Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

• 103 314
  • 2 907
  •   1
Отговори
# 2 685
Днес е много тъжен ден за мен. Продадохме опелчето. Много гадно... Първата кола (а и не само предполагам) има голяма сантиментална стойност, та накрая пуснах и няколко сълзи.. Мъжът ми ме бъзика, че като се кача на джипката и бързо съм щяла да я забравя Grinning
Напълно нормално.
Като прехвърляхме колата при нотариуса с предните собственици(мъж и жена), по същия начин жената беше много тъжна, а не да нямат по-нова и по-хубава.
Само ми повтаряше колко си я харесва, удобна й била, комфортна. На външен вид много си я харесвала.

Със сигурност и аз ще си я помня, увековеча с яки снимки, за спомен, за мен си. Не мога да не я помня, много приятни моменти имам, "вярно другарче" си ми е. Качвам се с настроение винаги, мия си я с кеф, развъртам си двигателчето, кеф ми е да натискам педала на газта, дори на място.
Едно нещо знам, че формите й, особено звукът ще са винаги в съзнанието ми, и ще се усмихвам мисловно.
Реално мисля да си я карам, не мисля за нова изобщо все още.
Даже, при стечение на обстоятелства бих взел същата, но по-мощна, може би 2.5 V6, но пипната със спортни компоненти, и максимално пазена. Все още се намират.

# 2 686
Когато ме удариха, ревах за колата, че трябваше да я бракуваме, не за себе си. На нея "проходих" и аз си я карах повече и си я гледах. Нищо че беше 20-годишна, малка и немощна (не че не съм вдигала и 160 с нея).

# 2 687
Защо да не върши работа?

# 2 688
2,5 мм , 3 метра кабел.
Колите са дизел, в порядъка на 80-100 коня.Двигатели двойка.
Нормалното сечение за такъв силов кабел е поне 10 квадрата,  2,5 квадрата е прекалено малко. Толкова малко, че вероятно няма да ви свърши работа, ако някога ви се наложи.
Много боклучави кабели продават в момента и то за доста пари. Аз с такива за по 20-25лв не съм успявал да прехвърля ток от 5г поне. Гледаш ги дебели, солидни, а то под обвивката няма материал. По- истинските май започват от 50 лв, а за 90 си взимаш джъмпстартер на ксиоми.

# 2 689
Проблема не е в кабелите. По-скоро в щипките. Много тенекиени са и прогарят. В момента и в Лидл има стартова батерия. Даже се замислих дали да не си взема.

# 2 690
Проблема не е в кабелите. По-скоро в щипките. Много тенекиени са и прогарят. В момента и в Лидл има стартова батерия. Даже се замислих дали да не си взема.
Колега Дидоян, защо се изказваш неподготвен? Проблема си е само и единствено в сечението на кабелите, отвън се виждат дебели, но вътре са много тънки.  По-горе написах, че за да вършат работа такива силови кабели е нужно да са поне 10 квадрата (кв. мм). Колкото са по-тънки, толкова повече пад на напрежение ще има върху тях и вместо 12-13, на другия край на кабелите ще са 10 или по-малко волта.  Естествено, че и щипките имат значение, но основната причина са кабелите.

# 2 691

Колега Дидоян, защо се изказваш неподготвен?
Защото не ми се влиза в спор. Колко квадрата са кабелите на стандартно зарядно за акумулатори и на коментираните стартови батерии?
Но няма проблем. И аз съм се учил като теб, и аз съм вярвал безрезервно на "майстори".
10 квадрата трябват да стартираш Белаз.

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 19:32 от Анонимен

# 2 692
  • Mediterraneo
Малко да ви разсмея на моя гръб.
Онази вечер ходихме на китайски ресторант, остана храна и си я взехме вкъщи. Колко му е голямата ми дъщеря да метне торбичката с кутията на седалката до себе си! Разплаках се, вярвате ли ми! Рева и чистя, крещя и рева и пак чистя! Докато в един момент ми светна, че поръчахме колата със сваляема тапицерия( тя самата е тип тефлонова, не попива течност), че даже и спорихме с ММ дали ни е необходима подобна екстра. Необходима е, жив и здрав да е, че настоя за това!

