Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 639
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • Assenovgrad
Момичета опитвах се да храня на по-кратки интервали, пълен провал. Вчера засичах 1 час и 10 мин не мога да събудя малката и не може да засуче. И тъй като предвид моите здравословни проблеми и евентуалната връзка на количеството на кърмата с тях (говоря по-специално за Хашимото, тъй като по време на бременността се беше вдигнал страшно много хормонът) не смея да рискувам да не я дохранвам. И така от вчера дохранвам с по 30мл. АМ. Видимо детето е много по-жизнено и е много повече време будна, тъй като до преди това имах чувството, че спи нон стоп. Пробвах на няколко пъти да се изцедя, най-голямото количество, което събрах от 2-те гърди беше 70мл и то в рамките на час и малко. Единственото, което до някаква степен малко ме успокоява е, че й давам да се храни с шишето от помпата на Медела, което е на принципа на сученето и се надявам да не забрави как се суче.. Давам й първо от мен, след което дохранвам. Иначе се наливам с течности и гледам да консумирам храни, действащи благоприятно на лактацията.

# 496
Хашимотото не е причина за липса на кърма, само информативно. Също така малките бебета само ядат и спят, това трябва да правят, а не да седят будни, за да се играе с тях.
Иначе никой не е казал, че кърменето е на всяка цена. По важно е да сте спокойна, за да е спокойно и бебето. Все пак продължавайте с опитите и дохранвайте повече с кърма ако може и също така е по-добре със сонда ако искате да запазите кърменето.

# 497
  • Assenovgrad
Хашимотото не е причина за липса на кърма, само информативно. Също така малките бебета само ядат и спят, това трябва да правят, а не да седят будни, за да се играе с тях.
Иначе никой не е казал, че кърменето е на всяка цена. По важно е да сте спокойна, за да е спокойно и бебето. Все пак продължавайте с опитите и дохранвайте повече с кърма ако може и също така е по-добре със сонда ако искате да запазите кърменето.
Хашимото не като директен причинител, а по-скоро как действа на организма при недостиг. Цитирам една статия, на която се натъкнах.
 Може ли понижената функция на щитовидната жлеза да стане причина за проблеми с кърменето?

Ако сте с понижена функция на щитовидната жлеза и взимате подходяща доза хормони, много вероятно е да можете да кърмите бебето си. Все пак, книгата The Breastfeeding Answer book на Ла Лече Лигата прпеоръчва, “жени с итория на заболявания на щитовидната жлеза може да се наложи да направят отново изследвания, ако кърмените им бебета (при поискване, денонощно) наддават много малко, тъй като промените в метаболизма (които са поровокирани от намалената функция на щитовидната жлеза) могат да засегнат производството на кърма”.

# 498
Момичета опитвах се да храня на по-кратки интервали, пълен провал. Вчера засичах 1 час и 10 мин не мога да събудя малката и не може да засуче. И тъй като предвид моите здравословни проблеми и евентуалната връзка на количеството на кърмата с тях (говоря по-специално за Хашимото, тъй като по време на бременността се беше вдигнал страшно много хормонът) не смея да рискувам да не я дохранвам. И така от вчера дохранвам с по 30мл. АМ. Видимо детето е много по-жизнено и е много повече време будна, тъй като до преди това имах чувството, че спи нон стоп. Пробвах на няколко пъти да се изцедя, най-голямото количество, което събрах от 2-те гърди беше 70мл и то в рамките на час и малко. Единственото, което до някаква степен малко ме успокоява е, че й давам да се храни с шишето от помпата на Медела, което е на принципа на сученето и се надявам да не забрави как се суче.. Давам й първо от мен, след което дохранвам. Иначе се наливам с течности и гледам да консумирам храни, действащи благоприятно на лактацията.
Според мен си изцедила добро количество. Ако слагаш бебето често на гърда, преди добавката задължително, след нея отново за малко и после изцеждаш, за да стимулираш лактацията, мисля, че ще успеете да минете на кърмене, когато бебето заякне. Аз успях, при все, че месец и половина беше само на шише, но ми отне около две седмици, защото се тръшкаше и не искаше да суче. Аз имам породени и времто ми е голям кът, но съм и инат от класа.
Ако имаш повече време и ако си спокойна, че бебето все пак е заситено, слагаш го да суче, например нощем и сутрин рано, когато имаш най-много кърма, аз така процедирах, ще успееш, само не се самообвинявай, за каквото и да е. Всичко ще е наред. Успех.

# 499
  • Assenovgrad
Благодаря много! Определено ме успокои. Ще опитам да я слагам и след дохранване да стимулирам още повече. А иначе се замислих и за сонда, но от аптеката ли трябва да се вземе?

# 500
Една приятелка с хашимото се наложи да мине на л тироксин или там както се казваше, защото много й бяха паднали нивата на хормоните и ставаше като парцал. Също споделяше, че понякога има спад в количеството на кърмата. Понякога дохранваше с АМ, но много рядко и затова успя да си го кърми. Определено е по трудно, но не е невъзможно, тя кърми до година и два три месеца и отби не заради хашимотото, а понеже много я хапеше детето като поникнаха зъбите.
Сонда от аптеката мисля, че може да се вземе. Не съм опитвала,но не би трябвало да е толкова сложно. Може би ако потърсиш консултант да ти покаже как става ще е по лесно.

