ОСМИ клас пред нас е - ваканцията си тече -14

• 65 204
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Мента, няма нужда от толкова строгост според мен, нито от желязна дисциплина. Не сме в затвор, а умните деца определено няма да станат лентяи. Лентяи могат да станат тези, които имат да взимат наготово и нямат нужда от работа. Който не е такъв, ще не ще, ще се оправи, бъди сигурен. Неволята спасява, нали знаеш. А и не всичко е пари (мое мнение), но различни хора, различни идеали.
Не е строгост. Начин на живот е. И, всичко е пари, скъпа. Родител, който налее пари в отрочето, и го вкара в СМГ, но не го е научило на дисциплина, го отпиши. То си отпада по стълбицата. Като проспи две-три сделки, никой не го търси, па и КембриЧ да е завършил. smile3521

# 466
Ауу, отглеждам си лентяи значи! Ама то и майка им такава, от кой да вземат пример! Обожавам да спя и винаги когато имам възможност спя до късно. Децата също. Нощем не знам дори в колко си лягат. От улиците се прибират 21-21.30ч. Вечеряме всички заедно, винаги се чакаме, но той и моят мъж се прибира късно от работа. Никога не са закъснявали за училище, нито пък аз за работа. Когато имаме ангажименти сме стриктни и точни. Казарменият режим и строгият родител не са за мен. Признавам, много съм толерантна във всичко, стига задълженията им да са изпълнени - домашни, книгите лятото, оправяне на леглата, вдигане на масата. Големият ромага всеки ден в гаража на баща си и много се гордее от всичко научено.

# 467
Не е строгост. Начин на живот е. И, всичко е пари, скъпа...
Моите родители имат успешен бизнес, точно от тях съм разбрала, че пари не се изкарват с режим. Като проспи 2-3 сделки, щото слънцето е залязло и не му влиза в режима, ще го разбере Simple Smile

# 468
Не е строгост. Начин на живот е. И, всичко е пари, скъпа. Родител, който налее пари в отрочето, и го вкара в СМГ, но не го е научило на дисциплина, го отпиши. То си отпада по стълбицата. Като проспи две-три сделки, никой не го търси, па и КембриЧ да е завършил.
Концепцията ти е сбъркана изначало. Като я караш да ти козирува в 7 и да живее под стрес, как очакваш да влезе в СМГ? Приетите в това училище са дисциплинирани до нужната степен, че да се справят с изпитите. Не се получава с пари, някой те е подвел. Не говоря за надплановия прием, там не знам как се прави.
Важните сделки не са само от 9 до 12, в заблуда си.
Важното е и ние и децата да си вършим работата когато имаме такава (независимо от часа).

# 469
  • Русе
 Laughing Днес, решаваща да успех е гъвкавостта. Повтарящият се модел и режимът може  да имат обратен ефект и водят до известна инертност на мисълта и реакцията. Ако се гони въпросният ефект ,търсен от надъхания татко, по скоро трябва да се говори за възпитание на чувство за отговорност. Кат искаш, спи до обяд, ама ако нещо изпуснеш, свиквай да си понесеш негативите от избора.

# 470
Мента, не се ли сещаш, че, може би, не всички имаме цели в областта на информатика, математика, биология, химия. Simple Smile съвсем добронамерено и спокойно го казвам.

Когато моето мързелува, обичам да дразня със следната шега - мързелувай, мама, мързелувай, после ще станеш персонал в къща за гости - имаме наследствена къща в крайморски град, посещаван от туристи, та при желание и липса на алтернатива нещо като туризъм би могло да се осъществи, стига някой да иска да се занимава с това. Тоест, ако много й се мързелува, до персонал може да стигне и да си прави сметката кое кога ще постига и с какви усилия. Всеки живее своя си живот , следва своя си път, чужд късмет и чужда съдба не можеш да вземеш, нито да направляваш.

# 471
  • София
Хайде и аз при провалените.
Ако няма нужда, не ставам рано през почивните дни. Тази година имаше нужда, ставах.
Наборът е ранобуден и става в 7, пази тишина, ако сестра му се събуди преди нас и са гладни, той "приготвя" закуската.
Нещо от предния ден като сандвичи/палачинки топли/пече, ако не - маже филии, от години са на този режим.
Оставят ни събота/неделя да се наспим.
След няколко събуждания от девойката: "Мамо, гладен съм (м. р. влияние от баткото)", баткото получи инструктаж.
През седмицата приготвям закуска, кутии с обяд за всички, но дори и тогава не ставам преди 7 ч.
Таткото редовно работи през ноща (вкл. и събота/неделя), ще трябва да му обясня как след като е работил до 2-3ч. в 6:00 да е на крак и пак на тръстиката, че така се прави бизнес. При 20-21 часов работен ден ще отупа една петилетка за по-малко от 1,5 г., само да оцелее. Joy

# 472
Аз не съм привърженик на казармения начин на живот и строгите правила, все пак не работя на борсата и мога да си позволя лукса да пропусна някоя сутрешна сделка. 😂 Всеки човек има собствен ритъм и предпочитания, а лятото пък го караме съвсем лежерно, особено събота и неделя.

# 473
  • София
Аз пък винаги съм завиждала леко на онези, които могат да спят до 10 сутринта! Tired
Никога не съм можела! Най-голямото ми успиване е било до 8:45!!
Най-мразя събота сутрин пак да се събудя в 6:45! #2gunfire #Cussing out Не мога да мина в режим почивка. Както съм си през седмицата, така и почивните дни. Outta Joint
Напоследък пия магнезий след спорт, за по-добър релакс на мускулите и за добър сън. Получава се. Даже се шегуваме вкъщи и им викам: Ей, сега в петък вечерта ще се надрусам направо с 2-3 магнезия, та и аз да спя до 10ч! hahaha Joy Joy Joy
Е, не! Пак 7,30 станах! Не ми се получава това с дългото спане и това е!
Мисля си, че тези които могат да спят до късно са по-спокойни и по-малко невротични в ежедневието си...
Но и това не е вярно, напълно. Tired

# 474
Мента, няма нужда от толкова строгост според мен, нито от желязна дисциплина. Не сме в затвор, а умните деца определено няма да станат лентяи. Лентяи могат да станат тези, които имат да взимат наготово и нямат нужда от работа. Който не е такъв, ще не ще, ще се оправи, бъди сигурен. Неволята спасява, нали знаеш. А и не всичко е пари (мое мнение), но различни хора, различни идеали.
Не е строгост. Начин на живот е. И, всичко е пари, скъпа. Родител, който налее пари в отрочето, и го вкара в СМГ, но не го е научило на дисциплина, го отпиши. То си отпада по стълбицата. Като проспи две-три сделки, никой не го търси, па и КембриЧ да е завършил. smile3521
Скъпи Мента13,
Държа да заявя, че моят пол е мъжки, а не женски, отбелязано ми е в профила, но Вие май нямате време да гледате. Второ, не всеки се занимава със сделки, гладни няма да умрем, не ни берете грижа. Който мине през СМГ с пари, то си е за негова сметка. На такива хора им е все едно ще работят ли или не, имат си наготово. Не сме 'сички бизнесмени, нито извършваме сделки за милиони, не сме и в парламента, а сме си нормални хора/ученици (има и такива във форума, аз съм ученик и не го крия, не ме е срам нито от възрастта ми, нито от това, което казвам) и имаме право да разпуснем както си искаме и колкото си искаме, като това няма да ни провали живота, ако е направено в разумни мерки и в подходящо за това време.

# 475
  • София
Ей, ама писали сте по няколко теми, по които имам мнение. Joy

Първо, за сутрешните явления при момчетата, че е по-забавно. Grinning Те не се проявяват в пубертета, а в доста по-ранна детска възраст. Късно сте ги забелязали. Joy По въпросите, свързани с физиологията и секса, у нас винаги се е говорило свободно и от рано. Тема като всяка друга. И двамата говорим свободно по този въпрос /при таткото може и да е от професията Joy /. Девойките знаеха за мензиса, години преди да им дойде. За пол и секс също съм обяснявала от рано на съответното за възрастта ниво, не на специален разговор, а естествено и между другото, съответно и те впоследствие се чувстват спокойни да говорят и споделят по тази тема. Бъдещият второкласник знае, че е нормално да има сутрешна ерекция. Ако досега не сте говорили по тези въпроси, специален разговор на този етап може и да е малко неудобен, най-вече за детето.

Мента, от твърд режим имат нужда само кучетата и новородените. Joy Наблюденията ми върху близки и познати показват, че възпитаваните с желязна дисциплина и казармен ред, в най-добрия случай, стават добри изпълнители. В по-лошия - нещо още по-малко щастливо. По-свободният режим дава на детето възможност да изгради самостоятелност, способност да си организира ангажиментите, способност да приоритизира. За училище стават цяла година без проблем. Лятото спят до 10-11, че и повече. И не всеки е с бодър и свеж мозък сутрин, хората са различни. През студентските си години учех най-добре нощем и бях отличничка. Същевременно, цяла година съм ставала всеки божи ден в 4:00 сутрин за работа и пак се справях идеално. Ама да ставам в 8 събота и неделя, без да има причина - що? Ако имам ангажимент, ставам рано, ако нямам - спя до късно. Работата ми винаги е свършена нвреме, имам много голям капацитет за работа и джобовете ми определено не са празни. Определено не следвам твоята схема - работа до 12, следобед - лежерно, вечер почивка и т.н. Работя, когато трябва - сутрин, вечер, в събота и неделя, на морето, докато хората са на плаж, ако се наложи. Но когато мога да почивам - почивам с пълна пара. Как постави знак за равенство между лентяйство и късно ставане, както и между късно ставане по време на почивка и неточност в работата, не ми стана ясно. Сделки определено не се сключват само сутрин.
Копче, мен ме е яд, че вече не мога да спя до 14:00. Joy

# 476
"Робската дисциплина създава робски характер.” е казал Джон Лок.
Човек трябва да може и да отпусне душата си, да се поглези, да бъде по-разчупен Simple Smile

# 477
И новороденото си го оставих без режим, млъкна веднага, преди това беше някакъв ад Simple Smile
Много бързо си го изграждат сами, при това железен.

Моята девойка само за личната карта говори, няма търпение да я извади Laughing

# 478
  • Варна
Ментич, ти да не си имал трудни отношения със старшината в казармата, че сега те избива на такава дисциплинираност Simple Smile ?! Само да вметна, че дори и в армията, дисциплината не е дресировка, а доверие, а пък доверието се изгражда със свобода, не с ограничения. Значи ако аз бях на мястото на жена ти, просто за една седмица бих приложила твоето отношение към другите към самия теб и съм сигурна, че след това със сигурно ще имаш интересни изводи. Точно този психологически експеримент е отдавна приложен от психолозите и мога даже да ти препоръчам една малка книжка по въпроса - "Детето и ние" на Хаим Гинът.

Децата са личности и отговорността им според мен се състои не в това да не играят/ лентяйстват, а когато имат ангажименти да си разпределят правилно времето и да се самоконтролират - а това е нещо, на което човек се учи апостеори,  не априори.

А че човек има нужда от удоволствия, вкл и да превърне работата си в такова е факт - виж интересната гледна точка на Чиксентмихай в "Поток" - точно интересно четиво за бизнесмени.

# 479
  • София
Да си кажа тук и аз,
че момите ми от раз
лятос все до късно спят,
батерии да заредят
искат след година тежка,
в която кат' на въртележка
спорт, учение редуват,
рядко само мързелуват.
Режим тогаз фиксиран спазват,
на място трите се оказват