1 юЛи - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА-ПРОДЪЛЖЕНИЕ

• 25 295
  • 483
  •   1
Отговори
# 330
  • До хладилника, който обичам
...не на последно място - продължавайте да разпространявате адреса на електронната подписка (с уточнение който се е подписал в нея или на хартиения вариант, да не завтаря), придружено с молба на свой ред да я препратят на познати - за една добра кауза.

# 331
аааааааааа и друго нещо...освен с лепенето на плакатите, теzи които имат принтер могат да си принтнат писмото с исканията и да добавят датата на протеста и полека лека като са по градинки, консултации, като си ходят на село и т.н. да дават инфо zа акцията, zащото полzващите нет мами не са "мноzинство" в БГ. Така ще се информират индиректно и родителите в по малките градове...също ще иzглежда и много добре, ако всеки, които подкрепя исканията и има желание си "обеси" по едно шише със стотинки на количката или в колата(това zа татковците, бабите и планиращите да станат родители и пр. Wink )...а и нещо такова винаги буди въпроси и пак ще се постигне някакво раzпространение на кампанията, макар и по "КлЮк НЮz"а Embarassed

# 332
Здравейте мили инициативни майки! Аз съм Деси и се захващам с организацията за Плевен. Не знам коя или кои от Вас са формулирали текста на обръщението с исканията, но искам да допълня нещо и ако може се свържете с мен да го обсъдим, ще имам нужда и от конкретни отговори за нещата около организацията. Ето и моето мнение за майчинството:

Смятам, че трябва да се изплаща две години и да е еднакво като сума за всички - независимо от трудовият стаж и осигуровките преди това. Аргументите - в много населени места в България /основно по-малки, отдалечени, с голяма безработица и т.н/ жените, момичетата решават първо да раждат и после да работят. Много студентки също нямат задължителният стаж преди майчинството или работят на граждански договори, без договори и често сменят работата си..Защо тези жени и техните деца да бъдат "наказвани" с по-малка сума за майчинство? Освен това изискването на трудов стаж стимулира фиктивните и неособено законни уж приемания на работа /за да можеш да взимаш две години и по-голяма сума/, лъжене на държавата и криене на бременността от шефове възможно най-дълго /'за да се опази скъпоценния 6-месечен стаж преди болничен и т.н. А и все пак - нека се стимулира жените да раждат в най-подходящата детеродна възраст и без това съвсем младите майки са вече толкова малко. Нека не наказват най-младите и студентките с по-малко майчинство и то едногодишно! Децата им имат нужда от същата грижа до две години, не мога да разбера смисъла на това делене и изчисляване на майчинство според доходи и трудов стаж! Апелирам за подкрепа и за вписване на такова искане...!

# 333
Искам да допълня - имам цялата информация за изискванията правните за формиране на сдружение - със сигурност така по ще ни чуят...Ако искате ще ви я пратя, само кажете на коя от вас...А ние тук в Плевен сега ще мислим глобално и ще действаме локално! Wink Ако някой от другите градове иска да види как сме си формулирали молбата за протест и исканията към общината - моля да каже и ще му ги пусна. Лек ден!!!

# 334

Смятам, че трябва да се изплаща две години и да е еднакво като сума за всички - независимо от трудовият стаж и осигуровките преди това.

дес аз те подкрепям на 100% за това

# 335
  • на кой му пука, майна
Здравейте мили инициативни майки! Аз съм Деси и се захващам с организацията за Плевен. Не знам коя или кои от Вас са формулирали текста на обръщението с исканията, но искам да допълня нещо и ако може се свържете с мен да го обсъдим, ще имам нужда и от конкретни отговори за нещата около организацията. Ето и моето мнение за майчинството:

Смятам, че трябва да се изплаща две години и да е еднакво като сума за всички - независимо от трудовият стаж и осигуровките преди това. Аргументите - в много населени места в България /основно по-малки, отдалечени, с голяма безработица и т.н/ жените, момичетата решават първо да раждат и после да работят. Много студентки също нямат задължителният стаж преди майчинството или работят на граждански договори, без договори и често сменят работата си..Защо тези жени и техните деца да бъдат "наказвани" с по-малка сума за майчинство? Освен това изискването на трудов стаж стимулира фиктивните и неособено законни уж приемания на работа /за да можеш да взимаш две години и по-голяма сума/, лъжене на държавата и криене на бременността от шефове възможно най-дълго /'за да се опази скъпоценния 6-месечен стаж преди болничен и т.н. А и все пак - нека се стимулира жените да раждат в най-подходящата детеродна възраст и без това съвсем младите майки са вече толкова малко. Нека не наказват най-младите и студентките с по-малко майчинство и то едногодишно! Децата им имат нужда от същата грижа до две години, не мога да разбера смисъла на това делене и изчисляване на майчинство според доходи и трудов стаж! Апелирам за подкрепа и за вписване на такова искане...!

Здравей  Simple Smile

Искането ти за еднаква сума няма да се одобри, аз също предложих още в началото на миналата тема и много спорихме за това, но стигнахме до консенсусно решение и то е, че искаме минимум 250лв. Мисля, че с този минимум ощитени няма да има  Wink

# 336
Здравейте, мами!
БРАВО НА ВСИЧКИ! ВЪЗХИЩАВАМ ВИ СЕ!
Аз се включвам да кажа, че мога да поема част от Нови Искър, докъдето се дотъркалям с количката, и да поразлепя призива за подкрепа на протеста, само ако е възможно да се комбинирам с някого, който е наблизо с ксерокса, че тука при нас няма отстъпки за количиства, а пък в къщи принтер нямам! А, и да помоля да ми пратите текста! Wink
А, този Адемов страшни изказвания направи - няма що! Ми, че коя ще е тая майка, която ще вземе някой от борсата за да и гледа детето! Нали и идеята е не само да раждаме деца, а да си гледаме, и не по едно с цената на всичко, по поне по 2. На мен честно казано ми звучи, като да си оставя държавата да ми гледа детето - дали няма да е равносилно на това да го оставя в приют и като поотрасне да си го взема! Баси! Как според него ще се развива професионално майката, като ъкълът и ще е изцяло при бебето - масово се връщат на работа заради ПАРИ!!! Какво ще види тя от детето си - нито първите разбиращи погледи, нито първата усмивка, първата думичка, първата стъпка ... като се прибере след "регламентираният" 8часов работен ден в 21ч ще намери заспало детето си, и сутрин ще го оставя пак спящо, и накрая ще се сдобие с пораснало човече, което вече е самостоятелно и няма нужда вече от нейната близост, и какво излиза, че майките ще придобият временна професия - за разплод /извинете ме за грубата дума/! И, вроятно ще задължат рабтодателите, да направят стая за цедене на майките, за да може майчетата да са на работа, защото са работоспособни и плащат добри данъци, и на всеки 2-3 часа да припкат там и да се цедят, за да осигурят млекцето за следващия ден или може би ще ни посъветват да си купуваме АМ!
Знам, че има много майки, които се справят и се връщат на работа още на втория месец, но съм убедена, че ако има осигурени нормални условия да си гледат децата, не биха ги оставили за нищо на света! Аз лично, ако се върна на работа, ще трябва да излизам сутрин в 8ч, а вечер ще се прибирам ... когато успея да свърша, и ако се наложи да си взимам болнични заради детето най-вероятно ще ми бъде дадено да разбера, че не съм желана вече във фирмата и понеже не могат да ме уволнят или съкратят, просто ще ми плащат, само сумата по договор! И омагьосаният кръг е в действие! Защо първо не помислят реално, пък после да говорят!
Извинете, че мислих на глас!
Поздрави и БРАВО на всички организатори!

bouquet  bouquet  bouquet БРАААААААВО ЛИКАААААААААААААА! Много ценни неща каза, извини ме, ама ще ги използвам в интервютата ако може newsm78  bouquet  bouquet

Идеята е перфектна, само трябва и да намерим начин да разпечатаме толкова много (надявам се) снимки.

e-mail: bg_maiki@abv.bg

а нямах предвид да ги препращате и раzпечатвате....така ще луднета беz време #Crazy...по_скоро електронният адрес на Министерство на социалните грижи, преzидентството и раzличните партии...и всеки яко праща писма..."Уважаеми господа, моето дете е на х години, х месеца и х седмици...подкрепям инициятивана бг мамите(или както там си харесате да се каzвате) и се надявам да спрете да си чешете *** и да направите нещо по въпроса" ...следващата седмица_"Моето дете е на х години, х месеца и х+1 седмици, мислите ли по въпросите или продължавате с чесането на ***" и така Mr. Green.

Тами, както винаги БРИЛЯНТНА  bouquet  bouquet  bouquet

- снимки на децата - в плик до НС по предложения начин. Освен това, същите снимки - на плакат. Пращат се по имейл на който ще се заеме с това. В Адобе да се направят, да се изпринтят плакати (може и по-малки, във фотостудиата максимално голям размер, мисля, че беше 48х60 или нещо от сорта). На един голям плакат (на всяко шествие в отделните градове) - тези снимки, над тях - подходящ слоган, под тях - място за добавяне на нови, хартиени снимки. За слоган, от тук прочетеното, аз предлагам да е "Децата на България - за по-добро бъдеще!" или нещо подобно.

Бу, откъде толкоз пари, мари мацка newsm78 Аз съм на мнение, че тези, дето Инето ги финансира/за което й свалям шапка за пореден път и което ЗАБРАНЯВАМ да се повтаря Naughty/ са си ок и за още доста протести ще ни свършат работа Peace
аааааааааа и друго нещо...освен с лепенето на плакатите, теzи които имат принтер могат да си принтнат писмото с исканията и да добавят датата на протеста и полека лека като са по градинки, консултации, като си ходят на село и т.н. да дават инфо zа акцията, zащото полzващите нет мами не са "мноzинство" в БГ. Така ще се информират индиректно и родителите в по малките градове...също ще иzглежда и много добре, ако всеки, които подкрепя исканията и има желание си "обеси" по едно шише със стотинки на количката или в колата(това zа татковците, бабите и планиращите да станат родители и пр. Wink )...а и нещо такова винаги буди въпроси и пак ще се постигне някакво раzпространение на кампанията, макар и по "КлЮк НЮz"а Embarassed

Също добра идея Peace Подкрепям Peace

Добре дошла сред нас  bouquet Твоето искане го разисквахме подробно много пъти досега, но решихме че минимум от 250 лв. устойва всички ОСИГУРЕНИ мами.

# 337
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!

Смятам, че трябва да се изплаща две години и да е еднакво като сума за всички - независимо от трудовият стаж и осигуровките преди това.

Така го решихме (80% от брутната р. заплата, но мин 250 лева и 180 лв. за неосигурените) заради тъй-наречените малцинства и за да се стимулира декларирането на реалните доходи (по-голям брутен доход, по-голямо майчинство). Много ги мислихме и много спорихме в старата тема по тези въпроси и решихме, че това което ще искаме трябва да е реално постижимо и справедливо. Аз лично съм от младите, неосигурени майки взимали 1година по 100лв и смятам, че исканията са справедливи. Няма да е честно една осигуряваща се на много висок доход майка да взима колкото мен. Най- малкото как ще се определи сума която да удовлетворява всички? При положение, че аз примерно не съм имала доходи или те са били минимални (180-200лв) естествено че и 250-300лв. майчинство ще ме урежда, ама ако съм взимала 700-800лв., тогава? Малко объркано го обясних, но се надявам поне горе-долу разбираемо. Просто трябва да се стимулират българите да имат деца, ромите вече си имат предостатъчно.

# 338
  • на кой му пука, майна

Така го решихме (80% от брутната р. заплата, но мин 250 лева и 180 лв. за неосигурените)

adara, за неосигурени сума не сме споменавали в отвореното писмо, решихме, че не е наша работа да се занимаваме с неосигурените лица, там държавата да прецени колко да дава

# 339
Аз не говоря толкова за осигурени и неосигурени, а най-вече за тези пусти 6 месеца стаж преди болничния за излизане по майчинство. Естествено, че сумата над 200 лева е много по-човешка и съм съгласна...Но аз например съм към т.н "свободни професии", работя на граждански договори за по 3-4 месеца, после 1-2-3 оставам без работа, след което пак за по 2-3-4 работя на друго място. Имам хуманитарно образование, пазарът не предлага на всички постоянна работа в офиси и по чиновнически бюра да речем. Е - как да им представя на социалните документи, че съм "вързана" за някоя фирма, че да ми се отпуснат парите за 2 години! И ако не си намеря устойчива работа до към 35-6тата си година да не си ли планирам дете? Сега съм на 27 и имам едно, което 2 години отглеждам с помощта на майка ми. Едва ли някой си планира дете според това дали една или две години ще получава майчинство, но все пак....Изискването 6 месеца да си работил на едно и също място малко не е адекватно на глобалния пазар на работните места, в който част от нас се движат. Ако за една година съм работила 6 месеца, но не последователни и при различни работодатели, а съм си плащала осигуровките за 12 месеца - защо да не получавам 2години майчинство...Убедете ме някяк, че и за това не съм права, иначе за сумата съм малко по-съгласна...

# 340
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
mishlentze - разбира се, че може! Аз нали за това, си позволих да мисля на глас!

Des-Qna_Pleven - доста се коментираха исканията ни в предните теми и така се стигна до сегашните финални такива, и е добре, всички да застанем зад една позиция, за да се постигне нещо, а ако то даде резултат, след това може да се изисква и повече! Исканията смятам, че са справедливи доколкото е възможно за всички, но е факт, че винаги ще има такива, които да се чувстват ощетени, за жалост!
Аз пък апелирам /без да, го приемате като заяждане/, всички да застанем зад идеята и исканията, такива каквито са, независимо от всичко, защото ако се започнат отново дебати, кое е по-правилно от другото, ще се загуби ценно време и няма да се постигне абсолютно нищо, още повече, че и подписката няма да бъде актуална и въобще цялата работа до тук на момичетата, ще отиде подяволите, вместо да я докараме до край!!!  Дайте да сме задружни, за да успеем поне малко да променим нещата, пък след това и повече!!!

# 341
  • Ботевград
Подкрепям, че трябва да бъдем единни и преследващи до дупка целта си!
Само така ще пожънем успехи!
Ако разбира се имаме нови предложения, можем да ги обсъдим, но няма смисъл да се връщаме към обсъждани дебати!  bouquet

# 342
Мисля днес или утре да внеса молбата за протеста в Плевен...Имам въпрос - така ли остава навсякъде - 1ви юли от 10 до 12h?...Все пак трябва да разпечатваме флаиери тук и да уведомяваме навреме майките и медиите и обществото, за да се съберем повече... Долу прилагам текста на молбата ни за протест, за да я видите и вие и ако имате нещо за казване. Умишлено е махнат текста за млечните кухни, ясли и градини, защото тук си имаме чудесни.Все още остава предложението ми да Ви изпратя информацията за регистриране на сдружениел Ето основният текст намолбата за Плевен, без формалностите:

Ние, настоящите и бъдещи български майки от Плевен, не сме съгласни със социалната политика на правителството по отношение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и детските надбавки. Считаме, че Парламента би трябвало да приеме по-адекватни закони в областта на отглеждането, образованието и грижата за здравето на българските деца.
 Освен това сме на мнение, че детските площадки и зелените площи /подходящи за отдих на млади майки с малки деца/ в Плевен са крайно недостатъчни. Желаем да изразим своя протест, като организираме мирно шествие на 1 юли 2006 г. от 10 ч. до 12 ч., с маршрут от театър “Иван Радоев” по главната улица до сградата на Община Плевен. Желанието ни е да привлечем вниманието на отговорните за българските деца институции, медиите и обществото. За целта смятаме да използваме символични средства и гарантираме, че няма да нарушаваме обществения ред. По време на организираното от нас събитие възнамеряваме да прочетем и обръщение до кмета на град Плевен – г-н Найден Зеленогорски, което да внесем в Общината на 3 юли в рамките на работния ден /при невъзможност да се срещне с нас по време на шествието и да му го връчим лично/.

Молим да ни разрешите провеждането на тази инициатива.

Lika съгласна съм с теб и сперам да говоря за това, но все пак имайте предвид това за 6 месечният стаж...

# 343
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!

Така го решихме (80% от брутната р. заплата, но мин 250 лева и 180 лв. за неосигурените)
adara, за неосигурени сума не сме споменавали в отвореното писмо, решихме, че не е наша работа да се занимаваме с неосигурените лица, там държавата да прецени колко да дава
doniboni , не съм видяла Embarassed за което се извинявам.  bouquet Аз нали писмото си го помня от подписката, та съм карала хората да де подписват върху варианта с неосигурените и така съм го запомнила.

Аз и в старата тема питах, ама айде пак- аз съм неосигурена, без доходи и тн. без брак, но бащата е осигурен, та ако се взима брутния доход на двамата родители аз (например) ще взимам майчинство или няма да взимам? Питам защото имам и други познати в това положение (те са неосигурени, а мъжете им са, а някои и на високи заплати, но взимат майчинство 100лв за 1г. което не е честно- нали и мъжете дават процент от заплатите си за майчинство)

# 344
  • на кой му пука, майна

doniboni , не съм видяла Embarassed за което се извинявам.  bouquet Аз нали писмото си го помня от подписката, та съм карала хората да де подписват върху варианта с неосигурените и така съм го запомнила.

Аз и в старата тема питах, ама айде пак- аз съм неосигурена, без доходи и тн. без брак, но бащата е осигурен, та ако се взима брутния доход на двамата родители аз (например) ще взимам майчинство или няма да взимам? Питам защото имам и други познати в това положение (те са неосигурени, а мъжете им са, а някои и на високи заплати, но взимат майчинство 100лв за 1г. което не е честно- нали и мъжете дават процент от заплатите си за майчинство)

Писмото е за осигурени лица, така както си описваш положението спадаш към неосигурените  Confused, независимо от бащата на детето, исканията за % от заплатата на майката и бащата /80%/ са за осигурените лица, като и минимума от 250лв

Общи условия

Активация на акаунт