# 501
В блога на Хедра съм срещала статия как се прави дохранването и каква сонда трябва.

Аз от понеделник захранвам и бебето се превърна в звяр. До преди това беше спокойно, горе-долу, но сега е много странна. Давам по макс 20-30 грама от храната, не е да е преяла с пюре. Сложа на гърда пищи, още от нагласянето на позата пищи, после като подам си продължава. Махна от гърда пищи, мине се малко време в пищене и предложа пак и евентуално се предумва да яде от едната гърда, после пак пищене и не иска втората, но след 30 мин се започва неистов рев и като предложа вече иска. Заспиването стана много трудно. Не мисля, че е проблема в храната, в смисъла на алергия, не е проблема в мен, нищо не съм променяла. Опитах да кърмя ходейки и се получава до някъде, но честно казано не ми се иска, искам да седна и да си почивам. Мисля да въведа още някой зеленчук идната седмица и да спра ако не мине това чудо. Някакви идеи да имате или опит в такава ситуация?

Последна редакция: сб, 25 авг 2018, 14:20 от Ваня А.

# 502
Всъщност намирането на сонда в София е доста трудно. Звънях на доста аптеки и още толкова обиколих. След посещението на консултант вкъщи, тя ме насочи от къде дя закупя.

Аз съм с Хашимото, имах трудности в кърменето, но според мен не са от болестта, а от други допускани от мен грешки, вкл. И нправилно захапване. И в тази връзка да попитам - малкият не захапваше правилно, съответно бях постоянно на рани. Въпросът ми е, понеже се опитвах да коригирам захапката преди месеци, но той пък се сърдеше - възможно ли е все още да има грешна захапка, но просто зърната да се свикнали? Зачудих се след като прочетох последните постове. Отдавна нямам рани, не ме боли като суче. Той вече е и голям и яде пюрета, но ми стана любопитно.

# 503
От каква гледна точка питате? Щом няма рани, суче добре, не губи вакуума е по-вероятно всичко да е наред. Ако питате заради възможни ортодонтски проблеми, не мисля, че кърменето с каквато и да е захапка може да се отрази зле.

# 504
Аз също съм с Хашимото и не знам на това ли се дължи, но успехът ми с кърмата е много плаващ. Цедя и кърмя много често и успявам няколко дни да не давам добавка. Даже успявам и малко да замразя. И после сякаш организмът ми се срива и тотално нищо не мога да изцедя, а бебето никакво количество не изсуква. Странното е, че всеки път спадът е придружен с някаква коремна болка, но цикъл така и не ми е дошъл.
За сондите, аз ги купих от тук http://www.mte-bg.com/bg/home/
Ако някоя иска, мога да й подаря 6 неотваряни сонди. Аз с тях не можах нещо да се оправя. Ама тя и моята уж беше привикнала към биберона, ама сега пак си суче.

# 505
Правилната стратегия при Хашимото е изследване през два месеца и корекция на хормона по време на кърменето. Познавам жена с Хашимото, която си откърми и по нея съдя, че не пречи.

# 506
Аз даже всеки месец пускам изследване и хормоните са в норма. Така че предполагам не е от това. Но не знам защо така варират нещата. Вчера целия ден се кърмихме, беба спеше спокойно, имаше много напишкани памперса. Днес се измъчи над гърдите, не може да заспи, изнерви се. Като опитах да изцедя, нищо не излезе. А и като я теглих почти нищо не беше изпила.

# 507
Защо не пишете на някой консултант от сертифицираните да даде мнение? За мен това е странно.

# 508
  • София
Аз съм с Хашимото и никога не съм имала проблеми. А антителата ми са в небесата, говоря за стойности близо до 1000, не по 50-60. Кърмя много пъти. Голямото дете съм го кърмила над 17-18 пъти на ден, веднъж от интерес брой, към 5 следобед стигнах до 17-ия път. Малкото не иска толкова много, но аз самата инициирам поне 10-12 кърмения и при малко бебе до към 3-4 месец не падам на по-малко, освен в някакви редки случаи.   

Лошото засукване може да е причина за по-малко изсукана кърма. Дори вече да не прави рани, има случаи, в които просто не изсуква много. Хубаво е да се консултирате с консултант, който да дойде у вас или да отидете на среща.

# 509
  • Assenovgrad
Днес пробно реших да си взема от чая на Хип. Изпих към 2 часа една чаша и последното кърмене започна в 4. Към 6 часа гърдите ми бяха доста напрегнати. Изцедих се малко, за да ми поулекне, но не омекнаха особено. Имам чувството, че имам и запушени канали. Около зърното ми се образуват като воднисти топченца. И още нещо нормално ли е да усещам напрягане по време на кърмене в областта над гърдите? Усещам го сякаш докато суче все едно мускулите ми се стягат и отпускат...

Общи условия

Активация на акаунт