На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 16

• 123 185
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
  • Стара Загора
Вчера на отиване чакахме 2 часа и 10 мин на границата. Такова чудо досега не е било. В 8,20 пристигнахме и в 10,30 минахме. Навръщане за час всичко.

Напазарувахме препарати, хартия, мокри кърпи от борсата. Купихме от същото място повечето неща. Този път ни взе по 31 лири за течен Персил срещу 29 миналия месец. Беше ни дал 2 кашона мокри кърпи по 3 лири пакета, вчера каза заради падналия курс не. Намали 3 лири от кашона и за 60 даде единия (18 пакета са вътре). Бебешки средни Памперс с капак са 5 лири, без 4 или 4,50. Молфикс с капак 4,50. Бинго течен прах за черно взех за леля ми за 20 лири. Yumos на старата цена 14 лири и 7 за малкия. Перволите също бяха по 21 лири. Аз си взех червен, че отдавна заглеждам. И така.... На Ераста този път седнахме в Tavuk dunyuasi и останахме очаровани. Порциите са по 20-22 лири и е ужасно вкусно. Не че в Кумпир Бокса не е, но тук още повече. Все бях яла пилешко, но такава крехка пържола и прекрасно овкусена, за пръв път ям. Пастата също божествена, с босилек и малко сметана. Тук свежата салата няма царевица, пресен гьозум и млечен дресинг, но за мен пак е чудна.

След това се разходихме по магазините, купих си пола и топ с паднали рамене. Скромна бях този път. В 14,30 седнахме за десерт в Мадо. Подсладихме се с кюнефе, сладолед с баклава, мелба, торта с бял шоколад и малини с чайче и кафенца.

След това отидохме за разходка по главната. Взех си пак лешници, но цените и тук са нагоре. 45 лири срещу 40, а орехи и бадеми по 60 вместо 50 лири. Излизат идея по-скъпо дори и с курса сега, но в сравнение с кг на лешника тук е пак наполовина. Купихме и страхотни круши по 5 лири кг. Времето топло и слънчево, доволни сме. Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 09:47 от iv4enceto_91

# 166
Всички диети приключват в Одрин и започват отново след завръщането ни .. Yum
(извинете за спама)

# 167
  • Varna
Някой предвижда ли пътуване до този панаир. Аз много се изкушавам, въпреки че скоро се прибрах от там Simple Smile Но искам да усетя мащаба на предлагането . Явно целят туристите да прескачат Одрин по-често и да пътуват до Чорлу.  

Значи аз преди време бях писала, че Едирнето ще дръпне много заради този пазар който правят гърците
и най-вече ние българите.
Одрин е на 40км, от нашата граница, удобен е за нас българите. Чорлу е доста далече, близо до Истанбул.
И колкото да е по-евтино там от Одрин, пътят е доста и всичко се оскъпява. Така, че не виждам по-евтино
да ни излиза. А и на мене и на съпругът ми в Одрин ни е по-уютно някак си. Чорлу не ни спечели. Но това е
наше мнение.

Ивче,
Отивам душе да те чета Hug

Прочетох те и пак ми напълни душата бе детенце Hug Heart Eyes
Ивче, не беше ли горещо бе кака?

# 168
  • у нас
Ивче, за добро утро се разсъних бързо-бързо Stuck Out Tongue Winking Eye Направо хапнах с теб Kissing Heart

Sevgito, ще допълня -  и започват след като свърши всичко за хапване, взето от там. А то вече станало време за следващото ходене. Heart EyesJoyKissing Heart

Делте, много си права. Напълно споделям мнението ти. Grinning

Чудих се и аз за този панаир в Чорлу, ама като се замисля колко народ ще се юрне на там и в тази жега...

# 169
  • Varna
Синарич,
Тъкмо това си говорехме с ММ, че кой знае колко народ ще има на този панаир, че и
жегата за десерт.....и става мамата си трака.

# 170
  • Стара Загора
А, топличко беше и още как, но за мен поносимо. Който тежи повечко му идва нагорно леко, ама и по-горещо е било. Simple Smile

Пропуснах за памперсите Pampers да кажа. Пакет от 66 бройки е 42 лири, а малкия 21 мисля.

Харесах си тази шапка в Котон, че ще ми трябва за фотосесия вероятно...но не я взех, че рядко ходя на море. Ще разчитам на фотографа. Simple Smile

И малко красоти от Линенс

# 171
  • у нас
Дааа, а пък и щом чакат толкова автобуса от Бг, представям си какво ще е на границата...
Много фабрики имат тия хора Anguished само в един град. Ние в Бс, май нямаме нито една.Cry

# 172
  • София
Добро утро, момичета!  bouquet

Ивче, ти милост нямаш ли към четящите тука?  Joy Отварям очи, отварям темата, за да попитам знаещите момичета разни неща и бамммммм  box - направо ме нокаутира за пореден път с вкусното си разказче   Hug Очаквам да разкажеш скоро и за онази сладкарница с кадаифите, чиято страничка показа, защото от тогава не мога да ги измъкна онези кадаифи от главата си  Joy

Имам въпрос, който не съм сигурна, че е за тази тема, но не мога да преценя за коя от другите теми е  newsm78, затова моля за помощ от знаещите  Praynig  Става въпрос за пътуване с кола от София до остров Бозджаада - намерих сайта и цените на ферито, което пътува до острова, но там има онлайн регистрация на билетите, с която нещо не мога да се справя. Ако някой от вас е пътувал с този ферибот може ли да ми каже дали мога да си купя билетите, когато пристигна на място, а не да ги заявявам прадварително? Голямо притеснение ми е това и се чудя от къде да получа повече инфо по въпроса. Ще съм благодарна на всякаква информация, включително какво си струва да се види и да се хапне  hahaha по пътя Одрин - Чанаккале ( там ще нощуваме ) - Бозджаада ( ще останем 2 дни) - Ассос ( там ще сме за 3 дни).

Вторият ми въпрос е свързан с нощуването на връщане в Одрин. Три от обсъжданите тука хотели - Trakya City Hotel, Selimiye Hotel, Ottoman Palace Hotel са с близки цени, в центъра са, което за мене е важно, но въпросът е кой от трите бихте препоръчали от гледна точка на удобство за паркиране. И трите имат обявен паркинг, но като зяпах в Google Earth не успях да ги видя тези паркинги ooooh! А това ми е най-важното изискване за хотела в Одрин, освен другите, за които споменах. Много ми се искаше направо да цопнем в Edirne Palas, но цената там е почти двойна на останалите и се отказах Embarassed Вие какво бихте ме посъветвали?
И последно - ще запазвам хотела през booking и понеже ми е за първи път искам да попитам - мога ли да ползвам дебитната си карта, защото нямам кредитна?

Благодаря предварително на всички отзовали се  bouquet и ви желая прекрасна, слънчева и мързелива неделя!  Grinning

# 173
  • вкъщи
На Отоман паркингът е отсреща, малко по-нагоре от хотела.

# 174
Вчера бяхме и ние, не сме се засякли с Ивчето, защото нас ни водиха само в Марги мол. Отразихме доста дрешки в Дефакто, Уайкики, Котон, за хранене там време не остана, също и за Синия пазар. Като си с туроператор, е така, за съжаление. Намерих дондурмата на Алтай , също и дюнерите и питката с пил. месо и айряна точно до Алтай. Наистина  вс. е прясно, вкусно, без сосове в тях и така става по-лека храната. В този край, където е Алтай, главният булевард Сарачлар е заприличал на битак... Българи много.... Различаваме се от местните не само по дрехи, но и по поглед, държание.... Турците не те гледат в очите, когато те обслужват, не са склонни на празни приказки, мохабет дет се вика .
   Благодаря на Белята за споделеното инфо за аптеката и бюреците срещу нея. Хапнахме и там. Казаха ни чао комшиите Simple Smile В аптеката взеха списъка и след 30 мин /в това време седнахме на дюнера до Алтай/ ми дадоха лекарствата, имаше липсващи, цените горе-долу  като в сайта, даден на първа стр. Получих от аптеката подарък чантика и разпечатка, но не и касова бележка. Обслужващият персонал бяха младежи и девойка, не ми говореха на БГ, а по - скоро на англ-по две думи, колкото да схвана какво ме питат. Иначе май разбират малко български, но някак не са склонни да го говорят. Възможно е просто да им е втръснало от българите така, както на нас от руснаците.
   Не остана време за разходка нагоре към Трите лалета, и този път НЕ ядох сладкиши в Мадо...и в Айдън или в Осман не седнахме... Май така е по-добре, защото опитам ли веднъж, ще ги сънувам. Сега само от вашите снимки и разкази   ще си мечтая, но умерено...
Върнахме се най-вече с дрешки от Марги и със сладкории и чайове Догадан от Кипа, за насипна халва и печива не остана време. Просто на витрината със сладките нямаше персонал, а аз не можех да чакам. С голям зор в Лозенград открих кашкавалената халва в кутийка, но не точно същата като на Делта. Проблемът бил, че не произнасям правилно наименованието, налагаше се снимка да показвам. Явно съм пишман турист с лош турски и не ме разбират. Само ставам за смях на детето, то и на мен ми е смешно, де.
От борсите стек лимоната Юлудаг 35 лири от последната или първата борса, зависи откъде е погледнато. Имам предвид от кръговото встрани в пресечката, там говорят малко български, магазинът е от две зали, а пред него има камари тоал. хартия. И предния път оттам пак пазарувах, някак по-скромни, невикащи, ненахални са продавачите, като смятат на калкулатора, казват цената на вс. стока, а и разбират какво ги питаш. Естествено, касова бележка йок. Simple Smile Там Омо 10 кг беше 31 лири, не купих, защото не можех да го нося до автобуса, лимонатата успях и разните други препарати, макарони и теч. шоколад пак оттам.. Събрах погледите на кибиците пред магазинчетата. Може би бяха 3-4 автобуса с българи, изсипани по едно и също време, пълна лудница...
Течния сапун Vione го намерих, цена 12,50 ТЛ. Но докато го намеря, забравих за вкусната халва с шам фъстък, която си бях купила предния път от една млада жена, говореща български, магазинчето е само за хранителни и е посредата на търг. уличка. Сега ме яд, че не ми стигна времето да ида и там.
Благодарение на инфото от вас и гугъл мапс , бързо се ориентирах, но времето много малко...

Последна редакция: нд, 29 юли 2018, 14:16 от *Камея

# 175
Alleks Може и с дебитна, за някои хотели дори не е необходимо да въвеждаш карта (за Марги не съм въвеждала, за Хили не се сещам, а за Унисите със сигурност въвеждах).

# 176
  • Стара Загора
Отзиви за заведението с кадаифа ще мога да дам в края на септември, ако отидем. Такъв предлагат също в Хафъз Мустафа и Каракьой Гюлоолу.

Ние не сме ходили до Марги. И като цяло този период не го харесвам за пазар на дрехи, защото е разхвърляно и всеки взима, оставя където му кефне. Обрани номера и блъсканица. Но съм доволна, че си взех от Sateen жълтия топ и пола в кралскосиньо, както и мечтаните шалчета 3 бр от сатен за глава. Намалени бяха на 12 лири, а тук по магазините вървят по 12 лв.

# 177
Alleks, мога да кажа за Тракия и Отоман. И двата хотела имат доста удобни паркинги. За Отоман - пада се срещу хотела, на малко по-високо място от улицата има една площ за десетина коли. Тракия пък се подминава и се свива в дясно - има доста видима табелка, на стрийт вю се вижда, и има хубав паркинг точно до втория вход на хотела. И двата хотела са доста близо до пешеходната част, като за мен плюсът на Тракия е, че е по-далече от джамия и съответно по-слабо се чува в 5 ч. сутринта, когато е време за служба. Закуската на Отоман пък беше по-хубава.

# 178
Ивченцеее, ама обичам да те чета. Те като гледам не в чинии, а в тави сервират там. Чинията по-голяма от дИтетУ.
Аз твърдо съм решила, че кашкавалена халва трябва да опитам. Кажете ми няколко сигурни места където мога да я намеря, защото ако не си купя, после до следващото пътуване ще я сънувам.

# 179
  • София
blackisback, Севи, лелче, благодаря за отзивите за хотелите!  bouquet
Ще помисля още малко кой хотел да избера, защото до началото на октомври, когато ще пътувам има достатъчно време и после ще се хвърлям с главата напред  Simple Smile
Май за сега Тракия води в предпочитанията ми. А закуската ....... ще я допълня с благинките в Мадо  Joy

Общи условия

Активация на акаунт