на въглехидратите, но с годините по естествен начин ги ограничих полека-лека и се чувствам по-сита, напук на всички дето без хляб оставали гладни Grinning Не до степен, в която ограничавате пишещите в темата, разбира се. Но в сравнение с повечето хора край мен, сигурно чак ме съжаляват "какво ми остава да ям" без фафлички, кроасанчета, филийки, банички, саламчета... за кока-колата и подобни пък хептен не могат да ми се начудят. Ами предпочитам да се нахраня без такива неща и да ми държи половин ден, вместо да дъвча основно въглехидрат и след час да търся пак храна. Вярно, доста от тези неща са много вкусни, ама ми е сладко на устата за малко докато ям, а после повечко време не се чувствам нормално, то все едно че не съм яла така. И е вярно че колкото повече ги яде човек тия неща, му се ядат още повече след това... не ми се мисли когато човек има сериозен проблем в колко по-голяма степен е това, със сигурност не е лесно.

Между другото, на доста места съм мяркала че зеленото кафе и чаят от ройбос подобрявали глюкозния толеранс, някой от вас има ли наблюдения от личен опит?

# 634
Плодове в началото не ядях /или изключително рядко и по малко/. Сега взех да си позволявам по-често на закуска. И си припомних какво е чувството да ти пристъргва и прималява 2-3 часа след хранене. Мазнините и белтъчините засищат за по-дълго. Но аз реших да задържа малко отслабването, с тази цел ги въведох. Като в същото време задължително ще следя как се отразяват на инсулина.

# 635
Плодове в началото не ядях. Сега взех да си позволявам по-често на закуска. И си припомних какво е чувството да ти пристъргва и прималява 2-3 часа след хранене. Мазнините и белтъчините засищат за по-дълго. Но аз реших да задържа малко отслабването, с тази цел ги въведох. Като в същото време задължително ще следя как се отразяват на инсулина.

# 636
И Елора го доказа.... Плодовете не са враг, стига да се консумират умерено и разумно. Не мисля, че от тях ще си създадем проблем. Ендокринолог също го казва - яжте плодове, но не прекалявайте. Но ние си го знаем.

# 637
Тити, не знам какво да кажа с тази 5-ца на кантара и 5 кг отгоре.
Ще замълча.

Иначе и аз съм привъженик на растителната храна и все ме влече към зелени смутита, сурови салати и карам на яйца, кайма, пиле и млечни (сирена/кашкавали/кисело мляко).

Нямам проблем с режима, само ми лиспват повече плоддовете за междинни закуски, спагетите много рядко, царевицата, цвеклото, морковите, сладките картофи, грах и бобчетата/лещата.

Хапнах за сефте любимия ми зелен фасул и грах този месец, но преди ги консумирах почти всяка седмица.

А и сладоледа през лятото Simple SmileНо не вярвам на тези за диабетиците с Еритрол и всякакви уж полезни заместители на захарта и не купувам.

Сладолед и на мен ми липсва..... Sad Диня все още не съм опитала тази година, а я обожавам.... Но ще си хапна малко някой ден в близкото бъдеще....

# 638
Общо 25 дни са минали откакто съм с преддиабет. Няма как да съм стриктна от-до с всичко. Трябва ми време. Пък и пия хапчета, макар и не в голяма доза. 2*500 метфогамма е малка дозировка....
Интересно как различно реагират хората. Аз още същия ден, след като си видях резултатите, спрях от раз всичко. Ужасна беше мисълта, че ще трябва да ям доста месо, защото никога не съм го обичала особено. Но още по-ужасна беше мисълта, че ако не го направя ще се разболея. От сладкото най-добре да се отвикне от раз, като с цигарите е. И тях съм отказвала няколко пъти, та знам. Захарта е малко като наркотик, но като мине известен период, изобщо не ти липсва. Да я отказваш постепенно на мен ми се вижда по-лошия избор. Както съм се връщала към пушенето с "само една ще запаля". И се почва.

Аз не бях като теб. Не можах от раз.
Даже като излязох от болницата се разревах. Как ще живея без сладко. А от другата страна ме чака диабета.
И си викам хубаво. Днес ще си купя нещо сладко и ще се освиня за последно Joy Купих си от едни малки  вкусни баклавички. 6 броя. Опуках ги. Стана ми гот. Ама на сутринта пак ми се яде сладко. А съм казвала, аз освен плодовете, ядях промишлени количества сладко. Та през първата седмица имах спад в яденето на сладко с 10 %. На втората седмица реших да премахна една от най-големите си грешки от раз. Яденето на сладки неща и други боклуци след вечеря и то късно към 12 през нощта. Това помогна в голяма степен. Въздържах се от предишните количества, но пак ми се ядеше. Не посягах към протеини и мазнини още. Мислех ги за враг. Иначе четях. Стигнах до извода, че просто трябва да махна всички В с висок ГИ. Как пък от толкова търсене в това гугле не ми попадна този режим.  Реших 3 седмици да не пипна нещо с бяла захар. Точно защото четох, че така ще се изчисти организма. И въпреки, че консумирах повече въглехидрати с нисък ГИ, не ядях почти протеини и мазнини, накрая ми се намали изключително желанието за сладко. Но отслабването беше бавно. Гледам си кога ми е бил поста с първите изследвания. 2013, януари. Тоест с ИР съм се борила повече време. Значи излиза, че за 4 години с не много правилен режим съм свалила 20 кг.  А този сегашния режим за 8 месеца - 16 кила. Значи, била съм много проста  Joy
Като се замисля с този погрешен режим съм имала страшна воля, защото през доста от времето все ми се хапваше сладко. А сега много по-рядко.
Всъщност около 6 месеца ми трябваше да се настроя да ям животински протеини на всяко ядене. Това преди го правех 2 пъти в седмицата.
Кой когато си реши. Ама пък си е негово решение и после на лошите резултати може само на себе си да се сърди.
Четенето му е майката. Не само да се чететете аз какво пиша или Дева или Амур или останалите от нас, които успяваме. Четене на стотици статии. Отсяване на това, което е грешно и вярно. Четене на книги. Докато не разберета откъде изгрява слънцето.
Примерно Зоната. Нищо не разбрах от някаква тема във форума. Издразних се на меренето на храните. И все пак си реших да я прочета. Току виж съм научила нещо ново. Е, получих просветление  Laughing
Леля ми беше една от виновниците да стана фен на растителния режим. Което пък е логично, че е въглехидратен и явно е влошило нещата. Четеше ми за някакви племена в Африка как ядяли плодове и били клечки. Е, не станах такава. По скоро три купа клечки  Laughing

natka, сега като се замисля нямам изследване за алергия към какаото.
А възможно ли е ако от някъде е минала хлебарка и аз ако пипна този предмет или дреха и да се обрина?  newsm78

# 639
Да де, но нали за ИР били много важно да има само 3 яденета без никакви междинни закуски и покачване на инсулина с подадената храна постоянно? И даже още по-добре било да се гладува по 16-18 часа всеки ден и то не останало време да се яде.

Моите плодове на закуска за 3-4 ягоди или 10ина боровинки/малини/къпини с орехи, 2 л. заквасена сематана и канела, не са по 100-200 грама плодвете. Иначе снощи ми беше прималяло за нещо си и ядох по нощите с филма 8-10 ягоди с орехи след вечеря. Вечерях в 6 с лятна манджа (2 глави червен лук, Гхи масло, зелен лук,  зелени чушки, джоджен, чесън и червен пипер/сол) със сирене и лют пипер и огладнях към 10 Sad

Хлябът не ми липсва осезателно.Шоколад не обичам и сладко не съм хапвала често.
Обичах торти (не шоколадови, а сметанови) с плодве и сметана, сладолед и мусове/кремове с плодове за сладко. И пържени зеленчуци, тесто и паста. Сега нищо не ми лиспва от тези освен сладоледа.

Прочетох, че имало някакви келп спагети от морски водорасли, които били много добър заместител на спагетите, но цената им е неоправдана- около 45лв за 200 грама.

Тук чета за mct oil, метаболитно усвояване на храните и реакции на инуслина с храни с нисък и висок гликемичен индекс храни и какво взаимодействие има с останалите органи и е много материя. Имам и още малко от втората книга на Др Фънг и си взех и кето книга за бързи рецепти, но са ми много еднотипни.

Последна редакция: пн, 09 юли 2018, 22:00 от Анонимен

# 640
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Общо 25 дни са минали откакто съм с преддиабет. Няма как да съм стриктна от-до с всичко. Трябва ми време. Пък и пия хапчета, макар и не в голяма доза. 2*500 метфогамма е малка дозировка....
Интересно как различно реагират хората. Аз още същия ден, след като си видях резултатите, спрях от раз всичко.
Скрит текст:
Ужасна беше мисълта, че ще трябва да ям доста месо, защото никога не съм го обичала особено. Но още по-ужасна беше мисълта, че ако не го направя ще се разболея. От сладкото най-добре да се отвикне от раз, като с цигарите е. И тях съм отказвала няколко пъти, та знам. Захарта е малко като наркотик, но като мине известен период, изобщо не ти липсва. Да я отказваш постепенно на мен ми се вижда по-лошия избор. Както съм се връщала към пушенето с "само една ще запаля". И се почва.

Simple Smile по-скоро съм като бледолилава Simple Smile
разбрах на 25.06.18
още при първите съмнения, даже преди официалната диагноза, се допитах до вас. Simple Smile
взех предвид вашите съвети и препоръката на докторката.
определих си срок да проверя дали мога само с режим или ще се наложи лечение с медикаменти.
не ме тегли нито сладко, нито солено, нио тестено - нямам идея как съм се докарала до ИР, като никога не съм прекалявала с този тип храни. според лекарката е бил някакъв стрес, но и това не си спомням.
каквото и да е - трябва да го преборя.
Simple Smile

# 641
Интересно как различно реагират хората. Аз още същия ден, след като си видях резултатите, спрях от раз всичко. Ужасна беше мисълта, че ще трябва да ям доста месо, защото никога не съм го обичала особено. Но още по-ужасна беше мисълта, че ако не го направя ще се разболея. От сладкото най-добре да се отвикне от раз, като с цигарите е. И тях съм отказвала няколко пъти, та знам. Захарта е малко като наркотик, но като мине известен период, изобщо не ти липсва. Да я отказваш постепенно на мен ми се вижда по-лошия избор. Както съм се връщала към пушенето с "само една ще запаля". И се почва.

Бледолилава, при мен нещата се случиха супер драстично. Вкараха ме в болница за счупен крак, а от рутинните изследвания на кръв при приемането се оказах с кръвна захар 29! Долетя от ендокринологията една докторица и ме почнаха директно с инсулин. Изписаха си ме с инсулина,  "зарадваха" ме, че ще си го боцкам до живот и да съм благодарна поне, че не са два вида инсулин (бавен и бърз), а че вместо бързия засега ще мина и само с метформин. И така - съдбата на давещия се беше оставена в ръцете на самия давещ се.

В мои ранни постове разказах как съм се запънала да не оправдая прогнозите на докторите. От вратата на болницата спрях всичко сладко, тестено и прочие. Лутах се месец и нещо между вегетарианска  и уж балансирана диета. Не беше най-добрата, но отслабнах 5кг. На първия месец още кръвната захар се стабилизира, вместо инсулин ми изписаха диапрел. 

С метформина изобщо не се погодихме в началото, имах безумно разстройство докато не открих ВМНВХ. Чак когато организмът ми се поизчисти и поотслабнах още 5кг, взех да приемам метформин полека-лека. Така до днес, само благодарение на стриктното спазване на правилата на ВМНВХ и 10-15 хиляди крачки на ден, имам идеална кръвна захар (тази сутрин 4.7) и тегло 76кг (от начални 103). Та си е до човек. От позицията на днешното си мислене просто не мога да се начудя кое е това нещо, което ще накарат разумен иначе човек зорлем да се държи болен. При положение, че знае какво да направи, за да си помогне. Обаче само преди 6 месеца си живеех безгрижно, правех палачинки и хапвах банички. Та... акълът явно идва късно, вкл. и при мен.

Мен ме мотивираха два фактора:
1. Страхът от инвалидизиране и ранна смърт.
2. Страхът, че ще легна болна на ръцете на децата си.

