Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 074
  • 758
  •   1
Отговори
# 180
Инсулинът е много важен, но трябва да си го искаш сама и да си го платиш сама.

# 181
  • София
обременяването какво ще покаже при здрав човек? при толкова много глюкоза няма ли пак да има рязък скок и съответно спад след това на КЗ? Ако изследват само нея, какво ще покаже изследването?

# 182
  • София
"Здрав" по чия дефиниция?

# 183
  • София
Ами, ще има някакъв скок, но ето как изглежда горе- долу.

# 184
обременяването какво ще покаже при здрав човек? при толкова много глюкоза няма ли пак да има рязък скок и съответно спад след това на КЗ? Ако изследват само нея, какво ще покаже изследването?

Има реф.стойности.
Показват дали си с нормална глюкозна толерантност, нарушена=предиабет, или диабет.
Инсулин не се коментира.

http://www.acibademcityclinic.bg/bg/varna/procedures/oralen-glju … eranten-test-ogtt

# 185
  • София
Да, хваща диабет, но не и ИР. Това исках да кажа. Няма ли при ИР кръвната захар да спадне до нормални нива, а инсулинът да е скочил до небето?

# 186
Нямам време за подробно писане, но Елора, ТСХ ти е високо, и МАТ също. Хашимото не е добре контролирано.
Иначе си шампион за холестерол и триглицериди, браво! bouquet
Обаче помисли за намаляне на метформин, много са ти ниски КЗ и инсулин.
Аз затова бързо го спрях, защото бях в болница за ДХ и между другото ми изследваха и КЗ профил. Точно такива ниски стойности, около 3 бяха и лекарката, невроложка,  каза да го спирам, защото има риск от хипогликемия. Само диета/режим.

ОГТТ се поема от касата, но е евтино, към 10 лв. Само КЗ, инсулин се плаща.

Да, ще ходя на ендо. Ще ми вземат днес направление. Дано даде.
Миналия път имаше забележка за холестерола. Ама тоя път се е оправил.
Пикочната също  що годе добре. Може и по-ниско, ама и на това съм доволна.
Намалила съм го. На обед пия вече от 850. Днес мисля и вечерта да пия по 850. А от 1000 остатъка ще го хвърля.
Ти как го намаляше и колко време го намаляше. От раз да го спра ме е страх.

# 187
Да, хваща диабет, но не и ИР. Това исках да кажа. Няма ли при ИР кръвната захар да спадне до нормални нива, а инсулинът да е скочил до небето?

Точно така става.
Затова, ако се търси ИР, задължително с инсулин.
Обаче за стотен път повтарям, че докторите не смятат ИР за болест и затова следят за диабет.

# 188
Не знам защо моята ми пусна само трикратно кр захар плюс еднократно инсулин като изрично спомена, че се съмнява за ИР.

# 189
Елора, ти колко метформин пиеш в момента?
Таблетките от 1000 мг можеш да ги делиш на 2 по 500 и пак да си ги изпиеш.

# 190
Не знам защо моята ми пусна само трикратно кр захар плюс еднократно инсулин като изрично спомена, че се съмнява за ИР.

На гладно ли?
Ако е поне на 120 мин., може да се хване ИР, но само на гладно не.

# 191

На гладно ли?
Ако е поне на 120 мин., може да се хване ИР, но само на гладно не.

На гладно, да. Каза че от кръвната ми захар ясно се вижда ИР, гледаше основно тази на 120минута и НОМА.

# 192
Е как разбра от КЗ, че имаш ИР без инсулин на 120?
На гладно ако ти висок, ОК, може. Ама моя е нормален, пък на 120 е зле.

# 193
  • Варна
Днес бях на АГ, че нещо пак имам проблеми с цикъла. Лекарката ми препоръча да започна отново да пия Метфогамма с цела да успея по-лесно да сваля още кг, а когато настъпи бременност ще я спра.
Имам си рецепта, но забравих как беше схемата за започване, че нали трябва постепенно да се започват и спират. Дозата ми е 500мг.

# 194
Здравейте, възможно ли е при възпаление в организма да има и повишаване на нивата на глюкоза-инсулин? Трябва ли да се притеснявам от последните изследвания?

Глюкоза    5.23   mmol/l   3.5   6.1   

МАРКЕРИ НА ВЪЗПАЛЕНИЕТО И СПЕЦИФИЧНИ ПРОТЕИНИ
CRP    7.9   mg/l   0   5   H

Инсулин   8.3   mIU/ml   3   17.1

Общи условия

Активация на акаунт