Американски колеж - дванадесета тема

• 62 687
  • 752
  •   1
Отговори
# 255
Много благодаря Амели.
Тези дни ще пусна анкетата, че сега ми е малко натоварено!

Скрит текст:
Супер.
Мога да я добавя в първи пост. Мисля, че мога. Но не се наемам сама да определям съдържанието.
Дайте предложение за заглавие на анкетата и възможните опции за отговори.
Предложение за заглавие: Разчитахте ли на допълнителна подготовка за приемния изпит за АК:
Предложения за отговори:
Да, комбиниран курс по МАТ и БЕЛ в школа специално за АК- детето ми учи в математическо училище
Да, комбиниран курс по МАТ и БЕЛ в школа специално за АК- детето ми учи в стандартно  СОУ
Да, комбиниран курс за НВО в школа- детето ми учи в математическо училище
Да, комбиниран курс за НВО в школа- детето ми учи в СОУ
Да, курс за НВО по МАТ-детето ми учи в математическо училище
Да, курс за НВО по МАТ-детето ми учи в СОУ
Да, курс за НВО по БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, курс за НВО по БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци по МАТ И БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци по МАТ И БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци само по БЕЛ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци само по БЕЛ - детето ми учи в СОУ
Да, частни уроци само по МАТ - детето ми учи в математическо училище
Да, частни уроци само по МАТ - детето ми учи в СОУ
Не, детето ми учи в математическо училище 
Не, детето ми учи в ОУ
Не, детето ми учи в СОУ
Не, детето ми направи няколко консултации в учителите си от училище
[/quote]

Иначе и ние имахме административни "проблеми".
Вчера получаваме имейл, че има проблеми с подновяването на договора.
И каква е причината??? 5.80лв надплатена годишна такса за 2017/2018, която девойката лично трябва да получи от канцеларията на колежа.
Често срещано явление заради разликата в курса на лев/долар/евро при паричния банков превод.
Няма да ни подновят договора, ако не отидем да си получим сумата 5.80лв.
Ей такива административни проблеми искам да има и в държавните училища.! bouquet

# 256

Иначе и ние имахме административни "проблеми".
Вчера получаваме имейл, че има проблеми с подновяването на договора.
И каква е причината??? 5.80лв надплатена годишна такса за 2017/2018, която девойката лично трябва да получи javascript:void(0);от канцеларията на колежа.
Често срещано явление заради разликата в курса на лев/долар/евро при паричния банков превод.
Няма да ни подновят договора, ако не отидем да си получим сумата 5.80лв.
Ей такива административни проблеми искам да има и в държавните училища.! bouquet
Сериозно?! Ще извикат хора, които може да са вече във ваканция на май.... си, за да им дадат 5 лв?! И ви заплашват, че няма да ви подпишат договор, ако не се явите лично?!  newsm78 Е тази идиотия само американец може да я сътвори. Светнала червена клетка в ексела и край - няма мисъл с  + ли е с - ли е сумата, няма онлайн банкиране за връщане на пари по сметка, няма приспадане от следващата такса...Има още поне 3 цивилизовани начина за връщане на 5 лв. В понеделник сигурно чек ще връчат на детето, да го осребри в банка  Laughing

# 257
Ох, ох, ох!

С нищо не ни заплашват! Държат да са коректни към нас.

Но те разбирам! И аз понякога се хващам за определена дума и раздувам после на воля.

# 258
Ох, ох, ох!

С нищо не ни заплашват! Държат да са коректни към нас.

Но те разбирам! И аз понякога се хващам за определена дума и раздувам после на воля.
За какво се хващам, ако бяхте "литнали" тази сутрин, нямаше да ти е много кеф, че те викат за 5 лв. Simple Smile Иначе крайното изравняване е много често срещано явление, нормално се случва, не са открили топлата вода. Срази ме начинът на връщане и ултиматумът с договора.

# 259
Ултиматума с договора е автоматичен имейл, генериран от поредния ИТ гаф в колежа.
Иначе като се обадиш, ти казват учтиво да не го вземаш навътре.
Проблема на Тинки с дозвъняването до администрацията​, най-вероятно е свързан с лавината от тъпи автоматични мейли и последвалия флъд от разтревожени обаждания. Ние също го играхме тоя цирк вчера...
Дразнеща, но подробност.

# 260
Ултиматума с договора е автоматичен имейл, генериран от поредния ИТ гаф в колежа.
Иначе като се обадиш, ти казват учтиво да не го вземаш навътре.
Проблема на Тинки с дозвъняването до администрацията​, най-вероятно е свързан с лавината от тъпи автоматични мейли и последвалия флъд от разтревожени обаждания. Ние също го играхме тоя цирк вчера...
Дразнеща, но подробност.
Еее, това вече е друга бира - купили са бъгав софтуер, а не че са супер загрижени лично да ви върнат едни пари Simple Smile Аз и това не бих нарекла подробност...ама все тая, нали плащате едни минимални такси, които не покриват обучението, не са стигнали за читава система явно.

# 261
Това имах предвид, Огг. Парите ще ги върнат, системата ще я оправят или сменят, но дотогава 123 трола ще направят от мухата слон. Без проблема да ги засяга лично, без да посочат по-добра алтернатива (виж по-евтина могат), и т.н.

# 262
Уорик,
Няма по- розова за АК. Даже преди няколко мнения имаше пост, че е прекалено захаросана.
Такъв е АК -има ИТ проблеми и със системата за оценяване има софтуеърни проблеми. И пари плащаме, и те не стигат за добри софтуеъри.
Надявам се, че вече има доволни

# 263
Права си, лельо Огг,
А ти какви проблеми имаш с колежа?

Плащаме, ама около 1/5 от реалните разходи за обучението. Останалите идват от дарения. А сегашните такси ни се виждат тежки …
......
Накратко - сериозни проблеми в колежа не виждам. По-малките не се решават с клюки по форумите, а със съвместна работа между учители и родители. Подходящ механизъм е създаден, но малко родители си дават зора или отделят времето да го ползват.
......
Всичко върви нормално...

Какво НЕ ми хареса на мене в колежа:
1. градината изглеждаше неподдържана и алеите не изглеждаха добре/ често почистени.
2. в сградата на администрацията кабинетите не бяха добре обозначени.
горните са все неща, които са в далеч по-добро състояние в едно държавно училище в англо-саксонска страна; частните държим извън справката.
3. на семействата се вменява вина за неща, които училището крие от повечето родители, че се случват - използване на психоактивни вещества от учениците.
4. семействата не се информират надлежно и веднага, ако училището/учителите знаят за такова поведение на учениците.
5. няма последствия за тези ученици, освен ако не си признаят.

Категорично не считам, че има работещ механизъм за решаване на проблеми.

За сметката за 1/5 от таксите не съм много сигурна.  Аз лично считам, че платих твърде много за училище, което ми беше описано като най-доброто в България, където детето ми ще учи в едва ли не защитена среда.  Реалността беше далеч от това.

Според мене, ако имате умно и здраво учещо дете  е далеч по-добре да изберете наше престижно държавно или честно частно училище в чужбина пред колежа.  Или да запишете детето си в колежа с широко отворени очи, че там има наркотици и отговорността какво прави детето ви докато е в час или в междучасие си остава ваша.

# 264
  • София
Това имах предвид, Огг. Парите ще ги върнат, системата ще я оправят или сменят, но дотогава 123 трола ще направят от мухата слон. Без проблема да ги засяга лично, без да посочат по-добра алтернатива (виж по-евтина могат), и т.н.

Ежко, ама ти много интересно мнение имаш за аудиторията!  Laughing То вярно, че сме предимно лелки на средна възраст, но чак толкова да сме първосигнални - не мисля.
  На никого не му пука за бъгавия софтуер, а на тролове още по-малко се обръща внимание. Мое мнение. Също толкова никакво внимание се обръща на твоите постове против СМГ. Поне така аз мисля, а аз нямам никакъв досег с училището.  Wink
  Благодаря за дисекцята на часовете по информатика, доста по-информативна беше от повечето славословения. И критиката не е задължително негативна. В общи линии и моето усещане за момента е такова, не конкретно по информатика. Има слабости, има неща, които не са добре, но за момента не съм наясно как и дали биха могли да се подобрят. И затова просто си говорим, клюкарстваме по форумите, както се изразяваш ти.  Laughing

# 265
3. на семействата се вменява вина за неща, които училището крие от повечето родители, че се случват - използване на психоактивни вещества от учениците.
4. семействата не се информират надлежно и веднага, ако училището/учителите знаят за такова поведение на учениците.
5. няма последствия за тези ученици, освен ако не си признаят.

Според мене, ако имате умно и здраво учещо дете  е далеч по-добре да изберете наше престижно държавно или честно частно училище в чужбина пред колежа.  Или да запишете детето си в колежа с широко отворени очи, че там има наркотици и отговорността какво прави детето ви докато е в час или в междучасие си остава ваша.

Всеки има право на мнение, но горното се разминава с фактите:
Последствия за учениците уличени в употреба или разпространение на наркотици в колежа категорично има. Известни са случаи на изключени ученици, както и на предадени на полицията такива. Това, че в така наречените елитни ДУ не са известни такива случаи, не значи, че такива няма. Известен ми е случай за ученик, изключен от АК и приет в елитно ДУ, който по негови думи във ФБ група на съответното училище, продължава да употребява марихуана.
В колежа се води и разяснителна и профилактична работа с децата и родителите по въпроса. Нещо, което категорично не се прави в СМГ например. Наркотиците за съжаление присъстват в нашето общество, включително сред учениците и нито американския колеж, нито което и да е друго училище може да гарантира, че някой от учениците му няма да пострада. За разлика от другите училища обаче, АК взема целенасочени и планомерни мерки по въпроса.
В крайна сметка отговорността по опазване на децата си остава на родителя и никой, за никакви пари не може да го разтовари от нея. Наркотици има навсякъде. Не само в училище. Това е факт, който родителя наистина следва да приеме с широко отворени очи. АК не представлява по-опасно място в това отношение от НЕГ, СМГ или подобни. И със сигурност е далеч по-безопасно място от наргиле-баровете и дискотеките.

ПС Що се отнася до уведомяването на родителите. Уведомяван съм светкавично за неща от сорта на вдигната температура или навехнат глезен. Трудно ми е да си представя, че АК биха държали родител неинформиран в далеч по-тежките случаи.

Ежко, ама ти много интересно мнение имаш за аудиторията!  Laughing То вярно, че сме предимно лелки на средна възраст, но чак толкова да сме първосигнални - не мисля.
 На никого не му пука за бъгавия софтуер, а на тролове още по-малко се обръща внимание.

Благодаря за дисекцята на часовете по информатика, доста по-информативна беше от повечето славословения. И критиката не е задължително негативна. В общи линии и моето усещане за момента е такова, не конкретно по информатика. Има слабости, има неща, които не са добре, но за момента не съм наясно как и дали биха могли да се подобрят. И затова просто си говорим, клюкарстваме по форумите, както се изразяваш ти.  Laughing

Огг,
Нямам проблем с лелките от колежа Simple Smile Видели сте - можете сами да отсеете грубите неистини. Някои хора обаче тепърва имат да вземат решения и изпадат в потрес от факта, че има опасност да не им подновят договора заради надвнесени пет лева. Или поне да ги върнат от Халкидики, за да си ги вземат Wink

Критиката се отличава от клюката по две неща:
а) предлага алтернативи
б) бива последвана от действия
Последното, да си призная, го виждам в единици от колежанските родители. Масовата позиция е: плащам ви, не ме занимавайте.
В светлината на което, споделената от мен история нито предлага алтернативи, нито е последвана от действия. Което я прави чиста клюка. Която не знам как може да ви е полезна. Но пък беше захапана от троловете веднага.

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 00:42 от Ezhko

# 266
  • София
Mimi как точно си представя установяването на употреба на наркотици, без да бъде някой хванат на място в момента на употребата? С уринарен тест? Особено в светлината на GDPR аз лично изобщо не си го представям.

Да поствам ли линкове към GDPR?

Ежко, разпознах се в критиката, само не знам като комплимент ли да го приема. Аз бих го перефразила на: проактивни vs. реактивни.

За мястото за срещата в четвъртък: държите ли да е до метростанция? Ако не, вчера, благодарение на печеливше билетче от рафъла на Арт Феста бяхме в индийски ресторант Кохиноор и бях приятно изненадана - и от ресторанта, и от вкуса (а аз не мога да ям люто и мразя къри). Намира се срещу Св. Екатерина (паркирането е мираж, но ако се видим в центъра, навсякъде ще е така).

# 267
Ежко, разпознах се в критиката, само не знам като комплимент ли да го приема. Аз бих го перефразила на: проактивни vs. реактивни.