# 642
И Елора го доказа.... Плодовете не са враг, стига да се консумират умерено и разумно. Не мисля, че от тях ще си създадем проблем. Ендокринолог също го казва - яжте плодове, но не прекалявайте. Но ние си го знаем.
При всеки е различно. Елора освен това спортува, не бива да се забравя това. Надявам се и при мен да не са проблем плодовете. Но аз не пия лекарства, разчитам само на храненето. Засега на "първата контрола" нямаше проблем, но ще се изследвам поне още 2-3 пъти.

Като цяло целта ми е да открия някакъв балансиран режим, не толкова стриктен, какъвто прилагах до момента. Но да ми подобрява състоянието. Първата цел обаче беше излишните килограми, затова се хвърлих от раз в дълбокото. И в началото, когато се появих в темата, същото имах за цел. Един ден да си позволя да ям плодове, евентуално боб, леща, по някоя и друга лъжица овесени ядки - това бяха нещата, които ми липсваха. Не държа да съм цял живот на НВ ВМХ, но е факт, че работи безотказно при нас. Вътрешно знам какъв е начинът да го постигна - с повече движение и спорт ще стане. Но на мен спортът ми се оказа препъни-камъкът. Всичко останало лесно преодолях Wink

# 643
Да де, но какво да чистя толкова като години наред съм се хранила добре?

Скрит текст:
Все пълнозърнести паста/тестени, много зелении и зеленчуци на корем, био плодове/ зеленчуци, био млечни, ядки, месо на скара, риба и прегрешения като пица/пържени картофки със сирене/пържени зеленчуци с доматен сос/мекици, хубав сладолед със сметана и яйца, торта по повод, почти никакъв алкохол ( 2-3 бутилки вино на година и никакви бири/твърд алкохол освен някой и друг коктейл по повод), цигари - 2 кутии за години, никакви наркотици, студено-пресован зехтин винаги и ябълков оцет/лимон на салатите, готвене с кокосово масло (винаги правех баница и палачинки с микс пълнозърнесто/бяло био/ ръжено брашно, кокосово масло, канела , яйца и мляко) и Гхи, но и с олио от рапица (това го спрях и изхвърлих олиото), вода с лимон на закуска, изчистване на черен дроб с магарешки бодил млечице, антиоксидантни плодове, много авокадо, едно кафе на ден с мляко, газирано от време на време (тоник , кола и сода), пиене на много филтрирана вода (по 3-4 л на ден) , витаминни смутита, фреш със зеленчуци и плод и зелении плсщ Спирулина и растителен протеин ( не соев), Манука мед, витамини, прополиси, пиене на Стевия в кафето от години и чая с мед, домашни билкови тинктури и прочие? Дори захар (кафява позлвам само) нямахме в къщи и купувах ако ще правя десерт за НГ или РД..

И ме удариха като с мокър парцал като казаха ИР.

Но ме и стреснаха и след шока, че живота и забавата от хубавата храна свършва се прибрах, седнах, изчетох темата и започнах от следващото ядене направо. Нашето семейство обича много хубавата храна и сме гастрономи и често се яде и навън и е тегаво, но намирам начини пак. Просто искам да съм здрава!!

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 07:29 от Анонимен

# 644
Чакайте да се посмеете малко с мен. Миналата седмица ходих за малко до Германия по работа. Връщам се вече оттам и на летището минавам граничен контрол. Гледа ми една млада граничарка личната карта, гледа мен, пак личната карта, пак мен. И по едно време вика: "Елате с мен!" Тръгвам аз, къде ще ходя. Отиваме при някакъв шеф, дава му тя личната ми карта и вика - "Това не е лицето на картата! " Гледа шефа картата, гледа мен...и...вика "Абе не съм сигурен!" А на мен през ум не ми беше минало да си погледна картата преди да тръгна. Изведнъж се усетих, че на снимката съм близо 30 кила повече и лицето ми е като поничка. Веднага си извадих шофьорската книжка, която е на почти 10г. и там съм на същите килограми като днес. Взех да обяснявам как съм напълняла и отслабнала внезапно. Добре, че граничарката беше жена, а и шофьорската книжка помогна. Ето един от недостатъците от отслабването Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт