Парите в семейството

• 30 843
  • 577
  •   1
Отговори
# 465
Да де, то нали целта е да си с кариера, тоест - ще се наредиш сред пътуващите. Доколкото имам реална, не романтична представа, доста неангажирани колежки пътуваха, при това доста често. Ся, има и такива, дето седят на бюро и пишат анализи, но не всички са така, а в ТВ се пътува, и се остава до късно, и дежурства се дават.

# 466
В тази тема пак се появи сблъсъка за това какво може и не може една жена с деца, къде е таванът и т.н. Но той просто е отражение не нещо съвсем различно: видове манталитет. Карол Дуек, образователен и когнитивен психолог, нашумя в последните години много с нейната формулировка на това, че има два вида хора: с фиксирано и с динамично съзнание. Нищо ново под слънцето, но понеже доста точно и умело напипа едно от най-големите когнитивни разделения, сега е много нашумяла.

Май и преди слагах тази картинка. В темата има хора както в крайно ляво, така и в крайно дясно и колкото и да се дърлят, няма как да се разберат.

# 467
Не, нямаме чак такива екстремни виждания. Просто трябва да се замислиш дали супер-активната кариера (в момента) е съвместима с деца и ако не е, може би е по-нормално да отложиш децата. Всеки сам си решава де. Само да кажа, че на новороденото не му пука особено какъв личен пример за work ethic даваш.

Искаш да кажеш, че докато е неосъзнато, може да го оставиш и на дойка на село - и все тая? Как точно е независимо дете в ранна възраст? Само ще си сготви ли, ще се закара с колата ли?
Няма нужда от преекспониране на нещата. Естествено, че не означава само да готви и т.н. Родителите трябва да насърчават децата да бъдат независими като им дават различни задачи и отговорности спрямо възрастовата група. Никой не очаква бебе пеленаче да яде само или да отиде до магазина. Но на децата трябва да се вменява отговорност постепенно: събиране на играчките след игра, самостоятелно ядене, ранно премахване на памперс и ходене на гърне, ранно свикване с пиене от чаша, заспиване самостоятелно с собствена стая и т.н.

# 468
сирен няма ли мъжа ти приятел, който да иска жена и деца, да помогнем на авторката. Кой по, по, най-не е интересно, ама поне да свършим едно добро дело.

# 469
Ох, Еленна пак дойде с големите теории.

Аз говоря за съвсем прагматични неща като да ти изпият енергията и въобще да не ти се занимава и да ти трябва време да дойдеш на себе си. Плюс нуждата да си нащрек с децата, да не пропускаш важни подробности. Аз пък ще цитирам друго проучване, според което голям процент родители си мислят, че децата им са супер ОК, докато те са дълбоко нещастни.

Та така, всичко е възможно, и аз имам динамично съзнание, но знам и каква цена има това. Знам в подробности, съвсем конкретни. Не на теория, който и да я е измислил.

Човек не може да си разтяга до безкрай способностите. От един момент нататък или прегаряш, или от много шорткъти ставаш измамник и успехите ти са с въпросителни средства. А и не се знае какво унищожаваш, докато "растеш".

# 470
  • София
Аз пък в момента имам "бойната задача" да намеря начин да "обуча" как да се премести една 43-годишна жена от фиксиран в динамичен умствен "режим". Събирам всякакви съвети как.

# 471
Не знам, на мен тия гледни точки ми идват доста теоретично, не мисля, че има наистина 2 такива модела и се наблюдават в реала.

# 472
Теориите никак не са големи. Последният  ти пост става идеално за класически пример на фиксирано съзнание в действие Wink На теб все нещо ти пречи да реализираш някакъв велик генетичен потенциал: майка ти, баба ти, шефа ти, системата и т.н.

Между другото и в лагера на т.н. кариеристки го има това нещо. Детето да спяло отделно, иначе пречи. На мен пък не ми пречи. Даже снощи сънува някакъв сън и дойде при нас. Напълно нормално на 3 и половина. Не само не ми пречи на кариерата, а ме зарежда да се събудя гушната от нея и ми дава смисъл на целия ден.

# 473
Аз пък в момента имам "бойната задача" да намеря начин да "обуча" как да се премести една 43-годишна жена от фиксиран в динамичен умствен "режим". Събирам всякакви съвети как.

В какъв аспект: личен, професионален?

# 474
Аз ще ти кажа как се минава на growth mindset - възможно е, но само в среда, в която имаш право на грешки, при това повечко грешки. Тоест трябва да усещаш, че докато учиш, не ти дишат във врата да е перфектно и не плащаш висока цена за всяка проба-грешка.

Защото в реалния живот всеки е наясно, че може да стане по-добър в нещо. Все пак има житейски опит. Обаче понеже има опит, си знае къде има ограничения и къде ученето и растежът ще му струват скъпо (всеки е различен, може да не иска да плати време, сън, нерви или здраве, особено на 43).

Та така, ако Шарки вземе на тази жена асистент, даде й осморно по-дълги срокове, не я притиска и си затвори очите за скъпи грешки, току-виж се поотпуснала. Ако обаче я притиска да расте...ами не става, то затова е растеж, защото се случва с ритъма, на който е способен човека, не по-бързо.

Ако обаче всяка проба-грешка носи последствия...в един момент се отказваш, защото човек няма безкрайни сили. А който си мисли, че има безкрайни сили, не се е доближил до границите си. Но това не значи, че и за него няма граница, след която казва "стига, не мога повече".

# 475
  • София
Скрит текст:
В тази тема пак се появи сблъсъка за това какво може и не може една жена с деца, къде е таванът и т.н. Но той просто е отражение не нещо съвсем различно: видове манталитет. Карол Дуек, образователен и когнитивен психолог, нашумя в последните години много с нейната формулировка на това, че има два вида хора: с фиксирано и с динамично съзнание. Нищо ново под слънцето, но понеже доста точно и умело напипа едно от най-големите когнитивни разделения, сега е много нашумяла.

Май и преди слагах тази картинка. В темата има хора както в крайно ляво, така и в крайно дясно и колкото и да се дърлят, няма как да се разберат.

Порових се в нета за това. Благодаря за интересната информация.

# 476
Моля. Тя тази информация далеч не е нова, а е стара колкото света, философията и психологията. Просто е поднесена добре.

Между другото, Карол няма деца и е пълна работохоличка Wink А сега вече, и милионерка.

# 477
Да де, то нали целта е да си с кариера, тоест - ще се наредиш сред пътуващите...
Не. Кариеризмът убива семейството. Независимо дали е мъжът или жената. За щастие малко са хората, които са затънали в него.

# 478
  • София
Да де, то нали целта е да си с кариера, тоест - ще се наредиш сред пътуващите...
Не. Кариеризмът убива семейството. Независимо дали е мъжът или жената. За щастие малко са хората, които са затънали в него.

От кариеризъм в чист вид до желание за развитие и собствена кариера има голяма разлика.
Всяка крайност убива семейството. Пълното фиксиране в майчинството и децата също.

# 479
Elenna, теорията, представена от теб, има доста критици. Не се опитвай да я изкараш отговор на въпроса за живота, вселената и всичко останало. Освен това се отнася по-скоро за деца, не за възрастни. При възрастните има други сметки - най-вече, заслужава ли си да си дам зор и каква ще ми е наградата спрямо загубите. Никой не е будала да расте заради единия растеж. Това е за деца и неориентирани младежи. При Шарки...там вече ще е show me the money.

Между другото, спъването от кариера и развитие също убива семейството. Каква е файдата, че си душкате пръдните нон-стоп, ако не усещаш реална подкрепа. То нали затова сте заедно - за да има усещане за заедност, дори когато всеки е поел някаква друга задача в момента.

Общи условия

Активация на акаунт