Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 авг. 2018, 22:02 ч.

Въпрос за деца в риск.

 • 7 099
 • 204
 •   1
Отговори
 • Мнения: 455
Здравейте, мами. В дилема съм как да постъпя в конкретна ситуция.
Става дума за дечица, момче и момиче на 7 и 8 години. Забелязвам ги от известо време пред блока ни, идват да си играят с децата тук. Оказа се,  че майка им ги е изоставила преди години. Гледа ги бащата. По цял ден скитат сами, без никакъв надзор. Днес на обяд се качиха с моето дете в къщи. Попитах дали са хапнали за обяд. Момчето каза, че е изяло два сладоледа, измолил чичко да му купи, а момичето не беше яло нищо. Сърцето ми се скъса. Естествено ги нахраних. От няколко дни бащата ги оставя на съсед тук, който е наркоман и алкохолик! Момиченцето разнася плик с листовки за бързи кредити, да ги лепи за пари! Говорих с директорката на училището в което учат. Подавала е сигнал в социалните, но и върнали отговор, че при направената проверка всичко е наред. Момчето расте гамен, плюе, бие, рита и т.н. Когато му обясниш с  добро, че не се прави така, се кротва за момент. Момичето е свито и притеснително и доста умно. Къса ми се сърцето за тези деца! Решила съм да звъня в Закрила на детето. Притеснявам се, коментираме с мъжът ми, да не вземем да им направим по-лошо, ако решат да ги вземат, да се травмират. Но със сигурност начина по-който живеят не може да продължава! Съвети и идеи приемам всякакви.

# 1
 • Мнения: 900
Защо не ги разпиташ как се чувстват с баща си, как се грижи за тях и като цяло за отношенията им. Ако отговорите на децата не са притеснителни, аз лично не бих звъннала в институции. Може би са по цял ден сами, защото човека е сам и трябва да работи, за да ги издържа тези деца, и на него едва ли му е лесно. От институции децата излизат престъпници и проститутки с извинение. Колко случаи даваха по телевизора, че ги малтретират възпитателите там. Не мисля, че това за тях е по- добре от средата на баща им. Преди да предприема такава крачка да звънна на социалните бих разучила точно ситуацията около тях.

# 2
 • Мнения: 455
В малък град сме, повечето хора се познават. С директорката говорих дълго, тя има поглед върху нещата. Мнението за таткото не е никак хубаво. Ето днес е ходил на излет на някакъв връх, а децата цял ден скиторят сами , гладни. Иначе имат баба , вуйчовци и леля.
Директорката каза, че зимата ходят с летни обувки и мръзнат.
Зная, че ситуацията е много деликатна.
Благодаря ти за съвета, ще поговоря с тях на тази тема. И си много права, по институциите е ужасно! Но и живота, който сега живеят е такъв. В голяма дилема съм, но ти ми даде насока. Благодаря.

# 3
 • Мнения: 1 365
Освен да подадеш сигнал в Закрила на детето, друго не можеш да направиш.

# 4
 • Varna
 • Мнения: 15 919
Най лесно е да му ги вземат децата, а след това...какво ги чака. Горките. Sad

# 5
 • Мнения: 455
Да, зная. Просто имам опасения, като се обадя какво ще се случи. Това е нещото, което ме спира.
Не мога да се начудя. Явно в това семейство са някакви дебили , с извинение! Бабата не желае да помага. Момченцето е цялото в рани, явно е падал , а и сестричката му каза, че на тяхната улица децата го бият. Баща му заяви, че са го къпали вчера в болницата, а сестра му не е къпана 4 дни.
Ще поговоря с тях и ще звъня. Със сигурност не мога да гледам всичко това и да не направя нищо.

# 6
 • Мнения: 455
Никак не е добре! Нито в институция, нито при баща им. По тази причина пуснах темата. Незная как да им помогна и ме е страх да не сгреша и да им направя още по-лошо.

# 7
 • Varna
 • Мнения: 15 919
Да, зная. Просто имам опасения, като се обадя какво ще се случи. Това е нещото, което ме спира.
Не мога да се начудя. Явно в това семейство са някакви дебили , с извинение! Бабата не желае да помага. Момченцето е цялото в рани, явно е падал , а и сестричката му каза, че на тяхната улица децата го бият. Баща му заяви, че са го къпали вчера в болницата, а сестра му не е къпана 4 дни.
Ще поговоря с тях и ще звъня. Със сигурност не мога да гледам всичко това и да не направя нищо.
Ако можеш да говориш със всичките близки, баба, вуйчо...там каквито има.
Изведат ли ги от "семейството" само децата ще страдат. Майката къде се е покрила?

# 8
 • Мнения: 455
Майката си е намерила нова любов, има друго дете и от тези не се интересува от няколко години. " Майка" ми е трудно да я нарека.

# 9
 • Мнения: 858
Вариант е също и да ги приютиш като възпитание, храна, морална подкрепа и т.н. Може и с други родители да говорите - и те да помогнат да не тръгнат тези деца по грешния път.

От бащата не може да се иска да е грижовна майка. Звучи гадно, но мъжете правят сандвичи за училище, занимават се с домашните на децата, ходят народителски и записват децата си на допълнителни занятия само по холивудските филми. В реалността - един мъж, останал с едни деца на главата си се чуди къде е сгрешил в живота и се опитва поне някакси да вмести нещата, които му правят удоволствие.

От любопитство - те защо не са се къпали по толкова време - вода ли нямат или сапун?

# 10
 • Мнения: 455
Казаха, че нямат ток. Дали е така, не зная. Имам клиент, жена му го напусна и го заряза с 3 деца. Но човека ги гледа. Води ги на работа с него, майка му помага. Чисти са, нахранени са и не скитат безпризорни по цял ден.

# 11
 • Мнения: 455
И да , аз мога и да ги нахраня и да им обърна внимание. Но това няма да им реши проблема.

# 12
 • Мнения: 858
Браво на клиента ти. Не са много тези бащи.

Жалко е за тези деца. Имаш 2 варианта - да сигнализираш на закрила на детето и от там институциите да се заемат с тях.

Другият вариант е да поемеш ти грижите за тези деца като се опиташ да ги разпределиш между теб и други родители и така да се даде шанс на тези деца да не отидат на улицата.

Похвално е, че те на една мнооого ранна възраст се опитват да измислят начин да изкарат пари - за ядене, за да не просят от "един чичко".  Ако попаднат в семейна среда биха могли да се справят с живота.

# 13
 • Мнения: 455
Благодаря ви за включването. Ще говоря и наблюдавам от близо нещата известно време и след това ще взема решение как да постъпя.

# 14
 • София
 • Мнения: 8 591
А докато ги храниш и се просълзяваш те може би оглеждат у вас - какво могат да краднат.
Имахме такова дете в блока, майка му пияна-заляна от сутринта.
Бабите го хранеха, къпеха, купуваха му тетрадки. След време всяка изпищяваше, че нещо малко и скъпо и липсва. Най-често прибираше пари и злато. Не знам кой се обади на закрилата, но го дадоха на приемно семейство. Вече 3 год. е при хората, рядко идват да видят майка му. Скоро го видях - похвали се, че го приели в техникум.

Общи условия

Активация на акаунт