Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 523
  • 758
  •   1
Отговори
# 105
Споделям откритието си, за който е на безмлечна диета като мен. Крем Оле на др. Йоткер става и с вода, става си прозрачно нишестено кремче, което не се вари, не е като с мляко, но задоволява желанието за сладко.
Някакви идеи имате ли за поза за кърмене, която като позата футболна топка лъже бебето на коя гърда е. Дребното отказва едната, все се върти на другата страна и с футболната топка става, но не ми е удобно.
Друг вариант за супер кремче без млечни е обикновен пшеничен грис+разбит белтък и захар /има го и в пакетчета като нишестето/. Аз това хапвам следобяд, тъкмо имам въглехидрати и ми помага за количеството кърма.
Моята беба също има предпочитание към едната гърда. Но като е супер гладна, забравя хахах

# 106
  • София
Момичета, моля ви за съвет, моето момчнце е на 10 дни и се старая да го слагам само на гърда, за мое щастие той суче добре, знае какво да прави, обаче мама има недостатъчно кърма. Чувствам се супер зле, че не мога да го храня качествено.
Претърпях тежко раждане и изгубих много кръв, казаха ми че това може би е причина за малкото ми кърма. Влязох да раждам с хемоглобин 127, а след нормално раждане излязох с 62. Едвам с преливане го качихме на 88. Искам да попитам - възможно ли е от това да е проблема и как да го реша?! Задържаха ни и повече в болницата, а там ест му даваха и шише, нешо което искам да избегна. Засега обаче не ми ден получава успешно, поне едно хранене на дененошие е от шише, защото суче от една гърда около 20 Мин, после и от другата, но след малко пак се събужда гладен и търси гърда.
Купих си новата помпа на Авент електрическата, цедя редовно, но едвам докарвам 20мл. Знам, че никоя помпа не може да се сравни със устичката на бебето... нямам представа дали се храни достатъчно. Понякога след гърда прави паузи от по 2, че дори сноши и 4 часа, но друг път е само час, а в нередки случаи 30ина минути.
Как да я стимулирам тая пуста кърма да се увеличи. Чувствам се адски смачкано, че едва ли не детето знае какво да прави, суче добре, а аз не мога да задоволя нуждите му.
Да добавя, че след като е сукал доста пълни памперса, по което съдя, че явно се храни, ама все ми се щеше това количество в помпата да е малко повече...
извинявайте, ако е разпиляно и объркано, но в момента ми е компот главата. Не искам да се предавам и да давам АМ, но не искам и да стои гладен.

