Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 360
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 280
Колеги Simple Smile
Какво е значението на "офсет на джанти"? На женски български език, моля.
Тоест, на моята Хонда (1.8, 140 к.с., 2006, хечбек) пише офсет 45. Спрямо каквото съм намерила в интернет. Сега харесах едни джанти, които отговарят на всичко друго - болтове, цолаж и т.н., но пише офсет 55. ?! Превод, моля!

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 18:47 от Luchia^^^

# 2 281
[/img]
Колеги Simple Smile
Какво е значението на "офсет на джанти"? На женски български език, моля.
Тоест, на моята Хонда (1.8, 140 к.с., 2006, хечбек) пише офсет 45. Спрямо каквото съм намерила в интернет. Сега харесах едни джанти, които отговарят на всичко друго - болтове, цолаж и т.н., но пише офсет 55. ?! Превод, моля!
Офсет е разстоянието от централната линия на джантата до нейната монтажна повърхност
https://www.avtogumi.com/images/static/wheel_shema_bg.png

# 2 282
Аз вчера тръгнах на дългия път. Стигнах, но беше цяло приключение.

Маршрута е София - към Оряхово. Колата си знае пътя - по Хемус, Златна Панега, Червен бряг, Луковит, Бяла Слатина, Кнежа.
Ако бях по него вероятно навигацията е щяла да ме отбие през Плевен заради някакъв мост в Чомаковци или Червен бряг, не запомних.

Излизането от София - досега тя е излизала през Ботевградско шосе. Четири години при предния й собственик го е минавала, и аз миналото лято.
Вчера докато се чудех как да стъпя на него без навигация, реших да опитам да не въртя из града, а да тръгна по Околовръстното и да гледам табелите за Варна.
Преди като се возех в нея, винаги се чудех защо тръгваме за Варна като тя е в горния десен край на картата, пък селото - в горния ляв.
За няма и половин час бях на Джъмбо на Ботевградско.

Беше ми заръчано от брат ми да не изпреварвам тирове, те все ще се отбият. Но аз реших да опитам. Такова свирене отнесох, че се уплаших. Избързах да се прибера в дясното платно, защото бавно набирам и ускорявам, да има място за бързаците.
Разбрах къде бъркам - номера е като му видя муцуната в дясното огледало, тогава да се прибера. Още няколко пъти повторих упражнението и много си се радвах.

Минах тунелите и търсех отбивката за Златна Панега. Построили са нов участък - да ти е кеф да караш. Асфалта е черен все още, гладък, само да настъпиш газта. Табели - няма.

Звъннаха на една от спътничките ми, че има промяна в плана. Бабата е приета по спешност във Враца и трябва да стигна до там. А сега къде да обърна?
Стигнах до кръгово и там две разклонения - Русе и Варна. Ако беше до селото щях да тръгна към Варна, но дали нямаше да сбъркам?

По телефона ми казаха да хвана пътя за София. На кръговото отбил тир. Отидох да попитам как да стигна до Враца. Първия въпрос беше: Първия въпрос беше: Мъж с тебе, няма ли? Не, возя три жени и нито една не може да кара.
Той ми обясни, че или тръгвам обратно за София, или хващам пътя за Плевен. Навигатора ми беше обяснил, че трябва да се върна към София. Като мина първия тунел, Правешкия, да гледам отбивката за Ботевград, да тръгна по нея, да не влизам в града и да гледам табелите за Враца.

Само че грешно ми дадоха инфо - бабата е приета по спешност във Враца. Аз разбрах, че е въпрос на време да стигна, за последно сбогом. И бързах ...
Видях я, прогнозите са мъгливи.

Карах под напрежение, страх дали ще стигна навреме. Справих се!
Изпреварвах правилно тирове, не влязох в Ботевград, вдигах 120 - 140 км на пета. По документи е 155 км максимума.

Минах по околовръстното на Ботевград и пътя се промени - тесен, двулентов, с тирове, през планината, сравнително равен, тир води колона, изпреварването е невъзможно, завоите остри, понякога по нанадолнище или баир. Минах го - къде с 40 км, къде с 60.
Стигнах Враца. Обясни ми навигатора, че там има синя зона, да спра преди нея. Спрях малко преди табелата. Като дойде - сбъркала съм, премести я.

На връщане - от Враца за селото, бившия й собственик реши да си я покара, аз до него, да се уча. Каза, че освен че малко съм я потрошила външно, не съм й изпържила много двигателя, пак си мърка като преди. Обясни ми, че рядкостта на модела е защото са здрави и държеливи, не са проблемни и няма какво толкова да се пише/говори за тях.

На връщане се получи интересна ситуация. Не разбрах защо.
Тесен двулентов път, с тирове, разрешено изпреварване на повечето места. Ние, две коли със софийска регистрация, караме в колона, моята е първа. Втората беше с шофьор жена, автоматик, слаба като моята.
Идва тир в насрещното. Моя шофьор минава от дълги на къси светлини. Тира пуска дълги, освети цялото купе. Моя шофьор пуска дългите, оня - неговите плюс украсата на кабината. Моя шофьор пусна къси, оня пак свети като елха и извива кабината към нас. Шофьора ми тръгна към него с псувни и в последния момент изви гуми да не се ударят.
Това защо стана? Премериха си пиш*те и пак не разбрах защо.

Но вчера минах 200 км за 2 часа - магистрала и двулентов път през планината с тирове. Аз съм доволна от себе си.

Последна редакция: вт, 29 окт 2019, 21:37 от Зуки Су

# 2 283
На мен моя мъж, ми беше обяснявал за офсета на джантите като за жена, офсета (ET) показва всъщност колко издадени навън ще бъдат джантите, като колкото по-малка е цифрата, толкова по-издадени са навън. Нещо такова, ако съм го разбрала правилно. 😆

# 2 284
По-малка цифра = по-издадени джанти?

Stranger, този картинка и аз я видях. Но от нея не ми стана ясно какво ще стане, ако взема джанти с число, различно, от това, което е посочено за моя модел?

От къде си купувате джанти втора ръка? Освен olx. Там намирам само едни почти подходящи :/

# 2 285
По-малка цифра = по-издадени джанти?

Stranger, този картинка и аз я видях. Но от нея не ми стана ясно какво ще стане, ако взема джанти с число, различно, от това, което е посочено за моя модел?

От къде си купувате джанти втора ръка? Освен olx. Там намирам само едни почти подходящи :/
Аз съм купувал джанти от официалния вносител на марката, но бяха 300 лв бройката. Търси си джанти от Хонда, за да нямаш притеснения и въпроси.

# 2 286
Написах един дълъг пост с паузи и ще се радвам на всеки коментар. Ще се радвам на всяко мнение, дори и критика.

# 2 287
Luchia^^^ и аз търся джанти, гледам и в cars.bg, mobile.bg. При мен положението е сложно, но до колкото знам за япончетата има интересни оферти за джанти. Стават от доста други япончета, a има и добри афтърмаркет алтернативи.
FragranceFanatic не знам защо си с селения 20к, не е кой знае колко по-различно от масло за нормален пробег.  А 10W60 или 15W60 ги сипи ако ще караш цяло лято на калояново. Някое 10W50 5W50  ти върши супер работа, само ги гледай да са синтетика, а като бонус да имат и естерни добавки.
Не знам как така имате универсален съвет за налягане на гуми, при положение, че размера на джантата и на гумата играе сериозна роля. Балонести гуми с височина 55-60-65 без проблем могат да се карат на 2 атм. Ама намали ли се височината, то налягането скача, може и до 3 атм. На моя сешоар 1150кг на 215/45/17 му дават предни 2.4-2.6, а задни 2.2-2.4. Предните под 2.4 не ги усещам много по-различно, но задните паднат ли под 2.3, то задницата се усеща "хлабава", всякаш иска да избяга. Карал съм ги и под 2 по прекрасните ни магистрали, и чувството е неописуемо, всякаш цялото окачване е  за смяна. В момента предполагам са леко завишени 2,8 предни, 2,6 задни (ще измеря тези дни) и колата обича малко повече да завива.

# 2 288
Bitdmad, с 20к съм, защото така я купих и имаше живот маслото. Все пак я взех от близък, и се знае всичко за колата.
Selenia Racing 10w60 си е пълна синтетика.
Доколкото съм чел из Alfaowner.com и други източници, това е най-препоръчваното масло за нашите двигатели. Какво искаш да кажеш, че зимата ще е прекалено гъсто ли?
Други ми препоръчват Ravenol или Motul.
Иначе, съгласен за естерните добавки и всичко, каквото казваш. Абе, и други ми казват, като теб, ама искам с това масло да карам. Говорил съм и с други алфисти с Twin Spark двигатели.
Преди да го сменят ще изкоментирам и с гаража де, където години си е била поддържана количката. Simple Smile
Решения от форум не се взимат, а се ползва за насоки, идеи, коментари, и обмяна на опит и практика.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 08:28 от FragranceFanatic

# 2 289
Luchia, друго се сетих. Провери по фейсбук групите, много често се продават джанти. Поне с такова впечатление съм останала от групите, в които членувам. Сто процента има група "Хонда България" "Хонда купува-продава", или нещо подобно 🤗

# 2 290
Luchia, друго се сетих. Провери по фейсбук групите, много често се продават джанти. Поне с такова впечатление съм останала от групите, в които членувам. Сто процента има група "Хонда България" "Хонда купува-продава", или нещо подобно 🤗
Чудесен съвет, благодаря ти! За това не бях се сетила.
В мобиле няма по моите критерии, в карс изобщо не открих джанти. В olx има едни, но не праща по куриер :/

# 2 291
Аз вчера тръгнах на дългия път. Стигнах, но беше цяло приключение.

Маршрута е София - към Оряхово. Колата си знае пътя - по Хемус, Златна Панега, Червен бряг, Луковит, Бяла Слатина, Кнежа.
Ако бях по него вероятно навигацията е щяла да ме отбие през Плевен заради някакъв мост в Чомаковци или Червен бряг, не запомних.

Излизането от София - досега тя е излизала през Ботевградско шосе. Четири години при предния й собственик го е минавала, и аз миналото лято.
Вчера докато се чудех как да стъпя на него без навигация, реших да опитам да не въртя из града, а да тръгна по Околовръстното и да гледам табелите за Варна.
Преди като се возех в нея, винаги се чудех защо тръгваме за Варна като тя е в горния десен край на картата, пък селото - в горния ляв.
За няма и половин час бях на Джъмбо на Ботевградско.

Беше ми заръчано от брат ми да не изпреварвам тирове, те все ще се отбият. Но аз реших да опитам. Такова свирене отнесох, че се уплаших. Избързах да се прибера в дясното платно, защото бавно набирам и ускорявам, да има място за бързаците.
Разбрах къде бъркам - номера е като му видя муцуната в дясното огледало, тогава да се прибера. Още няколко пъти повторих упражнението и много си се радвах.

Минах тунелите и търсех отбивката за Златна Панега. Построили са нов участък - да ти е кеф да караш. Асфалта е черен все още, гладък, само да настъпиш газта. Табели - няма.

Звъннаха на една от спътничките ми, че има промяна в плана. Бабата е приета по спешност във Враца и трябва да стигна до там. А сега къде да обърна?
Стигнах до кръгово и там две разклонения - Русе и Варна. Ако беше до селото щях да тръгна към Варна, но дали нямаше да сбъркам?

По телефона ми казаха да хвана пътя за София. На кръговото отбил тир. Отидох да попитам как да стигна до Враца. Първия въпрос беше: Първия въпрос беше: Мъж с тебе, няма ли? Не, возя три жени и нито една не може да кара.
Той ми обясни, че или тръгвам обратно за София, или хващам пътя за Плевен. Навигатора ми беше обяснил, че трябва да се върна към София. Като мина първия тунел, Правешкия, да гледам отбивката за Ботевград, да тръгна по нея, да не влизам в града и да гледам табелите за Враца.

Само че грешно ми дадоха инфо - бабата е приета по спешност във Враца. Аз разбрах, че е въпрос на време да стигна, за последно сбогом. И бързах ...
Видях я, прогнозите са мъгливи.

Карах под напрежение, страх дали ще стигна навреме. Справих се!
Изпреварвах правилно тирове, не влязох в Ботевград, вдигах 120 - 140 км на пета. По документи е 155 км максимума.

Минах по околовръстното на Ботевград и пътя се промени - тесен, двулентов, с тирове, през планината, сравнително равен, тир води колона, изпреварването е невъзможно, завоите остри, понякога по нанадолнище или баир. Минах го - къде с 40 км, къде с 60.
Стигнах Враца. Обясни ми навигатора, че там има синя зона, да спра преди нея. Спрях малко преди табелата. Като дойде - сбъркала съм, премести я.

На връщане - от Враца за селото, бившия й собственик реши да си я покара, аз до него, да се уча. Каза, че освен че малко съм я потрошила външно, не съм й изпържила много двигателя, пак си мърка като преди. Обясни ми, че рядкостта на модела е защото са здрави и държеливи, не са проблемни и няма какво толкова да се пише/говори за тях.

На връщане се получи интересна ситуация. Не разбрах защо.
Тесен двулентов път, с тирове, разрешено изпреварване на повечето места. Ние, две коли със софийска регистрация, караме в колона, моята е първа. Втората беше с шофьор жена, автоматик, слаба като моята.
Идва тир в насрещното. Моя шофьор минава от дълги на къси светлини. Тира пуска дълги, освети цялото купе. Моя шофьор пуска дългите, оня - неговите плюс украсата на кабината. Моя шофьор пусна къси, оня пак свети като елха и извива кабината към нас. Шофьора ми тръгна към него с псувни и в последния момент изви гуми да не се ударят.
Това защо стана? Премериха си пиш*те и пак не разбрах защо.

Но вчера минах 200 км за 2 часа - магистрала и двулентов път през планината с тирове. Аз съм доволна от себе си.

Имаш голямо основание да си доволна от себе си. Този път е много тежък. Само така, само преди дълъг непознат път поглеждай голямомащабна пътна карта, може и онлайн, малко ориентация в географията и пътищата кой къде води.

# 2 292
Точно така, Notaris, визуализирам и тръгвам. Навигации не ползвам. Гледам табели. Ако евентуално нещо се омешам, питам в населеното място някой за ориентир и така. Simple Smile
Oldschool.

# 2 293
  • 1st floor
Налага се доста често да пътуваме по непознати маршрути. Винаги гледам първо картата, след това табелите и навигатора. До сега стоях на седалката до шофьора и навигирах.  Laughing Онзи ден пътувахме до Белград. Хванахме магистралата след Димитровград и навигатора каза да отбием по стария път на Пирот. Да, но срещу нас имаше огромна табела Ниш и реших да рискуваме. Магистралата е доста новичка, почти без никакво движение след Пирот. Вече си представях как стигаме до незастроена част и се налага да се върнем наобратно 10-15км.  Mr. Green Еми, оказаха си се вярни табелите. До Ниш баш не стигнахме по магистрала, защото не е готова, но стигнахме доста след Пирот, до някаква си Паланка. Така че верният начин за мен е да гледаш първо картата, после слушаш навигатора, но гледаш и за табели.

Последна редакция: ср, 30 окт 2019, 20:16 от НеПоКоРнА

# 2 294
  • гр. София
Непокорна, и аз като тебе до скоро бях навигатора  отстрани Satisfied Ако не знам пътя или имам колебания гледам гуглето. А доскоро имах една мнооого подробна карта на Петрол, сгъваема,  много я харесвах. Колко години ни е служила!!! Скъса се, лепих я....Laughing Сега пускам Waze в колата, гледаме и табелите и така се придвижваме .

Общи условия

Активация на акаунт