Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

• 55 541
  • 797
  •   2
Отговори
# 750
Ето и файла с препоръките от книгата на Барбара: https://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/10/tired-thyroid-from … o-hypo-to_15.html

Имайте предвид, че това са най-основните неща, които са изведени от самата нея. Има и други, които спестих, защото сметнах, че не са толкова важни, така че това е най-същественото. Но си заслужава книгата да се прочете цялата.

# 751
Здрвейте, днес бях на преглед при ендокринолог. Тя заяви, че ако не овладея стреса мога да отключа проблем с щитовидната. Пулса ми от години е кьм 90. Тя ми заяви да го следя няколко дни, сутрин и вечер, да го записвам и другата седмица да дойда пак. Искала да ми изписва бета блокер. На 25 години съм и не знам дали трябва да пия подобно нещо. От както се помня съм с такъв пулс. Според нея бетаблокера ще се отрази добре и на щитовидната жлеза.

# 752
Тя заяви, че ако не овладея стреса мога да отключа проблем с щитовидната.

А тя по какво съди, че вече нямаш проблем с щитовидната? Пусна ли ти следните показатели - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT? Направи ли ти ехография на жлезата? И за какъв стрес иде реч?
Просто ми стана любопитно. Peace

# 753
Бетаблокерите потискат функцията на щитовидната жлеза.

# 754
Тя заяви, че ако не овладея стреса мога да отключа проблем с щитовидната.

А тя по какво съди, че вече нямаш проблем с щитовидната? Пусна ли ти следните показатели - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT? Направи ли ти ехография на жлезата? И за какъв стрес иде реч?
Просто ми стана любопитно. Peace
Да, отидох при нея с направени изследвания. TSH варира от 0.97, 0.87 и 0.60. FT3 e 7,48 от 6.48 горна граница. FT4 e 22,91 от горна граница 22. Тя погледна направена ехография март месец, при която не се остановява нищо като възли и образования и заяви, че няма да прави нова сега.Стрес наистина имах повече предният месец. Напуснах работа, учех за изпит, постоянно бях под напрежение. И още съм сякаш.

# 755
Дейзи, може да отключиш Базедова болест, трябва да следиш симптомите и хормоните. А може и да е временно нарушение заради стреса, дано да е така.

# 756
Дейзи, може да отключиш Базедова болест, трябва да следиш симптомите и хормоните. А може и да е временно нарушение заради стреса, дано да е така.
Засега нямам симптоми никакви освен този пулс, който е такъв от години. Ще ги следя, но за бета блокера съм скептична не знам дали е точното решение.

# 757
По принцип помага. И да, успокоява освен ритъма, то и нервната система, оттам и жлезата. Бета блокерът може да се спира. Има си схема на прием, с плавно увеличаване при нужда и след това плавно намаляване и спиране.
Аз също съм била с много ускорен пулс далеч преди да отключа щитовидно заболяване, но си бях здрава като бик Smiley 90 пулс не е ускорен. До 90 е ок, но предполагам усещаш как те блъска. Ако не го усещаш, значи би следвало да е добре. Когато аз започнах да го усещам, отидох на кардиолог. Беше след силен стрес. Баща ми се бореше за живота си, а аз до този момент не бях се сблъсквала с тревоги относно здравословни проблеми на близките ми и много тежко го приех. Не само пулс ми се ускори и сърце заблъска... Отидох на кардиолог, изписаха ми някакви хапчета временно и нещата се успокоиха. Не знам дали и месец ги пих. По-скоро нещо от рода на две седмици. Факт е обаче, че някъде след този стрес започнаха промени и се отключиха заболявания.
И да ти казвам да си спокойна и да не го мислиш толкова, едва ли ще се получи.
Ако ще се отключва нещо базедово, не можеш го спря. Колкото и песимистично да звуча. От години се опитвам да намалявам лекарствата, а то сякаш напук се увеличават.
Ако се отключи Базед, бъди сигурна, че ще разбереш. Това не можеш го обърка.
Още със ставането пулсът е 120-140 и ръцете треперят. Безсъние, въздух не ти стига, влажни ръце и стъпала, парене в очите, кашави изхождания и чувство на свитост в стомаха, менструални нарушения. Жлезата се увеличава. При мен за 2 дни се изду. Докато изчакам преглед, седмица май беше, или малко повече, вече бях сигурна какво се е случило, но ден преди прегледа си пуснах изследванията.

