За и против кучетата в градски условия

• 53 888
  • 1 307
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София

Ама да ти кажа, не е като някакво чудо да си сторила. То си е ваше задължение да си контролирате кучетата, да ги водите на къс повод и да осигурявате безопасността на околните, направо си е баш ваш проблем. Отново призовавам да се запознаете с наредбите, преди да изтъквате минимизираните си задължения като някакъв изключителен жест.

Очаквам да поясниш и каква точно съобразителност и толерантност очакваш. В случая с жената, а и по принцип.

За жената беше безопасно и без да влизам в тревата. Кучето не е агресивно, на късповод е и аз щях да съм между него и жената. Освен това тротоара е широк, та нямаше да се налага да мине близо до нас. Така че не бях длъжна да газя в мокра трева до коляно, защото някой го е страх.

От жената не очаквам никаква съобразителност и толерантност, но пък ми се ще да мога да я очаквам от заядливи хора, включително от такива хващащи се за всяка дума, в опит да намерят под вола теле.

Ама както казах, твърде много очаквам.

Бърльо, и човешките наричам акита, освен когато не искам да изразя погнуса.

И последна редакция - Сирена, повечето собственици няма да допуснат кучето им да се доближи до теб. Предполагам.

# 1 126
бгтатко81, някак си личи, че или не си дочел и бързаш, бързаш да избълваш, или ти куца разбиране при четенето. Изключително грешни неща си си внушил.
Плочата, плочатааа

# 1 127
Безмислено е, когато отсреща не искат да прочетат с разбиране това което си написал. Никой никого не се опитва са убеждава, че породистите кучета са чак такава специална селекция. Ама нали трябва са омаловажим отсрещното мнение и защо да не изопачим. Няма какво повече да обяснявам за породи, характеристики, защото който е искал ме е разбрал.
И масовото явление по дворовете, в които има кучета е то да стои на веригата, да яде бой за са се озлоби, да му се хвърля крайниш хляб един-два пъти в седмицата, че като е гладно е по кръвожадно и после що нападнало стопанина си. Не само да го нападне, направо да го изяде тоя индивид. И все пак има и хора с дворове, които полагат грижи, разхождат, обучават, но са твърде малко на фона на цялостната картинка.

# 1 128
Един съсед компетентно се беше изказал, че нашия, след като единия му родител е от такава порода, значи подходът трябва да е ядене и бой, бой и ядене. Ако пробвам да го бия за щяло и нещяло, сигурно в един момент ще вземе да ми скочи.
bgtatko81, не, не излиза, че всяко дворно куче е потенциален нападател, а че всяко куче, за чието възпитание не се отделя време, може да нападне собственика си. И като знам повечето дворни кучета по селата как се гледат, то... не ме изненадва особено. Например дядо ми имаше стафордшир, негов приятел беше решил, че не може да го гледа вече. Пристигна обучен за пазач, сдоби се с двор и негова си къщичка. Дворен, от опасна порода, обучен да напада, но за 11-те си години живот там нито веднъж не си позволи агресия към дядо ми. Нито което и да е от другите му кучета. Ама все пак нали ги виждам и по другите къщи, масово са на метър верига, подхвърля им се хляб и да си седи там само, то нали е животно, има нужда само от пълен корем и вода и нищо друго.

# 1 129
да, добре, добре, бгтатко е виновен, че връща темата "назад", нищо против нямам. Ако искате и за ухапаните и застреляните хора мога да съм виновен. Просто не мога да насмогна на стотиците мнения, но видях, че може би 5-6 пъти го каза това La Sombra и съвсем сериозно писах. Няма лигавищина. 

А колко градивна насока била взела темата - невероятно градивна. Собственици на кучета се самоубеждават,че породистите им кучета били специално селектирани да живеят точно в такива условия - това са факти, не е самовнушение. Някои породи са създадени като компанийни, да бъдат с хората отглеждани.

, в каквито живее конкретният протребител и всички проблеми с хапещи кучета са със селските или "дворните" кучета Simple Smile  - не, къде прочете всички. Напиусала съм, част. Или голяма част, не дворни тип нормални дворни добре гледани, а тип селски, или на синджир или пуснати дори.  Много кучета по селата са просто свободни да си вършеят.

Невероятно градивна посока. Излиза, че ако някой си държи кучето на двора или пък си е взел помиарче, вместо някоя от великите селектирани породи, носещи с родословието си невероятни черти и характеристики, той е виновният за нахапаните от кучета. - това е абсолютна глупост, нито аз, нито друг е твърдял подобно нещо, падаш много ниско с подобни интерпретации.

Един много добър приятел така си гледа куче - на двора, помиарче от едър тип, всеки ден го развежда по два пъти и тича с него в планината. - това е чудесно, този стопанин не влиза в категорията безотговорен. Но по описания от вас напред в темата-има куче, има проблем, та не знам вече двойния аршин, с който мерите.

Най-смисленото нещо по въпроса го каза собственик на куче - че има кучета социопати, точно както има и хора социопати и психопати. Но до там спря, не даде превалентност, нито по породи, нито общо. - грешиш. Конкретни породи са считат за опасни, селектирани са така, има си описания и характеристики. Това, че конкретно куче от такава порода не е проявило агресия е или плод на работа с него, или е на късмет, да не бъде провокирано, все пак е важен начина на отглеждане основно.

Та не ми се слуша за домашните животни как точно за тая работа били измислени.  - ами не слушай, но чети и вкарвай малко четене с разбиране, учи се в 3 клас, в момента падам на твоето ниво за мой ужас, белким ме разбереш.
Не са нужни оправдания - човек ако иска да си има куче, си взима куче, не е незаконно, точка. - никой тук не се оправдава за нищо, и това от къде ти хрумва да го пишеш-в стил заяждане. Ей това връща темата, подобни тъпотии.

Също това за породите го чета от 1ва страница насам. В последните 10 страници единственото интересно, което видях, беше че собственик на куче си призна, че това било "каприз", на който си била угодила. Е това вече е някакъв прогрес, защото преди това се изтъкваше, че било необходимост. - никой никъде не е писал, че да отглеждаш куче е необходимост. 

Не е истина как се извъртат нещата.

# 1 130
Хората с дворни кучета-пазачи не ги разхождат отвързани по парковете, а тези, които го правят, имат кучета точно толкова послушни и неагресивни колкото живеещите в апартамент.

Да, аз не съм фен на "кинолозите" с породите, казах го от самото начало почти на темата. Не съм им фен понеже не просто си угаждат на каприза, ами захранват и цялата консуматорска гадост с разплождането, краденето на кучета и т.н. и т.н. И това понеже някой насвяткал какви ли не измислени характеристики за някаква порода или защото модерно (както е примерно в момента с ретривърите). Още в началото на темата го казах - искрено се възхищавам на хората надмогнали каприза и осиновили бездомно куче помиарче.

Ще приема мнението за породите тогава, когато ми дадете сравнителна статистика с поне относително научен произход какъв дял са кучетата социопати от конкретната порода. Дотогава за мен са типични бг-мамма утвърждавания на личния избор за сметка на другите.

Хората с кучета - какво искате да извлечете от подобна тема? Какво би било ценно за Вас от нея? Мен ме привлече начина, по който е формулиран въпросът - представих си, че виждам същия въпрос на местен референдум някой ден (сигурно след повечко години, но знае ли човек).

пс. smetanapalata,
Скрит текст:
това че сте написали нещо в червено не го прави вярно или смислено. само един пример "Но по описания от вас напред в темата-има куче, има проблем, та не знам вече двойния аршин, с който мерите." - и Вие ще ми говорите за двоен аршин и ще ме питате къде се било казало нещо си. Това не е смислена дискусия, съжалявам, това е типична форумна форма на заяждане. Не знам дали ги виждате похватите, аз пиша в подобни форуми от 20 години - български, английски, всякакви. Имат си имена дори отделните грешни похвати в една дискусия (каквато всъщност няма тук):
- А вие защо биете негрите (whataboutism,  tu quoque) - подменя се обсъжданото нередно нещо, с нещо друго нередно, което няма никаква връзка
- Strawman - подменя се аргумента на събеседника с някакъв абсурден аргумент, който е много по-лесно да бъде оборен. Примерно аз казвам, че стрелбата в подлеза е рано да я обсъждаме, защото е възможно да е била при самозащита, ако другият е извадил палка, надолу чета да се обясня, как съм бил подкрепял да се стреля по собственика, ако куче се изпишка.
- Ad hominem - напълно ирелевантна към разговора обида или нападение на личността на пишещия.
и т.н. и т.н.
Та не ми правете разбор в червено на постовете, прекрасно знам кога съм си послужил със strawman, кога съм преувеличил нещо, кога съм направил нещо друго. Не ми се пада до това ниво на водене на диалог хващайки се дума за дума. Ако тръгнем така, аз ще почервеня почервененото, ще кажа, че много от породистите кучета, които се гледат, са селектирани за ловни кучета, за овчарски кучета, и дори т.нар. "компанийни" не са селектирани да правят компания в апартаменти в блок, защото селекцията отнема доста време, а блоковете сигурно има има последните 100тина години макс. Тезата ми е, че помиарите са все плод на кръстоска на породи, които се гледат в градовете, няма как да имат гени от марс. И докато не видя да представите доказателство как породистите кучета са по-добри за околните, отколкото помиарите, не ме интересува тази нишка. За болести, свързани с породата, не споря, там се знаят в зависимост от породите, но това касае само собственика, мен не. И пак е пълно с мопсове, порода страдаща от не знам колко проблеми, дишаща като пушач изтичал 5 км на спринт, характеристики, целящи единствено да начешат нечий каприз.

ппс. "бгтатко81-върни се нагоре, имаше в мненията дадени статистики и аз попитах защо е само питбул в статистиката с инцидентите. Подаде се линк с информация за други породи, признавам, не изчетох." - ами върнете се тогава ВИЕ, изчетете и тогава ми обяснявайте как аз не съм бил разбрал. Проблемните породи са забранени вече. На някои места. Много малко. Защото проблемите, дължащи се на породата, са по-малко отколкото проблемите, дължащи се на обучението (или липсата му), отношението на стопаните и т.н. Естествено, че който иска куче пазач или бойно куче или нещо такова, ще си вземе питбул, ротвайлер, а не френска болонка.

Последна редакция: чт, 26 юли 2018, 14:01 от Анонимен

# 1 131
  • Насред хаоса
Просто не мога да насмогна на стотиците мнения, но видях, че може би 5-6 пъти го каза това La Sombra и съвсем сериозно писах. Няма лигавищина. 

И решихте, че задължението ми тежи, а не точно отношението и реакциите на други към това, че го спазвам? Съжалявам, че не можете да видите демотивиращото действие на подобно отношение, а смятате, че аз искам да се отърва от задължението си. Всеки вижда, каквото иска да види, и разбира, каквото иска да разбере. Казвам го няколко пъти именно за да се види какво е отношението на иначе много претенциозните некучкари към това, че си вършиш задълженията. Което няма да им попречи да мрънкат и ако не го вършиш. Ама гледам, че във втория случай по-малко мрънкат. Що е така, идея си нямам.

# 1 132
Не познавам кинолози и не се вълнувам от конкретни породи, темата не е за киноложките кучета, а е обща, за всички такива.
Коментирахме единствено, че има селектирани породи, които са опасни, и ако са неправилно отглеждани, шансът да има ситуации са големи.

бгтатко81-върни се нагоре, имаше в мненията дадени статистики и аз попитах защо е само питбул в статистиката с инцидентите. Подаде се линк с информация за други породи, признавам, не изчетох.

От подобна тема аз не извличам нищо. Абсолютно нищо. Тук са шепа потребители, двайсетина, които си "говорим", някои опитват и да четат с разбиране, други откровено се заяждат. Та нито извличам нещо, нито очаквам, в случая запълвам време аз лично.
Ако има референдум, бих гласувала както съм и отговорила-ЗА.

# 1 133
  • София
Ла Сомбра, изкарахте се жертви. Не хората, които ги е страх от кучета, а вие. Какво като те е гледал някой с насмешка, пука ти. И на мен не ми пука, че ми се присмива патката с пуснатото куче, важно ми е да си га хване, ако я помоля.
Сега, ако някой тръгне да проявява агресия към някоя от нас двете, непредизвикана с нищо, това е проблем.
Ето, за мен е важно да има диалог. Научих разни неща. Не е лошо.

# 1 134
Ама как ще има шанс обучено куче да нападне. И щом е определена порода - край, всяко едно индивидуално проявява винаги и само тези характеристики, които са описани в наръчинка за породата му по който сме го подбирали. Нищо, че самите ние си обсъждаме как нашите мамини са от една порода, заедно ходихме на обучение, пък глей колко различно реагират. Като дечицата...

Както искате. Но гледайте какво става, нямад е до безкрайност.
В този случай не може да изразяваш компетентно мнение. Нито имаш куче, нито си посещавала училище за кучета. Училището за кучета е по-скоро насочено към стопаните за да научи тях как правилно да се държат и възпитават кучето. Това е все едно да не си програмист, ама да ми даваш акъл кой  език за програмиране да използвам.ю.

# 1 135
  • Насред хаоса
Ла Сомбра, изкарахте се жертви. Не хората, които ги е страх от кучета, а вие. Какво като те е гледал някой с насмешка, пука ти. И на мен не ми пука, че ми се присмива патката с пуснатото куче, важно ми е да си га хване, ако я помоля.
Сега, ако някой тръгне да проявява агресия към някоя от нас двете, непредизвикана с нищо, това е проблем.
Ето, за мен е важно да има диалог. Научих разни неща. Не е лошо.
Не говоря за свободно пуснато куче, а за събирането на лайната. Не се смятам за жертва, показвам пример за просташко отношение. И го показвам, защото не проумявам как с подобно отношение ще накарат големия процент други да си спазват задълженията. Нали точно това искат?

# 1 136
Простаци има и от двете страни, с тази разлика, че едните са въоръжени с куче, а другите не са.

# 1 137
Бабаичката с кьопавия сляп пудел (ако въобще е пудел) с какво точно е въоръжена? Изтрещяхте, Трещерица.

# 1 138
От кинолози до кинолози има огромна разлика.
Преди да взема моето куче, разгледах много добре сайта на Българския Национален Клуб за породата.
http://labrador-bg.com/breedingactivity.html
Описани са много неща относно развъждането на тази порода и какви правила трябва да се спазват. Ако кучето е от сертифициран развъдник не виждам нищо порочно в това да си вземе човек породисто. Те не са и никак евтини, така че някой, който само ей така за спорта и да се пробва, реши да си вземе куче, едва ли ще е от такъв развъдник. Има списък и на легитимните такива.

Моето, за жалост е от случаен развъдник, макар и да е с прекрасни показатели. Не съм си го "поръчвала", така или иначе вече беше родено и станало на 3 месеца, когато го взех. Имах проблеми с това да разбера дали са му направени всички ваксини, защото в паспорта имаше някакви неточности със стикерите на ваксините и искрено се ядосах, когато човекът, който ми я продаде, твърдеше, че нямало нужда от никакви следващи ваксини. Всичко било направено. Та, за всеки случай лекарите ме убедиха да се презастраховам и да направим още две, освен онези, които се правят така или иначе всяка година.
Още повече се подразних, когато този същия търгаш ми се обади, ако съм можела да намеря купувач за майката. Нямал възможност да я гледа и развъжда, а била вече на 4 години. Това ми подсказа, че той няма никакво отношение към самото куче и единствената му цел е била да изкара някой лев от нея.
Имаше една идиотка, която се беше "прославила" с това, че развъжда кучката си до пълно изтощение и гледа както нея, така и кученцата в крайно неподходящи условия. Беше й пробила шията, за да я върже със синджира. Няма нашийник, да не е луда да харчи пари за "глезотии". Че на всичкото отгоре просеше и пари от хората уж за някакво куче, което осиновила и за което се била грижела. Грижите няма да коментирам. Няколко дни сънувах кошмари след като видях снимковия материал.

# 1 139
Ами на мен лично ми е бая смешно да видя кинолог, живеещ по панелките, ама всякакви хора има...но не се връзва някак куче, дето ще стои красиво в британския кътрисайд да дриска в междублоковото на Ляолин 10 или ЖК Тракия...

Общи условия

Активация на акаунт