Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 492
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 430
Зуки, от Люлин тръгвате по Струма, посока Благоевград. Когато видиш първата табела "Дупница", излизаш на първото позволено място. Гледаш си табелите отново, още ~1-2 км. каране и автокъщите са от двете ти страни. Както някой преди мен каза, сега има ремонт на АМ Струма и се минава през Долна Диканя, от там даже е и по-лесно, караш си само направо и влизаш в покрайнините на Дупница. Малката Италия му викали... 😁

# 2 431
Зуки, не те знам по какви сервизи ходиш. Дисковете на гумите се наричат спирачни дискове. Те си имат допустима дебелина за съответния модел кола. Паднат ли под този минимум са за смяна. Спирачните маркучи, ако са нацепени задължително ги смени. При едно по-рязко натискане на спирачката, може да се спукат.

# 2 432
Турболентност, точно това питам. Мога ли да сменя маркучи без да сменям предни накладки и дискове? В накладките има още живот, но дисковете са напукани, изкривени и с ръжда.

За пътя - обърквате ме защото не знам как се чете карта, къде има ремонт, откъде се минава.
За година и половина като шофер за две отивания на ма*ната си, съм ползвала автомагистрала Хемус, след нея - въртене из двулентови междуградски пътища.
На магистрала ми е лесно защото се движа в крайна дясна лента. Рядко изпреварвам - тя е малка и немощна, набира трудно. Усетих, че на ниска предавка и високи обороти набира бързо. Но тя ускорява бавно - 12,8 мм/секунда.

За табелите - знам да гледам тези за града,но пак не ми е съвсем ясно.
Защо за село на брега на Дунава, край Оряхово, тръгвам по магистрала Хемус и следя табелите за Варна? Селцето е в горния ляв край на картата, Варна- в горния десен.

Последна редакция: пт, 15 ное 2019, 01:01 от Зуки Су

# 2 433

Защо за село на брега на Дунава, край Оряхово, тръгвам по магистрала Хемус и следя табелите за Варна? Селцето е в горния ляв край на картата, Варна- в горния десен.

Същото е и за Дупница, Зуки. След колелото не завиваш към Перник, а държиш пътя за Кулата!!!
След Диканя някоя си следиш за отбивка към Дупница. Някак все ще влезеш оттам и не се притеснявай - всички пътища водят към Дупница  Laughing

# 2 434
  • Mars Hotel
Зуки, нали имаш смартфон? Пусни си някое приложение за навигация, дори и най-обикновен Google maps ще ти показва пътя и откъде да минеш.

# 2 435
  • гр. София
Зуки, за селцето гледаш пътя за Варна, защото тръгваш по него първоначално и пише за Варна, защото там свършва тази така наречена магистрала/път. А ти къде ще се отклониш по пътя си е твоя работа. Все пак няма как да сложат табели от София за всички селца и градове в България. И така, както знаеш, че селото е в горния ляв ъгъл на картата, а Варна в горния десен - еми така се чете карта и се гледат пътищата. Вземи си една карта на хартия и ги разгледай подробно,  ей така да добиеш представа за пътната мрежа в страната. Има 3-4 главни пътя/магистрали в БГ, не са много. За допълнение има и един куп навигации за телефон, много от тях работят и офлайн, ако нямаш нет.

# 2 436
  • Mediterraneo
Зуки, обсебена си от колата си. Намери си един доверен сервиз и наистина се доверявай на хората там. Не подлагай на съмнение цени,марки и пр.  Сравняването само те обърква повече. Не мисли, че всички непрекъснато и непременно те лъжат и искат да те измамят.

# 2 437
Този на купето също - климатика бачка на газ и топли. Лятото не го пускам на студено защото ме разболява. Мирише на блато и е за пълнене - 60 лв.
Смени си филтъра на купето или в краен случай ако не ти се дават пари го махни, миризмата ще се подобри.

Напукани са спирачните маркучи. Единия има резка колкото нокът. В накладките има още живот въпреки 10 000 км. Дисковете на гумите са напукани, ръждясали и криви. Трябвало е преди година да ги сменя заедно с накладките.

Сервиз 1:
Трябва да се смени всичко - двата маркуча (2×26 лв), 16 лв/1л спирачна течност заради обезвъздушаването, по 10 лв на страна за труд. Общо 88 лв. Желателно е да сменя и дисковете на херодот (двата са 60 лв) и накладките по 50 лв едната.

Сервиз 2:
Смяна на двата маркуча и труд - 50 лв.

Сервиз 3:
Да отида на преглед когато не е валяло. Пак около 50 лв ще излезе. Майстора е доста възрастен и ви каза да не вярвам на всичко което чуя. Според него може да изкарат още малко, плашат ме защото не разбирам и да ми вземат парите. Казва, че ако е само пукнатина (пита дали съм я видяла), не е толкова страшно. Самите маркучи под обвивката имали нещо което предпазва, нещо което пак спира спирачките, дори отвън да е напукано.
Тоя третия майстор повече не го търси Simple Smile Да, не е мега спешна смяната на маркучите, сигурно могат да карат и няколко години дори, но някои неща се сменят профилактично, а не когато например останеш без спирачки на червен светофар.Дисковете няма как да са читави и да струват двата общо 60 лв. Единия да е толкова по-може. Накладките от друга страна се продават на комплекти - предни и задни, цената на един комплект е 40-60 лв за непретенциозна марка.

# 2 438
Зуки, обсебена си от колата си. Намери си един доверен сервиз и наистина се доверявай на хората там. Не подлагай на съмнение цени,марки и пр.  Сравняването само те обърква повече. Не мисли, че всички непрекъснато и непременно те лъжат и искат да те измамят.
Подкрепям.

Моят гараж ме уважават и "треперят" само да се появя, защото в прав текст им казах :" Вие сте!" и се доверих на професионализма им. Не поставям под съмнение нищо, но коментирам, първо и аз да се ограмотявам, и второ още по-добре да опознавам колата си. Случвало се е в бързината, за да си я взема същия ден, някои неща да не са догледани на 100% педантично, но като се кача на място, запаля, поогледам това-онова, и видя "нередност", никога не съм плащал допълнително, на мига се заемат, доконфигурират, каквото трябва и по живо по здраво.
Хората искат едно "благодаря" и доверие. Тогава може да очакаваш и да се раздават за теб.

# 2 439
  • София

По темата за спирачките - моята спира много плавно, докосвам леко, и меко потъва, като във възглавница крака ми и леко намалям. Гледам винаги от по-далече да си намалям с двигателя също, не в последния момент и рязко, Иначе, ако искам да спра по-сериозно, което рядко се случва, трябва да го натисна по-силно до едно по-твърдо положение и още да се натиска. Не знам, ABS сякаш не съм активирал никога досега, или може да си работи без и да разбирам. Не светят лампи, датчици. То, реално, ако нещо свети по таблото, по-скоро ще е за неизправност. При мен нищо не свети, нека си е все така.

Когато се включи ABS-а, се усеща по вибрирането на педала на спирачката. Ако ти светне на таблото знакът на системата, значи има проблем с нея.

# 2 440
Зуки, за да не ти идват много разходите, може да смениш единия месец спирачни маркучи, а другия дискове и накладки. За дисковете пак ти казвам. В уважаващ себе си сервиз, трябва да ги замерят. Ако са по-тънки от допустимия минимум, могат да се спукат. Когато се слагат нови дискове, се сменят и накладките с нови. Трябва  автомонтьорът да прецени кое е по-спешно и належащо, а не ние да гадаем тук. Ако спирачните маркучи са много нацепени, при натискане на спирачка може да се спукат. Ще ти потъне педалът на спирачката и няма да можеш да спреш. Ако някога изпаднеш в подобна ситуация, опитай да напомпиш (натиснеш) няколко пъти педала. Между другото за обезвъздушаване на спирачки при смяна на два маркуча, отива около 200мл спирачна течност, а не цял литър. Литър е повече дори отколкото събира спирачната система вероятно.

# 2 441
  • София

Моят гараж ме уважават и "треперят" само да се появя, защото в прав текст им казах :" Вие сте!" и се доверих на професионализма им.
Хората искат едно "благодаря" и доверие. Тогава може да очакаваш и да се раздават за теб.
Супер. Но има и много мърлячи и за съжаление на са малък процент, даже преобладават.
Имах случай от края на миналата година. И аз отидох /препоръчаха ми ги/, викам така и така, едни каруци тука да карам само при вас и пр. Да, бе, нема грижа, върха сме. Наср@ха се съвсем бързо. Simple Smile
Благодарност и доверие, ОК, ма е добре и да се заслужи. Simple Smile

# 2 442

Моят гараж ме уважават и "треперят" само да се появя, защото в прав текст им казах :" Вие сте!" и се доверих на професионализма им.
Супер. Но има и много мърлячи и за съжаление на са малък процент, даже преобладават.
Имах случай от края на миналата година. И аз отидох /препоръчаха ми ги/, викам така и така, едни каруци тука да карам само при вас и пр. Да, бе, нема грижа, върха сме. Наср@ха се съвсем бързо. Simple Smile
Благодарност и доверие, ОК, ма е добре и да се заслужи. Simple Smile
Разбира се. Simple Smile
Мислих да го допълня, но знаех, че някой ще го напише. Wink Hands Thumbsup
И понеже си плащаме и не малко пари, също говорим за безопасност, трябва си следене и повтаряне, напомняне.

# 2 443
Зуки, оправи си спирачките, не си играй с тези неща...
Събираш пари и отиваш за една сутрин и сменяш спирачни маркучи, щом са стари и напукани и спирачните дискове, ако се налага. Разбира се дали се налага като се мерят колко са дебели и се гледа имат ли улеи по тях. Освен когато са износени, може и да са криви, това става ако в голям дъжд набиеш рязко спирачки пред дълбока локва , дисковете загряват от триенето и после влезеш в локвата, но дълбока, да ти залее половината гума, тогава от температурния шок често се изкривяват и започват да бият като натискаш педала.
Как работят спирачките - ами най-просто, на принципа на градинския маркуч - натискаш педала, спирачната помпа създава налягане, спирачната течност се нагнетява в маркучите и тръбичките и предава налягането през маркучите на накладките, които стягат момежду си диска и го спират.
Нормално е диска да е ръждясал там, където не го трие накладката. Случва се ако не караш колата да ръждяса за няколко дни и на мястото където го трие, пада щом я подкараш... Така че това не е проблем, проблем е ако е износен или крив, в първия случай може да се счупи и да заеореш на пътя, във втория ще ти разбие предницата....
А калпавите маркучи ако се спукат при натискане на спирачката, педала ти пропада и умират хора...

# 2 444
  • София
Зуки, нали имаш смартфон? Пусни си някое приложение за навигация, дори и най-обикновен Google maps ще ти показва пътя и откъде да минеш.
Аз препоръчвам Waze - страхотна е тази навигация, наистина!

Общи условия

Активация на акаунт