С какво ви дразнят свекървите- 95

• 40 196
  • 765
  •   1
Отговори
# 120

Това напрявих в крайна сметка след като мина фазата "абе първо внуче им е, радват се". И резултатът е рев, и коментари "една седмица да не я виждам ми се вижда доста, хайде тази вечер преди да тръгнете за еди къде си да дойдем към 21:00, че после кога пак ще я видим? След седмица".. е.. О, ужас.. Има хора с години не си виждат внуците,  а тя за няколко дни се прави

Че къде ще тръгвате след 21 часа.
На сутринта пътувахме извън града.. Затова в 9 вечерта да идват, че нямало кога иначе Grinning кеф..

# 121
Инстинкти са, заложени у нас. Ще минат години, ще се видите в същата роля. От много борби със свекървата, идеята за опазване и спасяване на твоето става някаква свръх цел и малко жени успяват да се отърсят от нея. Прехвърлят я върху новия враг - хем по-млад, хем не става като за детето-слънце, хем има толкоз непреодолими кусури, за разлика от детето-слънце, че ... Дано можете си се посмеете тогава, че инак и вие ще плачете, и децата, и снахите.
Обичат съобразно себе си, както и всеки друг човек на този свят. Трудно се надскача човек.
Чета ви и си представям каква зла вещица ще съм в очите на бъдещите си снахи, че и аз съм проклета, колкото се сетите. Grin

# 122
Аз съм отгледана от много модерна майка, която знае как да си отстоява мнението и не вярва в принципа, че само защото някой бил по-стар или с високо кръвно няма как възпитано и с подходящ тон да му кажеш какво ти пречи в комуникацията с него. Може би е професионално изкривяване-семейство юристи сме, всичките. :Д Научена съм да комуникирам на базата на честността и толерантността, на справедливостта вместо на базата на някакви ръждясали канони. Ако някой има инстинкт, който не може да преодолее-нека да му помогна да го осъзнае и да му дам шанс да се радвам на неговите посещения, вместо да водя вечна борба с него или тайно да събирам омраза към него. Това рано или късно ще избухне и ще си проличи.
Написах, че искам да превъзпитам свекърва си, да, защото явно някои хора като нея вярват, че само защото са майки са Богове и няма нужда да се съобразяват с по-младите. Това не е нито честно, нито толерантно, нито справедливо. Въпреки всичко аз искам да проработи комуникацията с такъв човек и имам смелостта да му кажа какво ме дразни с нормален тон и да му кажа как да НЕ се държи, за да функционира. Дори накрая винаги вкарвам по някой позитивен елемент-не мисля, че някой някога й е благодарил, че е родила сина си. Аз й благодарих, защото вярвам, че е съдба той да ме прави щастлива. А щом той ме прави щастлива, аз винаги ще съм й благодарна и я помолих да не разваля вечната ми благодарност към нея с неща, които тя вътрешно знае, че са битовизми и наша работа.

Това е новото поколение. Не мисля, че аз ще съм свекървище. Майка ми не е, баща ми не е, баба ми не е, другата ми баба не е. Те бабаите си имат други проблеми при нас, но комуникацията поне я владеят.

П.С. На 25 съм.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 11:22 от bananadana

# 123
Не искам да ставам свекърва.
Не искам да ставам баба.
Като чета тук, как всяка (май) жена се побърква, след като се сдобие с внуче, почвам да се плаша, че "бабината лудост" не подминава никоя....   Smile
Все още съм в групата на кандидат-свекървите и кандидат-бабите, не изпитвам ама никакво желание нито да давам тон  как или къде да живеят, нито какво да работят, нито дали да се или да не се женят, нито дали да или да не раждат деца, с една дума-давам пълна свобода на решенията.....ама знам ли като чуя "Обаждам се от болницата...имаш внук/внучка!", как ще се побъркат мозъчните ми клетки.
Успокоява ме само това, че нито в моя род, нито в рода на мъжа ми има подобни "смахнати бабички".Та, има искрица надежда да запазя разсъдъка си ....Smiley

