СЕДМИ клас – 9 – Време е желания да заявим (18.06.2018–24.06.2018)

• 72 021
  • 1 110
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Момичета, аз пиша е темата не само като учител, но и като родител на две девойки, които вече да съответно на 25 и 20 години. Минала съм 7 и 12 клас, кандидатстване за унивррситет. Много от вас четох, че се интересуваха от резултатите от ДЗИ. Тези успехи се постигат за 5 години с много труд, четене, осмисляне и постоянство. Те са плод на упорита работа на учители и ученици.

# 631
  • София
И аз да се отчета - заявихме желанията онлайн/то било много лесно, удобно и бързо, въобще не заби сайтът/, видяхме оценките на девойката - нанесени от дипломата, в Регистъра за свидетелствата видяхме, че го има сканирано свидетелството.
Всичко е под контрол. Сега чакаме класирането.
Като подхванах въпроса за книгите, девойката въобще не ме отрази. Не са им дали списък. В краен случай да съм принтирала най-важното, за да го прочете. За сега си замълчах, по-нататък ще я натисна да чете...

# 632
Скрит текст:
Дидева, аз визирах старогръцката, старобългарската, Библията.
В девети клас настоящите осмокласници и тези след тях няма да изучават нищо от изброените.
Значи, ако прояви желание и чете - добре, за обща култура, ако не ще - никакъв тормоз да не се налага! Simple Smile
Аз не разбирам и тия откъси от произведения, дето са дали, ако не се изчете цялото, не знам какво се разбира само от тях.
Нищо такова не съм казала. 
Беше зададен въпрос за литературата в девети клас, който създаваше грешна представа за учебната програма по този предмет. Сметнах, че е важно да се внесе яснота какви произведения всъщност се изучават, за да не изпадне някой от четящите в тема съфорумци в заблуждение.

# 633
  • Варна
dundi73, аз съм го приела. Пред децата никога не коментирам избора на учител за начина на представяне на материала и изобщо работата му. Просто тук си разсъждавам. В отговора ти има доста логика, та дори ще го използвам ако срещна по-сериозен отпор (което е малко вероятно).
Слава богу, девойката е от четящите. Виж братята й ... с тях ще ми трябва мноооооого бЕло Laughing

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 20:57 от antonia

# 634
  • София
А при мен малкият, поне засега, се очертава като най-четящото ми дете. Пу, пу!
Обаче съм изчислила, че неговият пубертет /и седмокласно кандидатстване/ ще съвпаднат с моя климакс. И тогава, ни бЕло, ни розмарин, ни нищо няма да помогне. Weary Пълна анестезия му е майката. Smirk

# 635
  • Sofia
Изненадахте ме неприятно с този списък. В училище не им бяха дали нищо за четене, така че бях намерила в нета онзи с "Крадецът на праскови" и се радвах колко приятни произведения имат като за след голямото седмокласно напрежение.
А това, което сте дали, за мен е Адът, най-неприятните ми произведения накуп! Но детето ще ги чете, няма мърдане.

# 636
  • София
Аз пък да питам, как ги натискате тия деца да четат и да учат вече, на тия години и на тези ръстове? Ама питам съвсем сериозно. Да ви кажа, аз отдавна не съм поглеждала учебници и изобщо не знам какво учат, по кое, до кой урок са стигнали и т.н. Математиката я знам, но по неволя, че мине-не мине време се разхвърчават разни листове в нас и ме информират за състезания. Бел тази година го проследих от неволя, но само тази. По всички останали предмети нямам идея какво са учили. Преди края на годината изпаднах в комична ситуация. Идва ни на гости бивш негов съученик с листове за контролни по физика и ме моли да му обяснявам нещо. Аз му казах, че трябва да преговоря целия учебник. Детето се оцъкли и вика, е Алекс не го ли е учил? -  Ами, не знам какво е учил... Та той си му предава физиката.
Може и на това мое "безхаберие" да се дължи издънката му на бел, но пък от друга страна, съм се старала да създам навици, а не да наливам в главата.
И сега, след толкова години такива наши отношения, не мога да си представя да го гоня и да натискам. Няма и да постигна нищо. А осъзнавам, че където и да отиде, в ново училище, ще трябва да положи старание. Та чудя се, как да започна да натискам?

# 637
Подадохме. 43 желания.
Каза, че само първите 12 са му били важни, а аз бях като 😲 Да бяха 2-3 ок, ама 12. И той няма ясно представа кое най-много иска. Но все хубави училища написахме. Няма да е сгрешил, където и да го приемат.
Успех на децата ви.

# 638
  • Варна
Облачна, моето дете е от четящите, макар че предпочита основно фантастики и исторически. По принцип винаги съм държала да чете пълните произведения, защото за мен това е единствения начин да се докосне до автора и епохата. Специално за книгите от този списък се порових доста докато намеря пълните произведения - има ги в Читанката електронно, но имаме само един киндъл и ревниво си го оставих на мен - и всъщност намерих много хубави издания,  като за ценители, с твърди корици, хубави илюстрации, стойностни предговори. Шекспир напр му е двуезичен, превода е на Ал. Шурбанов. Обичам хубавите книги и не се скъпя за тях, макар че се оказа, че пълните издания са си сериозна цифра. Просто моите ученически книги се разпръснаха някъде през годините от местенето ми от град на град. Сега се опитвам да събирам всичко наново.

Аз също съм на мнение, че литературата и историята са тясно свързани и може би защото синът ми обожава историята, някакси текстовете не са му толкова чужди. В крайна сметка именно през средновековието се заражда културата и идентичността на Европа и списъкът по лит само ще пусне нова светлина за този толкова важен период. От догодина напр ще учат и философия, а там няма как да избягат от контекста на епохата. Така че нещата са свързани. Аз държа на доброто образование и синът ми вече се убеждава колко е важно това.

# 639
  • Пловдив
...Та чудя се, как да започна да натискам?
Както казват руснаците - "Работает? Не трогай!"
Вие сте си намерили работещият баланс...

# 640
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 То и аз смятам, че е добре и има смисъл да се прочетат произведенията. Самата аз съм чела доста от тях без изобщо някой да ме кара, ама синът ми е друга бира и няма сила, която да го накара да направи нещо, което той сам не е решил, че си струва да направи.  Пробвали сме по най-различни начини, с добро, с лошо, с подкупи, с наказания - цъ! Просто четенето не му е сила, с дислексия е, но е лека и може да чете много добре, та не е там проблемът.

# 641
  • Бургас
Момичета, ще се хваля. Моето момче е с Отличен на изпита по актьорско майсторство! Място не мога да си намеря от щастие Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 21:46 от MeMyselfI

# 642
  • Варна
Поздравления!

# 643
Момичета, ще се хваля. Моето момче е с Отличен на изпита по актьорско майсторство! Място не мога да си намеря от щастие Simple Smile
Поздравления 🎉

# 644
  • София
Подадох ! Едно с 40 и едно с 11 желания. Бях ги набоцкала на 'артия преди това и стана за 10 мин.само с кодовете.
Между първото и второто заявление имаше 16 номера разлика за 5 мин. Народът боцка здраво !
Благодаря за моралната подкрепа - аз, дето всичко върша онлайн, се бЕх притеснила здраво. Оценките от свидетелствата се появиха веднага.
Отивам за твърдо, малцово, старо. Wine Glass (няма такава икона)

Последна редакция: ср, 20 юни 2018, 22:05 от bibi

Общи условия

Активация на акаунт