За и против кучетата в градски условия

• 53 900
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 110
На мен би ми било интересно какъв процент от тези кучета са домашни любимци и какъв - дворни пазачи.

# 1 111
Не съм виждала статистика с колко действително обучени кучета е имало инциденти. Според мен, но това е моя гледна точка, инцидентите са с необучавани кучета на първо място. Или обучавани именно за боеве/нападения.
Обучено куче няма шанс да нападне, било то и питбул. Мога да го твърдя, защото имам доста дългогодишен опит с всякакви породи. Имали сме и 80кг. кавказка обучена за пазач.

# 1 112
La Sombra, това с подхилкването вече идва от омразата. Хем правиш каквото трябва, хем ехидно се радват, че един вид се унижаваш да чистиш след хайванчето. Защото за много хора това е низша твар.
Има нещо вярно. Само че отде да знаят, че за мен това не е унижение, а просто задължение, което трябва да се свърши, а трябва да се свърши, защото така е най-добре за всички. Включително и за тях.
Елица, хич не ми дреме как приемаш казаното от мен. Както казах, на предубедения и Господ да слезе да му говори, той няма да разбере, просто защото не иска. След тая тема, като се имат предвид и изцепките на разни подобни от реала, имам стабилни доводи хич да не цепя басма на всякакви претенции и да правя минималното, което се изисква. Оттам нататък не ме интересува кой какво искал и какво не му харесвало. То стана, дето се вика, подадеш пръст, те ти изядат ръката.
Доста пъти казахте в темата как Ви се подиграват, че чистите на кучето. Очевидно Ви тежи това задължение най-малкото заради реакциите на околните лоши хора.

Така че, La Sombra, имате картбланш от мен - няма нужда да чистите повече. Само в общите части на жилищната сграда, където живеете, ако се случи там.

Съвсем сериозно го пиша, можете да си разпечатате мнението ми и ако някой Ви направи забележка (съмнително), прилагате моето мнение и съгласие на некучкар. И обяснявате спокойно, че вината за акитата на това конкретно куче, е изцяло на некучкарите - нас да мразят. Ако Ви глобят - ще ми пратите фиша за глобата и банкова сметка и ще я платя аз.
Скрит текст:
С това се надявам да не изпитвате лоши чувства към некучкарите, така както аз не изпитвам към 99% от собствениците на кучета, особено пък тези, които си почистват. И е възможно неволно да се усмихна, ако видя някой да си събира, но това не е подигравка, а радост, че има и хора, обичащи реда като мен. Не върви все пак да ида точно в този момент да искам да стисна ръката на човека, ще го притесня. Изобщо вече не ми пречат лайната по тротоарите и площадките - така или иначе си отварям очите на 4, все тая ми е дали 30%, 70% или 99.9% от собствениците на кучета ще си оставят творенията на животните като биоматериал. Така че не се притеснявайте и не се затруднявайте повече, живейте си живота, радвайте се на кученцето, не берете кахър за акитата.... Да седна да мразя животните заради тази работа - никога. И кончетата ги обичаме с малката и се радваме като видим някое ошмулено и хилаво циганско конче, впрегнато в каруцата. И всички животни, че и насекоми обичаме, направо се чудя как да ѝ обяснявам и уча, че пчелата е опасна и жили. И кучешките акита дори са част от играта - тя казва "виж аки", аз казвам "дааа, точно така, точно така, айде сега да го заобиколим, а да не ходиш право в него да го настъпваш". Така че в известен смисъл съм благодарен и за акитата, внасят нещо допълнително интересно във всекидневието ни. Без ирония ги пиша тези неща, освен може би за благодарността за акитата, но е факт, че аки досега не сме настъпвали и е факт, че са част от играта и от процеса на учене за света. Така че наистина ми е абсолютно все едно дали ще си почиствате след кучето или не, честна дума.
Мир от мен! 

# 1 113
То може да се упражнява контрол, въпросът е, че твърде малко стопани са наясно как точно. Затова и човек наистина е добре хубаво да се информира как да подхожда с определени породи, преди да си ги вкара в къщата. Даже не добре, направо си е задължително. Абе, направо с всички, ама говорим вече за утопия.
Много хора считат, че "правилно възпитан питбул" е гушкан и целуван питбул, който не се пуска на боеве. И с това се изчерпват нещата. Правилно възпитано куче, което си знае мястото в къщата, просто няма шанс да нападне стопанина си. А преди това обикновено има индикации, че всъщност то се налага като шефът на глутницата (да, за кучето то и хората около него са си една глутница), които се приемат с умиление и никаква ответна реакция. После четем статистики.

# 1 114
бгтатко81, такива мнения отново връщат темата за задънена улица. Точно сменихме плочата и говорим за конкретни неща, и хайде пак простотии. аман.

Seerose., аз си мисля в посока контрол към самите стопани предварително някак. Дали да им бъде разрешено отглеждане на дадена порода.

ще дам пример с мен - не бих взела такава порода, защото знам, че сама няма да се справя, да го кажа направо-страх ме е. Но да кажем, че аз го осъзнавам, друг не е длъжен да го осъзнава. Тогава следва да има орган, който да контролира. Предварително някак.

# 1 115
Ама как ще има шанс обучено куче да нападне. И щом е определена порода - край, всяко едно индивидуално проявява винаги и само тези характеристики, които са описани в наръчинка за породата му по който сме го подбирали. Нищо, че самите ние си обсъждаме как нашите мамини са от една порода, заедно ходихме на обучение, пък глей колко различно реагират. Като дечицата...

Както искате. Но гледайте какво става, нямад е до безкрайност.

# 1 116
Всяко куче освен порода, си има и характер, дори наследствени белези, съвсем като при хората. Сама по себе си дадена порода нищо не значи, и все пак, има определени характеристики. Ако към такава порода се подхожда с повече превенция, заради стопани, които не осъзнават, нехаят, не умеят но и не искат помощ да се научават-няма да ги спрягат тези породи като лоши.

# 1 117
  • София
Не знам, на мен наистина ми омръзна. Лигавщините и драматизациите и от двете страни са ненужни. Съгласна съм, че "акитата" (егати и тъпата дума, подобно на пишо) са по-малък проблем, отколкото озъбено куче. И са биологичен отпадък, за разлика от чашките и фасовете. Освен, ако не се изтегли късата клечка с някоя тения. Тогава глобално проблемът пак е никакъв, но персонално е огромен.

# 1 118
smetanapalata тя темата периодично се връща на кучешките изпражнения, ама тук и нищо не решаваме та нека си цикли на изпражненията. Така или иначе темата не променя действителността. Хората няма да станат по-отговорни или по-съобразителни отколкото са били до сега.
Iris04 ти виждала ли си как се обучава куче и след това как се държи такова куче? Говоря за обучено от специалисти, защото наистина неговата реакция е напълно предвидима и не прави нищо извън това, което стопанина му е казал или показал. Имам наблюдения над много служебни кучета и за толкова години едно не видях да направи нещо извън командите, камо ли да нападне човек/стопанина си или да го изяде. А относно породните характеристики т са в основата на нрава на кучето и да може са има изключения, но една голяма част отговарят точно на описаното. Няма как да си вземеш Голдън ретрийвър и да очакваш да стане хапещ хората звяр (лесно се поддават на дресировката и агресията не им е генно заложена), но взимайки си питбул, дого аржентино, ротвайлер и т.н. породи, за тях си пише че са трудни по характер, доминантни и човек без опит не би могъл да се справи. И да от тях при неправилен подход и обучение съвсем нормално е да очакваш, че ще стане ядащ всичко живо наоколо звяр.
И не разбрах какво трябва да гледам и какво няма да е до безкрай. Да ви чакаме всички да запашете по един пистолет и да стреляте само при вида на човек и куче.

# 1 119
Служебните кучета освен това не са ли подбрани, тоест тия, дето не се обучават добре и не минават изпита, не се ползват за служебни?

Не всяко куче може да се обучи безотказно и да е абс. предсказуемо.

# 1 120
  • София
Част от собствениците на питбули, питоподобни и тн кучета, смятат че начина да го възпитат е с бой. Или с много бой, защото те са тъпи животни и не ги боли.
В събота, в парка моята се заигра седин огромен пит. Ама огромен, направо мутант. И понеже беше мъжки, некастриран, младежа се ентусиазира да и прави питчета. Тя, че е кастрирана, няма значение в случая. Собственика му се скара, ама младежа го беше друснал хормона, и не чуваше. Собственика така зверски го изрита в ребрата, че направо ми призля. Милото животинче легна на земята, като умрял. Явно съм била позеленяла, та човека каза, че той така показвал, че е послушен.
Направо ми идваше да си прибера моята, да го взема и пита и да си ходим, ама на, не е мой. Единственото, което можех да направя е да си прибера моята и да се изнесе по-бързо оттам, за да не предизвикваме повече побоища.
Цялата тая случка я разказвам, за да илюстрирам защо превъртат питовете. Цял живот са го били, ритали, дресирали да се бие с кучета, не го водят да си играе с другите, защото ще стане лигав....
Еми ще нападат и хора и кучета, много ясно.

Бърльо, ми акита са, на мен лайно ми звучи гадно, пък изпражнение ми се схващат пръстите докато напиша. Но права си

# 1 121
  • София
Понеже аз повдигнах темата за градския транспорт, ще си кажа, че в болшинството от случайте ползвам по-празни откъм хора линии и се старая да е рано сутрин или късно вечер, през почивните дни, когато няма навалица.
Също ще си кажа, че е за мое удобство това, защото не се налага да се съобразявам и внимавам за много народ, по този начин.

Сутринта се успах, тръгнах на работа по-късно. съответно имаше повече пешеходци по улиците, а аз извървявам 4 километра маршрут предимно тротоарен. Та вървя си аз, а срещу мен една женица. Спря, като ни видя и започна да се чуди накъде да хване, ми сбутах се с кучето в тревната площ, за да не и създавам дискомфорт. Толкова мога да направя и не виждам лошо, въпреки че проблема с фобията не е мой. Това разбирам като съобразяване, за да не затормозявам околните. Ама някак си очаквам и те да проявяват съобразителност и толерантност, а нещо не се получава.

Правя разлика между страхоткучета и омраза към животните. С първите съм склонна да се съобразя. С вторите не.
Ама да ти кажа, не е като някакво чудо да си сторила. То си е ваше задължение да си контролирате кучетата, да ги водите на къс повод и да осигурявате безопасността на околните, направо си е баш ваш проблем. Отново призовавам да се запознаете с наредбите, преди да изтъквате минимизираните си задължения като някакъв изключителен жест.

Очаквам да поясниш и каква точно съобразителност и толерантност очакваш. В случая с жената, а и по принцип.

# 1 122
  • София
Ми те са гадни, бе. Ама човешките не ги наричате акита, нали?
Спокойно, никой няма да ви стреля. Не повече от колкото е средностатистически "нормално" за джунглата, в която живеем. В случая със свадата в подлеза не е много ясно кой за какво е бил сърдит, вражди, палки, някакво куче има по средата. Като нищо може и да не е заради кучето. Ама примати с палки и пистолети като се срещнат, така е, по-страшното оръжие печели.

# 1 123
Ами аз ако се разминавам с куче, не искам дори и най-малък шанс за досег с мокър нос и лигава муцуна, дори да ме подуши. Щото нали кой знае какво е яло на разходката...

# 1 124
да, добре, добре, бгтатко е виновен, че връща темата "назад", нищо против нямам. Ако искате и за ухапаните и застреляните хора мога да съм виновен. Просто не мога да насмогна на стотиците мнения, но видях, че може би 5-6 пъти го каза това La Sombra и съвсем сериозно писах. Няма лигавищина. 

А колко градивна насока била взела темата - невероятно градивна. Собственици на кучета се самоубеждават,че породистите им кучета били специално селектирани да живеят точно в такива условия, в каквито живее конкретният протребител и всички проблеми с хапещи кучета са със селските или "дворните" кучета Simple Smile Невероятно градивна посока. Излиза, че ако някой си държи кучето на двора или пък си е взел помиарче, вместо някоя от великите селектирани породи, носещи с родословието си невероятни черти и характеристики, той е виновният за нахапаните от кучета. Един много добър приятел така си гледа куче - на двора, помиарче от едър тип, всеки ден го развежда по два пъти и тича с него в планината. Най-смисленото нещо по въпроса го каза собственик на куче - че има кучета социопати, точно както има и хора социопати и психопати. Но до там спря, не даде превалентност, нито по породи, нито общо. Та не ми се слуша за домашните животни как точно за тая работа били измислени. Не са нужни оправдания - човек ако иска да си има куче, си взима куче, не е незаконно, точка.

Също това за породите го чета от 1ва страница насам. В последните 10 страници единственото интересно, което видях, беше че собственик на куче си призна, че това било "каприз", на който си била угодила. Е това вече е някакъв прогрес, защото преди това се изтъкваше, че било необходимост.

Общи условия

Активация на акаунт