Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 425
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 385
  • Sofia
Здравейте!
Извинете ме за може би неправилно зададеният въпрос,но мъжът ми ме накара да търся инфо в нета и реших и тук да питам...Интересува ме от къде може да се купят пластмасови вътрешни болта за фарове?

# 2 386
  • sofia
Трябва да знаеш как точно се нарича частта, която търсиш или къде се намира, за да можеш да обясниш. Трябва да знаеш модел, година, двигател (мощност и пр.) на колата (номер на рамата още по-добре) и звъниш на някои от многобройните сайтове за авточасти и питаш.
Имай предвид, че за стари коли тез пластмасови дреболии трудно се намират.

# 2 387
За ДКП не се звъни на 112.
А на застраховател.

Да, имах предвид ако не могат да се разберат за ДКП.

# 2 388
  • Другата България
А на застраховател.
Да, при спор за вина се вика КАТ.

# 2 389
И да са се разбрали за вината участниците , и да са попълнили ДКП, трябва да се обадят на 112, за да регистрират протокола, дават им номер. Без тази регистрация, все едно че го няма, застрахователите не го броят.
За да нямате проблем при представянето на ДКП на застрахователя, трябва да имате номер от 112 на протокола и трябва да е коректно попълнен, включително някои се заяждат, че са обърнати страните в протокола....
Изобщо , всеки застраховател си е башка...
Да не говорим, че скоро си взех полиците за гражданска  от два застрахователя, и на двата след общите условия с големи букви беше написано "не признавайте вина".....
Е как ще напишеш протокол с някой , ако никой не иска да впише, че е виновен... Номера е да го убедиш, че няма да признавате вина, а само ще опишете и нарисувате случилото се.
Да, ама застрахователя предпочита да има вписана призната вината от единия, а най-добре Полицейски протокол, където полицаят изрично определя кой е виновен.
Всъщност това го има само у нас, в цяла Европа в Полицейския протокол полицаят  само  констатира (ако изобщо има полицай, идва само при много тежки катастрофи с ранени, каквато става тенденцията и тук) какво е станало, а застрахователите впоследствие помежду им се разбират кой е виновен и в какъв процент (там има и понятие съпричиняване с проценти виновност на всеки, не е еднозначно), ако не се разберат отиват на съд, но е рядко....
Системата ни е сбъркана, като много други неща....

# 2 390
  • Другата България
И да са се разбрали за вината участниците , и да са попълнили ДКП, трябва да се обадят на 112, за да регистрират протокола, дават им номер. Без тази регистрация, все едно че го няма, застрахователите не го броят.
За да нямате проблем при представянето на ДКП на застрахователя, трябва да имате номер от 112 на протокола
Това категорично не е вярно. От година и повече, след промяна на ЗДвП от 112 не се издават номера за ДКП-та, а направо се звъни и се ходи при застрахователят на виновния. Застрахователите вече са наясно с това. И си го броят, и си го признават протокола.

# 2 391
Здравейте!
Извинете ме за може би неправилно зададеният въпрос,но мъжът ми ме накара да търся инфо в нета и реших и тук да питам...Интересува ме от къде може да се купят пластмасови вътрешни болта за фарове?
Части за фарове не се продават, само цели фарове.

# 2 392
За да нямате проблем при представянето на ДКП на застрахователя, трябва да имате номер от 112 на протокола
Това категорично не е вярно. От година и повече, след промяна на ЗДвП от 112 не се издават номера за ДКП-та, а направо се звъни и се ходи при застрахователят на виновния. Застрахователите вече са наясно с това. И си го броят, и си го признават протокола.

Преди около година имах аналогичен проблем с ДЗИ и ме караха да им вписвам номер на протокола, който с триста зора ми дадоха допълнително.... Възможно е да са го променили впоследствие и да сте права, Мери, убягнало ми е, съжалявам, ако съм подвел някого.
Но нещо не разбирам, как ако няма призната вина в ДКП ще идеш при застрахователя му? Нали със същия протокол другият участник в ПТП-то може да отиде и вероятно ще отиде при твоя.... Кого ще обезщетят по гражданска или кой застраховател ще упражни регреса (ако , да допуснем и  двамата имат каско) и на какво основание?

# 2 393
  • Другата България

Преди около година имах аналогичен проблем с ДЗИ и ме караха да им вписвам номер на протокола, който с триста зора ми дадоха допълнително.... Възможно е да са го променили впоследствие и да сте права, Мери, убягнало ми е, съжалявам, ако съм подвел някого.
Но нещо не разбирам, как ако няма призната вина в ДКП ще идеш при застрахователя му? Нали със същия протокол другият участник в ПТП-то може да отиде и вероятно ще отиде при твоя.... Кого ще обезщетят по гражданска или кой застраховател ще упражни регреса (ако , да допуснем и  двамата имат каско) и на какво основание?
А на застраховател.
Да, при спор за вина се вика КАТ.
Peace
При спор за вина-както вече съм написала, се вика КАТ. В 90% от случаите това става именно за да се изясни чия е вината, и тогава отново се попълва ДКП. Но не може в него да не е упоменато кой е виновен. ДКП-то е за ГО. За Каското отделно се пише протокол от КАТ, много и самокатастрофирали водачи с Каско настояват за КАТ именно заради такъв протокол. Но това не е ДКП. Peace
ДКП се попълва ако няма спор за вина между двамата водачи, няма съмнение за употреба на алкохол в нито един и на нито един от тях /или други упойващи вещества/, няма повреждане на някакво друго движимо или недвижимо имущество-мантинели, пътни знаци, сгради или части от тях и т.н., има валидни ГО и СУМПС, и автомобилите са в движение. Въпреки че напоследък и при по-тежки щети и след посещение на КАТ пак пишат ДКП. Но 112 номера вече не издават.

