КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ - част 3

• 72 741
  • 921
  •   1
Отговори
# 255
Имах възможност да помисля тая сутрин за всичко.
Като погледна реално моята се класира около 60-то (не точно) място в приложните и изящните.
В приложните влизаме без проблем защото местата са 100.
Подготовката. Дадох я на курс през февруари като ходеше през седмица горе долу. От курса има 8 рисунки. След това в Илия Петров има 2   на техния курс и има 2 вкъщи, плюс 1 недовършена. Общо 13
Такава подготовка за дете с талант е недостатъчна за изящните изкуства, като има изключения на деца които са гений и са им достатъчно 5-6 урока, за да усвоят някакви правила, другото е талант (виждала съм и такъв случай).
Едно от приетите деца в Илия Петров (не го познавам детето разбрало от курса в Илия Петров) което е от първите пет, че детето има интензивна подготовка поне една година (две рисунки на седмица) с родител художник.
Така че правете си изводи, за тези които ще кандидастват занапред.
Помислих и за оценяването. Оценките са като за професионални художници в Илия Петров, което е абсолютно нормално и деца с минимална подготовка въобще няма смисъл да се явяват.
Отделно е важно родителя да има реална представа за способностите на детето, да погледнат реално дали децата са родени с тоя талант или това е амбиция на родителя.
Ние отиваме да се записваме в приложните днес трябва да оправя здравния картон. Освобождаваме място в полиграфията.
На децата чакащи второ класиране успех!

# 256
YumYum
Успех на децата утре!

Навремето аз кандидаствах с рисуване и учих моден дизайн. Тогава беше много висок критерия. Сега е смешка, беше преди 25 години. Сега ги приемат само с оценки от матури в Княгиня Мария Луиза. Сякаш трябва да са математици.
Както и да е след гимназията  така и не кандидаствах в художествената, но и до ден днешен рисувам, че даже и продавам живопис, въпреки че остана втора професия.
Дъщеря ми я подготвям последния месец сама, тъй като не съм доволна от нивото на учителите в днешно време.
Мен някога ме подготвяше Сузи Аронова с графика, прочетете малко за нея, ако проявите интерес, беше много възрастна вече. Изкарах 6.0 на изпита едва с няколко урока. Има голямо значение децата да знаят основни прости техники, за да развият по-бързо таланта си. Това значи, че и не от всеки добър художник става добър учител. Дъщеря ми имаше около 10 урока и като я хванах аз видях ,че не и бяха показали основни правила , които да улеснят самата нея. Така че се заех. Не исках да се бъркам заради това че съм и майка, но се оказа ,че съм сгрешила трябвало е да си я уча аз.
Отделно тя си рисува и отдавна, спечели медал  по живопис в двореца на децата май беше .
Разбрах като ми се обадиха по телефона, че детето спечелило да дойде да си вземе златния медал, а аз не знаех за какъв медал ми говорят. Срамота!
Учителката и в училище изпратила рисунката, за което нямах никаква идея.

Спокойна и хубава вечер от мен.

Надявам се да съм била с нещо полезна.

Е, не всички учители са несериозни. Моето дете преди години беше при една възрастна учителка, супер доволна бях! Имаше и опита и търпението!

Lil_81, може ли да разкажеш малко повече за тези правила. Мисля, че ще бъде много ценно за бъдещите потребители на темата! (за сегашните е късно предвид факта, че изпитите вече са (почти) в историята!
И пак към всички, да припомня за снимки на рисунки от подготовката! особено силните кандидати могат да много от полза за следващите! (предполагам, че родителите на деца с по-ниски оценки ще се притесняват, та затова поне силните да помагат) Разчитам на елементарно възпитание споделени снимки да не превърнат темата в арена на размяна на негативни коментари и опорочаване на смисъла на темата - а именно - помощ!
Миналата година, някоя от вас беше качила рисунка с отличен от изпита.  Безкрайно много сме ѝ благодарни, страшно много ни помогна, като коректив за това как се работи. Simple Smile

Аз бях таз единствена  особа Rolling Eyes
Мога още рисунки да кача при желание от вас,но да не стане"Таз пък какво се надува"...YumYum
Естествено че имаме желание, то е радост за очите и мотивация, както при нас, да стигнем по-високо ниво! Simple Smile Още веднъж благодаря!

# 257
   Амели, прекрасно е това, което си написала.
Въпросът защо са ниски оценките се съдържа в голяма степен в поста ти.
Един от проблемите е, че в училищата часовете по изобразително изкуство доста често са като свободни часове /дано има и добри практики, но това е мое наблюдение/. Т.е. трябва да се започне абсолютно от началото. Перспектива, въздушна перспектива, композиция...за децата се оказват съвсем нови понятия, а според мен е добре от обща култура да са ги учили. В учебниците със сигурност са застъпени, но кой им обръща внимание...
    Накрая става така, че в 7-ми клас започват уроците за матурите и точно преди изпитите рисуването позамира.
    Няма как да се каже, че е по-добре да се рисува и каквото стане на пустите матури...Simple Smile
     Във връзка с това може би децата, които ще кандидатстват другата година трябва да започнат много по-рано. Веднага, според мен. Много неща трябва да научат, повярвайте. Аз съм сигурна, че всяко дете може да бъде подготвено за тези изпити, стига да има то самото желание.
    Хайде, стискам палци за децата, които кандидастват сега и се надявам да си помогнем взаимно за другата година!
   Ако можете снимайте работите с оценките и качвайте тук, за да се получи някаква представа за нивото, което се гони...

Нивото го знам Жана. Погледни нашите две графики които съм качила. Първата недовършена с шишето е за 2.0, втората с крушата е за 3, говоря за изящните. За приложните с 1 нагоре. За полиграфията с 2 нагоре.
Говоря специално за тези двете рисунки. Имаме и по-добри от тези:)

# 258
  • София
На нас не ни дадоха да снимаме рисунката от приемния миналата година и няма как да я покажа. Не знам и дали пази рисунките от курсовете, че вече се заринахме с тези от осми клас. 
За подготовката - започна декември при учителите от Приложното в 119-то, всяка седмица. На пробните там изкарваше 4,50-4,70. На изпита - 5,29. Но не са панацея и тези курсове - доста деца имаха над 3,50, но за по-екзотичните специалности като метал, силикат стигнаха на второ класиране.
Аз не мога да дам категоричен отговор къде да се готви детето, никой вкъщи не рисува. Честно казано и критериите не разбирам - на консултациите в Изящните й бяха казали, че не са добри рисунките, а постигна добър резултат в Приложното. Познато дете от тази година, готвено от преподавател в НУИИ - с три единици разлика в оценките в полза на фотографското. Вижда ми се ненормално в едното училище да те оценят за отличен, в другите две за среден.

# 259
  • Sofia
Амели, чии са тези прекрасни думи? - "Цветя могат да рисуват всички. Ароматът им само Богоизбраните!"  Благодарности за целия ти пост. Очаквам следващия ти дълъг подобен тук. Прегръщам те. За мен е чест и радост, че те познавам и лично!

Алекс-Ели, и моят Алекс е втрещен и невярващ на оценката си в Изящното! Каза, че такова вдъхновение и спокойствие е изпитвал вътрешно, че картината му се е получила най--яката му и красива до момента! Вярвам му напълно на детето. Нищо, че е оценен за 2.80. Аз му вярвам, че се е справил отлично в сравнение с предишните си рисунки. Усещам израстването му, той също си го усеща. Същата работа в друго училище би била оценена различно. Но честно казано, аз и баща му очаквахме да има слаб 2.00. Предвид подготовката му, предните две оценки и усещането ни, че той е по-скоро творчески и физически настроено дете, пред талантлив художник. Виждам го повече нещо приложно или във фотографското. Но се радвам, че се пробва и там. За мен беше важно, че се яви и на четирите изпита по рисуване. И че НЕ го натискахме ние, само му предлагахме и изчаквахме той да реши сам. До последно.

Разбира се, че искаме да виждаме рисунки и картини, оценени за много добър и отличен! Хем радост за окото, хем от полза за всички настоящи, бъдещи и кандидат-художници! Поствайте смело и без излишни чувства като страх, срам, свян, тревога и притеснение. Вижте как вече има споделени рисунки и споделяйте и вие!

Очаквам с нетърпение КЛАСИРАНИЯТА навсякъде! Включително и към МОН-ските училища. Искам вече да имам повече яснота и да се ориентирам къде ще учи. Равносметката ни е следната, изписана като оценки: 83 от 100 на изпита по ИИ към МОН /равнява се на оценка 5.32/, 3.68 в Приложното, 4.66 във Фотографското и 2.80 в Изящното. Кажи-речи оценките му се разминават с по цяла единица. Почва от среден и стига до много добър на трите места към МК. Добре е.

Той обаче е напълно спокоен, уравновесен и радостен. За него лятната ваканция започна. А това точно при него означава - Северен парк, приятели, гадже, велосипеди, по цял ден навън, свобода, разходки и естествено - ФУТБОЛ. Но не световното! Съвсем не. Взима топката и отива на стадиона да рита. Обожава футбола. Това му е страст № 1. Чак след това е страст № 2 - рисуването и майсторенето на разни неща с ръце. Така че аз съм щастлива, защото той е щастлив.

П.П. ОчакваХ много повече да се сдуха от слабата си оценка тук. Той просто не вярва и не повярва. Надеждата му остават Приложното и Фотографското, в краен случай 51 СУ и Райнов. Ами това е от мен. Чакаме... и се надяваме.

На приетите дечица - ЧЕСТИТО !!! Flowers Hibiscus

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 10:43 от vihrogonche

# 260
  • Sofia, Bulgaria
Привет, ходихме тази сутрин до "Илия Петров"  - заместник-директора каза да отидем в сряда след 11 часа, за да си видим работата, тъй като днес и утре имат годишни изпити. В сряда ще отидем отново.

# 261
  • Sofia
Привет, ходихме тази сутрин до "Илия Петров"  - заместник-директора каза да отидем в сряда след 11 часа, за да си видим работата, тъй като днес и утре имат годишни изпити. В сряда ще отидем отново.

Много полезна информация!!!

Хрисито, може ли Мики и Алекс да идат заедно, моля те? Аз съм заета много тези дни и няма как да мърдам от офиса си... А вие нали сте близо. Например да се свържат момчетата и да се уговорят на метростанцията на НДК или на Стадиона Васил Левски? Съгласна ли си?

# 262
  • СОФИЯ
Равносметката след инфарктния седми клас:
1/ Повече от 1 година подготовка по рисуване при учители от Приложните – 4,32, не му стигна за мечтаната специалност „Рекламна графика”. На всички предварителни изпити оценката беше около 5 – 5,30. Ходихме до Приложните, не можаха да ни кажат защо са писали такава оценка при условие че няма груби грешки…освен че при вазата имало „малко несигурен щрих” и ако „кубчето го бил виждал, ама той не го е виждал защото му е било фронтално сигурно е щял да обърка перспективата” иначе топчето е било перфектно. Много „стабилна композиция” със „заслужена оценка”, това ни го повториха 5 пъти.  Разбрахме, че се сме объркали при подреждането на специалностите  и ако бяхме писали друга специалност оценката щеше да е друга. Но като сме избрали” рекламна графика” това е оценката…заслужили сме я.. Другата грешка - не отидохме и на консултация при директорката, на която бяхме поканени учтиво в деня на отворените врати – с думите „все пак в тази гимназия всичко зависи от мен”….
Учителката, която му водеше уроците беше грубо изгонена от ДИРЕКТОРКАТА и не й беше позволено да види рисунката и да му каже грешките – „не била тя човека който да обяснява по рисунката”
Приет е „силикатен дизайн”, която е прекрасна специалност, разгледахме ателието, много ми хареса госпожата, беше много мила, много грижовна към децата, НО НЕ Е НАШАТА СПЕЦИАЛНОСТ. Разочарованието беше голямо,  детето се почувства недооценено и беше категоричан „не искам подаяния”, след 1 година и половина без почивна неделя съм заслужил поне оценка мн.добър, като не ме искат и аз не искам да уча там”
2/В художествената гимназия – 4,80 около 20-ти в списъка, доволни сме, повярва си, че усиленият труд се отблагодарява. Не беше много доволен от листа, каза че картонът му бил акварелен, но оценката е заслужена.
3/ Математика – 5,70, БЕЛ – 5,30 – след не особено сериозна подготовка в „кварталната школа”, да не без хич….Балът ще му стигне за НМПГ, ТЕУС и т.н.
Аз съм за НПМГ  - програмиране, той е категоричен не иска да програмира, не иска да прави игри – Иска да рисува, Иска да прави дизайн на игри, Не иска да раздвижва човечетата иска да ги рисува..Иска да стане „компютърен аниматор”.
Утре отиваме в „Художествената” – категоричен е, това е неговото училище…Там са го оценили, там ще го научат да рисува…
Довечера ще кача рисунки….

# 263
  • София
Мама Соня, а във фотографското за анимация явихте ли се?

# 264
Равносметката след инфарктния седми клас:
1/ Повече от 1 година подготовка по рисуване при учители от Приложните – 4,32, не му стигна за мечтаната специалност „Рекламна графика”. На всички предварителни изпити оценката беше около 5 – 5,30. Ходихме до Приложните, не можаха да ни кажат защо са писали такава оценка при условие че няма груби грешки…освен че при вазата имало „малко несигурен щрих” и ако „кубчето го бил виждал, ама той не го е виждал защото му е било фронтално сигурно е щял да обърка перспективата” иначе топчето е било перфектно. Много „стабилна композиция” със „заслужена оценка”, това ни го повториха 5 пъти.  Разбрахме, че се сме объркали при подреждането на специалностите  и ако бяхме писали друга специалност оценката щеше да е друга. Но като сме избрали” рекламна графика” това е оценката…заслужили сме я.. Другата грешка - не отидохме и на консултация при директорката, на която бяхме поканени учтиво в деня на отворените врати – с думите „все пак в тази гимназия всичко зависи от мен”….
Учителката, която му водеше уроците беше грубо изгонена от ДИРЕКТОРКАТА и не й беше позволено да види рисунката и да му каже грешките – „не била тя човека който да обяснява по рисунката”
Приет е „силикатен дизайн”, която е прекрасна специалност, разгледахме ателието, много ми хареса госпожата, беше много мила, много грижовна към децата, НО НЕ Е НАШАТА СПЕЦИАЛНОСТ. Разочарованието беше голямо,  детето се почувства недооценено и беше категоричан „не искам подаяния”, след 1 година и половина без почивна неделя съм заслужил поне оценка мн.добър, като не ме искат и аз не искам да уча там”
2/В художествената гимназия – 4,80 около 20-ти в списъка, доволни сме, повярва си, че усиленият труд се отблагодарява. Не беше много доволен от листа, каза че картонът му бил акварелен, но оценката е заслужена.
3/ Математика – 5,70, БЕЛ – 5,30 – след не особено сериозна подготовка в „кварталната школа”, да не без хич….Балът ще му стигне за НМПГ, ТЕУС и т.н.
Аз съм за НПМГ  - програмиране, той е категоричен не иска да програмира, не иска да прави игри – Иска да рисува, Иска да прави дизайн на игри, Не иска да раздвижва човечетата иска да ги рисува..Иска да стане „компютърен аниматор”.
Утре отиваме в „Художествената” – категоричен е, това е неговото училище…Там са го оценили, там ще го научат да рисува…
Довечера ще кача рисунки….

Изключително полезен коментар за мен! Благодаря.
Ние пък сме обратното от двете училища. Интересното при нас е, че като писах специалностите в приложните сбърках ,защото ми дадоха един лист да се подсетя какви бяхаспециалностите и аз писах чак на 3-то място детски играчки, а всъщност това беше единственото желание на детето, въобще не искаше рекламна графика , пространствения дизайн го харесва, но не толкова. Явно при нас всичко си дойде на място и си я приеха това което иска:)

# 265
  • София
Казаха ли, защо има разместване между номер и име?

# 266
  • софия
Темата става все по-полезна!!! Изключително много благодаря за споделените мнения!
mama-sonya, поздравления за твърдата позиция на детето и правилната ориентация в собствените емоции!

ЯТМ, качвай снимки, какви ти се въртят в мозъка, какво нахалство, какви 5 лева....жаждата за информация е истинска, само можеш да помогнеш!

# 267
  • Sofia, Bulgaria
Казаха ли, защо има разместване между номер и име?

Честно казано, забравих - моля ако утре ви кажат по телефона, споделете. Ще попитам в сряда като ходим пак.

# 268
Ще пробвам да разкажа и нашата история)
тя, както и повечето деца, рисувала от мъничка, винаги и навсякъде ) Когато стана по-голяма не остави молива. Казвам честно, бях против. Но видях я веднъж, в стаята със слушалки и молив в ръката и така 6 часа без да се сети за харана (а при нея това е важен фактор), разбрах че греша. След семеен съвет и споделяне на мечта си да стане аниматор или илюстратор, съпругът ми каза да не се бъркам.
Почнахме да търсим, естествено питахме всички позтати.... и така попаднахме при учител. Но тя каза, първо ще я видя и не ви обещавам, че ще я взема. След първия урок тя каза че я взима. От там нататък мноооого труд. Веднъж на седмично на уроци и за домашно по 30 скици на хора. Позирахме....)))

.... когато я питах дали се притеснява от изпитите, тя ми каза, не отивам на изпит, отивам да се отпусна и да рисувам...
Резултатите са НГПИ - 4,86, НУИИ - 4,75, НГПФП - 5,91. Нито веднъж не е била напълно доволна от изпитните си работи. Винаги казвала, че тук сгреших, това не се получи така как-то трябва.
Има добри резултати и по матурите, но както й обещах, избора ще прави тя.
А за мен, както и за повечето, най-важно тя да се чувства добре и спокойна.

Аз искам от цяло сърце да благодаря всички за подкрепа и съпричастността.
Пожелавам на дечица спокойствие и успех.
Качвам някои от рисунките й. Страшна фенка на аниме)))

# 269
  • Sofia
ПЛАЧА

Вярвайте ми.

Просто не мога повече... усещането ми е, че ще се пръсна вече от емоции!

Общи условия

Активация на акаунт