Януари все още е дале4,хайде бебе 4акаме те с интерес

• 15 397
  • 296
  •   1
Отговори
# 255
А имаше ли нещо интересно като за нас в МОЛ София, че може в понеделник да прескоча до там newsm78

# 256
  • София; Дружбето
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=83046.msg254037 някой се е постарал доста, хвърлете едно око  Peace

# 257
  • София
Сложих 2 снимки от предишната ми бременност в новия албум с покупките, само да видите тогава какво съм обличала. Като снимам новите дрехи за този път, ще изтрия старите.

# 258
  • Варна
Ето нещо ново за бъдещите майчета, които са в България и са работещи майки. Днес Парламентът е гласувал на първо четене :"Промените в кодекса за социално осигуряване предвиждат също срокът за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане от 135 дни да стане 200."
"Приет беше и законопроектът, внесен от депутата от НДСВ Христина Христова, в който се предлага до навършване на едногодишна възраст на детето да се изплаща обезщетение на майката в размер на 90% от месечната й заплата или осигурителния доход.
В мотивите е отбелязано, че не бива да се допуска намаляване на дохода и влошаване на качеството на живота на майките в периода, когато отглеждат децата си."

Това звучи обнадеждаващо-само не става ясно от кога влиза в сила това.
Дано не съм ви утегчила... Grinning

# 259
  • София/Варна
dani barabani, ще трябва да те разочаровам - не е законопроевкта на Хриситина Христова, а другия предложен от депутат на ДПС и на БСП. От 135 дни правото на болничен преди и след раждането става на 200 дни.
И това е нещо, но какво ще правя останалите минимум 7-8 месеца докато се върна на работа, хич не ми е ясно.

# 260
  • София
Ще взимаш 150лв майчинство.

# 261
  • Варна
поне 160 ще са със сигурност  Mr. Green

# 262
Доколкото аз пък чух, една сутрин при Бареков, ставаше въпрос точно за това, бъдещите майки да вземат 90% от заплатите си не само преди да родят, а и 200 дена след това. Разбира се един Господ знае дали това ще се приеме, но като вариант звучи доста добре. А също казаха, че от 01/01/2007 мислят да вдигат майчинските на 190лв. Каквото стане, важното е бебоците да са добре  Simple Smile

# 263
  • София; Дружбето
Понеже по върпоса с майчинството не съм изобщо на ясно искам да питам: като родя и изляза по майчинство трябва ли да подавам някакви документи в работата, за да ги уведомя колко време няма да ме има? И друго: ако реша да стоя в къщи две години, втората година автоматично ли продължавам да взимам пари от държавата или се подава молба ?

# 264
Цвети, в момента работиш ли? Колегиално е да има кажеш Grinning Когато ти изчисляват термина ще ти кажат датата, в която ще излезеш в майчинство. От там нататък счетоводителите ще пресметнат колко време ще отсъстваш.

# 265
Здравейте, аз също чух че на първо четене е минало това предложение. Проблемът е че аз например по договор получавам 200 лева, а всичко друго ми се дава на ръка. Така че за всички като мен майчинството пак ще е малко.
Понеже по върпоса с майчинството не съм изобщо на ясно искам да питам: като родя и изляза по майчинство трябва ли да подавам някакви документи в работата, за да ги уведомя колко време няма да ме има? И друго: ако реша да стоя в къщи две години, втората година автоматично ли продължавам да взимам пари от държавата или се подава молба ?
[/quote
Майчинството ще си го получаваш 2 години без да подаваш молба, а 45 преди термина се излиза в отпукс по майчинство(по закон). Дори и да почнеш работа преди изтичането на 2 -те години пак ще взимаш майчинство но май само 50%.
Чао на всички

# 266
  • София/Варна
сега чета из новинарските сайтове, че приетия на първо четене закон, свързан с майчинството, предвижда ако майката се върнр по-рано на работа, държават да плаща нейните майчински в размер на 160 лв. като заплата на наета от родителите бавачка.

# 267
  • Варна
аз до колкото схванах майката няма да се връща по-рано, а това е само опция за тези които предпочитат да се върнат по-рано.Те досега получаваха 50% от майчинските, а сега идеята е да получават пълен размер (за детегледачка  ooooh!)

Поне според мен така ще да е

# 268
  • София; Дружбето
На шефа съм казала, че чакам бебо, но е ранко още за точна дата. Гадното е, че като stiliana1 по договор съм на 250, а другите са на ръка. Че и по л.к. се водя в друг град и за всяко нещо трябва да пътувам до там  #Cussing out Ама рано е още, сигурно имаме достатъчно време да станем специалисти по темата newsm03

Мале какъв дъжд се изля

# 269
Aз пък се чудя такива мами като мен,дето в момента са в майчинство,как ще им плащат болничните тези 200 дни-на базата на този доход-160 лв,или на осигурителния преди първото майчинство?Защото аз дефакто,от едното майчинство почти веднага влизам във второто.Има ли някакви подробности на тази тема в новия закон?

Общи условия

Активация на акаунт