# 124
Все си повтарям - търкулнало се гърнето, намерило си похлупак.

# 125
  • София
1-во: Значи, ако ще Папата да дойде на визита, ако си позволи да събуди спящото ми бебе, за да му видел очичките повече няма да стъпи у нас, Или поне ще се научи, ако е дошъл, когато бебето спи да изчака, докато се събди. И то през деня. След 22:00ч (моята заспиваше тогава), ако ще  да стои цяла вечер пред вратата, не отварям. Лягам си да спя (изключение ще направя само, ако живее в чужд град/държава и сега му е дошъл полета и няма къде да отседне). Но ще си изчака сутринта, за да види бебето.
2-ро: Ако мъжът ми поиска ДНК тест направо му показвам вратата. Това означава, че ми няма доверие и открито ме обвинява, а такова нещо за мен е непростимо.
3-то - за жената с тортата. Наистина, готин номер би било да изядеш тортата на мъжа си и като се обади свекървата да кажеш: "Много вкусна торта беше направила, децата си изядоха по едно парче, а третото синът ти ми го даде, понеже е ял, а имаше 3 броя." Леле, изпитвам душевен оргазъм само като го казвам и си представя физиономията ѝ.
4-то: Онази свекърва с племенниците: - ми като са дошли да се самообслужват. Като си изцапат - ще си почистят. Аз да не съм домашна прислужница. Децата от площадката като дойдат с дъщеря ми да вземат нещо (обикновено идва делегация от 3-4 деца, за да видят котките) ги строявам на вратата и ги карам да се събуят. При положение, че  има моменти, когато с дете и 3 котки къщата определено не е най-чистото място. Но с обувки, с които ходиш вън да ми влезеш вътре няма как да стане. Дори инкасаторите за парното ги карам да се събуват. За водата не, защото влизат веднага в мокрото помещение и банята. Пък, ако съм бременна и да чистя и на всички и да им слугувам... просто няма как да стане.
5-то: А онази с ягодите - просто ще гледа внук си на снимка известно време след такова изпълнение. Ако видя, че се държи нормално след някоя и друга година мога да ѝ позволя да го види.
Честно, шашкам се. Моята дъщеря не е алергична, просто е вегетарианка. И двете баби и двамата дядовци ядат месо, но  НИКОЙ НИКОГА няма да направи нещо, което не одобрявам. Писала съм нееднократно, че моята свекърва е прекрасна жена, разведена съм със сина ѝ от повече от 8г, досега ѝ викам "майко", и ако имам нужда от 200км ще дойде веднага да ми помогне.
Понякога много ме е яд, че не мога да се разменя с някой, имащ опака свекърва, да ѝ покажа откъде изгрява слънцето. Признавам, че като не си емоционално обвързан е по-лесно, де.
Без онази с ягодите, че направо се изприщих. Понякога възрастен човек може да си отиде от алергичен шок, камо-ли дете? Ужас! Направо няма да стъпи в дома ми, леле, ядосах се!

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 12:14 от Светулчица

# 126
Аз пък нямам търпение да видя реакция, защото засега липсва. Свекърите ми имат двама сина, а моя милост чака момиче (първо внуче). Засега няма заинтересованост. Майка ми е накупила доста неща, днес брат ми на връщане от морето ще мине да ги вземе всичките и да ми ги донесе, за да започна да ги подготвям за употреба. Та така, интересно ми е. Не може ли да има някакъв баланс, чета в темата и само крайности - или задушаваща (анти)грижа или абсолютен непукизъм и абдикиране?!

# 127
Нали не живеете заедно? При това положение, в своя дом, тя има право да бъде колкото си иска мърла, неготвеща, гледаща само маникюра си. Теб какво те засяга това? Освен това, не виждам нищо лошо в похвалата за палачинките ти и въпроса как ги правиш- нарича се учтивост.
Що за заядливост? Темата е "С какво ви дразнят свекървите" - аз споделям с какво ме дразни моята, както всяка жена тук споделя за своята. Слава Богу, не живеем заедно, но доскоро живеехме врата до врата и висеше при нас, когато ѝ скимне. Колкото до палачинките - не е въпросът в похвалата, а в това, че ми стана изключително странно жена, прехвърлила 50-те, да пита момиче на 20 и няколко години как се прави нещо толкова елементарно. Не е задължително да си най-великият кулинар, но ми се струва невероятно никога в живота си да не си сготвил нищо.
Според мен е искала да ти направи комплимент и да те похвали, че си такава добра готвачка. С риск да ме обявиш за заядлива, не знам защо хората си търсят проблеми под дърво и камък дори, когато очевидно неперфектната свекърва има добро отношение към тях. А тя може да е мърлява, да не е готвачка, да си харесва маникюра и тн явно дразнещи неща, но като цяло те харесва, не изисква чудеса от вас и ти се радва, което със сигурност е по-важно.

И то на фона на последните няколко примера, които са Уау! Това с ягодите и мен ме потресе особено щом знае, че детето има алергия.

