Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-28

• 70 334
  • 758
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте,

според мен проблем с необитаемите имоти реално няма /нормално е вече сме по-малко/, но проблем ще настъпи ако държавата реши да се възползва от ситуацията и чрез някои механизми започне да влияе на цените на пазара и да провокира продажби - по-висок данък върху втори имот и т.н. Има по-осезаем проблем - в много жилища в София живеят по 2-3 поколения- т.е. много малко м3 средно на човек. Чета форума от доста време...ами цените са високи на първо място заради местната народопсихология /подобна на румънската/. Според мен тя влие в пъти повече от лихвения процент на банките. Иначе донякъде оправдавам хората, търсещи 100% финансиране. Лесно е да наследиш пари и да поучаваш тези, които рискуват много. Шапка свалям на тези, които са успели без роднинска/приятелска засилка.
Все пак призовавам за разум желаещите на всяка цена да станат новодомци - правете си стрес тестове преди заема - какво би било ако кризата се повтори - т.е. изкарайте месец/ два с новия лихвен процент.

# 31
Здравейте,

според мен проблем с необитаемите имоти реално няма /нормално е вече сме по-малко/, но проблем ще настъпи ако държавата реши да се възползва от ситуацията и чрез някои механизми започне да влияе на цените на пазара и да провокира продажби - по-висок данък върху втори имот и т.н. Има по-осезаем проблем - в много жилища в София живеят по 2-3 поколения- т.е. много малко м3 средно на човек. Чета форума от доста време...ами цените са високи на първо място заради местната народопсихология /подобна на румънската/. Според мен тя влие в пъти повече от лихвения процент на банките. Иначе донякъде оправдавам хората, търсещи 100% финансиране. Лесно е да наследиш пари и да поучаваш тези, които рискуват много. Шапка свалям на тези, които са успели без роднинска/приятелска засилка.
Все пак призовавам за разум желаещите на всяка цена да станат новодомци - правете си стрес тестове преди заема - какво би било ако кризата се повтори - т.е. изкарайте месец/ два с новия лихвен процент.

Де да беше толкова просто. По време на криза повечето сектори замират и фирмите съкращават работни места. Как сте сигурни, че няма точно Вас да съкратят? После откриването на нова работа (дори и на по-ниска позиция) е много трудно, тъй като и конкуренцията при по-високата безработица се увеличава. То не е само до лихвен процент... Аспектите са много и всеобхватни.

# 32
Ако се опасяваш да не си загубиш работата, трябва да адресираш този страх, а не страхът от ипотека.
Ти дали си под наем, дали с ипотека, ако те съкратят и нямаш спестени пари за няколко месеца буфер, и нямаш застраховка безработица, и няма квалификация и увереност, че до няколко месеца ще си намериш друга работа - пак си на улицата и в двата случая.

# 33
Малко извън темата - към застраховката за кредита мога да добавя покритие "Нежелана безработица", което си е стандартно за всички заеми. Обаче някой някъде да е попадал на продукт - защита от нежелана безработица, без да е обвързан с кредит?

# 34
  • София
Малко извън темата - към застраховката за кредита мога да добавя покритие "Нежелана безработица", което си е стандартно за всички заеми. Обаче някой някъде да е попадал на продукт - защита от нежелана безработица, без да е обвързан с кредит?
Няма май. Те застрахователите не се интересуват от теб като физическо лице, а Банката се интересува, че ако те изгони шефа ти, ще си вземат парите от застрахователите. ти в случая си брънка във веригата , така да се каже. Пчеличката която снася мед, ако секне меда, Банката да не е капо. Извън това не се интересуват от теб, дали ще имаш пари да живееш. Като не си взел кредит , к'во им пука! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 35
Yangdze, оптимистично ми става, като чета. Така де, факт, банката я интересува кредита, хазяина го интересува наем. Като има криза - кой да ти прогнозира със сигурност как ще се отрази и какво ще правим.

# 36
Банките били изчерпали предвидения за ипотеки ресурс за тази година още през май месец....Набълбукването е здраво.
Скоро ще им потрябват свежи пари и ще тръгнат лихвите по депозитите леко нагоре. Четох шефката на Токуда банк прогнозира скоро нива на лихвите поне колкото официалната инфлация 2-3%.
След това и на кредитите.
Интересно на какво разчитат банките, даващи ипотеки на 100% от стойността на имота, при цени в пика си и неизчистени батаци от последната криза. Може би на вечния длъжник, които има, няма дължи до живот.