Вечер, непосредствено преди лягане, пий един леко горещ чай от маточина.
През деня пробвай с мента, глог и валериана (тия не ми помагат, но има хора, на които действат добре).
Ако имаш време, пускай си на слушалки някакви релаксиращи мелодии и се опитвай да успокоиш сърцето.
След месец пускаш изследванията пак. Мисля дотогава ще се изяснят нещата.

# 758
По принцип помага. И да, успокоява освен ритъма, то и нервната система, оттам и жлезата. Бета блокерът може да се спира. Има си схема на прием, с плавно увеличаване при нужда и след това плавно намаляване и спиране.
Аз също съм била с много ускорен пулс далеч преди да отключа щитовидно заболяване, но си бях здрава като бик Smiley 90 пулс не е ускорен. До 90 е ок, но предполагам усещаш как те блъска. Ако не го усещаш, значи би следвало да е добре. Когато аз започнах да го усещам, отидох на кардиолог. Беше след силен стрес. Баща ми се бореше за живота си, а аз до този момент не бях се сблъсквала с тревоги относно здравословни проблеми на близките ми и много тежко го приех. Не само пулс ми се ускори и сърце заблъска... Отидох на кардиолог, изписаха ми някакви хапчета временно и нещата се успокоиха. Не знам дали и месец ги пих. По-скоро нещо от рода на две седмици. Факт е обаче, че някъде след този стрес започнаха промени и се отключиха заболявания.
И да ти казвам да си спокойна и да не го мислиш толкова, едва ли ще се получи.
Ако ще се отключва нещо базедово, не можеш го спря. Колкото и песимистично да звуча. От години се опитвам да намалявам лекарствата, а то сякаш напук се увеличават.
Ако се отключи Базед, бъди сигурна, че ще разбереш. Това не можеш го обърка.
Още със ставането пулсът е 120-140 и ръцете треперят. Безсъние, въздух не ти стига, влажни ръце и стъпала, парене в очите, кашави изхождания и чувство на свитост в стомаха, менструални нарушения. Жлезата се увеличава. При мен за 2 дни се изду. Докато изчакам преглед, седмица май беше, или малко повече, вече бях сигурна какво се е случило, но ден преди прегледа си пуснах изследванията.

Вечер, непосредствено преди лягане, пий един леко горещ чай от маточина.
През деня пробвай с мента, глог и валериана (тия не ми помагат, но има хора, на които действат добре).
Ако имаш време, пускай си на слушалки някакви релаксиращи мелодии и се опитвай да успокоиш сърцето.
След месец пускаш изследванията пак. Мисля дотогава ще се изяснят нещата.

Аз съм пила нещо подобно на бетаблокер, за сваляне на пулса. Помня, че се казваше Иневика, беше ми изписано от кардиолог пролетта, на който се оплаках за високият пулс. При силно напрежение съм качвала и 130 пулс. Но този 90 пулс изобщо не го усещам, чувствам се добре. Честно казано трудно се живее с мисълта, че може да отключиш нещо. Но от изброените симптоми нямам никое сега, не знам как би било занапред.

# 759
Да, отидох при нея с направени изследвания. TSH варира от 0.97, 0.87 и 0.60. FT3 e 7,48 от 6.48 горна граница. FT4 e 22,91 от горна граница 22. Тя погледна направена ехография март месец, при която не се остановява нищо като възли и образования и заяви, че няма да прави нова сега.Стрес наистина имах повече предният месец. Напуснах работа, учех за изпит, постоянно бях под напрежение. И още съм сякаш.

Ох, daisy, извинявай - съвсем забравих, че си писахме в темата за здравословните въпроси и разисквахме състоянието ти. Simple Smile

# 760

Ох, daisy, извинявай - съвсем забравих, че си писахме в темата за здравословните въпроси и разисквахме състоянието ти. Simple Smile
Нищо, случва се Simple Smile Важното е, че си се сетила за какво става дума.