Аз още даже нямам деца, но направо не завиждам на тези, които им предстои в скоро време да станат свекърви. Grinning Имате ли време да се подготвите, хора? Че то изглежда се налага цялостно прекрояване на навици, маниери и характер, за да се харесате на снахата.

# 128
Еми то темата нали е за аномалии при свеки, има си и нормални такива, просто не са за темата, спокич, icey    Nerd

# 129
  • София
Балансът е много относителен. За мен баланс е разговор по телефона веднъж на десетина дни и задължително да не се засягат прекалено лични теми. За друг това ще бъде незаинтересованост.

# 130
Не, за съжаление такова е поколението и отношението им към децата - ескплозивна смес от прекалена загриженост, бабини деветини и съвети от педиатъра от '78-ма година или когато там. Като мине това поколение, ще се оправят нещата.

Мен как ме виждаш като луда бабка?

Повечето жени, станали баби, просто нямат опит. Изгледали са някак по едно дете, ама не лично дори, все с помощници. И живеят с мисълта, че е нормално майката да е некомпетентна.

А сега ражда поколението Х и милениълите, които подхождат към всяко нещо доста подробно и маниакално, както са учени от малки. Затова, въпреки че ни смятат за безотговорни, всъщност сме доста добри и съзнателни родители.

# 131
Защо реши, че е заядливост? И на мен ми е странно човек с нормално умствено рзвитие да се учудва на елементарни учтиви фрази. Жената ти хвали палачинките и те пита за рецептата. Да повторя, това се нарича учтивост. Мама би следвало да ти го е обяснила. А дали готви и чисти в собствения си дом, теб какво те бърка? Все едно аз да се дразня, че Пенка и Генка не готвят и не чистят. От какъв зор?
Точно този твой коментар показва защо съм решила, че е заядливост. Явно на теб мама не ти я обяснила някои норми на поведение и че не бива да се изказваш неподготвена.
Кое намираш за заядливо? Кое в изказването ми намираш за неподготвено? Конкретно, моля.

# 132
само ще кажа, че и тона с който жените си говорят е важен. Това за рецептата като факт наистина звучи налудничево, но ако бабата е вкарала мазен и лицемерен тон и на фона на негативното впечатление, което е оставила у жената на сина си и изобщо с цялостната си личност разбирам че дразни жената. "Може ли да ми дадеш рецептата" може да звучи любезно или подигравателно, зависи колко голям процент вещица те пита. :Д

И не се правете, че вие не бихте доловили като жени подобни тонове. За всеки е различно де, но като ТРЯБВА да общуваш с някого до края на живота си/му и най-малкото нещо те вбесява, ако комуникацията е ужас. Темата е да си споделим с какво ни дразнят свекървите и жената има право да се дразни от мърлявост, цигански маникюри и каквото друго беше. Дразненето е лично усещане и човек понякога има нужда да го сподели с хора, ако не може да каже на свекървата директно в очите (в случая би било и неуместно понеже може да се критикува само държание в комуникацията, не и някакви лични неща като хигиената и тн) или не знае как да започне открита комуникация с нея, която да работи.

Така че.... нека се изслушваме.

# 133
Не, за съжаление такова е поколението и отношението им към децата - ескплозивна смес от прекалена загриженост, бабини деветини и съвети от педиатъра от '78-ма година или когато там. Като мине това поколение, ще се оправят нещата.

Ама разбира се, вие ще бъдете идеални баби и свекърви.

# 134
Нали не живеете заедно? При това положение, в своя дом, тя има право да бъде колкото си иска мърла, неготвеща, гледаща само маникюра си. Теб какво те засяга това? Освен това, не виждам нищо лошо в похвалата за палачинките ти и въпроса как ги правиш- нарича се учтивост.
Що за заядливост? Темата е "С какво ви дразнят свекървите" - аз споделям с какво ме дразни моята, както всяка жена тук споделя за своята. Слава Богу, не живеем заедно, но доскоро живеехме врата до врата и висеше при нас, когато ѝ скимне. Колкото до палачинките - не е въпросът в похвалата, а в това, че ми стана изключително странно жена, прехвърлила 50-те, да пита момиче на 20 и няколко години как се прави нещо толкова елементарно. Не е задължително да си най-великият кулинар, но ми се струва невероятно никога в живота си да не си сготвил нищо.

Има толкова много рецепти за палачинки..Ако на някоя домакиня са и се получили добре,също бих питала как ги прави..
От друга страна човек ако реши,че ще е се дразни,винаги има за какво..Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт