Истанбул [тема 45]

• 69 690
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Музейте не са проблем, билетите за музей в Турция са със символични цени, обикновено 2 или 5 лири на човек, а немалко от музейте са безплатни, това лято видяхме 2 безплатни.
Таксите на повечето банки за теглене в Турция са в рамките на около 2% от сумата, но не това ще е разхода, а курсът по който ще ви таксуват. Ако е по фиксинга за деня, т.е. курса останал от последния работен ден, ами получава се все едно си при Варчев Sad

# 226
Музейте не са проблем, билетите за музей в Турция са със символични цени, обикновено 2 или 5 лири на човек, а немалко от музейте са безплатни, това лято видяхме 2 безплатни.
...
'Де ги тез евтини музеи? newsm78 newsm78
Аз 'що все по 20, 30, че и нагоре давам?  newsm78

# 227
Някой да знае хотел с паркинг на Султан Ахмет?

# 228
  • Варна
...
'Де ги тез евтини музеи? newsm78 newsm78
Аз 'що все по 20, 30, че и нагоре давам?  newsm78

И аз това щях да питам, Пепелче.

В Истанбул дори и 20 лири вход е рядко срещан. Тук 20, там 40... по двама човека... става сума.

Междувременно и Варчев спря да продава... Купува на 0.24.

online:), в Султанахмет повечето хотели са в район с платено паркиране, тип "синя зона". Има и улици извън зоната, на които уж от хотелите пазят места и може и да се уреди да паркираш безплатно, но е малко рисковано. В единия хотел, в който отсядаме, миналата година през август нямаше никакъв проблем, а този април, след разменени няколко писма по мейла, при пристигането имахме неприятна изненада и само голямата ми уста ни спаси от плащане на близкия платен паркинг.
В Букинг невинаги информацията за възможността за паркиране е напълно коректна, така че е добре да се пита директно  в хотела, който сте си харесали.

# 229
  • Варна
Има и безплатни музеи в Турция и то много. Например миналата година ходихме до музея в Елмалъ, голям музей и добра сбирка, но безплатен. А където има билети по музеите, цените са им ниски. Ако съпоставим с Гърция, там масовия вход е 20 евро, или поне толкова беше преди 3-4г., да не говорим за Акропола, където беше 40 евро на човек. Така че в Турция поне мозеите им са евтини.

# 230
  • София
Здравейте, моля за мнение за Samil Hotel в Истанбул.
Моя позната ще пътува в средата на септември, и е резервирала този хотел.
В букинг оценката е много добра, местоположението - отлично.
Ще се радвам да споделите и самия хотел как е откъм хигиена и т.н.
Благодаря предварително!

# 231
Има и безплатни музеи в Турция и то много. Например миналата година ходихме до музея в Елмалъ, голям музей и добра сбирка, но безплатен. А където има билети по музеите, цените са им ниски. Ако съпоставим с Гърция, там масовия вход е 20 евро, или поне толкова беше преди 3-4г., да не говорим за Акропола, където беше 40 евро на човек. Така че в Турция поне мозеите им са евтини.
Ниски, ниски, колко да са ниски?  newsm78
Явно аз не съм от късметлиите, които намират билети за 2 или 5 ТЛ.  Peace

Но пък постът ме провокира да потърся инфо за безплатните музеи в Истанбул.
Вероятно не е ново, но дава някаква представа:
https://www.globalen.bg/tips/428/

И нещо също старичко, но е интересно за "начинаещи" и не само Simple Smile.
https://lillysbag.com/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83 … 0%B1%D1%83%D0%BB/

Признавам си, че Пера музей отдавна ми отлежава в записките, а сега мога да добавя и още 2-3.

# 232
  • София
В тази тема обикновено се обсъждат най-известните музеи като Света София, Топ Капъ, Долмабахче и т.н., които са съпоставими с Акропола както по важност, така и по цена. Не говоря за цената точно в този момент, когато има срив на лирата.  Wink В едни по-спокойни времена, когато горе-долу по едно и също време съм посещавала тези обекти в Турция (Истанбул+Кападокия+Сиде+Алания+Памукакле и Атина), цените бяха едни и същи. Иначе навсякъде има безплатни музеи или такива по 2-3 евро, но рядко туристите, които отиват за броени дни, имат време да ги посетят.

В Истанбул дори и 20 лири вход е рядко срещан. Тук 20, там 40... по двама човека... става сума.
А по 4? Няма да забравя какво беше в последните години, когато все още децата пътуваха с нас! Освен в аквариуми и подобни атракции, семейни билети няма. Плащаш си за 4-ма възрастни! Само за нещата около Султанахмет оставихме над 300 евро. И тъй като стана сравнение с Гърция - там учащите се влизат безплатно! А в Турция се правят на ударени и на чужденци не искат да продават дори с отстъпка. Wink Е, ако им заговориш на турски е друго ...

# 233
  • Варна
Таня, умножавах по две заради дамата, която питаше (_Bella_Mi_). Тя сподели, че ще пътува утре със съпруга си.
Иначе по 3 и по 4 вече става(ше) наистина сериозен разход, като се има предвид, че все пак Истанбул се брои за бюджетна дестинация.

MariaNova, не знам къде е Елмалъ, но вероятно не е в Истанбул. А темата, както и питането, са именно за Истанбул. Та, на теория може да има много неща, но на практика основните забележителности в този град са на не особено ниска цена (при предишния курс на лирата). Подобни обобщения като оцветеното в червено от Пепелчето, са подвеждащи. Безплатните (част от тях само в определени интервали) музеи в Истанбул не представляват интерес за масовия турист, освен ако не са свързани тясно с неговата професия/хоби. Особено при първи посещения на града.

Сега е моментът да се обиколят (някои за пръв път, а повечето - за пореден) всички музеи в Истанбул. С тази лира Топ капъ и Долмабахче с харемите излизат общо под 30 лв. на човек...
Скрит текст:
... ако успееш да си купиш лири... и да изпревариш актуализирането на цените, което няма да е много далеч във времето.

# 234
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, вече съм тук, но до вчера си бях вкъщи. И лирите бяха скрити. Като тука, което си е спекула отвсякъде.
Всъщност, трябваше следващия четвъртък да пътуваме към любимия град, но в този случай няма как и ми е тъпо сега - бях се настроила, че ще стане като миналия път, и април, и август. Евентуално септември ако се оправят нещата, стискам си палци.  Tired

Музеите си държат цени. Сега, не са като виенските например, но пък в цяла Европа има безплатни дни, безплатни часове,. В Истанбул няма такива неща, единствено Рахми Коч е по-достъпен.
Акропола в момента е 20 евро, преди година-две беше паднал на 12 евро. Но има вариант да се влезе безплатно.

Докато в Истанбул няма отстъпки, само Фчето (доколкото помня) е ползвала студентско намаление за Долмабахче, но вече го няма.

Последна редакция: пн, 13 авг 2018, 16:02 от Шебек

# 235
  • България, София
Докато е темата за музеите, мога да кажа, че голямата щерка, като я водихме през 2013г. влезе безплатно в Св. София и в Топ капъ. Само за харема плащах за нея. Беше с мен на касата, питаха ме на колко е години и като кажех, че е на 10г., пускаха я безплатно.
Миналата година малката, на същата възраст - 10 г. си я таксували за Йеребатан. ММ каза, че изобщо не са го питали на колко години е. Директно са продали билет и за нея.
За Сапфир и за двете не сме ползвали намаление.

По - назад обсъждахте стигането до Шакирин джамия. От моите записки видях, че от джамията до Юскюдар сме се придвижили точно с автобус 12 А. От Кадъкьой до джамията с някой от многото 14. Буква не помня.
Но както Таня е писала, от стандартните спирки изборът е доста голям. А и аз като Du обикновено питам шофьора за по - сигурно Simple Smile

Хм. Това със спряната продажба на лири хич не ми харесва. Не че има скорошни планове за натам, ама знае ли човек ...

# 236
  • София
Здравейте,

Може ли да ми предложите примерен маршрут за по-известните забележителности, които могат да се видят в Истанбул. Ще пътуваме от 6.09. (четвъртък) до 09.09( неделя). Хотел ще резервирам в района на Султан Ахмет. Поне мисля, че така е най-добрият вариант, тъй като ще бъдем с едно от децата.
Моля да ми нахвърляте обектите пък аз ще ги изкарам по карти и навигации, за да видя как да се комбинират и за кой ден.
Благодаря предварително и се извинявам, ако досаждам с това питане, но съм ходила преди повече от 15-20 години и нямам кой знае какъв спомен.
Отделно и мъж ми разчита на мен аз да организирам всичко, той само да кара колата от точка А до точка В и така. Simple Smile

# 237
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те

https://lillysbag.com/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83 … 0%B1%D1%83%D0%BB/

Това е блога на Неолита  Grinning

# 238

Това е блога на Неолита  Grinning
Ей, вярно... smile3538 Banghead

Освен да ѝ благодаря!  newsm51 smile3525

stassyjud Hug, наистина ти нахвърлям обекти, а ти ще си решиш как да си ги подредиш:)
Виж и първия пост от темата.
  • Хиподрума
  • Синята джамия (ако работи, ако не-Сюлеймание)
  • Света София
  • Топкапъ
  • Водохранилището
  • парк Гюлхане
  • Египетският пазар
  • Църквата Св.Стефан
  • Таксим- Истиклял- Галата
  • Капалъ чаршия
  • Пиер Лоти
  • Сапфир
  • Аквариум
  • Миниатюрк парк
  • музеят на Рахми Коч
  • Долмабахче

.....край няма Simple Smile
   

Последна редакция: пн, 13 авг 2018, 16:38 от pepel_ot_rozi

# 239
  • София

Това е блога на Неолита  Grinning
Ей, вярно... smile3538 Banghead

Освен да ѝ благодаря!  newsm51 smile3525

stassyjud Hug, наистина ти нахвърлям обекти, а ти ще си решиш как да си ги подредиш:)
Виж и първия пост от темата.

   Хиподрума
        Синята джамия (ако работи, ако не-Сюлеймание)
   Света София
   Топкапъ
   Джаферага медресе
   Водохранилището
   парк Гюлхане
   Египетският пазар
   Църквата Св.Стефан
   Таксим- Истиклял- Галата
   Капалъ чаршия
   Пиер Лоти
   Сапфир
        Аквариум

Много благодаря, тези дни ще се разровя как да ги комбинирам. Добре ли съм се ориентирала за хотел в стария център? Ако да да предложиш някой, не ни трябва лукс, колкото да преспим, добре ще е да има и закуска.
        Миниатюрк парк
        музеят на Рахми Коч
        Долмабахче.....край няма Simple Smile
   

Общи условия

Активация на акаунт