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 20:21 от Тарталета

# 2 693
  • София
Аз, кат се замисля, никога не съм имал кабели. И сега нямам. Simple Smile
Някога, преди 20+ години, може и да съм имал веднъж, но нямам ясен спомен.

# 2 694

Колега Дидоян, защо се изказваш неподготвен?
Защото не ми се влиза в спор. Колко квадрата са кабелите на стандартно зарядно за акумулатори и на коментираните стартови батерии?
Но няма проблем. И аз съм се учил като теб, и аз съм вярвал безрезервно на "майстори".
10 квадрата трябват да стартираш Белаз.
Зарядното за акумулатори подава максимум 5 ампера, а на стартера на автомобила са му нужни над 200.
 Разликата е очевадна.

Колко са дълги кабелите за подаване на ток от друга кола и колко са дълги кабелите на стартовото устройство?
 Или това няма значение?

Нямам намерение да преподавам уроци по физика, които се учат в гимназията, а ти престани да пишеш
 глупости. 
 Нищо лично, но нека да бъдем точни.

# 2 695
Тънките кабели не са проблем времето е проблем.
Ако автомобила пали бързо и 1 кв кабел ще свърши работа.

# 2 696
  • София
Старият ми акумулатор беше на път да сдаде багажа и се чудех дали да си купя кабели. Добре че говорих с един колега, който в свободното си време си докарва някой лев като ел. техник. Отидохме с него до Ташев-Галвинг да си купя кабели, но пусто не помня колко квадрата бяха, но като се сетя ще видя. Та и според него и тия тенекиените щипки вършат работа, но ако връзката към кабелите е добра. Наскоро смених акумулатора и не ми се е налагало да пробвам какво е сглобил (щипките бяха от него), но твърди, че ще върши работа, а и пари не ми е искал. Показа ми какво представлява купешкия кабел (тоя, от който свали щипките - тънки и калпаво свързани с щипките. И за това да дам 30-40 лв., не мерси.

И аз малко да се пооплача. Днес по обяд беше някаква страшна лудница по пътищата. Карам по един двулентов (в посока) булевард в Младост. Отстрани винаги има паркирали, но общо взето две редички коли минават внимателно. Има и светофари начесто, та много не се кара бързо. Един с черен, лъскав джиБ ту кара в неговата лента, ту настъпи осевата и хване към дясната лента. И да не мислите, че дава мигач. Ако даде, го пускам пред мен и не си троша нервите, ама да ми криволичи Sad  Като спряхме на светофара, стои на метър от паркиралите и до него никой не може да застане. Ей, много ме издразни.

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 21:15 от mlv

# 2 697
Законът на Ом ми е ясен. Щом жената си е купила кабели за 800 ампера, значи са за толкова. Тези кабели да допусвати до пазара на целия ЕС, а знаем колко са строги регламентите в него, и едноптаковапизделие на колко стандарна трябва да отговаря.
Въпросните кабели едва ли са внесени контрабандно.
Така че, тези неща ги обяснявай на приятели, като седнете в кръчмата.
По този въпрос толкова от мен.

П. С. Преди години отидох при главния енергетик в завод за кабели и поисках да ми направи здрав удължител 50, защото машините ми са със силен старт. Избра гумиран кабел 2,5 квадрата.

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 22:00 от Анонимен

# 2 698
Дидоян, и закона на Ом не знаеш. Кабелите за 230 и за 12 волта са с различно сечение, защото за да пренесеш една и съща мощност с 12 волта са нужни 20 пъти повече ампери. Темата за мен е приключена.

# 2 699
Единственната разлика между кабел 12v и кабел 0.4kV е изолацията и допустимите загуби. За 220 се гони нагряване, за 12 пада в проводниците. Та ако се опитате да развъртите стартер през проводник с дължина 3.5м и сечение 2.5 mm няма да стане нищо. При 200 ампера ток през стартера на далечния край ще има напрежение около 8v
Масово кабелите за стартиране са 25кв. и не повече от 3.5 м дължина. Дамата е написала 2.5 но вероятно се касае за 25.

Общи условия

Активация на акаунт