Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 502
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile не цитирах точно. идеята беше, че нямам непоносимост, а приемам чуждия опит.

# 511
Амур, ти беше споменала нещо за каймак наскоро. Питах в темата за Лидл, но нямаше кой знае какви отговори. Защото го мернах и купих, пък сега не знам какво да го правя Simple Smile
За пръв път купувам.4 броя.   Smile
Двете кутийки си ги хапнах просто така, с лъжичката, без нищо.Доста мазно е, половината-около 120-130 гр, ми държи сито поне 2-3 часа.
Взимам си по 3-4 ч л като междинно хранене, между обяда и вечерята, ако съм яла към 12-13 часа, а не се очертава вечерята да е преди 20 ч.
То си е като гъсто крема сирене, така че мисля, във всяка рецепта вместо може да замести крема сиренето.
За мен, Маскарпоне/рикота/извара/крема сирене/каймака, са си взаимозаменяеми.Не като състав, а като консистенция и възможността да се заместват в разни рецепти.
Като например, плънката за омлетени палачинки:дали ще е с извара/маскарпоне/рикота/крема сирене, все едно е.

# 512
Koлко лактоза има в 100 гр мляко ? Ето една много прегледна табличка http://spidersport.com/calories.php

# 513
Koлко лактоза има в 100 гр мляко ? Ето една много прегледна табличка http://spidersport.com/calories.php
По-скоро проблемът на млечните е, че са инсулиногени.Т.е., повишават инсулина.

# 514
5 грама са си 5 грама. Колкото 5 яйца. С тази разлика, че с 5 яйца ще преям, а с 100 мл мляко ще се нахраня ли? Когато имаш лимит за деня от примерно 30 грама въглехидрати, повярвай, всеки грам е важен. Защото искаш да хапнеш и някой зеленчук, да си набавиш някакви фибри, витамин С и т.н. Това за себе си го казвам, защото съм избрала такъв режим на хранене, който при мен работи. Не е задължително всеки да го спазва, разбира се. При някой може да работи нещо друго.

# 515
Kиселото мляко има 2,5 и мисля,че не можем да го наречем въглехидратна храна.Дори марулите и краставиците имат по-вече.

# 516
Kиселото мляко има 2,5 и мисля,че не можем да го наречем въглехидратна храна.Дори марулите и краставиците имат по-вече.
liola, разбирам те, и знам, че има и много вегетарианци, които от млечните си набавят белтъчините. В случая аз съм на режим с доста месо и яйца, и не виждам какво толкова ще ми даде млякото. Още белтъчини*? Затова пък имам нужда от фибри, различни минерали, витамини, които се намират в плодовете и зеленчуците. Предпочитам това да ми е храната с въглехидрати. И не казвам, че не ям млечни продукти, но не са ми основна храна, а по-скоро добавка - за вкус, или заради някаква рецепта. Не е като чак толкова фанатично да ги отбягвам, просто си имам едно наум.

*Прекалено много белтъчини също не е хубаво, както коментирахме наскоро. Излишъкът се преработва в тялото в захари. Ако човек не консумира месо, може би спокойно може да си хапва млечни, стига да му понася.

# 517
  • Русе
Здравейте, мислех, че ще имам време да изчета повечето теми за да се запозная основно с ИР, но доста често се говори за храненията, а аз имам няколко въпроса. Прочетох 2 теми и не намерих отговор. Още, ще чета разбира се. Няма да се откажа, но нямам търпение да намеря отговора. Ще обясня повечко, моля за извинение, ако задам тъп въпрос.

Имам ИР, поне знам, че я имам от година и половина. Имам над нормата поне 50кг, като първите 35кг ги качих за 3-4 месеца, като казаха че е от надбъбречна жлеза. както и да е..... Тъй като по миналата година започнахме да подготвяме инвитро и ми казаха имаш ИР, трябва да пиеш хапчета. Аз си казах, да бе, ще пия хапчета. Просто, ще отслабна и това е. Да, но не се получиха точно така нещата. Докторката ми каза, че целите ми органи са обвити в инсулин и каквото и да правя няма да мога да се справя без хапчета. И на танци ходих и на фитнес и на зумба, май няма диета, която не съм опитвала. В момента в който върна плод или какъвто и да е въглехидрат в храната килограмите се качват за един миг.
До миналата седмица въобще не приемах ИР за сериозно. По скоро не знаех какво е.. Мислех си че я имам, защото съм дебела и просто трябва да отслабна.

Миналата седмица, вече прозрях, че проблема започва да става сериозен, защото единия ден изядох 1 круша за закуска, след което до обяд ми лепнеше устата. На другия ден изядох 2 парчета диня и се случи същото. По принцип не ям плодове и това беше изключение, което обаче ме накара да се замисля.

Преди 1 година ми изписаха Метформин на който приема съвпадна с морето , започна да се чувствал зле и го пих 4 дни, та това ми е опита от лекарствата.

Сега ми изписаха Пизона, тъй като обясних, че от метформина не съм се чувствала добре. Обаче от това, което прочетох никой не приема това лекарство - Пизона. Ендокринолога ми е в отпуск и в друг град.. Сега не знам какво да правя, а искам да започна лекарството още днес. Да си взема Метформин или Пизона - Наистина не знам, тъй като едното ми го изписаха, защото не се чувствах добре от другото, но то вероятно е било периода на напасване.  И нещо което ми е най-най важно ( проблема си е психически мой - изпитвам паника от лекарства, който трябва да пия цял живот). Какво точно е ИР, Метформина до живот ли се пие или при сваляне на кг и инсулин, със спорт и режим, може ли в даден момент да се спрат. най - малкото при евентуална бременност. Ще направя всичко, което трябва да направя като режим и спорт. Мога ли да го направя и изобщо без лекарство или не. Тук някой ще каже - има доктори. Но въпросите са ми:
 1. може ли без лекарства, но железни мерки като спорт и режим и то завинаги.
 2.  ако трябва хапче, кое от двете е по добре Метформин или Пизона.
 3.  могат ли да бъдат спрени някога във времето със справянето на килограмите.

Говоря малко хаотично, защото искам всичко да кажа за да бъда разбрана правилно, не знам дали успях.  Пак казвам, чета от няколко дни, но ми е голяма каша в главата. Нямам редовен цикъл и до колкото разбирам и той от това.

Инсулин на гладно 24 единици , на 120 мин - 112 единици Sad

# 518
Здравейте, мислех, че ще имам време да изчета повечето теми за да се запозная основно с ИР
Скрит текст:
, но доста често се говори за храненията, а аз имам няколко въпроса. Прочетох 2 теми и не намерих отговор. Още, ще чета разбира се. Няма да се откажа, но нямам търпение да намеря отговора. Ще обясня повечко, моля за извинение, ако задам тъп въпрос.

Имам ИР, поне знам, че я имам от година и половина. Имам над нормата поне 50кг, като първите 35кг ги качих за 3-4 месеца, като казаха че е от надбъбречна жлеза. както и да е..... Тъй като по миналата година започнахме да подготвяме инвитро и ми казаха имаш ИР, трябва да пиеш хапчета. Аз си казах, да бе, ще пия хапчета. Просто, ще отслабна и това е. Да, но не се получиха точно така нещата. Докторката ми каза, че целите ми органи са обвити в инсулин и каквото и да правя няма да мога да се справя без хапчета. И на танци ходих и на фитнес и на зумба, май няма диета, която не съм опитвала. В момента в който върна плод или какъвто и да е въглехидрат в храната килограмите се качват за един миг.
До миналата седмица въобще не приемах ИР за сериозно. По скоро не знаех какво е.. Мислех си че я имам, защото съм дебела и просто трябва да отслабна.

Миналата седмица, вече прозрях, че проблема започва да става сериозен, защото единия ден изядох 1 круша за закуска, след което до обяд ми лепнеше устата. На другия ден изядох 2 парчета диня и се случи същото. По принцип не ям плодове и това беше изключение, което обаче ме накара да се замисля.

Преди 1 година ми изписаха Метформин на който приема съвпадна с морето , започна да се чувствал зле и го пих 4 дни, та това ми е опита от лекарствата.

Сега ми изписаха Пизона, тъй като обясних, че от метформина не съм се чувствала добре. Обаче от това, което прочетох никой не приема това лекарство - Пизона. Ендокринолога ми е в отпуск и в друг град.. Сега не знам какво да правя, а искам да започна лекарството още днес. Да си взема Метформин или Пизона - Наистина не знам, тъй като едното ми го изписаха, защото не се чувствах добре от другото, но то вероятно е било периода на напасване.  И нещо което ми е най-най важно ( проблема си е психически мой - изпитвам паника от лекарства, който трябва да пия цял живот). Какво точно е ИР, Метформина до живот ли се пие или при сваляне на кг и инсулин, със спорт и режим, може ли в даден момент да се спрат. най - малкото при евентуална бременност. Ще направя всичко, което трябва да направя като режим и спорт. Мога ли да го направя и изобщо без лекарство или не. Тук някой ще каже - има доктори. Но въпросите са ми:

Говоря малко хаотично, защото искам всичко да кажа за да бъда разбрана правилно, не знам дали успях.  Пак казвам, чета от няколко дни, но ми е голяма каша в главата. Нямам редовен цикъл и до колкото разбирам и той от това.

Здравей!
Първо, не се шашкай.
ИР-в най-общи линии означава, че тялото ти произвежда много инсулин (повече отколкото на здрав човек), за да поддържа КЗ в норма.И с времето панкреаса ти ще произвежда все повече и повече инсулин, за да поддържа една и съща КЗ.Докато в даден момент дори и огромен инсулин няма да може да я свали до нормални стойности, а това е диабет.
Сега, дали може да се справиш без лекарства?Не знам.Това наистина само ти или лекар можете да установите.
Кой хапче да избереш?Също не мога да помогна, не съм пила.
Относно това, дали могат да бъдат спрени с времето?Най-вероятно да.Но, само при условие, че спазваш НВ режим на хранене, с достатъчно спорт/движение, за да поддържаш и КЗ, и инсулин ниски.
Искат се стабилна мотивация и осъзнато решение да направиш и невъзможното, за да си здрава.
В темата Бледолилава е отличен пример за това, предполагам, ще се включи и тя с мнение.

# 519
maikinatati, актуални ли са ти изследванията?
не е хубаво това с пресъхналата уста, дано не си стигнала до диабет

# 520
  • Русе
преди година и половина на 120мин - инсулина беше 80, а сега последните с ами от април 120.
И когато усетих това съхнене в устата, точно това си помислих и аз, че вече може да отивам към диабет.... и затова започнах да чета много, но все още не достатъчно. като цяло въглехидратите не са ми в ежедневното меню, само по поводи, излизане, почерпки. Но мога и тях да спра. Осъзнавам, че съм стигнала критичната точка и от днес трябва да си променя живота на 180 градуса.... и да, ще го направя. просто имам още малко объркване и реших да се престраша малко да се допитам от патило - хора вървейки или извървели този път. Стимула и вярата знам, че ще е по голяма.
Стигнах до тук, защото останах неинформирана за ИР , просто не осъзнах сериозността на проблема. Винаги си мислех, че ИР ще изчезне със свалянето на кг, но то става все по невъзможно, а не е да не полагам усилия и за спорт и за храна. Да не съм много постоянна, защото просто никога няма резултат и се обвинявах, а проблема е бил много по дълбок. Въртяла съм се в един омагьосан кръг, че така хубаво съм се завъртяла.... Да  не е необратимо, тъй като съм на 33г, и имам най-важната мисия , живот и здраве да стана майка

Последна редакция: пн, 23 юли 2018, 15:34 от maikinatati

# 521
отивай бързо на доктор, ще се допитваш като знаеш какво ти е състоянието  Peace

# 522
Здравейте, мислех, че ще имам време да изчета повечето теми за да се запозная основно с ИР, но доста често се говори за храненията, а аз имам няколко въпроса.
Скрит текст:
Прочетох 2 теми и не намерих отговор. Още, ще чета разбира се. Няма да се откажа, но нямам търпение да намеря отговора. Ще обясня повечко, моля за извинение, ако задам тъп въпрос.

Нашата тема е за отслабване при ИР, така че повечко си говорим за ядене тук, да Simple Smile
Тъкмо щях да те посъветвам да попиташ и в темата за хиперинсулинемията в раздела за проблемно забременяване, но видях, че вече си я открила Peace

Иначе по въпросите ти. Колкото повече чета, започвам да си мисля, че въпросът кое е първо - напълняването или ИР е малко като въпроса за кокошката и яйцето. ИР може да е предпоставка за напълняване, но може да е и следствие (ако години наред си подлагал тялото си на прекомерни количества захари, нишестета и пр., особено пък ако това се редува с периоди на глад и разни диети - дори и да не си генетично предразположен, в един момент няма как просто то да не отговори на издевателствата). Аз за себе си реших, че проблемът е дошъл от храненето и с хранене ще го лекувам, без лекарства. При други хора обаче са по-комплексни нещата. Няма как да ти отговоря дали ще спреш хапчетата, но почти със сигурност с отслабването ще се подобри значително и ИР, и общото състояние. Peace Има и слаби хора с ИР, там е друго, но при 50+ килограма, няма как да не настъпи подобрение с отслабването. Аз пък ще дам другия пример с Елора, която тепърва ще намаля и спира хапчетата, след като е отслабнала и излекувала тялото си и с режим, и със спорт, и с лекарства. По-скоро в тази насока мисли, особено щом имаш и други ендокринни проблеми (споменаваш, че с това е започнало напълняването). Ако не е само от храненето едва ли само с хранене ще се излекуваш. Иска комплексен подход.

Сигурна ли си, че ти е казала лекарката, че органите са обвити в инсулин? За пръв път такова нещо чувам. Да нямаш предвид висцеларна мазнина?

отивай бързо на доктор, ще се допитваш като знаеш какво ти е състоянието  Peace
Е тя каза, че "сега" е ходила и са ѝ изписали друго лекарство. Останах с впечатление, че нещата са под лекарски контрол.

# 523
мхм, от април

# 524
Взех си от Варна 1 килограм чистени рапани и сега се чудя какво да ги правя. До сега съм ги правила само панирани, но сега нали не трябва да ползвам брашно........Дайте идея как да ги направя!

Общи условия

Активация на акаунт