Американски колеж - дванадесета тема

• 62 648
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Аз да се похваля -  (ни в клин ни в ръкав.)...дъщеря ми е приета  в 1 НЕГ по първо желание , но ..предпочете колежа. Надявам се е направила верния избор.

# 301
  • софия
Аз, да кажа, също смятам, че не е правилно да се приравняват частните училища с МОН-ските. Въпросите за кандидатстване обикновенно са свързани със страховете на деца излизащи от обикновени училища, непрофилирани мат паралелки.  да се спомене Основно училище или Средно Общообраззователно училище има смисъл, тъй като ОУ се считат за по-малко "силни"

Моя проблем с анкетата ( въпреки, че аз предложих оговорите, без свързването на соу със чу)  се състоеше в точността на моя отговор, но просто не знаех как да задам друга опция. Надявах се да се развие дискусия и заедно да стигнем до опциите за отговор.
Та, аз отговорих " частни уроци -мат и бел, соу" въпреки , че:
1-во, идваме от основно училище до 7 клас
И 2-ро -уроците не бяха самостоятелни, а в група, но все пак се следваше необходимото за моето дете...та нито е мастен урок, нито е школа. Плащахме за занятие и така не ни се наложи да инветирам еени хиляди левове, които нямахме накуп за да запишем курс. По този начин на плащане за занятие, като наближи времето на изпита преценихме дали да засилим подготовлсъа на две занятия например седмично.
Но слава Богу, не се поддадохме на истерията да ходи на абсолютно всички налични опции за пробни изпити и интензивни курсове. Запазихме здравия разум и си следвахме ритъма от веднъж седмично занятия и по деата предмета. Две седмици преди изпита детето отиде на по още едно занятие по мат. ( и беше за да угодя на детето)

# 302
Аз да се похваля -  (ни в клин ни в ръкав.)...дъщеря ми е приета  в 1 НЕГ по първо желание , но ..предпочете колежа. Надявам се е направила верния избор.
Това, което детето желае да учи е винаги правилния избор.
Добре дошли и много радост и успехи в колежа. Simple Smile

# 303
  • София
Голямата "драма" с кандидатстването в АК не е толкова от кое и какво училище идва детето, защото това е избор, направен далеч преди 7 клас, а дали и как да се подготвя за изпита. Това заключение го правя за база въпросите, които се задават в нашата тема.

Иначе, на база приети и учещи в АК деца е ясно, че от СМГ и Св. София влизат най-много и най-добре подготвени  (50-60 на випуск). Останалите училища и видове подготовки са "драматичните" Simple Smile

# 304
Но не се знае, Шарки, дали тези резултати се дължат на подготовката в тези училища или на предварителния подбор на децата в тях. Моето мнение е, че децата от тези училища биха били приети и без обучението​, което са получили, но не на първите позиции.
Курсовете обаче, не биха помогнали на останалите деца нито от гледна точка заложби (нищо не пречи и да са по-големи), нито като наваксат многогодишната усилена подготовка.

# 305
Но не се знае, Шарки, дали тези резултати се дължат на подготовката в тези училища или на предварителния подбор на децата в тях. Моето мнение е, че децата от тези училища биха били приети и без обучението​, което са получили, но не на първите позиции.
Курсовете обаче, не биха помогнали на останалите деца нито от гледна точка заложби (нищо не пречи и да са по-големи), нито като наваксат многогодишната усилена подготовка.

Първоначалният подбор на деца на 5-6 години ли визираш? И твърдиш, че обучението в тези училища няма кой знае каква заслуга за приема?
Всъщност има огромно знаение. Защото тези училища са си свършили задачата с достатъчно систематичното и задълбочено преподаване и изискване за усвояване на МОН-ския материял. И като отчетеш и надграждането се получава една солидна основа без дупки в знанията и без пикове и спадове в подготовката, която да бъде надградена от някакъв курс на който децата да се научат на триковете и на спецификата на изпита.
Разбирам, че визираш и достатъчната заинтересованост на родители и деца в тези училища, но такава заинтересованост има и у родители на деца в други училища, но те не успяват толкова драматично концентрирано да влязат в АК. Защото липсва систематичността на обучението.

# 306
Систематичност на обучението има и в други ЧОУ. Но няма подбор, или и да има, не са изградили репутация навреме. И резултатите са видими.

# 307
  • София
Correlation does not mean causation.

# 308
# 309
Систематичност на обучението има и в други ЧОУ. Но няма подбор, или и да има, не са изградили репутация навреме. И резултатите са видими.

Самата мисъл за подбор на 5 години е абсурд. Като състезание на интелектуални способности измерва точно едно голямо нищо на тази възраст. Това ти го казвам като човек с опит от такъв подбор. При това не веднъж.
Всъщност основното на успеха е твърда система на обучението без компромиси и пропуски + мотивирани родители (деца).

Изброй няколко ДУ с поне на 50% подобна система на подготовка на тази в СС или Питагор (примерно).

# 310
Пак почваме да излизаме извън темата, Блис. Да продължим на друго място?

# 311

Самата мисъл за подбор на 5 години е абсурд. Като състезание на интелектуални способности измерва точно едно голямо нищо на тази възраст. Това ти го казвам като човек с опит от такъв подбор. При това не веднъж.
Всъщност основното на успеха е твърда система на обучението без компромиси и пропуски + мотивирани родители (деца).

Изброй няколко ДУ с поне на 50% подобна система на подготовка на тази в СС или Питагор (примерно).
В СМГ (107мо паралелка мат) приема е след 4ти клас... 10 годишни. Подбор и яка подготовка (по математика, но БЕЛ не се неглижира) и дава съответни резултати.

# 312
  • София
Подготовката е важна, увеличава шанса на децата с профил, който колежът търси. Факт е също, че има училища, в които има концентрация на такива деца.
Но за мен определящ фактор са най-вече личните качества, наклонности  и мотивация на детето, затова не попълних анкетата.
Моята, вече бивша колежанка, идва от нормално софийско общинско училище. Обича математиката толкова, че в момента това следва. Подготовката се състоеше основно в писане на есета и малко по формата на изпита, по-скоро като застраховка за сигурен прием.

# 313
  • На топло в неговото сърце.
Дори да не е ,това е нейният избор.По-добре така отколкото:"-Ти ми каза тук да уча........"-Аз исках ........"

# 314

В СМГ (107мо паралелка мат) приема е след 4ти клас... 10 годишни. Подбор и яка подготовка (по математика, но БЕЛ не се неглижира) и дава съответни резултати.

Пенева, говорим за ЧУ в които приемът се прави на 5-6 години в предучилищната, а не в 4 клас. Иначе от твърденията на Ежко следва, че успехът на СС примерно се дължи преимуществено на точно този подбор преди предучилищна. Средата е подбрана - факт. Ама тя уж е подбрана и в други ЧУ. ПЕтър Берон претендира, че приема деца от доста година с изпит. ЕСПА също. Българско школо също. А пък те не вкарват такъв огромен % от випуска си. Та
Та Ежко, кои ЧУ имат систематична подготовка и нямат приемен изпит, които въпреки добрата и систематична подговка и само заради липсата на приемен изпит не успяват да класират деца в АК?

Последна редакция: вт, 03 юли 2018, 21:37 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт