Майчинството счетоводно-77

• 57 364
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Здравейте, вероятно е обсъждано това, което ще попитам, но ми се иска и тук да прочета дали е така.
Накратко, не работя откакто дъщеря ми направи 2г., т.е. бях в майчинство последно.Това са почти 7г., в които не съм работила след майчинството.Преди това, обаче имам няколко години стаж на пълен работен ден.Консултирах се със счетоводителки / 2 на брой/ дали ако се водя на работа ще имам право на майчинство.Обясниха ми, че мога прим. 10 дни, преди 45 дн. болничен преди термин, да ме назначат на работа, после си излизам в болничен, и в края на краищата ще вземам майчинство, защото за месеците назад, които не съм работила / 18 или 12 са в момента, които се искат?/ ще сметнат дохода според МРЗ/ тъй като все пак имам стаж/.
Има ли нещо, което пропускам?
Самоцитирам се, за да попитам още нещо.
Разбрах вече, че всичко е така, както са ми казали.Та на въпроса - Като ме назначат на  МРЗ,  при това положение, точно каква сума би трябвало да вземам 1-вата година от майчинството?
И второ, вчера от счетоводството на ММ са попитали дали не искам да ме назначат още сега и след няколко дни да си пусна болничен и така да откарам от последния 45дн..Пак за на МРЗ става дума назначението.
Според вас има ли някаква разлика за мен изобщо в сумата за 1-вата година или е все едно и също?

# 91
  • София-Младост
Първата година взимате МРЗ.
При назначаване сега и болничен до края, няма да има разлика в обезщетението...но ще получавате сега обезщетение за временна неработоспособност, а ще дължите само здравна осигуровка.

# 92
  • Варна
Първата година взимате МРЗ.
При назначаване сега и болничен до края, няма да има разлика в обезщетението...но ще получавате сега обезщетение за временна неработоспособност, а ще дължите само здравна осигуровка.
Т.е. щом сумата е същата, за мен е по-изгодно да се съглася още сега да бъда назначена и да ползвам болнични.
Благодаря ви за отговора Simple Smile

# 93
Имам страхотен казус вкъщи...Таткото остана без работа и се записа в бюрото по труда.На мен ми започна втората година от майчинството.Има ли някакъв вариант да му го прехвърля ,за да мога да се върна на работа и ако да какво трябва да направим?

# 94
  • София-Младост
Имам страхотен казус вкъщи...Таткото остана без работа и се записа в бюрото по труда.На мен ми започна втората година от майчинството.Има ли някакъв вариант да му го прехвърля ,за да мога да се върна на работа и ако да какво трябва да направим?
На безработен няма вариант да се прехвърли.

# 95
Ала-Бала ,благодаря за отговора ...ще мисля друг вариант Sad

# 96
  • гр.Бургас
Здравейте!
може ли някой да ми каже дали трябва да се попълват някакви декларации ( и  ако да -какви) и дали трябва да ходя до ной преди 45-те дни преди раждането?

# 97
  • Варна
Пак съм аз с поредния въпрос, дано вече е последен.
Както стана ясно, ще ме назначават на работа и ще пускам болнични след това.ММ е уредил това да стане във фирмата, в която работи.Обаче те имат няколко фирми, едната е сезонна с договори до края на септември.Аз около 20 и някой излизам в 45дн. болничен преди раждане.Друга от фирмите не е сезонна.
Може ли да бъда назначена в сезонната при това положение и оттам да изляза в майчинство?Ако не, ми остава вариантът в другата фирма.

# 98
  • София-Младост
Желателно е да е в другата.

# 99
  • Варна
Желателно е да е в другата.
Ясно, благодаря ти!
Предпочитах в сезонната, че в момента ММ отговаря за нея пряко.В другата също няма проблем всъщност.

# 100
Здравейте,имам въпрос,ще се радвам ,ако ми отговорите Simple Smile
Малкия на 21.06 навърши 1г ,термина ми беше на 27.06 ,сега на 3.07 ми изплатиха 437 лв.
Да допълня ,че от 27.06 договора във фирмата ми изтече и от 29.06 бях назначена за 1 раб.ден в друга фирма от която ще излезна 2ра година майчинство.
Въпроса ми е сега чак вече Август ли да очаквам парички?
Мерсии Simple Smile

# 101
Здравейте, моля за информация дали паричките от НОИ за месец юни са преведени на мамите по майчинство.
Уж до днес трябваше да ги преведат, а по картата нямам нищо.
В момента съм с болничен 42 дни след раждането, от родилния дом, болничния го виждам в сайта на НОИ, подаден е и няма индикация за проблем с него.
Пуснала съм запитване до НОИ през онлайн формата им, но докато ми отговарят...
Предварително благодаря!

# 102
Аз имам превод за юни от вторник, ако не се лъжа. Но май зависи какви дати обхваща и кога е подаден от работодателя.

Еднократната помощ за раждане в какъв срок след подаване на документи се изплаща? И изобщо има ли срок или когато си решат? Grinning

# 103
До 1 месец от подаване на документите

# 104
В такъв случай имат 3 дни да се случи Smiley Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт