Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 278
  • 632
  •   1
Отговори
# 105
  • град-държава
А брак без секс какво е? Съквартирант прислуга? 😆

# 106
Нямам толкова житейски опит, та нека абсурТ да се изкаже Joy Тя е по клишираните етикети.

# 107
Относно режима на разделност на имуществото. Много полезен в случай че един от съпрузите има деца от предишен брак и в даден момент също биха били негови наследници , наравно с децата от втория брак при евентуалната му кончина, на имоти закупени вече по време на този втори брак.
Така че не става дума само за доверие и недоверие при обявяването на този режим , понякога нуждата го налага.

Децата от предишен брак наследяват част от частта на родителя си, какъв е проблема точно? Не е редно да наследяват родителя си ли? Те също са му деца, независимо, че от предишен брак. Егати отношението ... налагало се било.

И не наследяват наравно. Децата от сегашния брак наследяват и двамата съпрузи, а тези от миналия - само единия.

# 108
  • София
Нямам толкова житейски опит, та нека абсурТ да се изкаже Joy Тя е по клишираните етикети.

Тебе пък, къде те сърби? Joy

# 109

Тебе пък, къде те сърби? Joy
За мен не се тревожи и не избивай комплекси Wink
Където ме сърби - чешат ме Simple Smile))

Ама пък разби мита, че си на години с тоя израз, типичен за 13-16 годишни, хахаха.

# 110
Е,кажете сега,колко от вас преди да се разпишат в гражданското,прочетоха законовия смисъл на думата 'брак' и правата/задълженията произтичащи от сключването му ?

# 111
Относно режима на разделност на имуществото. Много полезен в случай че един от съпрузите има деца от предишен брак и в даден момент също биха били негови наследници , наравно с децата от втория брак при евентуалната му кончина, на имоти закупени вече по време на този втори брак.
Така че не става дума само за доверие и недоверие при обявяването на този режим , понякога нуждата го налага.

Децата от предишен брак наследяват част от частта на родителя си, какъв е проблема точно? Не е редно да наследяват родителя си ли? Те също са му деца, независимо, че от предишен брак. Егати отношението ... налагало се било.

И не наследяват наравно. Децата от сегашния брак наследяват и двамата съпрузи, а тези от миналия - само единия.

Тоя случай вече сме го говорили. Ако например жената има деца от новия брак, и иска да им защити максимално интересите, то не би трябвало да има СИО с мъжа си, ако не иска евентуално (за оня свят ред няма) да дели с предишното му дете.

Ние още гледаме и мислим дали брак е най-подходящото за нашия случай, защото не е само позитиви. Протекцията от кредитите един на друг също е важно нещо. А има и още много механизми за постигане на някакво ниво на разделност.

# 112
  • Beyond the stars
Е,кажете сега,колко от вас преди да се разпишат в гражданското,прочетоха законовия смисъл на думата 'брак' и правата/задълженията произтичащи от сключването му ?

Ми доста сме чели СК много преди да решим да сключваме брак  Peace
Всъщност - нищо не подписвам без да чета  Mr. Green

# 113
  • Пловдив
Ами поне 5 пъти се написа  - договорът не урежда имотни въпроси. 😉
Урежда единствено имуществени въпроси.
Лични-не.
Точно така - урежда именно имотни въпроси, както и издръжка и подобни. По време на брака също, не само като последица от развода. Лични (кой да мие чиниите, колко често секс и какво следва при изневяра) - не. Наследствени - също не, ако това е имала предвид Таис под "като последица от развода".

# 114
  • София
Мисля, че тези, които сключват брак на сляпо, са единици. Т.е. силно се надявам, че са единици. Наивността при зрели хора хич не е очарователна.

# 115
  • София
Ние имаме брачен договор. Мъжът ми настоя да го сключим, тъй като по онова време имаше огромен заем за погасяване,  теглен години преди изобщо се познаваме. Но ако той след сключването на брака ни изпаднеше в невъзможност да го погасява, щяха да запорират моята заплата, независимо от обстоятелствата.
Много съм доволна, че сключихме този договор, защото освен заема, който е вече в миналото, с него уредихме и всички имотни въпроси (и двамата имаме апартаменти и къщи, придобити преди брака), издръжка при евентуален развод , както и други различни неща.
Не зная защо се профанизира така Брачния договор в България и се свежда до глупости от рода "колко пъти седмично да се прави секс" и подобни. Според мен има само ползи от този юридически инструмент.

# 116
  • София /Абсурдистан
Никой не се жени с идеята да се разведе един ден, но живота е непредсказуем. Аз съм ЗА договорите. Какво правим, ако един от партньорите изведнъж изтрещи, както при мен стана с БНД? В един момент, след 13г. брак не можех да позная просто свестния и грижовен човек, за когото се омъжих някога в какво се превърна без видима причина. Едвам се отървах без сериозни последствия с един бърз развод, взех си детето и дим да ни няма. Минаха толкова години от тогава и още се страхувам от последици, свързани с простотиите, които тогава направи, а де го знам дали и днес не ги прави и дали един ден "хубави хора" няма да потърсят сина ми да носи отговорност за дивотиите на баща си.  
За мен брака е насаждане на пачи яйца, въпреки, че и аз имам втори такъв, особено за жената, с изключение на ограничено количество случаи. Ако хората се обичат и разбират, един подпис нищо не означава, а може да си спестят огромни неприятности. Всички имотни и родителски свързаности може да се уредят с договор и брак не е нужен. За който иска сватба, цирка за родата може да се направи и без подпис в гражданското. Видяла съм толкова много неща, затова и мисля така. Което не означава, че няма свестни и нормални хора, но хората се променят с възрастта, променят се потребностите им, срещат нова любов и т.н. Ако някой си мисли, че като има брак и закона ще го защити при развод, много се лъже. Изпитано на собствен гръб.

# 117
Скептицизмът към брачните договори идва от идеята, че в брака "всичко е общо", всичко е абс. споделено. Само че вече хората се усещат, че понякога дори по презумпция приносът да е равен, изобщо не е равен. И в тия случаи трябва единият - или и двамата - да получат достатъчно предпазване. Защото не е нормално при сегашните възможности за фриволен развод някой да отнесе 50% от ценни и значителни активи.

Всъщност в БГ не сме достатъчно богати за брачен договор, но иначе си е абс. логично - питайте жената на Илън Мъск, той хубаво си е предпазил всичко, за да няма никакви претенции върху бизнеса му. Иначе представяш ли си да има право на 50% от SpaceX, защото е хранила децата и окачвала перденца и всичко е общо...вкл. и ракетите, и Теслите...

# 118
  • град-държава
Ти пак отлетя 😂, ама затова Мъск е един и доволна част от населението на планетата съпоставени с него са на аграрно ниво, но пък на всеки един неговия си живот му е важен.
Споменахте минал брак и деца, а когато влезе любовница + извънбрачни деца набързо в един брак, хъм?😆
Аз няма да разказвам истории на близки- единия случай беше абсолютно шокиращ и добре, че съпругата е юрист, че ги оправи на 2 на 3. Но "новата голяма любов" беше тръгнала с много голямата кошница.
Тук във форума също имаше една любовница, която беше родила от женен мъж и наглостта, с която товореше и пишеше как детето 'и е наследник на това и онова, беше потресаваща.

# 119
Ами то детето си е наследник, наглост или не. Като не иска наследници, горкия женен, да не е правил деца.

Общи условия

Активация на акаунт