Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 595
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
Да, вярно е. Излишъкът от протеини в организма се превръща в глюкоза. Четох доста статии по въпроса, медицински.
То затова за хора като нас се препоръчва НВ-ВМХ, защото мазнините са единствените, които не влияят върху нивото на кръвната захар.

# 301

А в тази статия се говори и за Инсулинов индекс, което е още по-важно за нас: https://bodyconstructor.com/99-
Има и сравнителна таблица за най-често употребяваните продукти.

Ето още една статия по този въпрос, в която подробно обясняват защо е за предпочитане да се ядат печени картофи вместо зърнени закуски:
http://lubomirivanov.com/2922/

Пък кой как ще се храни, си е негов избор. Важното е да е информиран.

Разгледах инфото в първи линк, много интересна информация! Но дали всичко това е вярно? Аз съвсем изпаднах в шах след прочетеното: "Инсулиновият индекс в някои случаи е по-подходящ за използване, отколкото Гликемичния индекс и Гликемичния товар, тъй като някои храни (като чистото месо, белтъците, изварата и протеините на прах) предизвикват инсулинов отговор, въпреки че не съдържат въглехидрати!"
Не за пръв път срещам твърдението, че белтъчините също влияят на инсулина. Аз затова се спрях на ВМ НВХ храненето, защото белтъчините при него също са в ограничено количество - до около 25% от дневния прием на калории. Въглехидратите - до 10-15%, останалото от мазнини.

# 302
Елорче, браво! bouquet
Умишлено не исках да пиша, че според мен трябва да намалиш на 500, да не ме обвини някой, че предписвам терапия. Simple Smile
Също и за щитовидната се радвам, че ти е вдигнала хормона. Общо взето добре се справя твоето ендо. bouquet

Бледолилава, аз недолюбвам овесените ядки, но щом мислиш, че ще ти подействат ОК за кожата, послушай Елора.

За протеините е ясно, че също провокират инсулинова секреция. Но доста по-малко от В.
Само мазнините не.

# 303
Не, не че овесените ядки ще ми оправят кожата Simple Smile
Искам малко да спра да отслабвам и да мина в задържане. Не мога да увелича количеството на храната, аз и сега се мъча да го направя, но не ми се получава. Затова искам да увелича въглехидратите и да намаля мазнините. Въпросът е как точно да го направя за да не увелича и инсулина. Ще пробвам и ще видим какво ще покаже. Имам чувството, че ов.ядки няма да ми повлияят зле, преди съм отслабвала докато съм ги яла редовно. Ако са вдигали инсулина, то няма как при високи нива да настъпва отслабване. Освен ако тогава не съм била с ИР, но аз подозирам, че си я имам от доста време. Има вариант разбира се да увелича млечните, но пък ще вдигна белтъчините. Или зеленчуците, но тях и сега ги ям в нормално количество, не ми се тъпче насила с повече. Плодовете някак ми се струват по-рискови. Абе докато не проверя няма как да разбера кое е правилно. Добре че изследванията са на промоция този месец - ще ям, ще се бода, и така...

# 304
Да, вярно е. Излишъкът от протеини в организма се превръща в глюкоза. Четох доста статии по въпроса, медицински.

Toва твърдение съм срещала и аз /в книги и тн/.

Аз си чета темата почти ежедневно, просто не пиша много напоследък.
С храненето си съм доволна, възвърна ми се от известно време позабравеното усещане за ситост. Нямам поражения от почивката, даже съм прибрала по някой и друг см от обиколките (не очаквах, ако трябва да съм честна). Тренирам си все така с голям мерак. Не пия протеин, само магнезий и някои обичайни витамини.

# 305
За мен, овеса е предимно въглехидрат.И като такъв, не е О.К. за ИР.Плодовете, умерено, са по-добрия вариант.
Но, пак, това е за Мен и моите избори.

# 306
Елора, много се радвам за тебе. Дано и след спиране на лекарствата всичко да е наред и да забравиш завинаги за ИР.
Твоят пример е и много важен да всички с този проблем - как може човек да се излекува, вместо да се сдобие с диабет 2.
За овесените ядки - аз съм яла веднъж преди години, когато ми ставаше зле от спагети, а много ми се беше дояло нещо подобно. Резултатът беше отрицателен - стана ми много лошо (същото се случва, като ям нещо сладко - последният случай беше един сладолед).
Вместо овесени ядки не биха ли били по-безобидни въглехидратите от зелен фасул и грах? Както и други зеленчуци с повече въглехидрати?

# 307
  • На брега на реката
Елора, добре е да направиш изследванията си есента, но 1 месец след като си спряла хапчетата. Водих майка ми при моето ендо /тя е на Метфогама 1х500 /и мислех, че ще и направи обременяване, но тя каза, че е безсмислено да я товарим, като резултатите няма да са верни, понеже пие лекарства за ИР. Каза, че е добре преди такива изследвания, поне 1 месец да не е приемала Метфогама и тогава ще са най-коректни изследванията иначе само си тровиш организма с глюкозата и получаваш "фалшиви" резултати.

# 308
Скрит текст:
Елора, много се радвам за тебе. Дано и след спиране на лекарствата всичко да е наред и да забравиш завинаги за ИР.
Твоят пример е и много важен да всички с този проблем - как може човек да се излекува, вместо да се сдобие с диабет 2.
За овесените ядки - аз съм яла веднъж преди години, когато ми ставаше зле от спагети, а много ми се беше дояло нещо подобно. Резултатът беше отрицателен - стана ми много лошо (същото се случва, като ям нещо сладко - последният случай беше един сладолед).
Вместо овесени ядки не биха ли били по-безобидни въглехидратите от зелен фасул и грах? Както и други зеленчуци с повече въглехидрати?
Абсолютно си права, просто аз съм си навила на пръста, че ако увеличавам въглехидратите това ще е на закуска, а нещо сутрин не ми вървят зеленчуците Simple Smile
Гледам и на Елора закуската, и от доста време точа лиги Grinning, ама не смея, защото тя е на лекарства, а аз не. И няма и да ги почвам, не съм примряла толкова за този овес, просто ще пробвам. Ако стане - хубаво, ако не - здраве да е. Буквално Simple Smile

# 309
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета, може ли някой да ми даде пример за меню, което да отговаря на процентното съотношение М/П/В - 60/25/15?

опитвах да изчислявам предния ден и да си налагам меню, опитвах и обратното - хапвам режимно и после изчислявам ... все не става.

днес съм на яйца варени, яйца пържени и краставици, получи се донякъде, но това няма как да се поддържа дълго.

или да не се вторачвам толкова в % и изчисляване след като кантара сочи надолу?

# 310
Какво ти е на кожата?
Колко овесени ядки мислиш да ядеш?
И как ще ги ядеш?
Знаеш ми закуската. Аз слагам лъжица или лъжица и половина максимум. Но и лененето брашно, което слагам регулира кз, та може би затова не ми се отразява. Пък и слагам и канела.
Гледай да вземеш ръжени или лимецови ядки.
Може да пробваш. Но за 4 дни я реагира организма, я не.
Като цяло останалите тук са против овесените ядки.
Иначе е добра идея да провериш как ти се отразяват овесените ядки.
Аз така ще направя с динята.
Ама като си гледам резултатите може хич да нямам проблем.

На мен динята не ми се отразява уж, но свалям много след вечеря с диня и сирене..Sad

Иначе закусвам все с 2-3с.л. заквасена сметана, 3-4 ореха, канела, 10ина боровинки или 3-4 ягоди и кафето с бадемово/кокосово мляко и дотам.

Сега съм направила едни пилешки обезкостени бутчета с доматен сос на фурна и печени чушки с доматен сос с чесън и зелении и от вчера си ги хапвам на обяд/вечеря.

# 311
Eстествено.Щом  твоята схема работи,няма нужда да я променяш.

# 312
Не, не че овесените ядки ще ми оправят кожата Simple Smile
Искам малко да спра да отслабвам и да мина в задържане. Не мога да увелича количеството на храната, аз и сега се мъча да го направя, но не ми се получава. Затова искам да увелича въглехидратите и да намаля мазнините. Въпросът е как точно да го направя за да не увелича и инсулина. Ще пробвам и ще видим какво ще покаже. Имам чувството, че ов.ядки няма да ми повлияят зле, преди съм отслабвала докато съм ги яла редовно. Ако са вдигали инсулина, то няма как при високи нива да настъпва отслабване. Освен ако тогава не съм била с ИР, но аз подозирам, че си я имам от доста време. Има вариант разбира се да увелича млечните, но пък ще вдигна белтъчините. Или зеленчуците, но тях и сега ги ям в нормално количество, не ми се тъпче насила с повече. Плодовете някак ми се струват по-рискови. Абе докато не проверя няма как да разбера кое е правилно. Добре че изследванията са на промоция този месец - ще ям, ще се бода, и така...

Ако се случи, че овесените ядки ти вдигат кз, може да правиш като мен. Смляно ленено семе в овесените ядки.
https://www.dnes.bg/health/2017/10/05/lenenoto-seme-polezno-za-s … pri-diabet.355309
И то е за кожата, а и за ИР
http://blog.barleansbg.com/tag/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D0 … D0%BE%D1%81%D1%82

https://revita.bg/15799/zdrave-i-krasota/%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B … 0%BB%D0%B0%D0%B3/

А ти с мед ли смяташ да ги ядеш?
Аз не мога да не сложа малко мед в закуската.

но пак не съм от хората, които могат да почнат деня си с бекон и яйца, да обядват пържола и да вечерят пържола.

И аз съм така. Да ме убиеш, не мога да закуся с месо. Затова ми е такава и закуската.
И затова на всяко ядене - обед и вечеря ми присъстват салатите. Толкова години почти не съм яла протеини и не мога да седна и само протеин да набивам.

Елора, добре е да направиш изследванията си есента, но 1 месец след като си спряла хапчетата. Водих майка ми при моето ендо /тя е на Метфогама 1х500 /и мислех, че ще и направи обременяване, но тя каза, че е безсмислено да я товарим, като резултатите няма да са верни, понеже пие лекарства за ИР. Каза, че е добре преди такива изследвания, поне 1 месец да не е приемала Метфогама и тогава ще са най-коректни изследванията иначе само си тровиш организма с глюкозата и получаваш "фалшиви" резултати.

Лекарката каза дотогава да ги пия така 2 по 500. Като се видим есента ще каже дали да спирам.
Но аз искам тогава да се боцна и да видя дали това намаляне повлиява тези ниски стойности.

Скрит текст:
Абсолютно си права, просто аз съм си навила на пръста, че ако увеличавам въглехидратите това ще е на закуска, а нещо сутрин не ми вървят зеленчуците Simple Smile
Гледам и на Елора закуската, и от доста време точа лиги Grinning, ама не смея, защото тя е на лекарства, а аз не. И няма и да ги почвам, не съм примряла толкова за този овес, просто ще пробвам. Ако стане - хубаво, ако не - здраве да е. Буквално Simple Smile

Недоволна, и аз си се радвам  Laughing
За овесените ядки. Като съм ги яла само тях, без нищо друго, съм озверявала от глад. Затова са ми суровите семена. Те са и протеин. Пък и вече не ям като преди по 3-4 лъжици овесени ядки. Слагам една. Още по-добре ми е.
Обаче когато ям зелен фасул или боб, леща, имам дълготрайно засищане.
Овесените ядки уж ги водят май с нисък ГИ, ама ето на.
Тя лекарката каза да не барам и меда, аз пък и казах, че в кафето си слагам и закуската. Накара ми се малко. Пък аз и викам - Ама я виж какви са ми готини стойностите  Mr. Green
Бледолилава, моята закуска ме засища, защото има микс сурови ядки, ленено смляно семе, кокосови стърготини, канела и лъжица или две овесени ядки + мед. Обаче нещата се компенсират заради канелата и лена. А ядките засищат.И двете служат за регулиране на кз и инсулин. Но ако ям само овесени ядки, после мога човек да изям  Mr. Green
Понякога тръскам малко овесени трици. Преди и смлян сусам слагах, ама нали съм алергична...
Иначе ако я пробваш, да знаеш, че е много вкусна.
И да знаеш, микса от ядките задължително го кисни в топла вода.
Вярно и на лекарства съм, но аз със закуската не взимам глюкофаж. Но пък някой назад писа, че в организма си остава от лекарството, така че може и на закуската да влияе.

Barefoot Kontesa, какво имаш предвид, че сваляш с вечеря от диня и сирене? Килограми ли? Че то това не е лошо.  Laughing

# 313
Simple Smile Елора, кз няма как да си я измеря, но кг помръдват с такава вечеря. Не се оплаквам Simple Smile

Иначе си стоях в застой над месец вече.

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 06:26 от Анонимен

# 314
По повод на закуската - аз от както си промених храненето, закусвам с един домат с доста зехтин и саламурено сирене (просто спрях хляба). Ако не ме домързи и стана по-рано, за кратко запичам с масло и подправки парче сирене между резени домат.
Панякога в добавка - малко домашен сух колбас или няколко маслини.
Като чета какво яде всеки, е до голяма степен съобразено с хранителните му навици.
Аз съм сиренояд (бяло саламурено сирене) и освен на закуска понякога ям и омлет с яйца, масло и сирене на вечеря.
Винаги съм яла месо, но не мога само с него да живея.

Общи условия

Активация на акаунт