# 2 394
Бясна съм! Писна ми от сервизи и да цакат защото не разбирам.

Колко филтри има МОЯТА кола?
По принцип са четири - въздушен, маслен, горивен и на купето (защото има климатик).
Звъня на един от старите сервизи - четири са. Звъня на друг - горивен не се сменя.

Само че преди две седмици говорих с бившия й собственик. Минах 10000 км и е време за смяна. Той ми каза да чета в интернет устройство на колата. Къде по дяволите? Намирам сайт с данни на колата - тегло, ускорение, спирачки, но не и за частите й.
Той казва, че фабрично е без горивен филтър. Купил, в сервиза му казали, че тя е без.
Как така е без такъв филтър? Той за какво е?

# 2 395
Съжалявам за повторната публикация, но нещо не успях да ги обединя....

По принцип са четири - въздушен, маслен, горивен и на купето (защото има климатик).
Звъня на един от старите сервизи - четири са. Звъня на друг - горивен не се сменя.

Само че преди две седмици говорих с бившия й собственик. Минах 10000 км и е време за смяна. Той ми каза да чета в интернет устройство на колата. Къде по дяволите? Намирам сайт с данни на колата - тегло, ускорение, спирачки, но не и за частите й.
Той казва, че фабрично е без горивен филтър. Купил, в сервиза му казали, че тя е без.

Зуки, задължително горивен се сменя на дизелите, с маслото.
При бензиновите (май твоята кошница беше бензинова) смяната става по-рядко, може и на 60-80.000 км, на някои е в резервоара на входа на помпата, ако и тя е там, на други е преди нея в моторното отделение, на трети под купето (на джипа ми например, наврян е над задния мост, на горивната магистрала, сменя се на 100.000 по книжка), или трябва да видиш по номера на шасито в някой от онлайн магазините, най-добре в руски сайт, там няма тайни, или пак с номера на шасито при генералния вносител, или дори може и по телефона да ги питаш.... Само така можеш да разбереш точно твоята кола какво има. Особено японските и корейските често имат разлики в изпълнението на произведените дори в рамките на една година....така че, с номера най-достоверно ще получиш отговор.
Служи да филтрира бензина преди да влезе в двигателя, предпазва от нагар мотора. Ако се задръсти много колата не върви, не й стига горивото, може и помпата да се повреди....
Но е важно и какъв филтър ще сложиш ако има и го сменяш, не купувай най-евтиния боклук, щото после пак ще береш ядове....

# 2 396

Зуки, намери си един мъж, който разбира от коли и престани да пълниш форума с глупави въпроси.
Сега по темата: отделен горивен филтър имат предимно дизеловите коли, а твоята е бензинова, филтъра за горивото ти е в резервоара и при нужда се почиства, не се сменя. Нека знаещите да ме поправят, ако греша.

# 2 397
  • Sofia
Здравейте!
Части за фарове не се продават, само цели фарове.
Явно се продават...
От частно лице ги поръчаха,нови са или изглеждат като такива...но липсваха тези болтове...Синът днес отишъл във фирмения магазин и ги поръчал...

Благодаря на всички за съветите.

# 2 398
  • Mediterraneo
Да споделя моя опит при ПТП в Испания, може да му е интересно на някого.
При първия случай- мъж с кола събори мотора ми, паркиран на паркинг. Аз го видях лично, имаше и други свидетели, но това няма никакво значение. Попълнихме си протокола с обяснение и рисунки. Аз сканирах моя екземпляр и го пратих на моя застраховател. След около 2 седмици ми се обадиха да си запазя час за ремонт в мой сервиз, само да им съобщя данните на сервиза. Как са установявали вина застрахователите, не ме интересува. Важното е, че някой ми поема щетата( а това е застрахователят на мъжа в случая.
Втори случай- малко преди навлизането в едно кръгово, някакъв заплес нацепи колата зад мен, а тя съответно мен. Директно извикахме полиция,  писаха протокол в три екземпляра; моят замина при застрахователя и нататък същото като с мотора.
Трети случай- в един голям дъжд моторът ми не искаше да запали; докато опитвах, в един момент успя, но аз го изтървах и сгънах вратата на паркирана кола; оставих бележка с телефон и имена, жената ми се обади след няколко дни- от нейната компания й искаха моята полица и дотам. Нещата се решават лесно, щетите се плащат бързо, няма спорове, няма чакане.

# 2 399
Да попитам и аз нещо Wink Всеки ден минавам по няколко пъти през едно кръгово и в час пик го минавам много бързо, защото всички се редят в лявата лента на която маркировката 30 метра преди кръстовището показва, че трябва да се престроят в дясната! Влиза се в кръстовището от една лента! Е, всички шушляци се редят в лявата без да се престрояват. Днес отнесох едни псувни (не съм ги чула де Simple Smile ) но по свиренето го разбрах... Аз ли греша нещо?? Всички са в лявата до влизането в кръговото! Само  аз ли пА я видях тази маркировка?

Общи условия

Активация на акаунт