# 37
Аз за банките лично не се притеснявам. Смятам, че са си направили сметката. Първо със сигурност имат доста дълбоки резерви които да пренасочат за кредити. Стига да има търсене ще пренасочат от някъде пари. Второ и сам виждаш, че хоп вдигат лихвата с 2-3% и ще намерят свежи пари. Естествено ще вдигнат и кредитите с толкова и пак ще са поносими. Даже може и по-изгодно да им е. Тези които са теглили на ниски лихви ще плащат повече, което за банката е идеално.

# 38
В такива ситуации - като свършат готовите пари - в другите държави централната банка веднага напечатва някой друг билион. Правят го в Америка, правят го в ЕС, в Япония, и навсякъде. Лошото е, че това предизвиква инфлация. У нас на БНБ е забранено да го прави, защото ще подтисне курса на лева и ще застраши валутния борд.
Обаче банките, особено чуждите като Уникредит или Райфайзен, могат лесно да се финансират от централите си. Там вземат на 0.5% от ЕЦБ.

# 39
Че те само това чакат, да раздадат наличния ресурс на "промоция" и вече "обути" получателите няма защо да бъдат ухажвани с ниски лихви Wink
Сутринта в 8:57 бях на ул. Багряна пред Агенцията по Вписванията, имаше опашка от 50-тина души, не знам колко от тях бяха за Булстат регистъра, там минаха сроковете, но  имотния регистър работи на макс, посред лято в сезона на отпуските.
Тръгнах си, не ми се чакаше, ще видим после как ще е.

# 40
  • София
Че те само това чакат, да раздадат наличния ресурс на "промоция" и вече "обути" получателите няма защо да бъдат ухажвани с ниски лихви Wink
Сутринта в 8:57 бях на ул. Багряна пред Агенцията по Вписванията, имаше опашка от 50-тина души, не знам колко от тях бяха за Булстат регистъра, там минаха сроковете, но  имотния регистър работи на макс, посред лято в сезона на отпуските.
Тръгнах си, не ми се чакаше, ще видим после как ще е.
То така е всеки ден, там минавам ежедневно от години. Не е някаква новина това.

# 41
  • София, Bulgaria
В кадастъра се ходи към 15.30-16.00 ч.
Запасете с търпение и валериан, не е за хора със слаби нерви. Ще станете свидетели на 10-20 люти скандала, викане на охрана, дори и на полиция.
Иначе пазарът си е супер, отпуските не влияят освен, че трябва да се съобразяват адекватни срокове за всичко.
В сравнение с миналата година има повече продавачи на пазара, а купувачите са по-разумни, няма паника и истерия... "юруш на маслините", заради всичко това според мен сме свидетели на един по-уравновесен пазар, което е много ме радва. 

# 42
От сутринта размишлявам върху това интервю - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6945072

Ще ви мотивира ли нулев данък върху имота да го дадете на общината за социални цели?
Бихте ли купили по-скъпо жилище ново строителство в сграда, в която има да речем един етаж отделен за социални жилища?

И други въпроси ме загризаха, но едно по едно Simple Smile

# 43
Това за данъка не го разбрах съвсем - за годишния ли става въпрос? Защото моят е към 300 лв., не ми пука особено дали ще ми го опростят или не, така че не - не бих го дала за социални цели.

А това е една от най-големите тъпотии, които съм чела напоследък:
"Ако жилището е празно, защото човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и държавата да могат да го използват. Една от идеите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за управление на общината."
Откъде накъде някой ще ми ползва личната собственост, ако ще и на Марс да съм?
И общината ли ще се нагърби да поддържа жилището ми в що-годе доброто състояние, в което съм го дала за социални цели?

Единственото разумно е данъците да са по-високи за 2-ро, 3-то и тн. жилище.

# 44
  • София, Bulgaria
От сутринта размишлявам върху това интервю - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6945072

Ще ви мотивира ли нулев данък върху имота да го дадете на общината за социални цели?
Бихте ли купили по-скъпо жилище ново строителство в сграда, в която има да речем един етаж отделен за социални жилища?

И други въпроси ме загризаха, но едно по едно Simple Smile

Не и не на двата въпроса. Не бих купила и по-евтино ново строителство в сграда с общински или социални апартаменти. Не защото има против хората, а нямам вяра на общината и държавата, че ще се грижи като добър стопанин за имотите си. И дали няма за 3 г. да станат гета.

Общи условия

Активация на акаунт