Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 8 113
На сайта на КФН доста подробно е обяснено на чие законодателство се подчинява дейността на клон на чужд застраховател. Там може да видите съобщения и за други застрахователи в ЕС, които са в ликвидация или несъстоятелност. Не е нещо необичайно да фалира застраховател. Фалитът на всяка фирма ощетява хора.
Съмнявам се, че ще има достатъчно средства, за да се компенсират хората, които са заявили претенции за изплащане на обезщетения. Всъщност сигурна съм, че няма.
КФН не е виновна в случая. Нито българската държава. Дейността на Олимпик у нас е била изцяло регулирана от европейските норми за свобода на предоставяне на стоки и услуги в ЕС. Няма как държавата да носи отговорност за фалит на частна фирма.

# 31
 • Мнения: 1 399
Аз съм написала много точно - очаквам държавата да посредничи в уреждане на отношенията с чуждия гаранционен фонд (или аналогът му - щом е в ЕС, значи в държавата, в която е регистриран застрахователят - в случая, Кипър,- има някаква институция, която осигурява контрол и събира въпросните вноски). Не очаквам и не смятам за правилно българския бюджет да покрие обезщетенията и сумите по развалените договори, но със сигурност ще е в пъти по-бързо и лесно изплащането на сумите, ако процеса се синхронизира на държавно ниво. Дори подозирам, че има някаква европейска практика в тази посока, но не ми е работа и нямам желание и за това да ровя. Някак си ми е трудно да си представя как един немец, да речем, се съгласява “са пие една студена вода” в аналогична ситуация. Защото освен по стотина лева за прекратените ГО, има хора, които чакат много по-сериозни обезщетения за вече настъпили произшествия.
И не знам защо се създаде усещането, че Олимпик е било някаква гаражна фирмичка. 275хил ГО са близо 8% от регистрираните автомобили, при десетина играчи на пазара си е съвсем приличен дял.

# 32
 • София
 • Мнения: 8 113
...един гражданин е качил полицата и се вижда, че има вноска по гаранция.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2185969701445155&set … ype=3&theater
Да, всички, които са сключили ГО са платили десетина лева за Гаранционния фонд. Никой обаче не чете и никой не обяснява, че тези пари отиват във фонда, който обезщетява пострадали от коли, които нямат гражданска отговорност. Има още един фонд, в които застрахователите, които са регистрирани като такива в Бг плащат вноски, които служат за обезщетение при фалит. Олимпик не са сред тях.
Но целият Фейсбук гръмна от подобни постове. Чукча писател, не читател...

# 33
 • Мнения: 1 399
Олимпик си е плащал вноските в същия фонд(втория), само че в Кипър. Изискването за отделяне на суми в случай на несъстоятелност е на ЕС, не е български патент, т.е. би трябвало да важи за всички, които работят на територията на съюза.

# 34
 • София
 • Мнения: 1 918
КФН "проспала" срива на кипърския застраховател "Олимпик"
http://clubz.bg/71952-kfn_prospala_sriva_na_kipyrskiq_zastrahovatel_olimpik

# 35
 • Мнения: 2 329
ББ вчера се изцепи по новините, че българите трябва по-внимателно да проучват при кого да застраховат. Е няма такава наглост! А кой ги допуска тия, дето ни застраховат, при какви условия и с какви гаранции? В случая не става въпрос за избор от коя баба на пазара да си купиш домати. Дори не става въпрос и за доброволна застраховка на нещо си. Това е задължително плащане /нов вид косвен данък измислиха/. Най-логично би било да отива в държавния бюджет. И след като държавата е решила да повери тези функции на частник, да си носи отговорността за това. А искането да се плаща 2 пъти за едно и също нещо си е чист държавен рекет.

# 36
 • Sofia
 • Мнения: 3 236
По притеснително е, че често се спряга Бул Инс за собственик и никакави кипърци.

# 37
 • София
 • Мнения: 11 068
По притеснително е, че често се спряга Бул Инс за собственик и никакави кипърци.
Аха, на доста места се намеква, че си е българска врътка с кипърска офшорка.

# 38
 • София
 • Мнения: 1 918
От ФБ на Бивол:
Крайният собственик на фалиралата "Олимпик" е Диего Гонзалес Алонсо, през люксембургската фирма Hispakol. През 2015 г. испанската КФН издава забрана на неговия инвестиционен фонд JD Business Capital да извършва финансови услуги. Обявява го за финансова пирамида. Веднага след това сайтът на фонда на Алонсо изчезва. Но се появява негова застрахователна компания в Кипър. Българската КФН безгрижно му издава лиценз. Алонсо завлича 270 000 души и... адиос..

