За и против кучетата в градски условия

• 53 888
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 095
Аз все пак мисля, че трябва да се приоритизира. Непочистването на акита не е нищо, в сравнение с разхождането на опасни породи свободно от собственици, които не могат да ги контролират. Мисля си, че трябва да има силна обществена нетърпимост към това и засилен контрол от органите на властта!
Статистиката не говори, тя крещи!
Хронологично:
Jun 20, 2018 Питбул уби кучето на Гери Малкоданска, нахапа и брат й
Jun 06, 2018 Питбул нахапа пияния си стопанин в Монтана, спасители едва озаптиха животното
May 28, 2018 Питбул нахапа Шушка на Джеймс Бътлър
"Обичам питбулите, те са прекрасни кучета, но аз съм виждал как хапят, не бях виждал как хапят моето куче, беше ужасна гледка, но разбрах че това е голям проблем в България", коментира Бътлър
29/03/2018 Питбул осакати немска овчарка в Казанлък. Повече от 15 минути спортисти и полиция не могли да разтърват озверелия питбул.
Feb 13, 2018 Питбул нападна 4-годишно дете и баба му в Дупница
Jan 29, 2018 Питбул нахапа до смърт 3-годишно дете
Oct 23, 2017 Питбул нахапа жестоко 6-г. момиченце в Якоруда, след месец лечение и три операции, момиченцето се буди нощем и плаче
Oct 16, 2017 Питбул нахапа дете на година и половина на пазара в Кърджали
Oct 9, 2017 Питбул нахапа възрастна жена в Плевен
Oct 5, 2017 Питбул нахапа жестоко възрастен мъж в кв. "Св. Троица"
May 27, 2017 Питбул нахапа дете пред погледа на стопанина в с. Динк, Пловдивско
Jul 30, 2016 Оставен без надзор питбул е нахапал две деца на 6 и 10 години в Бяла Слатина
17 май 2016 Питбул нахапа жестоко баща и дете на ул. Цар Калоян в Казанлък
09 Март 2016 - Питбул разкъса ръката на дупничанка. Кучето се откъснало внезапно от стопанката
20.08.2015 Питбул нахапа полицай при задържането на собственика му във Велико Търново
Jul 07 2015 Питбул нахапа жестоко 7-годишно момче в двора на 102 СОУ в жк. "Надежда"
28-04-2015 Питбул нападна и нахапа момиченце на 1 година и 4 месеца, докато играе на детска площадка в Сливен

................................ ???????????????????????

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 12:09 от Анонимен

# 1 096
Не е фобия, а съвсем оправдана предпазливост. Не гледайте на хората. които изпитват опасения от големите ви животни като ненормални параноици. Заедно с риска, който поемате за вас и семействата ви, вие получавате и удоволствието от общуването с животното. За нас остава само нежелания риск и евентуалнине последици, които могат да са непоправими.

# 1 097
Аз съм изненадана, че е само питбул в тази справка породата.

# 1 098
Аз съм изненадана, че е само питбул в тази справка породата.
Ами търсих само за питбул. Илюстративно. В класациите за най-опасни породи кучета питбулът заема първо място. Сигурно неслучайно. Прякорът му е "American bully".

Мога да направя справки и за други породи. Предложи за кои и ще направя.

# 1 099
Наистина не е фобия - дори не много силно ухапване по ръка може да ти прекъсне нерви и да не може да си използваш пръстите и сигурно доста хора ще си загубят работата от това.

# 1 100
  • София - Рим и обратно
То всичко се случва, и това си е фобия. И почваш да съчиняваш всякакви сценарии. Сега например си вървя и ми пада нещо на главата.
Наскоро претърпях операция на коляното, бутна ме е едно 40 кг черно куче в парка, затичало се в в свински тръс по негови си работи. Ако не бях получавала абсолютно същата травма и при подхлъзване, и при игра на федербал, и при аеробика през годините, щях да обвиня кучето за всичко, което стана. А то всъщност ми направи услуга, да отида най-после и да си направя гадната операция, която отлагам от сто години.

# 1 101
Виж сега, това е инатесто изказване, поне. се надявам да е такова, защото другия вариант е да не се осъзнава въобще за какво говорим.

# 1 102
Ами, не са само питбулите
https://www.caninejournal.com/dog-bite-statistics/
http://allpetnews.com/dangerous-dogs-by-the-decade

Въпросът е, че то е малко като да се блъснеш с колело и със самолет - едното ще има далеч по-минимални последствия. И ако пекинез ме захапе по ръката, може да не се стигне до спешния кабинет, освен за някой друг тетанус, но ако ме нападне питбул, е силно вероятно да завърша именно там. Ако имам късмет да оживея.
Жаве, американското були е отделна порода. Питоподобна, но не е едно и също.

# 1 103
  • София - Рим и обратно
Виж сега, това е инатесто изказване, поне. се надявам да е такова, защото другия вариант е да не се осъзнава въобще за какво говорим.
Кое е инатесто, бе Ирис? А многобройните включвания - айде бе, събираш си лайната, а аз какво настъпих сутринта.... или - абе да бе, връзваш ти кучето, как па се идеални се извъдихте тука... Това са супер резонни изказвания, няма спор.
Искам да кажа, че когато си се настроил да виждаш само и единствено негативите във връзка с дадено нещо, то ще ги виждаш и там, където няма резон да ги виждаш. Просто защото си на тая вълна и край.

# 1 104
Ами, не са само питбулите
https://www.caninejournal.com/dog-bite-statistics/
http://allpetnews.com/dangerous-dogs-by-the-decade

Въпросът е, че то е малко като да се блъснеш с колело и със самолет - едното ще има далеч по-минимални последствия. И ако пекинез ме захапе по ръката, може да не се стигне до спешния кабинет, освен за някой друг тетанус, но ако ме нападне питбул, е силно вероятно да завърша именно там. Ако имам късмет да оживея.
Жаве, американското були е отделна порода. Питоподобна, но не е едно и също.

Точно така. Другото което ме притеснява, е претенцията, че може да се упражнява контрол над животното. Ако можеше, ,, нямаше голяма част от пострадалите да са собственици. Или - то е преминало обучение. Че то хората, преминали обучение не винаги го спазват какво остава за куче.

По отношение на риска, може да съществува риск от какво ли не, така е. Но в града риск да ти падне керемида на главата е  донякъде естествен, щом си излязъл от къщи, а да бъдеш изяден от животно - абсолютно не. 

# 1 105
Не съм виждала статистика с колко действително обучени кучета е имало инциденти. Според мен, но това е моя гледна точка, инцидентите са с необучавани кучета на първо място. Или обучавани именно за боеве/нападения.
Ако има някъде материали по темата е интересно.
Голяма част от инцидентите са с уличните, на глутници. Друг голям процент според мен са домашните безстопанствени-така класифицирам кучета, които някой някъде храни и припознава за свое, но го пуска свободно да скита-такива са и голяма част от селските кучета. Трета опция са ми кучетата от подадените горе породи, чиито собственици не знаят с какво си имат работа и нехайно ги пускат, или избиват комплекси чрез тях или подобни.
Чихитата са си злобни, но поне за лесни, малки, леки.

Да допълня тук-за конкретни породи мнението ми е, че следва да има определени изисквания, ако не се покрият-да не се разрешава отглеждане. Ако има достъпен и ясен модел, самите стопани да бъдат оценявани първоначално за годни за отглеждане на дадена порода, може би би било различно.

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 12:50 от smetanapalata

# 1 106
  • Mars Hotel
Ето и случка от днес:
https://www.24chasa.bg/novini/article/6980329
http://www.focus-news.net/news/2018/07/26/2549818/sliven-33-godi … e-si-kucheta.html

Вярно, не е в града, не пише и каква порода са кучетата. Но най-вероятно става дума за поредния неадекватен собственик.

# 1 107
а, ето-точно такъв случай подкрепя горното ми мнение
по селата е така, не са чували за друг начин на гледане на кучета, селските хора възприемат животното за съвсем други цели и го третира така.
Домашното куче, което е домашен любимец, в града, се взима с други цели, дори голяма част от селектираните породи към момента, са селектирани за "домашна употреба".

# 1 108
Iris04 не случайно има безброй породи, като всяка си има подробно описани в стандартите нрав, темперамент, доминантност. Куче не се взима защото е модерно или защото ни е хоби. Чете се, проучва се и така се избира с кое може да се справим и с кое не.
А и дворното куче е последното, за което си мисля че въобще получава някакви адекватни грижи и обучение. Така, че поне в случая няма невинни жертви и както се е отнасял стопанина с тях точно това е получил в замяна от тях.

# 1 109
Инцидентите са с всякакви кучета. Затова преди всичко е важно не обучението, а факта, че голямото куче има физическата способност да те направи на кайма. Аз не съм готова да заложа здравето си и това на близките си на самоувереността на никой стопанин в животното му.

И ми е обидно това да се нарича фобия.Защото по този начин се омаловажава проблема, а той ескалира.

Общи условия

Активация на акаунт