КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ - част 3

• 72 606
  • 921
  •   1
Отговори
# 180
  • софия
Хайде да успокоя топката, лафа беше валиден преди повече от 20 години за академията, където наистина бяха по 5-7-8 места от специалност и все още работеше връзкарщината.

Относно оценяването:
логично е да става на принципа на конфранса - подреждат се от най-силната до най-слабата работа. Не зная дали е най-правилния начин, но е възможно най-застраховащия срещу евентуални парадокси - по-слаба работа да има по-висока оценка, което определено би се допуснало ако се гледа всяка работа сама за себе си. Дори да има критерии - композиция, обем и т.н все пак при стотици работи добра композиция е различна от добра композиция. Тоест една рисунка може да изглежда добра композиция като за 4-ка, в последствие след 10 работи да се появи още една с композиция като за четворка, но когато те се сложат една до друга- реално само тогава ще се види, че при едната композицията все пак е с една идея по-добра. Което автоматично ще определи някакви стотни разлика в оценката на двете работи.
То и затова винаги е кофти ако в годината на кандидатстване има много силно изявени добри участници - просто те дърпат летвата много напред!

пак казвам - предполагам и гадая, разсъждавам на глас!

# 181
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Здравейте! Ей ме и мен!  Hug Много се радвам, че се видяхме сутринта, много приятно ми беше!
След цял ден "работа" се прибрах и прозорците са измити!  Joy

За оценяването - в най-общия случай има 2 варианта - критериално или нормативно. Критериално е, когато се гледат точно определени критерии, със сигурност за такъв тип рисунки си има такива, аз не ги знам. Другият вариант е нормативно и това е сравнение на участниците, като най-доброто спрямо всички останали получава най-висока оценка, съответно най-лошото, най-ниска. Например матурите се оценяват критериално, затова и оценката там е възможно най-обективна, на такъв изпит е най-добре да е така, след като излязат резултатите, ако е нужно се променят някои от критериите в зависимост от това как са се справили участниците. При нормативното оценяване, винаги съществува реалната възможност двама участници с еднакви показатели да получат различни оценки, в зависимост от останалите участници в групата.
 В художествените училища към момента, според мен правят нещо средно - слагат някакви минимални критерии, по които оценяват с положителна оценка, т.е. трябва да е постигнато това и това за да има 3, след което се оценява нормативно, според участниците. Затова и в различните години влизат деца с различни възможности и умения.  Grinning

А, иначе за художествената - и преди и сега влизат деца на художници с предимство, но те не са толкова много, че да изместят наистина талантливите и работили за влизане в това училище. Peace

# 182
  • Sofia
   Здравейте! Моята дъщеря ще кандидаства другата година и аз ще имам /надявам се/ същите терзания като вас.  Художник съм и направих някои изводи тази година във връзка с това, че тя ходи на курсовете в "Илия Петров". Имам чувството, че много се спекулира от учителите, които дават частни уроци. Не искам да слагам всички под един знаменател, разбира се. Останах с чувството, че преподавателите дават грешна информация за това на какво ниво са децата. Явно има големи разлики от рисунките, които те носят в къщи и тези, които рисуваха сами последните дни. Учителите им "помагат", родителите остават с убеждението, че децата са много подготвени, но доста надделява икономическия интерес. Говорих с деца, които рисуваха там. Аз видях само едно дете, което личеше, че е готвено страхотно. Попитах кой го е подготвял, то се усмихна и ми разказа, че е ходило на уроци, но не е научило нищо от там. Готвено е от баща си...Жалко, когато го научиш от дете...
    На курсовете не им обесняваха почти нищо. Учители бяха рисували грешно по рисунките на дъщеря ми. Това беше доста шокиращо за мен. Грешките бяха очевидни. Не знам защо така, може би просто се отнасяха безотговорно. Тук също не искам да обобщавам...има и добри учители, вярвам го.
   Това не значи, че няма смисъл да се ходи на тези курсове. Хубаво е децата да свикват с обстановката, да видят нивото на другите, да преодолеят стреса от новото училище. Обаче не трябва да е основното място за подготовка, по-скоро е упражнение...Simple Smile
   Във връзка с оценяването...Имам много приятели учители-художници. Най-добрата ми приятелка дава дълги години уроци и е ръководител катедра в художествен институт. Повярвайте, те с един поглед знаят коя рисунка за колко е. Вчера гледа рисунките на детето ми. До милиметър знаеше къде са грешките. Надявам се да се оценява както трябва и да няма много "връзкари".
  Искрено пожелавам на децата да ги приемат според желанията. Аз сама съм изпитала платените влизания на гърба си. Вярно беше в "ония" времена и ми се иска да вярвам, че нещо се е променило в тези 35 години от тогава. Успех!!!
  П.С. Мен не ме приеха след 7-ми клас и ми се наложи да държа кошмарните тогава приравнителни изпити за влизане след 8-ми...

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 23:07 от Жана /bg_paint/

# 183
  • Ланкър, планините Овнерог
Хубаво е, когато има кой в къщи да помогне, да покаже грешките най-малко. За съжаление, моята дъщеря няма късмета на художници у дома. Сама се оправя някак.

# 184
  • Sofia
Хубаво е, когато има кой в къщи да помогне, да покаже грешките най-малко. За съжаление, моята дъщеря няма късмета на художници у дома. Сама се оправя някак.
 Това не е проблем, ако детето има желание и някакъв талант. Аз съм тъжна за това, че когато си се заел да помагаш на дечица, които приемат за чиста монета всичко, което казваш или показваш трябва да си по-отговорен. Нямаш право на грешки или спекулации. А и уроците са достатъчно скъпи за повечето родители...

# 185
  • софия
 Това не е проблем, ако детето има желание и някакъв талант. Аз съм тъжна за това, че когато си се заел да помагаш на дечица, които приемат за чиста монета всичко, което казваш или показваш трябва да си по-отговорен. Нямаш право на грешки или спекулации. А и уроците са достатъчно скъпи за повечето родители...
За грешките разбирам, ама спекулации?в какъв смисъл, нещо не схващам!

# 186
  • Sofia
  Спекулация е според мен да даваш грешна информация за нивото на детето. То е ясно, че на тази възраст си изисква много работа, за да се научи, защото всичко е ново за тях. Аз виждам и по моето...повтарям по 1000 пъти.
Но и честно нямам рецепта как можем да бъдем сигурни в учителя, на който поверяваме детето...

# 187
   Здравейте! Моята дъщеря ще кандидаства другата година и аз ще имам /надявам се/ същите терзания като вас.  Художник съм и направих някои изводи тази година във връзка с това, че тя ходи на курсовете в "Илия Петров". Имам чувството, че много се спекулира от учителите, които дават частни уроци. Не искам да слагам всички под един знаменател, разбира се. Останах с чувството, че преподавателите дават грешна информация за това на какво ниво са децата. Явно има големи разлики от рисунките, които те носят в къщи и тези, които рисуваха сами последните дни. Учителите им "помагат", родителите остават с убеждението, че децата са много подготвени, но доста надделява икономическия интерес. Говорих с деца, които рисуваха там. Аз видях само едно дете, което личеше, че е готвено страхотно. Попитах кой го е подготвял, то се усмихна и ми разказа, че е ходило на уроци, но не е научило нищо от там. Готвено е от баща си...Жалко, когато го научиш от дете...
    На курсовете не им обесняваха почти нищо. Учители бяха рисували грешно по рисунките на дъщеря ми. Това беше доста шокиращо за мен. Грешките бяха очевидни. Не знам защо така, може би просто се отнасяха безотговорно. Тук също не искам да обобщавам...има и добри учители, вярвам го.
   Това не значи, че няма смисъл да се ходи на тези курсове. Хубаво е децата да свикват с обстановката, да видят нивото на другите, да преодолеят стреса от новото училище. Обаче не трябва да е основното място за подготовка, по-скоро е упражнение...Simple Smile
   Във връзка с оценяването...Имам много приятели учители-художници. Най-добрата ми приятелка дава дълги години уроци и е ръководител катедра в художествен институт. Повярвайте, те с един поглед знаят коя рисунка за колко е. Вчера гледа рисунките на детето ми. До милиметър знаеше къде са грешките. Надявам се да се оценява както трябва и да няма много "връзкари".
  Искрено пожелавам на децата да ги приемат според желанията. Аз сама съм изпитала платените влизания на гърба си. Вярно беше в "ония" времена и ми се иска да вярвам, че нещо се е променило в тези 35 години от тогава. Успех!!!
  П.С. Мен не ме приеха след 7-ми клас и ми се наложи да държа кошмарните тогава приравнителни изпити за влизане след 8-ми...

