Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

• 53 176
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Не за жалост. А е така вкусничка.

Аз ли не виждам добре или в промеждутък от 6 дена инсулинът от 47 е 11. Няма как да падне реално с толкова много. После се е задържал на 18 дълго време, което говори, че по- скоро около 20 е истинската стойност и тогава наистина не е коректно във всеки подобен пост да се цитира най- високата възможна стойност. Това е един моментен екстремум, а 18-те са персистирали. Вярно, че така контрастът е по- голям и чувството за постижение по- голямо, ама е малко заблуждаващо.

Това, ако става дума за една и съща година и съответно 6 дни, а не за 1година и 6 дни.

Кой каза, че не може реално да падне толкова много? Как пада при обременяване петорно за един час само? Значи ако си е висок инсулина от храненето, което аз си мислех, че е много хубаво, ама се оказа, че не е и си вкарвах редовно, ежедневно, че и по няколко пъти например хляба, освен това мед, шоколад, бобови, зърнени, вдигали са ми кръвната захар и от там инсулина, по каква логика в момента, в който спра захарите да не падне? В коментара от март месец ще забележиш, че точно това питам: защо съм свалила КЗ, а инсулина не? Тук няма логика, а не в това, че за 6 дни без въглехидрати е спаднал.

Е как пък нито ендото, нито ЛЛ не ми казаха "това не може да бъде, има грешка тук". Защото грешки има, ето там примерно като обсъждах албумина с ЛЛ ми каза, че не е възможно да е бил толкова нисък, сигурно е грешка.

И The Catcher in the Rye, не знам защо си пропуснала, че няколко пъти написах "остави го тоя инсулин 47, кажи ми за останалите месеци защо беше 17-18 при КЗ 3,7-3,8.". Няколко пъти го писах, не съм се хванала за тая стойност 47 да я развявам като байряк. Ама не казва. Щото няма как да кажеш, че е нормално 17-18 или че месеци наред все е било "инцидентно".

Иначе дано е при теб грешка. Аз нямах такава надежда, че да тръгна да се обременявам. Влязох, прочетох какво значи, дадох си сметка, че за това не можех да отслабвам, мазнините в корема (да слагам ли пак снимката, дето вече съм отслабнала, а още си стоят?), умората, почти всичко останало. И веднага почнах диета. И да съм знаела тогава, че след 7 месеца ще ми се обяснява някой, че не съм болна, пак нямаше да направя ОГТТ, че да се доказвам. Казах го кратко, точно и ясно - да не съм идиот?

# 271
Елора, благодаря ти за споделеното и куража!

Аз и мерки не съм мерила.

С Метформина се спогаждаме някакси и ми харесва пречиствателното му действие Simple Smile, но все по-рядко ми действа така. Явно свиквам.

За царевицата знам, че не е много по режима.

Последна редакция: нд, 26 авг 2018, 18:22 от Анонимен

# 272
  • Sofia
За излекуването само ще вметна, че всеки свален кг подобрява чувствителността към инсулина. Как ще ги свалиш е индивидуално и всеки си решава сам. Но ако успее човек да се отърве от наднорменото тегло (което е основната причина за ИР) до голяма степен ще се "излекува". Разбира се, трябва и да задържи ниското тегло. Което най-вероятно пак води до нуждата от разумно хранене. Дългосрочно. Малко по-иначе стои въпросът при тези с нормално тегло и ИР. Макар и много рядко има и такива хора.

Дев, питай, не бой се. Simple Smile

Не знам дали ще има смисъл, но много ми се иска да помоля да спрете с личните разпри. Много е досадно. Ако имате излишно време и енергия спорете на ЛС. Никаква полза за темата няма от този спор.

# 273
Елора, друго съм намислила да правя. За холестерола и ниското pH. От месеци ми е 5, последния път се зарадвах, че се вдигнало на 6, и вчера пак 5. На 31-ви трябва да направя още едно изследване "метаболитен панел", защото до тогава е в промоция, после става два пъти по-скъпо. Пак ще имам 6 дни. От днес спрях заради холестерола сметаната, друго няма да пипам, а заради киселинноста - оцета, орехите, с кафето само не знам какво ще правя, може би ще мина от разтворимо на варено, но го подозирам силно, че ми влияе зле. Заредих се със спанак, броколи, рукола, айсберг. Вчера и днес плувах, снощи правих 4 км ходене. Днес синът се притесни, че не е тренирал 1 седмица и му изчезнали плочките, утре и на фитнес може да ме заведе да ме научи какво да правя там Laughing Та такъв експеримент почнах сега. Мнго е висок наистина холестеролът: общият 8,72, добрият 1,37, лошият 6,80, VLDL (пак лош се води) 0,55, триглицериди 1,22.

savina_33, аз спирам. Да не пропусна да ти благодаря още веднъж, че ми обърна внимание за движението и холестерола. Изобщо - много харесвам твоите коментари по темата. Peace

# 274
Сега вече разбрах защо Грета твърди, че е бил инцидентно висок инсулина на Бледолилава.
И аз съм склонна да мисля, че е било грешка или по причина на хранене/стрес/цигари. Но все пак и 18 -20 е много и говори за ИР, така че като цяло не виждам съществено разминаване в диагнозата.

Грета, мен за щастие ме предпредиха да не се движа и да не ям/пия през тези 120 мин. Но изобщо не ми обясниха защо. Както вече казах, думата инсулин е табу за повечето ендокринолози. ooooh!

~Dev~, питай смело!
Ние тук си спорим, ама не е толкова страшно. Simple Smile

# 275
Малко по-иначе стои въпросът при тези с нормално тегло и ИР. Макар и много рядко има и такива хора.

Наскоро срещнах жена, ама много слаба. Корема и беше нормален и имаше ИР. Щеше да ми е нова колежка, но не остана.
Установена наскоро и доста големи стойности.
Другата колежка, която е инструктор по йога и яде само картофи и ориз я съветваше, че ориза и картофите може да ги яде. И нали много мразя глупости да се говорят се обадих. Хич ми не дреме колко и каква йога тренира от години, но да ми съветва човек с ИР само да махне сладкото, но да набива хляб, картофи и ориз си е опит за убийство.
Питах я дали е наясно, че картофите, ориза и хляба са въглехидрат и въобще знае ли кои храни са въглехидрати. Отговорът беше, че не знае. Ама има наглостта да дава съвети, че и да се прави на ендокринолог. А женат с ИР си каза, че хляба не можела да спре. И като питах защо - ми не мога, как без хляб ще ям. Трябва ми.
Да се оправя. Тя не се задържа и на работа, но каза, че ще си яде всичко както преди, просто ще махне тортите и колата и ще си пие хапчето.
Така е като слушаш лаици. А лекаря и обяснил за Зоната малко и НВ. Казал е да маха и хляба, картофите и ориза. Съветвал я е да прочете Зоната и НВ да се информира за храните. Тя му заявила, че без хляб не може и ще си продължи да яде по три филии на ядене.
Оназ си избра да слуша йога инструктор, който преяжда с картофи  ooooh!
Само хапчетата приема.  Laughing
Не съм обяснявала много. Малко време прекарах с нея. Не ми е близка, не ми е търсила и мнението.
Да се оправя.

Дева, аз пък мога да интерпретирам резултитите по-друг начин.
Според мен инсулина е бил ИНЦИДЕНТНО НИСЪК  Laughing

# 276
Елора, те са много, да не кажа масово такива хора. Не могат без хляб.
Ама даже не са пробвали, да видят, че дори е много по-засищащо без хляб. Обаче казват, "Ааа, не е за мен това, ще си пия хапчето!" Rolling Eyes

И тук доста се записаха и отдавна ги няма, по тази причина, Вкусна им е дадена храна и не желаят да се откажат.

# 277
Ама ако искат.
Някой като ми каже, че не може, означава, че не иска. Защото са различни неща.
Знаеш ме, пушач съм. И никога не казвам, че не мога да ги откажа. Казвам, че не искам. Когато проискам и ми дойде музата, ще го направя.
И аз си мислех, че не мога. Всеки си избира - здравето или плюскането на В.
А като се размрънкат след години, че имат още по-големи проблеми - да са мислели навреме.
Темата е информативна, няма нищо задължително тук. Не караме никой насила.
През годините съм яла често картофи с хляб и ориз с хляб. Простотия. На всичкото отгоре си бях запозната с разделното хранене от тинейджър, ама като има човек перде, така ще е.

# 278
  • София
Бледолилава, никъде не съм казала, че е грешка. Под "реално" падане имах предвид падане от задържана с времето стойност до задържана с времето стойност. Давам аналог с килограмите. При глад могат да се свалят 6-7кг примерно. Но след месец пак да са си там. Това за мен не е "реално" сваляне на килограми. Или да задържиш повечко вода и да качиш 2-3 кила.

Инсулин от 20 също е проблемен, тъй че няма особено значение. Не съм искала да омаловажавам резултата ти в никакъв случай, просто се хванах за числата, професионално изкривяване Laughing

И моето бедро е толкова, сега проверих, ама как да го измеря след месец, като няма как да нацеля същото място. Mr. Green

# 279
Това, че обичам хляба, пастата и тестените изделия не означава, че не мога без тях. Без всичко мога, но ми трябва мотивация, която сама идва в един момент. Simple Smile

Какво ви е менюто за днес?
Аз досега бях на кафе с мляко и закуска от 4 ягоди, 3 с.л. сметана, канела и 4-5 ядки вид орех (пекан се нарича) и се чудя какво да си спретнем за обяд. 2 дни ядох Савойско зеле задушено в масло, домати и свинска кайма и алтернативата пак е нещо с яйца. Чудя се какво да е Simple Smile

# 280
Елора, те са много, да не кажа масово такива хора. Не могат без хляб.
Ама даже не са пробвали, да видят, че дори е много по-засищащо без хляб. Обаче казват, "Ааа, не е за мен това, ще си пия хапчето!" Rolling Eyes

И тук доста се записаха и отдавна ги няма, по тази причина, Вкусна им е дадена храна и не желаят да се откажат.
То че е вкусно - вкусно е. Аз също обичам хляб, поне някои видове. За другите тестени неща ще е гадно да отварям дума точно тук, така че няма. Хлябът си го тачех до степен да си го правя с желание вкъщи веднъж на няколко дни, не ми тежеше занимавката дори преди да си купя хлебопекарна. Ама като не бива да го ям - ами не ям и до там приключва въпросът. Отначало започнах да ям хляб просто много по-рядко, с любопитство наблюдавах как ще се чувствам. Оказа се че хич не било толкова страшно. Е, стига да не е човек с нагласата че без хляб се умира или че се ходи примрял от глад, както всички са ни учили от малки.
След хляба дойде ред на картофите и ориза, след като се изяде каквото имах напазарувано вече от тях, просто не купих пак. С пакет паста дето ми стоеше в шкафа пак така направих. Бобови и преди не готвех често, ако пък толкова ми се приядат на месец-два-три, си правя с чиста съвест, изяждам и приключвам и с този въпрос.
Драма нямаше, макар че това са все храни, дето са ми много вкусни. Но наистина човек трябва да е премислил нещата си и за себе си да е решил че е дошло времето да направи промяна. Ако няма желание, оправдания ще се намерят винаги.
То пък и човек ако направи избор, от който се чувства зле после и не го счита за правилен, ползата няма да е толкова голяма. Ако са деца и майка им каже да не ядат това и това, ок, ама за големи хора си е каквото те си решат.

# 281
Аз не вярвам, че ИР може да се излекува – за месец или за години. Ще си я влачим доживот.
Можем само да ѝ влияем и да я държим под контрол.
Абе, като алергията е – имаш я, съобразяваш се какво ядеш и така...
Сериозно ли смяташ така?
Аз мислех, че с режим ще намаля хапчетата и с режим после ще я държа под конторл Sad

Е, аз нещо различно ли казах? Ще държим под контрол, но няма да сме излекувани и няма да можем спокойно да се храним както преди.

# 282

И моето бедро е толкова, сега проверих, ама как да го измеря след месец, като няма как да нацеля същото място. Mr. Green

Нацелва се, спокойно. Просто мериш в най-дебелата част.
Като бях 110 бедрото ми беше почти 70.
Талия 125
Ханш 135
Някъде там.
За съжаление тогава нямам записи, защото не ми се гледаха такива цифри  Laughing
А сега осъзнавам, че е трябвало да записвам.
Много ми е гот да гледам как преди няколко месеца бедрото ми е било 59, а сега 55. Мотивиращо е.
И тези мерки си вървят с кантара, но хората като видят, че само едно кило има и се отчайват.
Едно кило може да се смъкне от бедрото, а може и от корема.

# 283
как Сийке, имах предвид, че няма да се излекуваме никога. Аз някакси си мисля, че не е чак доживотна приъда и може да се излекуваме и да не стига до диабет.

Елора, права си. Мерките са различни, въпреки, че уж е само 1 кг.
Въобще не съм мерила нищо и аз Simple Smile

# 284
Ако сме си на този режим и съгрешаването е рядко /примерно веднъж в месеца парче торта/ диабет няма да имаш. Организма с парче торта на месец ще се справи прекрасно. Или с порция пържени картофи. Или с порция сърмички. Но ако е всеки ден ще даде фира отново.
Но пълно излекуване считам за изчезване на ИР, ядене на сладко, картофи, ориз, хляб на корем и никакво пълнеене и повишаване на кз и инсулин. Това е излекуване. Няма как да стане при нас.
Но не е и присъда.
Страшно е за тези с ИР, които ядат бързите В. Те да му мислят.
И режима не е никакво наказание. За мен е благодат да ям три пъти на ден, да съм почти непрекъснато сита, че и да отслабвам. А преди ядях тонове храна и все гладна. Как да не му се радвам на НВ.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт