Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 447
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 415
Благодаря за разясненията за кръговото Grinning аз си мислех, че винаги тези в кръговото са с предимство...

# 2 416
Зуки, ето ти филтъра, той е част от помпата, която е в резервоара.
https://suzuki-club.ru/attachments/23258/
Описанието е за Вагон Р 98, но някъде споменаваха и 2000...
По книжка се сменя цялата помпа на 100000 км.
Ето, ако знаеш руски можеш да се потопиш в четене:

https://suzuki-club.ru/threads/24401/
Колега, болднатото го кажи и на ОНЗИ, че нещо не ми вярва, а аз не съм му конкурент, имам съпруга и любовница от БГмама, друго не ми трябва.
Joy Mr. Green Laughing Joy
A те знаят ли една за друга?
Лошо момче си ти.  Mr. Green Naughty smile3560

Благодаря за разясненията за кръговото Grinning аз си мислех, че винаги тези в кръговото са с предимство...
Не се мисли, а се гледат знаци, пътни маркировки, светофари, и най-вече другите участници, оглеждаш се преди всяка маневра и потегляне, че знаеш ли ги знаеш ли...
Не говоря само за кръгово, а за всичко.
Преди влизане си има знак за предимството - триъгълник или жълтият ромб, също за посоката на движение.

# 2 417
  • Mars Hotel
Моя мъж е още от ученик се занимава с коли, има хиляди четива по темата, познайте дали е научил нещо от тея книги. Не е толкова лесно да се научи човек, как да си поддържа колата, по картинки и сух текст.
Не съм казала, че книгите са достатъчни. Но дават много добра основа за устройството на автомобила, кое с какво е свързано и как работи. На мен ми се струва, че Зуки няма никаква идея за тези неща (без да искам да те обидя, Зуки, но такова впечатление оставяш), а не е редно да си шофьор без никакви теоретични познания поне.

# 2 418
  • София

Колега, болднатото го кажи и на ОНЗИ, че нещо не ми вярва, а аз не съм му конкурент, имам съпруга и любовница от БГмама, друго не ми трябва.
Каква конкуренция те гони? Laughing
Аз не помня да съм обяснил на някоя жена тук, колко е тъпа и да си намери мъж, когото да пита по въпроси за автомобила. Simple Smile
И, че не всички автомобили с бензинов двигател са с филтри в резервоара.
Това съм коментирал.

# 2 419

Зуки, намери си един мъж, който разбира от коли и престани да пълниш форума с глупави въпроси.

Това изказване на нормален мъж ли е?
В тема, която самата Зуки си е пуснала и може да пита каквото си иска?
И понеже е твърде самокритична може да й скачате по-главата /да не кажа обиждате/?
И чак пък да не ставала шофьор, защото нямала технически познания? Да не казвам,че е научила за няколко месеца много повече от някои дългогодишни шофьори.

Зуки, по-горе Стефан ти е написал това, което и аз знам. На старото ми пежо 3 години майстори в разни сервизи все се изненадваха, че не можели да намерят горивния филтър. Или просто ме мотаеха...Той е вътре в резервоара, води се необслужваем и ако е необходимо се сменя цялата помпа.

# 2 420
Не говоря само за кръгово, а за всичко.
Преди влизане си има знак за предимството - триъгълник или жълтият ромб, също за посоката на движение.

Да, да, на другите места си гледам знаците Joy

# 2 421
Горивен филтър на кола с газ е безмислено да се сменя, освен ако никога не е сменян де. Ако си го сменяла последните 10-20 000 км  - не се занимавай поне още 2 пъти по толкова. Масло, въздушен и купе се сменят на 10 000 или година. Учудвам се що за майстори са тия, които не знаят кое къде е на автомобила, еле пък горивния филтър.

# 2 422
Горивен филтър на кола с газ е безмислено да се сменя, освен ако никога не е сменян де. Ако си го сменяла последните 10-20 000 км  - не се занимавай поне още 2 пъти по толкова. Масло, въздушен и купе се сменят на 10 000 или година. Учудвам се що за майстори са тия, които не знаят кое къде е на автомобила, еле пък горивния филтър.
Съгласен съм. Аз сега моя го смених, защото незнайно кога е пипан. Но повече няма да се сменя, основно карам на газ, като 2-3 пъти в месеца си я "опъвам" по едни 30-40 км. и на бензин е така профилактично и просто да разнообразя, да видя разликата във вървежа, която с хубавата газ на Еко е минимална.

Видях си свещите, оказаха се най-скъпите и качествени - NGK Iridium. Затова върви толкова добре колата. Като дойде време за смяна, или ще сложа същите или доста по-евтините, но казват подобни Denso Iridium.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 12:47 от FragranceFanatic

# 2 423
Отново аз ...

Реших, че трябва все пак да започна отнякъде.
Горивния, необслужваем, потопен в помпата (така ви разбрах) няма да го сменям.
Този на купето също - климатика бачка на газ и топли. Лятото не го пускам на студено защото ме разболява. Мирише на блато и е за пълнене - 60 лв.
Въздушния ще го сменя скоро - 10 лв е без труда. Нали се олях с антифриз пролетта.

Днес смених масления и маслото. Филтъра е 10 лв - Филтрон, труда е 15 лв, маслото - Кауфландското. Глътна 3,2 л.
Майстора каза след година или 10 000 км да го сменя. И той си лепна лепенка под капака. Горката, под капака е облепена с толкова много "майстори", а пак се лута като сираче по сервизите.

Трябваше да я кача на дупката а от това най - много ме е страх. Справих се!
Бившия й собственик ми беше дал маслен филтър Шампион. Оказа се, че не става - дупката отгоре е по - малка.
Майстора слезе в дупката, намести легенчето, източи го, не прави промивка. Смени филтъра, доля новото. Само се чудя защо не откри теча.

Сега пак с въпрос:
Напукани са спирачните маркучи. Единия има резка колкото нокът. В накладките има още живот въпреки 10 000 км. Дисковете на гумите са напукани, ръждясали и криви. Трябвало е преди година да ги сменя заедно с накладките.

Сервиз 1:
Трябва да се смени всичко - двата маркуча (2×26 лв), 16 лв/1л спирачна течност заради обезвъздушаването, по 10 лв на страна за труд. Общо 88 лв. Желателно е да сменя и дисковете на херодот (двата са 60 лв) и накладките по 50 лв едната.

Сервиз 2:
Смяна на двата маркуча и труд - 50 лв.

Сервиз 3:
Да отида на преглед когато не е валяло. Пак около 50 лв ще излезе. Майстора е доста възрастен и ви каза да не вярвам на всичко което чуя. Според него може да изкарат още малко, плашат ме защото не разбирам и да ми вземат парите. Казва, че ако е само пукнатина (пита дали съм я видяла), не е толкова страшно. Самите маркучи под обвивката имали нещо което предпазва, нещо което пак спира спирачките, дори отвън да е напукано.

На кой и в какво да повярвам?

Стефане, не съм звъняла в сервиза защото не ми остана време. Зачетох линка, не разбирам руски, но схванах, че горивния филтър е вътре в помпата. И тук ми написахте, че не е нужно да се сменя така че няма да го сменям.

Благодаря на тези, които ме защитават, на тези, които обясняват (особено Стефан и млв), благодаря на тези, които ме разбират!

От какво точно зависи силата на спирачките?
Знам да следя нивото в кутийката под капака. То не мърда. Само веднъж като сменяха предните накратко го източиха и наляха ново.
Самите спирачки не са много бързо захапващи. Трябва от по - далеч да спирам с педала за спирачка. Като натисна съединителя и спирачката се заковава веднага. Обяснението на бившия й собственик беше, че понеже е висока и лека, е нормално да е така, фабрично е произведена така.
А съм карала за малко Голф 2, 98 г. Леко да натисна педала и колана ме удря, толкова са здрави. Според неговия собственик - фабрично е направена така. Но тя е по - ниска и тежка от мен. Само спирачките й ми харесаха.

Преди две - три седмици тръгнах на дълъг път - около 200 км в посока, София - Враца и село на брега на Дунава, близо до Оряхово. Ходих от селото до Враца и обратно. На връщане пак през Враца и София. Пътя с всички доливания на газ и 10 лв бензин ми излезе 52 лв.

Тогава освен изтритите криви дискове на предните гуми, напуканите предни спирачни маркучи, несменените филтри и масло, и задните ми амортисьори клекнаха. Каруцата не ме остави на път.
Не знаех тя колко и какви проблеми има. Тръгнах за да видя баба си защото не се знаеше дали няма да е за последно.
Тръгнах и се върнах!

Още преди месец и бабата, бях поела ангажимент, за когото бях забравила. Моя приятелка и бивша колежка взе книжка. Тия дни ще е готов документа. Всичко взе от първия път. Мама и тате ще й купят кола защото тя ще е единствения шофьор в семейството.
Уговорката е в събота да ги закарам до Дупница като те ми покрият пътя - тя, баща й, възрастен съсед, който разбира от коли. Не знам бюджета, и те не знаят какво точно търсят - да е евтина за поддръжка, ще я удря докато се научи.
Много ми е смешно и интересно когато някой избира първа кола. Прекалено много емоции за ламарина, която след време ще я смениш. Първата е като първо гадже или любов - учи те какво да гледаш следващия път, и добро, и лошо.
И аз съм с първа, но се чудя каква ще е втората.
В нета пише, че разстоянието е 80 км, за около час. От кой край на София се излиза? С навигация ще съм. Колко пари да им искам за път? Тя е заредена до горе с газ.

Навих се защото никога не съм ходила в автокъща и ще ми е интересно какво се говори и гледа. И моето грозниче е дошло от там, внос от Италия.

Като ще ми писне на ..., ще взема да оставя грозничето там за продан, ще доплащам лизинг на вноски към къщата и ще си взема нещо ново - Сузуки Гранд Витара,  Нисан Кашкай или Екстрейл.
Шегувам се и си мечтая! Грозничето остава докато душа носи, а аз имам пари за него. Обикнах го, опознах го. Как ли ще го продам след време? Все едно ръката да ми отрежат.
И дали от човек или от къща - все няма да знаеш скритите дефекти.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 19:38 от Зуки Су

# 2 424
  • София
За ходенето до Дупница, Зуки, имаш три варианта, според къде живееш. От Младостите - Бистрица, Железница, там разните села, Белчин баня и след него, като се излезе на пътя Самоков-Дупница си надясно. Пътят е с големи наклони тук-там и с много завои до към Ярема. После пък е с кофти асфалт (освен ако не са го оправили последната 1 година) до Белчин. Другите ти варианти са от западните квартали - Люлин - едноименната магистрала и по нея та чак до Дупница. Или през Княжево - Владая и пак на магистралата. Автокъщи съм виждала именно като се влиза в Дупница откъм магистралата, а и ти май беше някъде из Люлин.
Предполагам знаеш колко горе долу ти харчи на 100 колата. Километрите са ти 160 отиване и връщане. Ако колата ти харчи примерно 7л/100 км - 1,6х7х цената на литър гориво. Така си сметни колко пари ще излезе.
А това със спирачките, си зависи наистина от модела. Първата кола, която карах няколко години след като взех книжка, беше едно Пунто. За да задействат спирачките, педалът се натискаше поне до средата. Бях много смешна, като паркирах. Първо спирах и после почвах да завивам лекичко, да си вляза в мястото. Това за паркинг с диагонални паркоместа, в които се влиза напред. Не ми стигаше времето хем да спирам, хем да завивам. Е, после й свикнах. Не знам дефектни ли бяха, що ли тия спирачки. Друг се грижеше за поддръжката и твърдеше, че са си наред - лека била колата, та затова не била направена да спира рязко. Сегашното ми Рено, като го подкарах за първи път още на излизането на улицата й пробвах спирачките - коват и при много лек натиск. Айде и на нея докато й свикна, спирах малко рязко. Добре че си се возя сама предимно Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 22:16 от mlv

# 2 425
Видях си свещите, оказаха се най-скъпите и качествени - NGK Iridium. Затова върви толкова добре колата.
Отдавна не се занимавам с двигатели, но доколкото помня, за коли на газ се използват "Горещи" свещи заради ниската скорост на изгаряне. Иридиевите не са такива.  Confused

# 2 426
Видях си свещите, оказаха се най-скъпите и качествени - NGK Iridium. Затова върви толкова добре колата.
Отдавна не се занимавам с двигатели, но доколкото помня, за коли на газ се използват "Горещи" свещи заради ниската скорост на изгаряне. Иридиевите не са такива.  Confused
Даже има едни Iridium LPG.
Така я купих с тези NGK, карани са много, незнайно 60-70к. Надявам се да изкарам зимата, че така и така основно само в града ще се движа, а на преспи и баш на минус 10-15 никъде не мърдам и седя на топло, най-много да мръдна до магазини нещо или по работа и дотам. Та, пролетно ще го мисля какво да сложа. Имам алфисти покрай мен, ще се дообсъди и за газта. Wink

По темата за спирачките - моята спира много плавно, докосвам леко, и меко потъва, като във възглавница крака ми и леко намалям. Гледам винаги от по-далече да си намалям с двигателя също, не в последния момент и рязко, Иначе, ако искам да спра по-сериозно, което рядко се случва, трябва да го натисна по-силно до едно по-твърдо положение и още да се натиска. Не знам, ABS сякаш не съм активирал никога досега, или може да си работи без и да разбирам. Не светят лампи, датчици. То, реално, ако нещо свети по таблото, по-скоро ще е за неизправност. При мен нищо не свети, нека си е все така.

Заговорихте се за следващи коли. Simple Smile Не знам, на мен Busso GTA ми е тръпка, и ако имам късмета и условията, без да се замисля, ще е и следващата Alfa. Sunglasses
Във Варна има една, но е в окаяно състояние, милата чак ми се плаче как са я очукали, вместо да я поддържат. Че е скъпа за поддръжка и не е евтина, е така, ама като взимате такива коли, поддържайте ги. А, който не може, има опели, шкоди, дачии и т.н.
GTA 3.2 Varna
За да е ок, трябва да налееш още толкова. За сравнение в немския Mobile.de какви има.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 23:04 от FragranceFanatic

# 2 427
Млв, благодаря ти за отговора!

Изходната точка е Люлин. Тя е от Суходол и ще тръгнем от там. Люлинската магистралата от къде точно започва и свършва? Всъщност ще се движа по магистрала Струма ли? Само Хемус познавам, с тунелите.
Какъв точно е пътя - равен или с много завои, двулентов междуселски ли?
За горивото- мисля да й кажа да досипе газ до горе в София. Или да я чакам тя да даде 20 лв пък аз ще ги изхарча за спирачни маркучи?

За спирачките - и ти май казваш същото. Как фабрично е произведена колата и дали е лека. Кои модели коли са със здрави спирачки? Те от какво точно зависят?

# 2 428
Всяка седмца пътувам до Дупница и най-лесния път от София е по магистрала Струма. През Белчин не минавай, въпреки че като времетраене раликата е 5-7 мин в полза на магистралата (ако си от Младост), половината път е в окаяно състояние. В момента има и ремонт на пътя Дупница- Белчин тъй че си хващай магистралата. Имай предвид че има ремонт и се минава през Долна Диканя. 

# 2 429
Посока Перник, Дупница, Благоевград и надолу, само през Люлин и Струма.

Общи условия

Активация на акаунт