Брачен договор и защо не е популярен в БГ?

• 34 286
  • 632
  •   1
Отговори
# 120
  • град-държава
Ами то детето си е наследник, наглост или не. Като не иска наследници, горкия женен, да не е правил деца.
Абсолютно, но защо съпругата и децата от брака трябва да са ощетени.

# 121
Наследник е , ако по време на откриване на наследството /  смъртта му/ , има недвижимости, които не са прехвърлени приживе.
Някои наследяват единствено дългове.

# 122
Брачният договор е роден от практиката. По принцип мъжете в човешкото общество са по-богати от годениците им и тъй като повечето съвременни жени се цупят и обиждат ако ги попиташ дали имат зестра, като казват: „Ама това не е ли малко остаряло!“, то брачният договор елиминира възможността жената да си тръгне с част от парите на съпруга, ако се окаже безполезна. Един мъж трябва да е практичен и обезателно трябва да си цени парите. На жена се предлага брак след като роди дете. В противен случай може да се окаже нерепродуктивна или по-лошо да зачене от чужд мъж. Повечето жени като им се каже живот без брак и почват да пищят. Започват едни увъртания: „Ама извинявай, нека детето се роди в брак, не е ли редно така?“. Редно е да видя да ли можеш да готвиш, дали ще ме гладиш и дали можеш да ми родиш дете, пък брака да почака. Но за тези мъже, които държат точно с тази жена да се обвържат е създаден брачният договор. На запад ако една жена не може да роди дете в определен срок е допустимо да се предвиди неустойка. Тук някак си това не се възприема, защото сме щели да имаме нищожност на клаузата по чл. 26 ЗЗД поради противоречие с добрите нрави. Плюс това с брачния договор могат да се уредят и само част от взаимоотношенията СИО, а другата въз основа на разделността.

# 123
Ами то детето си е наследник, наглост или не. Като не иска наследници, горкия женен, да не е правил деца.
Абсолютно, но защо съпругата и децата от брака трябва да са ощетени.

Че с какво са ощетени? Възрастен човек, създал си е дете и то наследява някакви негови части. Ощетени са защото няма да налапат всичко? А това новороденото - да се спасява.

# 124
Не че нещо, но ако тестваш жената за гладене и готвене, не си достатъчно богат за брачен договор.

# 125
  • град-държава
Какво значи налапат? Съпругата не работи  ли за детето и семейството, по презумция лежи и лапа?
СорЕ не ги разбирам така нещата, особено при подобни изпълнению по време на брака. Да се оправят, брачния договор е чудесна възможност за защита на съпругата и децата при едни такива обстоятелства.😉
За новороденото да си работят майка му и баща му.

# 126
Според мен, хората, които не сключват предбрачен договор (това са всичките ми познати без нито едно изключение), са:
Първо - много влюбени и не мислят да им дойде развод на главата.
Второ - нямат кой знае какво имущество на този етап.

# 127
  • Beyond the stars
Какво значи налапат? Съпругата не работи  ли за детето и семейството, по презумция лежи и лапа?
СорЕ не ги разбирам така нещата, особено при подобни изпълнению по време на брака. Да се оправят, брачния договор е чудесна възможност за защита на съпругата и децата при едни такива обстоятелства.😉
За новороденото да си работят майка му и баща му.

И аз нещо не разбирам логиката. Примерно има имот, купен предимно със средства на съпругата, а дете, което няма нищо общо с нея наследява, самото щото е СИО и много се обичаме и всичко ни е 50/50. Тъй де, ама въпросният наследник леко не е в схемата 50/50 , ми си е тотална разделна собственост на съпруга.

# 128
  • град-държава
Вълшебство, изхожда се по презумция, че съпругата е някаква парцалеса и 10-15-20 години брак е лежала и лапала. 😆

# 129
  • София
Вълшебство, изхожда се по презумция, че съпругата е някаква парцалеса и 10-15-20 години брак е лежала и лапала. 😆

Няма да кажа как го разбрах на първо четене.

# 130
  • град-държава
И така става.😉

# 131
Брачният договор е роден от практиката. По принцип мъжете в човешкото общество са по-богати от годениците им и тъй като повечето съвременни жени се цупят и обиждат ако ги попиташ дали имат зестра, като казват: „Ама това не е ли малко остаряло!“, то брачният договор елиминира възможността жената да си тръгне с част от парите на съпруга, ако се окаже безполезна. Един мъж трябва да е практичен и обезателно трябва да си цени парите. На жена се предлага брак след като роди дете. В противен случай може да се окаже нерепродуктивна или по-лошо да зачене от чужд мъж. Повечето жени като им се каже живот без брак и почват да пищят. Започват едни увъртания: „Ама извинявай, нека детето се роди в брак, не е ли редно така?“. Редно е да видя да ли можеш да готвиш, дали ще ме гладиш и дали можеш да ми родиш дете, пък брака да почака. Но за тези мъже, които държат точно с тази жена да се обвържат е създаден брачният договор. На запад ако една жена не може да роди дете в определен срок е допустимо да се предвиди неустойка. Тук някак си това не се възприема, защото сме щели да имаме нищожност на клаузата по чл. 26 ЗЗД поради противоречие с добрите нрави. Плюс това с брачния договор могат да се уредят и само част от взаимоотношенията СИО, а другата въз основа на разделността.

Това е интересна гледна точка.
Какво става, ако на мъжа сперматозидите "не тичат"? Той ли плаща неустойка за предоставен некачествен семенен материал?
Мъжете са по-богати? Има се предвид, че често имат по-висока заплата, понеже на определен етап трупат трудов стаж, докато жената виси у дома с отрочето, точно защото го е родила?
По принцип богатството не се измерва непременно със заплатата. В случая, доколкото разбрах въпроса, става дума за наследствени имоти, които няма как мъжете да притежават в по-голяма степен при сегашните закони за наследяване.
Хаха, а за готвенето и гладенето не е ли редно да се сключи трудов договор от мъжа с жената, който да включва задължително длъжностна характеристика и условия за уволнение?
Съответно жената да наеме господина за дейности от рода "направи сам", като поправка на електроуреди и смяна на керемиди?

# 132
Моите впечатления по повод на това, че брачният договор в България не се използва са, че първо, малко хора въобще са наясно какви имуществени режими съществуват по закон и второ, сключването на брачен договор излиза скъпо, защото се прави пред нотариус със съответни заверки. Т. е. рентабилно би било да сключиш договор ако имаш пари, не само за таксите, а и въобще.

# 133
  • София

И аз нещо не разбирам логиката. Примерно има имот, купен предимно със средства на съпругата, а дете, което няма нищо общо с нея наследява, самото щото е СИО и много се обичаме и всичко ни е 50/50. Тъй де, ама въпросният наследник леко не е в схемата 50/50 , ми си е тотална разделна собственост на съпруга.
Ами, защо са избрали нормите на СК в такъв случай?
Могат да съжителстват под друга форма.

Но, да се бърка в замисъла на СК ми се вижда глупаво.

# 134
  • Beyond the stars

Ами, защо са избрали нормите на СК в такъв случай?
Могат да съжителстват под друга форма.

Но, да се бърка в замисъла на СК ми се вижда глупаво.

Е защо, защото са се обичали хората, пък нали любовта е само 50/50 и не се предвиждат разводи и извънбрачни деца.

Общи условия

Активация на акаунт