Според мен нещата много се опорочават, когато учителите от художествените гимназии дават частни уроци, защото се възползват от ситуацията и качеството на обучение пада. На каквото и ниво да преподават, все ще има кой да ходи при тях. Тогава за какво да се стараят? Даже имам чувството, че някои учители затова стоят на тази работа, защото от частните уроци взимат в пъти повече от заплатата. Ако не работеха в училищата, дали щяха да имат ученици?

# 188
  • софия
  Спекулация е според мен да даваш грешна информация за нивото на детето. То е ясно, че на тази възраст си изисква много работа, за да се научи, защото всичко е ново за тях. Аз виждам и по моето...повтарям по 1000 пъти.
Но и честно нямам рецепта как можем да бъдем сигурни в учителя, на който поверяваме детето...
Ами аз до сега не съм чула гаранция от нито един учител.Или ако има такъв то той със сигурност си слага главата в торбата!
Аз като цяло споделям мнението ви ( в частта с правилния учител), но не ми се нрави абсолютизирането. Дори моето дете да не е прието, все пак има едни 150 деца (приложно + изящно) които са приети и очевидно са ходили някъде на подготовка. (нека не се забулждаваме - единици са подготвени от родителите си). Нали сме наясно, че дори всички 350 кандидатстващи да ходят при най-най- по-уникално великия учител на света, тези 350 деца пак ще имат различни резултати при оценяването! Тоест - нека не забравяме и многото странични черти и качества, отделно от таланта, които също играят роля за успешна развръзка. Например гореспоменатата вече смелост. аз бих казала и зрялост.
на времето моето дете като кандидатстваше, беше на уроци при една възрастна учителка, страхотна жена със стаж сигурно повече от 30 години. Ами побеля ми косата от притеснение - детето се развиваше, но не с темпото което на мен ми се струваше правилно.
 Дете на мои приятели ходеше на уроци при едно от силните места за подготовка навремето. Ами не успя, хем преподавателя беше техен приятел! Но приеха други деца от групичката!

Чисто хипотетичен въпрос: ако един учител подготвя 10 деца, от тях 5 са приети, 5 не, какъв извод да направим за професионализма на този учител? Но следващата година от тези 10 приемат 8? Но пък по-следващата приемат само 2?

Нека не абсолютизираме така! света не е устроен нарочно лош заради нас! Нали ролята на всеки родител е първо да си проучи ситуацията и да вземе решение! Не е лесно, ама малко по-малко се променят нещата.Ето, например вече има 3-та тема в бг-мамма... И все по-информирани ще стават нещата.

Лично за мен е много ценно, че се включвате! Особено пък и човек художник! Супер, темата има нужда от такива хора! Благодаря, че се появихте Simple Smile

# 189
  • Sofia
   Извинявам се, ако това, което написах е прозвучало като упрек към учителите...Аз няколко пъти споменах, че има всякакви преподаватели и че не ги слагам под общ знаменател. Затова бях много внимателна, когато описах видяното...Simple Smile  Просто ми се искаше да обърна внимание на родителите да бъдат по-бдителни и по-изискващи когато дават не малка сума пари за тези уроци...Дано не ме разбирате погрешно.

# 190
  • софия
И нещо важно- въпросният 10 дневен курс не бива в никакъв случай да бъде приеман като подготовка! Абсурд е. Към този момент детето вече трябва да е подготвено, а курса да му послужи за ориентир в обстановката, атмосферата, да анализира типа постановки, които ще се подредят и т.н Чисто и просто да не е стресирано от напълно непознатата обстановка на изпита!

П.С Жана, моля ви, няма нужда от извинения! аз се радвам, че сте тук! Simple Smile Колкото повече мнения толкова по-добра дискусия, толкова по-ценна информация за бъдещите млади художници Simple Smile

Важно е родителите да знаят, че няма рецепта и няма гаранция! има упование, ама все пак е изпит! изненади се случват, понякога и на най-подготвения "не му е ден" просто.

# 191
  Здравейте! Моята дъщеря ще кандидаства другата година и аз ще имам /надявам се/ същите терзания като вас.  Художник съм и направих някои изводи тази година във връзка с това, че тя ходи на курсовете в "Илия Петров". Имам чувството, че много се спекулира от учителите, които дават частни уроци. Не искам да слагам всички под един знаменател, разбира се. Останах с чувството, че преподавателите дават грешна информация за това на какво ниво са децата. Явно има големи разлики от рисунките, които те носят в къщи и тези, които рисуваха сами последните дни. Учителите им "помагат", родителите остават с убеждението, че децата са много подготвени, но доста надделява икономическия интерес. Говорих с деца, които рисуваха там. Аз видях само едно дете, което личеше, че е готвено страхотно. Попитах кой го е подготвял, то се усмихна и ми разказа, че е ходило на уроци, но не е научило нищо от там. Готвено е от баща си...Жалко, когато го научиш от дете...

Здравейте . Отдавна ме сърбят ръцете да напиша ,това което ни се случи преди кандидатстването ,но все се въздържах ,за да не разбуня духовете. Но след тази публикация и желанието да се знае за връзкарите ще разкажа. Както вече споменах в един от постовете си детето ми се прибираше с много добри рисунки, докато един ден го накарах   да рисува сам в къщи. Подредих му композиция , дадох му статив ..всичко. И видях резултата ..нямаше нищо общо с това ,което носеше  в къщи от уроците. Защо направих това ...имам клиентка ...момиче ,учещо в Приложното ..като и показах една от картините на сина ми - тя беше убедена , че ако така рисува няма да влезне . Притесних се . Реших да говоря с учителя . И тогава той ми предложи да ни " уреди" с място ...само трябваше да му гарантирам ,че искаме твърдо да влезнем  в Приложното. Аз отказах -на изпита изкарахме 3,25. Друго ,което ми направи лошо впечатление беше на отворените врати . Един от родителите се поинтересува за курсове и вместо пред всички родители ,които бяха в стаята да се даде информация, учителката се врътна самодоволно и каза на родителя да я последва.

# 192
  • Sofia
  Слагам наколко мои портрети, рисувани преди време...Първият е с маслени бои, вторият и третият са пастели. Последният завърших наскоро...Photoshop, който ми отне над 250 часа работа.Ако имате някои въпроси, мога да помогна. Публикувам ги, защото не се познаваме и все пак е важно да докажа, че рисувам...Simple Smile Така или иначе следващата година за мен ще мине под знака на кандидатстването...

# 193
  • софия
Жана, какви курсове за детето ти! При това, което умееш!

# 194
  • Sofia
Blue Heart
Жана, какви курсове за детето ти! При това, което умееш!
  Мерси! Аз затова сигурно съм толкова критична. Мога да дам книги, да шерна видеа...Ако на някоя майка и се занимава може да пише...Simple Smile То е много тъпо, че след изпитите се включвам, ама тази седмица се "сблъсках" с кандидатстването.
   И аз благодаря на всички, които са писали тук! Безценна информация!!!:blue_heart:

П.С. Аз имам тежката задача да подготвя за "Моден дизайн" и нищо друго...Дъщеря ми казва, че само за тази специалност ще кандидатства. Тя го реши преди 3 години и е непреклонна...Надявам се да я убедя да кандидаства навсякъде, разбира се...Simple Smile
   Тя от 2 години шие на машина и посещава курсовете по мода на Николай Божилов /той преподава моден дизайн в Художествената Академия/, затова не мисля, че имам алтернатива...Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 01:46 от Жана /bg_paint/

Общи условия

Активация на акаунт