Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 531
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 460
  • София
Позната история с дървото. Само че от ММ, дава назад излигави се нещо и я засили малко повече. Праас, в едно дърво леко кривнало напред и до последно аудито си беше с леко вдлъбнат багажник. Боже, много ме е яд. От това, че се въртях като побъркана около блока да намеря място пред входа, за да не влача гумите!

Първо, още на влизане от другата страна към блока се ядосах яко, защото две коли запушили всички паркирали и съответно ,ако се засекат две коли една срещу друга,  няма как да се разминат. Точно така и стана! Влизам аз. Срещу мен две коли. Две на 1, нямаше те накъде и аз давам назад Disappointed Разминахме се някакво, тая едната я овиках яко, за неин късмет си беше в колата, пък наглата ми вика ДА, ТАКА СЕ СПИРА. Изпратихме се по живо по здраво и тъкмо както се бях  нервирала застанала съм точно пред входа и гледам парко място. Да де, ама пред него има успоредно паркирала кола и си представям как моята не мога да я вкарам на такова тясно място. Знам си аз, че отляво имам оградка, която я направиха за детската площадка и давам назад, през цялото време си гледах огледалата. Да де, ама се оказа, че оградката прави завой, който аз не виждам, а в моето огледало се вижда само така да кажа ”правата част” и се чува праааас. Викам лелее, дано не ударих на някой колата! Поглеждам - оградата. Даже не слязох да видя колата си, само се молех да не е нещо много зле, по най-бързия начин се измъкнах от теснотията и както казах, отново я паркирах в байчевите ливади. Слизам аз, прекръстих се преди това да не е сериозно, по звукя честно казано си представях минимум счупен ляв фар. Слизам и гледам бронята отляво направо беше откачена, яко одрана. Викам си край, сега ММ не си и представям реакцията както лесно пали Pensive Така и стана, обадих се да му разкажа, овика ме, че ще се учим да караме назад и как съм жена шофьор и тн и тн. Криво му стана, но поне стигнахме до заключението, че не е сериозно, бронята сама си я закачих и е бетон, не мърда, но стои грозно одрано и се счупи буквално на ъгъла й, но мисля, че ще може да се залепи. Другия месец ще ходим да й сменяват целия десен калник, че горката ръждата е тръгнала яко, та ще попитаме какво могат да направят и за бронята отзад, дето нагласих добре.

Ето я и от по-далече Persevere

Лучия, това, за което говориш, май са прагове. Моите отпред, понеже колата е доста ниска Persevere и съответно слизането от най-нормални тротоари е мъка и е всеки път гума по гума. Спомням си, че ходех до спортен магазин в люлин, обаче паркирах от задната му страна, защото от там се влизаше по-лесно, тъй като беше като отбивка на булеварда, по който се движех. Видя ми се полегато. На качване - никакви проблеми, на слизане - хем хвърчат коли, защото е булевард, хем колата ниска. Е, чу се бум тряс, хората се обърнаха, а хем го правя едвам едвам на свободна лееееко, направо да стана и да я хвана на гръб и да я пренеса. Кога ли някога ще тресна картера и ще стане интересно ... Weary

Последна редакция: нд, 17 ное 2019, 16:54 от Петенце

# 2 461
500 лева от цената надолу или 25% за мен това е похвално. Нито мен нито ММ ни бива в пазарлъците.

# 2 462
Аматьори!  Satisfied Satisfied Satisfied
Аз потроших (почти цял) заден стоп в една колона на един мултилевъл паркинг. Мъжът ми се смя половин час и каза: "Ще го оправим, първо потроши и другия, че да не се разхождаме два пъти." Карах си едно известно време с черен изолирбанд отзад. Поне имаше достатъчно останало здраво местенце, че да се виждат светлините...
Това на покойната вече Корса.

# 2 463
Тоя номер с дървото и аз съм го правила. На паркинга на Халите. За мой ужас с мъжа ми до мен. И с колата на сина му. Скандала беше чутовен.

# 2 464
Не знам, Петенце, може и прагове да са.
Реално най-долната част на тази решетка с дупките, и под нея другите черни пластмаси (които не се виждат на снимката, по-ниско са, и леко назад от главната решетка) 😁
 Доста ниско е, но като отивам към нея откъм предната страна, се вижда. И ме дразни.

# 2 465
  • София
Да, точно това са т. нар. Прагове. Сивик ли караш? Страхотни са и съм чувала много добри отзиви, но за момента не ми е по джоба такава кола.

# 2 466
  • Mediterraneo
Първата ми кола беше Пунто. Абсолютно дърво! Никаква маневреност, тромава и бавна кола. Но! 4 човека пътуват съвсем комфортно в него, изглежда тясна отвътре, но не е. Багажникът й също не е за пренебрегване, достатъчно обемен е. Малко преди да я разкарам, я карах и с газова бутилка, пак оставаше предостатъчно място за багаж. Евтина за подръжка, ама и добре, че е така, защото все имаше нещо да му се поправя.

# 2 467
  • София
Нашето Пунто беше доста здраво. За 7 години сме дали не повече от 1500 лв за ремонти  консумативи. Купихме го 13 годишно. Има един модел който е чуплив, но не помня кой точно беше. Някъде от началото на 2000-та.

# 2 468
  • ВАРНА
Навремето като си купувах първа кола и на мен много ми предлагаха един Фиат Пунто. Не знам защо толкова ги пробутват. Може да са хубави коли де, така и не го взех.

Пробутват го защото искат да набутат още някой с този уникален отпадък.

Пунто бензин  има много  евтини части - като тези на дачия лоугън бензин и с това се свършват плюсовете!

Бензина зверски трошляк -   дизела  - ултра брутален зверски трошляк!  
 Като цяло всеки италиански дизел -  има реална опасност да те доведе до самоубийство!

Бият се групата:   Фиат - Опел - Рено - Алфа и БМВ 3-серия - коя повече масло и антифриз ще изхарчи за отрицателно време и ще ръждяса най-бързо.

Последна редакция: пн, 18 ное 2019, 00:16 от Варненец

# 2 469
  • София
Не знам бият ли се, но нито фиатът нито реното ми ръждясват. На фиата му досипвахме по малко масло, на реното хич. Както ми го напълнят при смяната, така си е нивото до следващия път. Явно си е до конкретен модел.

# 2 470
Вместо да спорите, защо не споделите личен опит относно масло и ръжда?
Дали зависи от конкретния модел, поддръжката на частите?

# 2 471
  • ВАРНА
Кой спори?  
Споделям 21 годишен опит!
  Нищо не може да спаси описаната  група отпадъци.

Естествено голяма част се обиждат и се извъртат и казват на черното бяло - защото в тази група попадат 95% от колите на българите.

# 2 472
Петенце, знам какво ти е, но не се вталявай. Не я оправяй засега, не е фатално. Така карай, стара е, няма смисъл да се блъскат прекалено пари за козметични процедури.

Относно ръжди, масла, донякъде съм съгласен с Варненец(Печикамъков), но и е до конкретна кола и поддръжка.

Примерно, моята, още предният собственик ми сподели, че е сменял гарнитурата на капака на клапаните 2 или 3 пъти за 12 години, но колата не е маслояд, а конкретният двигател така е създаден да похапва повече и спрямо вървежа и натискането. Също знаем, че след определени километри, остаряващата кола потенциално започва да похарчва повече.

Сега след като смених маслото - махнах скъпата, безсмислена Селения и сложих оригинален си истински френски Тотал 10W40, същия, като Селенията, и смених гарнитурата, почистих свещи, смених филтри и т.н., сега ще следя маслото, много ми е любопитно. За близо вече 450 км. не е мръднало. Но е много рано. Поне още 500-1000 да мина и тогава ще правя изводи, че все пак е и над средата на щеката и е ново.

А за боята и ръждите - отдолу няма как да няма ръжда, и много нови коли имат, въпросът е в какво състояние е. Праговете също са най-уязвими. Моята е поцинкована, има леко олюпено от лака по праговете, но не е да кажеш фатално, няма дупки, съвсем повърхностно и то вече години така седи.
Също всеки ме съветва да не се занимавам с тези козметични забележки, че ако се запечати отвън, ще тръгне навътре, което е по-зле, и че не си струва, въпреки намеренията да се кара колата още доста, защото е в много добро иначе състояние и я поддържам, доколкото може. Също си я харесвам, голяма, практична, върши много работа. Дали е евтина за поддръжка? Не бих казал, че е скъпа, части има, не са скъпи. Окачването и носачите са проблемни(бързо се износват втулките, тампоните и почва да почуква), и скъпите свещи, ако искаш да върви, като хората, но пък карат 100к километра, слагаш и забравяш. NGK Iridium
Та, всяка си е със своите особености. Аз моята съм я приел, каквато е, кефя й се и си върша работа.

Последна редакция: пн, 18 ное 2019, 02:18 от FragranceFanatic

# 2 473
Аз карам Фиат Браво, който е купен нов от автосалон и само аз си го карам вече 9 години. Изобщо не съм недоволна. Между другото имаше много дълга гаранция за ръжда - не си спомням точно и не ми се рови за гаранционната книжка, но беше нещо от порядъка на 5-7 години. Досега не съм забелязала ръжда по него, въпреки че не го държа в гараж. Не мога да кажа и че е дърво - има сити режим, който дори не ползвам, защото волана се върти прекалено леко. Спирачките също коват. Единствената ми забележка е, че поради моята неориентираност, когато го купувахме взех двигател 1.4 и не е много мощен. Понеже го карам предимно на градско това не ми пречи. Но съм го карала и няколко пъти до морето, не е лош и по магистрала. Гледам, че сега се появяват повече такива фиати, явно вече се внасят минали 10 години. Може би, ако е минал през няколко ръце, ще прави проблеми.

# 2 474
  • София
Аз съм на мнение, че няма кола, която да не ръждясва. Качете ги на стенд и ги погледнете отдолу! Отвън ръжда и моя опел няма, ама абсолютно никъде. Но е факт, че се разпадна задното гърне, защото беше до такава степен изгнило, че се откачи насред пътя. Видите ли ръжда отвън, значи правете сметка отвътре какво е. Колата ми не харчи грам масло, а спада уж към масларките. Двигателя е 1.8, не съм доливала масло от месеци, а след 2хил км ще трябва да го сменявам.

Общи условия

Активация на акаунт