2015!!!
http://epoca1.valenciaplaza.com/ver/159133/la-cnmv-advierte-sobr … de-inversion.html

# 39
 • Мнения: 1 163
Кипьр от много години не е офшорна зона, регистрират се там компании заради по ниските данъци. Всеки може да влезе в техния тьрговки регистьр и да провери дадена компания, кой е директор, акционер, да види одитираните отчети.
https://efiling.drcor.mcit.gov.cy/DrcorPublic/SearchResults.aspx … name=%25&sc=0

Собствениците на Олимпик не са кипьрци, а Люксенбургско дружество ( от 2016), регистрина през 1995 и от тогава работи в Кипьр, в България са много по отскоро. Врьтка може да стане, както с кипьрска, така и с бьлгарска компания

# 40
 • София
 • Мнения: 8 113
Толкова глупости изчетох по темата, че направо страх ме хваща как се манипулира общественото мнение и по други въпроси, по които аз самата нямам достатъчно познания....
Ето едно интервю на Ралица Агайн:
http://www.fsc.bg/bg/novini/ochakva-se-informatsiya-ot-kipar-kak … limpik--9054.html

# 41
 • Мнения: 1 399
Кой го манипулира това обществено мнение? Този, който допуска вакуум и място за спекулации, оставяйки интервю като това, в което ясно и достъпно е обяснено какво следва, в трета глуха, на сайта на КФН; а на челна позиция се изпъчва Баце с “проверявайте си компаниите, балами”.
Чак днес в новините се споменава, че все пак има фонд в Кипър, и той ще плаща. Нещо, което се знае от самото начало.
Нормално е ако се иска спокойствие, първо тази информация да се даде, а не три дни да се мрънкат глупости.
И другата простотия, дават гратисен период за тези, които не са сключили нови застраховки, обаче не обясняват, нито колко ще е, нито, че при възникване на събитие в този период, сумите по щетите ще се дължат от виновния водач. Защо? Според мен, защото конструирането на сложно съставно изречение е извън възможностите на цели пълчища държавни служители, и просто няма кой да седне и да напише едно прес съобщение, в което да се обясни ясно и достъпно ситуацията. Обаче според доста хора, ще е нарочно, с някаква користна цел. И не са виновни хората, че търсят под вола теле. Първо, много често има я козичка, я мигрант под същия този вол, и второ, трудно е да се осмисли колко брутална неграмотност се шири по високите етажи и под тях.
 

# 42
 • Sofia
 • Мнения: 3 236
Ралица Агайн точно не ми цитирайте, понеже госпожата е пряко замесена в доста скандални лицензи.

# 43
 • София
 • Мнения: 8 113
Кой би предпочела да цитирам, при положение, че именно Агайн е заместник председател на КФН и ръководи управление "Застрахователен надзор"?
В какво е забъркана няма връзка с това кой трябва да отговаря от името на КФН в създалата се ситуация.

# 44
 • София
 • Мнения: 1 918
 Информацията на сайта на КФН е ясна, няма нужда да дават безброй интервюта и да повтярят едно и също.
Искам журналистите да питат Агайн дали и как българската КФН е проверила Люксенбургско дружество, знаели ли са че на Диего Алонсо, през 2015 г. испанската КФН издава забрана за фонда му, защо са дали лиценз на Олимпик при това положение.
Да обясни дали изобщо КФН проверява чуждите застр. компании, ако не - ние гражданите да почваме да проверяваме чрез безплатните регистри по целия ЕС и да си направим черен/ бял списък и да сме спокойни в бъдеще като избираме застраховател.

Много съм възмутена - току що разбрах, че мои близки са имали ГО в Олимпик (пенсионери, единия инвалид, колата я ползват няколко пъти на год, да отидат до болницата). Сега са сключили нова ГО за 100 и няколко лева.

Редактирам - ето линк към документа за Диего и коментар от ФБ
През 2015 г. испанската Комисия за финансов надзор предупреждава, че собственикът на Олимпик Диего Гонзалес Алонсо е меко казано инвестиционен мошеник. #КОЙ го остави да си вее коня и да ограби 270 000 души в България? Споделяйте!
https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.659321057453013/1965 … ype=3&theater

Последна редакция: пт, 17 авг 2018, 16:28 от milka22

Общи условия

Активация на акаунт