# 107
Честито бебе!
Нормално е бебето да виси много на гърда. Държи се докато само пусне или докато заспи непробудно. После се слага на другата гърда, а ако е много заспало може да преобуете и тогава втората гърда. Нещо, което на 100% събужда спящо бебе е да го сложите в леглото Grinning Докато кърмите прилагайте компресия, вижте някое клипче как се прави. Най-общо е стискане  на гърдата, но вижте, за да сте на ясно.
Нормално е бебето като се събуди след 30 мин пак да иска да суче, така се успокоява, храни се и прави добра стимулация. Ако е нужно стойте и по 24 часа с бебе на гърда, това ще помогне.
Според мен бебето ви не е гладно щом понякога спи 2-4 часа и пълни добре памперсите. Някъде назад в темата isa_pisa обясни какво се брои за напишкано и наакано при новородено.
Нормално е с помпа да не можете да изкарате много мляко. Опитайте да цедите на ръка (пак клипче потърсете да видите как се прави) или с ръчна помпа. За увеличаване на кърмата се цеди по 10-тина мин на гърда след кърмене като може и на празно да е, т.е. нищо да не излиза. За да увеличите количествата пийте много течности, пийте лактогонен чай, този на Хип има добри отзиви. Има таблетки сминдух, които много стимулират кърмата. Слагайте много бебето на гърда, колкото пъти иска и не се притеснявайте че седи много или не се е нахранило. Нека си виси! За около седмица гърдите реагират и започват да произвеждат повече. Важно е да кърмите нощем!
Аз не бих дохранвала. Става дума за едно хранене, което с повече сукане мисля че за няколко дни ще се навакса, а бебето няма да остане гладно.
За раждането разбирам, че е протекло много тежко. Не знам каква е връзката между хемоглобина и кърмата, но определено има връзка между това как се чувствате и количеството мляко. Важно е да си почивате повече, да спите когато можете, да си доставяте някакви удоволствия, пък било то и просто да си вземете дълъг душ или да пиете една бира/вино..няма да навреди на бебето особено.
Предполагам пиете железен препарат. Искам да похваля едни "сокчета", пак железен препарат, но много добре действащ. Казва се Феротон, на мен ми вдигна хемоглобина от 110 на 135 за 2 седмици по две сокчета на ден. Нискодозирано желязо е, но всъщност се усвоява много по-добре от таблетките и реално от него получавате повече отколкото от една таблетка. Скъпичко е, но ако имате възможност нищо не губите. От ниския хемоглобин вероятно се чувствате много изтощена. Предполагам не е лоша идея и да пиете витамини. Пълноценната храна е важна, даже доста важна за количеството кърма.
Началото на кърменето често е по-трудно от представите ни, но като минат 2-3 седмици всичко се намества.
Ако бебето не е много малко, т.е. под 3 кг аз бих оставила без дохранване и само на гърда. Нищо няма да му стане за една седмица. Пък ако после положението не се е подобрило тогава може пак да се включи. А ако много държите на добавката може да пробвате да я давате със сонда (пак клипче вижте).
Разгледайте блога на Хедра. Има страхотни статии и ще ви помогнат да се ориентирате.
Успех!

# 108
  • София
Честито бебе!
Нормално е бебето да виси много на гърда. Държи се докато само пусне или докато заспи непробудно. После се слага на другата гърда, а ако е много заспало може да преобуете и тогава втората гърда. Нещо, което на 100% събужда спящо бебе е да го сложите в леглото Grinning Докато кърмите прилагайте компресия, вижте някое клипче как се прави. Най-общо е стискане  на гърдата, но вижте, за да сте на ясно.
Нормално е бебето като се събуди след 30 мин пак да иска да суче, така се успокоява, храни се и прави добра стимулация. Ако е нужно стойте и по 24 часа с бебе на гърда, това ще помогне.
Според мен бебето ви не е гладно щом понякога спи 2-4 часа и пълни добре памперсите. Някъде назад в темата isa_pisa обясни какво се брои за напишкано и наакано при новородено.
Нормално е с помпа да не можете да изкарате много мляко. Опитайте да цедите на ръка (пак клипче потърсете да видите как се прави) или с ръчна помпа. За увеличаване на кърмата се цеди по 10-тина мин на гърда след кърмене като може и на празно да е, т.е. нищо да не излиза. За да увеличите количествата пийте много течности, пийте лактогонен чай, този на Хип има добри отзиви. Има таблетки сминдух, които много стимулират кърмата. Слагайте много бебето на гърда, колкото пъти иска и не се притеснявайте че седи много или не се е нахранило. Нека си виси! За около седмица гърдите реагират и започват да произвеждат повече. Важно е да кърмите нощем!
Аз не бих дохранвала. Става дума за едно хранене, което с повече сукане мисля че за няколко дни ще се навакса, а бебето няма да остане гладно.
За раждането разбирам, че е протекло много тежко. Не знам каква е връзката между хемоглобина и кърмата, но определено има връзка между това как се чувствате и количеството мляко. Важно е да си почивате повече, да спите когато можете, да си доставяте някакви удоволствия, пък било то и просто да си вземете дълъг душ или да пиете една бира/вино..няма да навреди на бебето особено.
Предполагам пиете железен препарат. Искам да похваля едни "сокчета", пак железен препарат, но много добре действащ. Казва се Феротон, на мен ми вдигна хемоглобина от 110 на 135 за 2 седмици по две сокчета на ден. Нискодозирано желязо е, но всъщност се усвоява много по-добре от таблетките и реално от него получавате повече отколкото от една таблетка. Скъпичко е, но ако имате възможност нищо не губите. От ниския хемоглобин вероятно се чувствате много изтощена. Предполагам не е лоша идея и да пиете витамини. Пълноценната храна е важна, даже доста важна за количеството кърма.
Началото на кърменето често е по-трудно от представите ни, но като минат 2-3 седмици всичко се намества.
Ако бебето не е много малко, т.е. под 3 кг аз бих оставила без дохранване и само на гърда. Нищо няма да му стане за една седмица. Пък ако после положението не се е подобрило тогава може пак да се включи. А ако много държите на добавката може да пробвате да я давате със сонда (пак клипче вижте).
Разгледайте блога на Хедра. Има страхотни статии и ще ви помогнат да се ориентирате.
Успех!