# 761
Нямаше и да разбереш, ако не беше пуснала изследвания на щитовидната жлеза.
Няма какво да го мислиш. Аз се влачех по доктори, защото не бях добре и ме разкарваха от един на друг, защото се виждаше, че има нещо, но и те не знаят какво, и ми изписваха антибиотици за лимфни възли, които си влачех подути месеци, без да има причина за подуването им, а никой не се сети да ме прати на една ехография. Сама си пуснах щитовидните и бяха в норма. На един добър хематолог му светна лампата при прегледа и каза, че жлезата ми е увеличена само като я пипна. Отидох на ендокринолог, леки изменения  в жлезата показа ехографът. Назначи да изследвам антитела и като разбра, че са повишени антителата и ми казаха на 6 месеца да се следя. Пропуснах контролата, че бяха декемврийски празници, но още тогава ме душеше гушата. И още януари средата усетих пика на заболяването.
Реално сме преживявали какви ли не неща и никой не знае какви са му били стойностите на хормоните в такива периоди. Човек ходи на доктор, когато вече не е добре. А ей така за спорта никой не ни изследва щитовидните, без оплаквания, а просто като профилактика.
Така че, щом се чувстваш добре -  дишай и просто се проследявай. То всичко можеш да отключиш и от всичко да се разболееш, но не може да го мислиш. Базедът е бял кахър, колкото и да е отвратителен, на фона на къде, къде по-лоши заболявания.
И удари един малък скоч. Много успокоява пулса Grin

# 762
Нямаше и да разбереш, ако не беше пуснала изследвания на щитовидната жлеза.
Няма какво да го мислиш. Аз се влачех по доктори, защото не бях добре и ме разкарваха от един на друг, защото се виждаше, че има нещо, но и те не знаят какво, и ми изписваха антибиотици за лимфни възли, които си влачех подути месеци, без да има причина за подуването им, а никой не се сети да ме прати на една ехография. Сама си пуснах щитовидните и бяха в норма. На един добър хематолог му светна лампата при прегледа и каза, че жлезата ми е увеличена само като я пипна. Отидох на ендокринолог, леки изменения  в жлезата показа ехографът. Назначи да изследвам антитела и като разбра, че са повишени антителата и ми казаха на 6 месеца да се следя. Пропуснах контролата, че бяха декемврийски празници, но още тогава ме душеше гушата. И още януари средата усетих пика на заболяването.
Реално сме преживявали какви ли не неща и никой не знае какви са му били стойностите на хормоните в такива периоди. Човек ходи на доктор, когато вече не е добре. А ей така за спорта никой не ни изследва щитовидните, без оплаквания, а просто като профилактика.
Така че, щом се чувстваш добре -  дишай и просто се проследявай. То всичко можеш да отключиш и от всичко да се разболееш, но не може да го мислиш. Базедът е бял кахър, колкото и да е отвратителен, на фона на къде, къде по-лоши заболявания.
И удари един малък скоч. Много успокоява пулса Grin
Да, за добро или лошо научих сега как седят нещата преди да се е случило още. Тя и мен пипа, предният път. Няма увеличение, не знам обаче защо не реши да направи пак ехография. Според нея не било нужно. Иначе ще се опитам да не мисля. Трудно е но не може да слагаш тигана преди рибата  да е още в морето, както се казва. Иначе за успокоение пия едни билкови капки както и два деанксита на ден. Но имам ли поводи за притеснение имам чувството, че нищо не помага.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 22:51 от daisy12

# 763
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Ето и файла с препоръките от книгата на Барбара...

благодаря много за превода и синтеза  Hug

аз утре съм на лекар, да видим какво ще ми изследват и дали въобще.
казах на ЛЛ, че искам специалист да ми пусне изследванията и да ги види, той се съгласи.
днес тръгнах да правя спорт (вървя бързо няколко км) и на едно място се наведох за малко и като станах така ми се виеше свят, че трябваше да се подпра  Crazy
не ми причерня. дали е от ниското кръвно?  newsm78

# 764
Ася, това често означава нисък кортизол. На мен също ми се случва редовно. Понякога за 2-3 секунди ми причернява толкова, че абсолютно нищо не виждам, но съм свикнала вече. И се стремя да внимавам, например изправям се по-бавно.

Общи условия

Активация на акаунт