Шарки, според мен е ок да действаш или да бездействаш, според желанието си.
Което не е ок за мене, е да се мрънка по форуми без да се мърда пръстче, било реактивно, било проактивно и да се очаква някой да изобрети дървената вода, защото обикновената не върши перфектно работата.

# 268
  • София

Критиката се отличава от клюката по две неща:
а) предлага алтернативи
б) бива последвана от действия

Това как го измисли?  hahaha

Клюка ще е: Едно дете в колежа са го заплашили с изключване, защото е имало 5 лв. надвнесени. И са върнали родителите му от Халкидики ли беше, от Бали ли, да им върнат парите. Ужас е това училище!
  Критика е: Тези 5лв. са надвнесени още през февруари. Някой в цялата армия от администрация можеше да намери време да прати мейл или да звънне, ако е важно за отчетите им. Все пак похвално е, че и 5лв не искат да вземат отгоре.

Или по твоя случай:
  Клюка: На едно дете от колежа са му оставили 2 по информатика, защото малко се разсейвало в час. Ама то е страшен програмист! Значи от 10 годишен програмира на C++, сега вече и на Java, C sharp и още каквото се сетиш, ама напълно професионално. И понеже си свършва нещата за 3 мин. и тя се е заяла и му пише 0 за поведение. Сага може и да го изключат заради това.
  Критика: Можеше да му даде вместо 1 да направи 5 подобни задачи. Трябваше да сигнализира родителите, че детето пречи в час. Поне аз бих искала да знам, ако хлапето ми се чувства твърде велик по някой предмет и смята, че това му дава право да шуми и да пречи на останалите.   Wink И после да си действат по техния начин, който всъщност е доста добър и ефективен и ми харесва.  Peace

Има разлика, нали? Но и двата примера са твърде малковажни и не си заслужава да се повдига въпрос за тях. В крайна сметка резултатът е положителен. Това, че нещо не е перфектно според мен, не означава, че не е най-добро за други. И в никакъв случай не говори лошо за училището. Напротив, вижда се отработена система. Може да не е оптимална, но е работеща и то работеща добре.
  Този, който е готов да плаща 5-цифрена сума за образованието на детето си, обикновено си ползва главата не само за шапки. Може да види нюансите, да различи добрите от не дотам добрите модели. А троловете са лесни, ако спреш да ги храниш, сами ще си тръгнат.   hahaha

# 269
Критика: Можеше да му даде вместо 1 да направи 5 подобни задачи. Трябваше да сигнализира родителите, че детето пречи в час. Поне аз бих искала да знам, ако хлапето ми се чувства твърде велик по някой предмет и смята, че това му дава право да шуми и да пречи на останалите.   Wink И после да си действат по техния начин, който всъщност е доста добър и ефективен и ми харесва.  Peace

Има разлика, нали? Но и двата примера са твърде малковажни и не си заслужава да се повдига въпрос за тях. В крайна сметка резултатът е положителен. Това, че нещо не е перфектно според мен, не означава, че не е най-добро за други. И в никакъв случай не говори лошо за училището. Напротив, вижда се отработена система. Може да не е оптимална, но е работеща и то работеща добре.
  Този, който е готов да плаща 5-цифрена сума за образованието на детето си, обикновено си ползва главата не само за шапки. Може да види нюансите, да различи добрите от не дотам добрите модели. А троловете са лесни, ако спреш да ги храниш, сами ще си тръгнат.   hahaha

Може и 10 да му даде. За сметка на останалите ученици. Нямаше да сте хепи, ако учителите правеха така.
Сигнализирала е на родителите. Те са набили канче. Ефект - нула.
Не се чувства велик - скучае без работа. Не шуми - кротко си играе играта на компа. Давайки лош пример на класа и проявявайки неуважение, като не отразява забележките на учителя. Не защото му показва характер, а защото не може да седи мирно и да не върши нищо. Е - ще научи по трудния начин да спазва дисциплината. Щото игрите докарват вируси, а и да не е така, ако на него му позволят, трябва да позволят на всички.

Примерите са маловажни, за тези, които знаят от опит за какво иде реч. Ти например имаше ли 100% реална представа за нещата в колежа преди? Да си имала необосновани очаквания поради изкривена информация?
Например, че колежа е само за богати, готови да плащат 5-цифрени суми?
Троловете ще си тръгнат, но след тях пада бая чистене и ароматизиране.

Общи условия

Активация на акаунт