Парите в семейството

• 30 933
  • 577
  •   1
Отговори
# 360
Отговорът ми: последното изречение в цитата, след удебеления текст.

# 361
Мишелин и аз имам две деца. Големият беше злояд и постоянно болен. Така се бях травмирала с него, че мислех, че нкога няма да имам дете. За сметка на това супер социален и нищо не му пречеше, ни купон ни хора.
малкият се храни по-добре, не боледува чак толкова, но за сметка на това пищеше от всички непознати хора до почти три години, така че и дума не можеше да стане да ходи на купон.
Аз въобще не вярвам в теорията за възпитанието и майчинското присъствие - големият ми син почти няма спомени до 6 - тата си година - а откакто навърши 11 г. се променя на 180 градуса от това, което беше. Иначе съм го гледала много - нон стоп съм играла с него и въобще много усилия положих. Той обаче не е привързан към мен.
Малкият син въобще не съм му обръщала нужното внимание, защото цялото внимание беше за големия - ами доскоро не можеше и за миг да остане без мен. За него съм най, най. Даже каза на едно съседско момиче: обичам моята мама, а момичето с типична досада на бъдеща снаха каза: добре бе, добре
Така, че просто се нагаждаш спрямо детето. 

# 362
На мен ми е много интересно, бих искала някои да ми обясни професионално, откъде в модерната българска майка се е зародила американската обсесия да си плътно с детето, то да е центъра на света, от нулевия час да е до теб, за 3 минути ако го оставиш: свършва всичко. САЩ е страната, където 50 процента от майките зарязват всичко след раждането и стават професионални майки до 18, а в България над 80 процента от майките работят, но пък масово ако четеш бг-мамма ще излезне обратното. В последните години се прокарва този идеал за българското общество на майка у дома, в комплект с дълго кърмене, породени едно след друго деца, слингове и домашно Монтесори. Точно този модел, който е в противовес с европейското уж гледане на деца, т.н. "френски" модел. Намерих я книгата: http://www.colibri.bg/knigi/1503/pamela-drukerman-bebe-made-in-france България нали уж е Европа, не обетованата нова земя, населена с евангелсти?

В традиционното българско селско общество, младите майки 40 дни са лежали, а бебето е било обслужвано от бабите главно, освен кърменето. Малко след това, според сезона, майките отново на нивата, а бебетата у дома с негодните за къров труд баби и с по-големите деца. Ако слушаме модерните американски детски психолози, това е било направо престъпление. А все пак някакси семейството е основна ценност във фолклора ни.

А как пък 1980-те години са модел за гледане на деца, не знам, в този формат. Родена съм тогава, майка ми 10 дни в родителен дом, разделени сме на различни етажи, вижда ме по 3 пъти на ден. Баща ми само през прозореца. Кърмене макс до 6 месеца, ранно захранване. Режим, режим наложен от майката, кварталната педиатърка и д-р Спок. Хранене под час и грамаж, дори още вирее. Какво ти водене от бебето ... Вярно, до 4 години съм била у нас. И после бам, лелка сипва супи във вратовете на децата и крещи като малоумна ми е един от най-ранните спомени. За това какво беше оттам нататък в образованието: ако го пречупим през това дали е било "загрижено родителство" или модел с фокус върху детето, оценката е слаб 2. Въобще всички майки от този период, ако четем разни блогове на прогресивни привързани родителки, са тотален провал, неглижарки.

Та как така, с това културно наследство, сега стандартът и очакванията към майките са да са не американска stay at home, ами и да надминават? Ако не си родила домашно, детето да е залепено за пулса ти и само твоя, ако не си забравила даже как се казваш от нон-стоп втренчване в пъпа му и ако въобще някъде си дръзнала да идеш сред хора първите 8 години си тотален край. Провал. Егоистка.

Просто ми е интересно. В реалността, такива изцепки като във форума, не познавам, а познавам много прекрасни майки в България.

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 23:06 от elenna

# 363
Christina, Wink за нормалния тон, без квалификации и без брейкане Wink Hug

# 364

Браво. Хубаво е да го запомниш добре и да го вземеш под внимание следващия път, когато седнеш да даваш акъл и примери на базата на чужд опит и нулев такъв от твоя страна

# 365

В традиционното българско селско общество, младите майки 40 дни са лежали, а бебето е било обслужвано от бабите главно, освен кърменето. Малко след това, според сезона, майките отново на нивата, а бебетата у дома с негодните за къров труд баби и с по-големите деца.
Не е вярно. Кърмачките са си носили бебетата в цедилката, докато са могли да ги издържат на тегло, т. е. практически до прохождането, и са ги кърмели на поискване.

И това е глупост, която никой не твърди:
Ако не си родила домашно, детето да е залепено за пулса ти и само твоя, ако не си забравила даже как се казваш от нон-стоп втренчване в пъпа му и ако въобще някъде си дръзнала да идеш сред хора първите 8 години си тотален край. Провал. Егоистка.

# 366
Да, на нивата са водили децата, т.н. по модерно "тръстика". От към третия месец насам. Това, ако не е имало баба да ги гледа и коза за мляко. Майка ми е кърмена най-дълго в целия малък град, където е родена: година. Цедилката, в която майка ми е носила баба ми, си я донесох в САЩ. Е няма такъв тормоз и за майката и за бебето, адски неудобна носилка. Но, семейна реликва. И на баба ми баба и я е носила в нея, пак за да може да работи. Жените в моя род доста помнят и живеят дълго, та не е като да не са казвали как се гледа бебе. Половината ден на младата майка минава да носи вода от реката и да готви на свекървата.

# 367
Ама каква коза при наличието на майка кърмачка? Никой не си е отбивал зорлем децата.

# 368
  • София
Елена, умна жена си, отговорът предполагам, го знаеш и питаш риторично. 1-2 да са тези майки във форума, но са много гръмогласни. Реала е твърде далече от това, иначе нямаше класирането за държавна ясла и градина да е като печалба от тотото. Напоследък и за частните напливът е страховит.

# 369
Black Sapphire: Докато не си подкпрепиш с факти и някакви източници твърденията, издишаш отвсякъде. Описано е от ред фолклористи колко време са кърмени децата и как са отбивани, за да работят майките на къра. И песни има, много жални.

Много обичам българският фолклор, доколкото може да се каже, че имам хоби, това е то. Димитър Петков има няколко монографски изследвания за майките и малките деца, в различни фолклорни райони на страната. Добре е да се прочетат преди да се почне да се пише поетично как майката 3-5 години не пипва работа извън да бърка каши от лимец, камо ли да си хвърли детето на баба или на дойка.

# 370
Да, отбивани към третата година. И то щото пият млякото на следващото бебе. И твоите "данни" са толкова подкрепени с източници, колкото и моите. Къде видя да пиша за 5 години и лимец, и че майката не работела?

Напливът за ясли в София е такъв, щото София стана 2 милиона и половина при инфраструктура за милион души.

# 371
Докато не си подкпрепиш с факти и някакви източници твърденията, издишаш отвсякъде. Описано е от ред фолклористи колко време са кърмени децата и как са отбивани, за да работят майките на къра. И песни има, много жални.
Дядо ми ( лека му пръст) ми разказваше как майка му и баща му са били на нивата цяло лято и не са се прибирали по жътва, а най-голямата сестра се е грижела за по-малките, включително и за най-малката им сестра -пеленаче. Разказвал ми е и историите за винената попара и т.н. Доста поколения са гледани по този начин.

# 372
Да, отбивани към третата година.

Дете, отбивано към 3-тата година се е "смятало, ще получи демоничен статус и ще се превърне в змей или ще загуби човешките си способности (ум и памет)" (посочвам ти и източник: фолкористката Ирина Седакова от ВТ университет). Традиционната норма, запазена и до днес, е че след годинка вече е време. Има ритуали по отбиване, свързани с прохождането. До 3 години, само митичен Крали Марко е кърмен. А, и Георги Димитров.

Аз кърмих почти до 2, до естествено отбиване на детето. В едно традиционно Родопско село, от 16 къщи, една баба на 94 ми каза, че ще отгледам нечисто дете ако до месец-два не спре да суче.

# 373

Браво. Хубаво е да го запомниш добре и да го вземеш под внимание следващия път, когато седнеш да даваш акъл и примери на базата на чужд опит и нулев такъв от твоя страна

Извинявам се, че прекрачих границата. Понякога забравям, че съм във "форум за майки" и че неродилите имат право само да мълчат и слушат. Да чуем какви са опорните точки, че да се знае как и какво да се пише. Изобщо как смея да имам моя си представа!

Елена, как откъде? "Тренди" е сигурно. Нещо като бургерите и pulled pork-a. Ако се сещаш за нещо вървежно в Америка, но тук все още не подозираме за съществуването му - кажи. Трябва ми бизнес идея. Ще се споразумеем за процент от печалбата Wink

# 374
Америка, но тук все още не подозираме за съществуването му - кажи. Трябва ми бизнес идея. Ще се споразумеем за процент от печалбата Wink

Имаме 5-10 идеи с мъжа ми, редовно.
Има още накъде да се развива пазарът на привързано родителство обаче, в България, още многооооо мегдан.
Най-малкото, с кърменето нишата не е разработена напълно, например бижута от кърма. Май само за една съм чувала да прави, в София.

Общи условия

Активация на акаунт