Искрено благодаря за мнението. Повечето неша, които споменавате ги правя. Трябва явно да съм по-търпелива. Навсякъде ме заливат с различни съвети, къде поискани, къде не... сега в 9 малчо се нахрани и от двете гърди, постоя малко гушнат в скута ми и след това го преместих в неговото легло. Вече час и 40 минути спи.

# 109
  • над кукувичето гнездо
Честито бебе!
Бих допълнила само това да не оставате интервали между кърменията повече от около 4 часа през нощта и 3 през деня. Нощното кърмене е важно за стимулиране на лактацията и за това е хубаво да се првят поне две-три кърмения нощем (мисля, дефинираха „нощем” като интервала от 22 вечерта до 8 на следващата сутрин.
Справяте се чудесно, но ако бихте се чувствали по-добре, може да потърсите консултант.

# 110
  • София
Благодаря много! Тази нощ я изкарахме доста добре. Малчо яде в 21 спа до 24, после пак яде след 24 часа, после в около 3, после в 5 и досега горе долу през около час и половина - два се гушим и кърмим. Пълни си памперса човечето, така че ми е една идея по-спокойно, че не е гладен. Не съм давала АМ почти 2 денонощия вече и не изглежда да му пречи.
Благодаря Ви за съветите, след като снощи го оставих да поспи в скута ми ми стана ясно, че не се буди през малки интервали от глад, а защото иска да е сгушен. Въпреки това изкара повечето време междунхраненията в кошарката си.

# 111
  • над кукувичето гнездо
Браво!
Продължавайте така! Като позаякне, ще може да хапва по повечко и ще разреди.

# 112
Браво и от мен!
Малките бебенца имат голяма нужда да се гушкат. Даже една от акушерките в болницата ми казваше да гушкам повече, защото плаче не само от глад, ами иска да е близо до мен. Новородените имат нужда от контакт кожа до кожа, което сега е лесно, защото е топло. Като се гушкат усещат пулса на майката и това ги успокоява, защото са свикнали с този ритъм.
Също така ако не е спало бебето става много плачлово и изнервено. Бебе, на което му се спи не може да се наяде, защото заспива на гърда и като го махнете пак плаче и това води до грешни изводи. Случвало ми се е да друсам с часове, за да поспи на ръце и да може да се наяде нормално.

# 113
Дали е безопасно да пия aerius, защото ме нахапаха комари, а съм леко алергична и се подух много. Проверявах го в един сайт, който беше пускан преди и пише very low risk.

# 114
  • София
Дали е безопасно да пия aerius, защото ме нахапаха комари, а съм леко алергична и се подух много. Проверявах го в един сайт, който беше пускан преди и пише very low risk.

Според мен го пий. Сиропът може да се дава и на бебета.

# 115
Имам и фенистил капки, не съвсем скоро отворени, но са в хладилника, давала съм ги на голямото. Ще пия едното от двете, че положението е плачевно.

# 116
  • София
Имам и фенистил капки, не съвсем скоро отворени, но са в хладилника, давала съм ги на голямото. Ще пия едното от двете, че положението е плачевно.

Моят ЛЛ, който е педиатър ми е казвала, че лекарства, които могат да се изпишат на бебета са подходящи и за кърмачки. Апис мелфика от хомеопатията ми помага също в такива моменти.

# 117
Здравейте! От доста време ви чета и намирам отговори на много от въпросите си във вашата тема, но днес най-сетне се реших и да пиша, защото имам голям проблем. Бебето ми е на един месец, само на кърма е. Пухкаво, щастливо и добре наддаващо (качила е 1400 г от изписването досега). От няколко дни обаче суче 3-4 минути и започва да плаче неутешимо, да ме бута и да нервничи. Превива се, след хранене продължава да реве. Това в началото се случваше само вечер, когато се обостряха коликите, но от 2 дни е по време на всяко кърмене освен нощните (тогава е спокойна, суче почти заспала). От време на време успявам да я залъжа да суче по-дълго, като й пусна някакъв бял шум от телефона си (пак приплаква, но яде поне малко), но тази вечер нищо не работи, детето се дере от глад, но не хапва нищичко. Според педиатърката ни това се дължи на колики - мислите ли, че е възможно, или да търся друг проблем? Забравих да кажа - и шише не иска, опитах се да й дам чай от копър и анасон, но избута биберона. Аз така или иначе не искам да рискувам да й давам кърма от шише, за да не прецакам дългосрочно кърменето. Какво мислите?

# 118
Вероятно е от коликите. Пробвайте нещо за тях, например пробиотик, симетикон или лактаза.
Опитайте да кърмите разхождайки се из стаята.
За бутането виновни може да са разни нови миризми по вас, които да дразнят детето или да сте яла нещо, което прави кърмата неприятна за детето. Моето първото реагираше така като пия чай, а второто наскоро не хареса новия душ-гел.

# 119
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, честито бебче!

Най-вероятно са колики, така звучи заради това, че след хранене продължава недоволството. При нас страхотна работа вършеха абоколикен, но ги смесвах с малко кърма и изипредичаквах няколко минути преди да ги дам. Правете масажче на бебешкото коремче с изпънати пръсти на ръката с бавни и равномерни въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка и лек натиск. С крачетата - упражнение каране на колело. Сложете го по коремче и масажирайте гръбчето (избягвайте областта около бъбреците). Сложете топличко на коремчето. Може да пробвате повиване по Карп. Една друга техника за успокояване на плачещо бебе е като  хванете с една ръка свитите ръчички на бебето под гърдичките, а с другата под дупето и така го носите (като самолетче, но ръчичките да са прибрани пред гърдичките) и с леоко и енергично разтърсване на дупето.

Освен споменатите от Ваня А., ето още няколко причини за подобно поведение: гъбички в устата (млечница), или афти, запушено носле, болки в ушите (бебето обикновено посяга към тях), топлина/прегряване, запек, безсъние/недоспиване, някаква болка (от нараняване до враснал нокът или увит около пръстче на крака косъм), някакво стресово преживяване, от което е възникнала негативна асоциация с кърменето, нов човек наоколо, шумна телевизия или радио, кърмаческа стачка.
Ако педиатърът не е прегледал детето, огледайте го вие - събличате го голо (бавно докоснете с лек натиск навсякъде, проверете коремът дали е мекичък).

Пробвайте да смените стаята, кърмете легнала (така че да нямате голям контакт, за да не го загрявате, пробвайте различни пози). Съблечете се и се гушкайте кожа в кожа, за да ви усети, изцъркайте малко мляко и намажете ареолата да ви усеща. Опитайте се да го поприспите, така имат по-малко претенции от какво се хранят. Помислете вие дали се храните напоследък с нещо различно, или някоя нова миризма. Възможно ли е възстановяване на цикъла ви? Това може да промени вкус и мирис на кърмата.
За сега това се сещам, заспивам с телефона, докато пиша...пишете пак сутринта как върви. Ако на бодра глава се появи някоя идея още, ще споделя.

Моето бебче много се успокоява като се гушка и гали в лицето си едно меко, плюшено зайче. Може да пробвате и това, дори с мека пеленка.

Общи условия

Активация на акаунт