Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14

• 41 571
  • 758
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, отново имам нужда от помощ.
Другата седмица по всяка вероятност ще влезем в болница, надявам се, че ще решим вече проблема на бебето. Уж съм подготвена психически за упойката и бебето заякна. Изцеждам се и давам добавка антирефлуксно. Това е на кратко. Бебето има нощно ядене, което е само кърмене, сутрин в 6-7 също само кърмя и после добавката. Честно да ви кажа, хващат ме лудите, по цял ден вися вързаназа помпата 4-5 часа и вече психясах, имам и друго дете на почти две, което има нужда от мен.
След този увод,искам да випомоля за идеи, как отново да минем само на кърмене? Бебето много се изнервя, че става бавно и трудно, а после заспива. Той е на 3м.
От вчера го кърмя, после добавка, а два пъти и шиши с кърма, не ми се изхвърля тази от хладилника. Мисля днес да събирам и да я замръзя. След кърмене се доизцеждам. Ако нормално изцеждам по 120-150мл, то сега е около 50-60мл, което ме навежда на мисълта, че хапва. Спи спокоен и не реве на по-къси интервали от 3часа, нощта си спа спокойно, а беше само на кърмене и добавка антирефлуксно. Събуди се около три, писука малко и пак заспа. Мисля, че се наяжда, но много плаче и се пъчи, докато яде, определено не му е кеф, но нямам време и сили вече за тая помпа. Лягам си след 1ч, към 3-4 суче, а в 6-7 става каката да я приготвям за ясла. Това е идеалния вариант, когато не го хващат колики след като мине нощното ядене. Много съм изморена вече.

# 166
  • над кукувичето гнездо
Не съм аз точния човек, който да дава съвети за това, защото вече почти девет месеца цедя и не успях (по-скоро не настоявах) да приуча бебето на гърда, но ще напиша каквото ми каза консултант по кърмене. „Слагайте бебето на гърда”. Винаги, когато смятате, че може да е гладно, му предлагайте. Ако иска, ще яде. Колкоро по-скоро махнете шишето, толкова по-добре. Иначе забравят как се суче от гърда. Просто стои и не знае какво точно да направи.
За да получава повече мляко използвайте компресия на гърдта докато бебето се храни. Предлагайте и двете гърди, ако трябва на пинг-понг ги сменяйте - давате едната, докато мине по-силната струя за няколко минути, после другата пак за няколко минути и връщате на първата, като се е поуспокоило бебето да си дояде. Ако не изцеждате след кърмене, а изпитате напрежение от препълване до следващото хранене, предложете на бебето да суче, а ако не иска, изцедете само 20-30 мл за облекчаване. Така, ако то огладнее половин час след това, ще има достатъчно кърма. По този начин, ако гърдите ви произвеждат повече, ще се намали кърмата до потребностите на бебето, а в случай, че то започне да има нужда от повече кърма, ще иска да суче по-често и ще си увеличи количествата.
Не си спомням дали сте споменавали колко е голямо бебето, но следете мокрите и оцветени памперси, те издават най-добре колко яде бебето.
Ако изпитвате несигурност, потърсете консултант по кърмене, защото има намесен и здравословен проблем и те знаят повече тънкости, които могат да са ви от помощ.
Дано всичко да е наред след операцията! А вие бъдете смела и дайте възможност на бебето да се храни само от гърда! Аз сбърках преди време, като не бях достатъчно настойчива и все ме беше страх да не остане бебето гладно, или да не ми намалее кърмата и то, милото, не можа да се научи да суче и после забрави как се прави, плачеше за шише, когато давах гърда, защото не знае, че млякото идва от там, всъщност. Така че, колкото повече предлагате, толкова по-добре. Може да има по-изнервен период, докато се нагодите, но после като мине, ще сте добре. Няма да висите на помпата в 1/3 от денонощието, както правя аз сега, заради неувереността си...

# 167
Момичета, и аз пак с въпрос. При нас ужаса между кърмене, цедене, АМ продължава. Бебка започна да яде все по-малко. Аз си мислех, че това се дължи на намаление на кърмата, обаче тя и размразена кърма не иска вече. Нито АМ.   На моменти изсуче малко и почва да реве и край. Цялата се гърчи като се опитам да предложа шише, дори и гърда не иска. Пълните памперси намаляха, а на килограми не е качвала последните дни. Изпражненията й станаха едни течни , слузести, кафеви и с неприятна миризма. От тази седмица сменихме адаптираното от Фризолак Приматюр на Хип ХА 1 (така ни бяха казали в неонатологията преди няколко седмици). Чудя се от смяната на млякото ли е или по-скоро има някоя инфекция?

# 168
  • над кукувичето гнездо
Посъветвайте се по-скоро с педиатъра и/или с гастроентеролог.
Може да са колики, алергия и най-вече, заради миризмата, инфекция. Носете изцапан памперс или снимайте такъв. Може да вземете стерилно контейнерче с лъжичка за фекална проба от аптеката и да занесете ако за микробиологично изследване в някоя лаборатория. Подчертайте, че искате и за кандида изследване.
Ако сте в София, добър неонатолог е проф. Слънчева от Майчин дом, преглежда в клиника св. св. Кузма и Данмян, а добър гастроентеролог - д-р Радка Куманова в клиника Детско здраве на ул. Ами Буе.

# 169
Здравейте. Някоя от вас равила ли е корекция на къса юздичка на бебетои ако да при какъв лекар?

# 170
Здравейте. Някоя от вас равила ли е корекция на къса юздичка на бебетои ако да при какъв лекар?
Бях чела някъде, че се прави при стоматолог. По моя логика предполагам може да се направи от лицево-челюстен хирург. Педиатъра би трябвало да знае, ако пък не знае може да се пита консултант по кърмене, те по-често срещат такива проблеми.

# 171
Чудя се дали си струва да подлагам бебо на това. Той иска да суче, но заради това не успява ефективно. Мисля че дори и на храненето с шише му пречи. Но пък дори и да го направим пак няма гаранция, че ще се храни само от гърда. Май ще направим консултация с ЛЧХ все пак, че после мпже и на друго да пречи юздичката.

# 172
От една майка съм чувала, че не е правила корекция, но малко трудно е сучело детето, а като по-голямо не може да казва Р.
Манипулацията със сигурност се прави с пълна упойка, но след това няма как да не боли. Не знам как след корекцията хапват изобщо нещо ден-два докато позаздравее.

# 173
Това, че не може да казва Р е бял дерт. Тревожа се да не пречи на смяната на зъбките. Трябва да викна консултант вкъщи май, за да даде съвет. Хем няма да е толкова стресиращо за бебето.

# 174
Юздичката се цепва с лазер, без пълна упойка и не боли после. Д-р Кирил Дечев, стоматолог, извършва такива процедури при ясно изразени юздички.

# 175
Юздичката се цепва с лазер, без пълна упойка и не боли после. Д-р Кирил Дечев, стоматолог, извършва такива процедури при ясно изразени юздички.
Интересно, не знаех, че не боли. А как обездвижват бебето? Аз като знам, че едвам давам капка витамин Д, камо ли да седи повече от половин секунда на едно място.

# 176
Този доктор предполагам работи в София. Трябва да търся такъв, но в Пловдив.

# 177
Този доктор предполагам работи в София. Трябва да търся такъв, но в Пловдив.
Това е от сайта на този лекар, сега се зачетох: http://viadent.bg/%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0-%D1%8E%D0%B7%D0%B4%D0 … 0%B5%D1%82%D0%BE/
Ако в Пловдив няма кой да го направи, София не е толкова далече.

# 178
Мерси за информацията. Ще проуча дали можем в Пловдив.

# 179
Здравейте, отново имам нужда от помощ.
Другата седмица по всяка вероятност ще влезем в болница, надявам се, че ще решим вече проблема на бебето. Уж съм подготвена психически за упойката и бебето заякна. Изцеждам се и давам добавка антирефлуксно. Това е на кратко. Бебето има нощно ядене, което е само кърмене, сутрин в 6-7 също само кърмя и после добавката. Честно да ви кажа, хващат ме лудите, по цял ден вися вързаназа помпата 4-5 часа и вече психясах, имам и друго дете на почти две, което има нужда от мен.
След този увод,искам да випомоля за идеи, как отново да минем само на кърмене? Бебето много се изнервя, че става бавно и трудно, а после заспива. Той е на 3м.
От вчера го кърмя, после добавка, а два пъти и шиши с кърма, не ми се изхвърля тази от хладилника. Мисля днес да събирам и да я замръзя. След кърмене се доизцеждам. Ако нормално изцеждам по 120-150мл, то сега е около 50-60мл, което ме навежда на мисълта, че хапва. Спи спокоен и не реве на по-къси интервали от 3часа, нощта си спа спокойно, а беше само на кърмене и добавка антирефлуксно. Събуди се около три, писука малко и пак заспа. Мисля, че се наяжда, но много плаче и се пъчи, докато яде, определено не му е кеф, но нямам време и сили вече за тая помпа. Лягам си след 1ч, към 3-4 суче, а в 6-7 става каката да я приготвям за ясла. Това е идеалния вариант, когато не го хващат колики след като мине нощното ядене. Много съм изморена вече.

Здравейте! И аз бих посъветвала същото като Иса Писа. Моето бебе се роди стравнително малко - 2400г. и в болницата го бяха захранили с АМ. Мисля, че чак на третия ден успах да го сложа на гърда, но освен, че беше малък другият проблем беше, че съм с плоски и малки зърна. В началото цедях и давах с шише. В последствие поръчах протектори за зърна, които в началото вършеха работа. След като не се справяхме и с тях реших да го пробвам на гърда само. Някъде след като навърши 1 месец започна да се храни само от гърда. В началото се дърпаше и сърдеше, но в последствие свикна и сега на 2 месеца и половина си се нахранва за 10-15 мин. Имахме моменти, в които бебето се дърпаше и плачеше, въпреки че имаше мляко и аз бях много притеснена, но в последствие забелязах, че прави така ако му се ака или го боли стомахчето. Аз звънях и на консултант по кърмене. Дано успеете, защото освен удовлетворението, че бебето суче, е много приятно да няма шишета и помпи за миене постоянно. А, да не пропусна и цеденето Simple Smile Надявам се да съм била полезна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт