Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 570
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
novodoshla, можете да попълните този формуляр, при мен беше достатъчен и не съм давала никакви банкови извлечения (това преди 5 години). Бяха ми препоръчали да пиша поне 800евро като сума на месец (за австрийците това е екзестенциалният минимум).

# 286
novodoshla, можете да попълните този формуляр, при мен беше достатъчен и не съм давала никакви банкови извлечения (това преди 5 години). Бяха ми препоръчали да пиша поне 800евро като сума на месец (за австрийците това е екзестенциалният минимум).

Много благодаря, но линкът към формуляра не работи - ако ми кажете какъв сигурно бих могла да го намеря на официалната страница на службата, дано да не са променили нещата. Ще се радвам ако някой по-скоро е минал през това и сподели.

# 287
Сега виждате ли го в скрития текст?
Скрит текст:
Не знам от къде е, на мен ми го прати приятел.

пп. Ако пак не става, пратете ми мейл на лично и ще ви го изпратя.

# 288
Момичета,да ви попитам някой правил ли  е ISIC карта?Мисля,че преди време се коментираше ,но така и не разбрах дали някой си е направил и как.
Наше познато дете ще се явява на ТМС.Обещали сме му книжките,но още не е започнал да се готви.На устния ДСД не е имал прблем,а от писмения е доволен но ще видим като излязат резултатите.
Във випуска на дъщеря ми в унито  са 5 българчета,от тях две са държали ТМС.С едното момче са много добри приятели .Той е изкарал 70%,а другото момче твърди ,че има около 90%,но дори и да послъгва малко със сигурност има повече проценти от първото момче.И двете са се готвили самостоятелно,като предполагам ,че от време на време са обменяли опит ,тъй като са учили в един клас и са приятели. Когато дъщеря ми започна да се готви за ТМС каза,че изпитва трудност най-вече при превода на задачите,а не толкова при решаване им.След това престана да се готви ,защото беше решила къде ще кандидатсва и не искаше да си усложнява живота.При евентуално не толкова добро представяне на матурите,щяхме да изберем университети с малко по нисък бал.Оказва се ,че тази година са въвели ТМС-а и в тяхното уни.Като ми каза колко български студента са приети миналата година само в профил медицина(около 20) се пошегувах ,че май точно заради българите въвеждат този изпит:laughing:.С всяка изминала година броя им расте в пъти.За съжаление май повече от половината ще повтарят годината.Интересно е да се види как ще се отрази изпита тази година на бройката приети българи.
На мойта студентка й остана още един последен изпит да си вземе и я чакам за Коледа.По цял ден  чете и на две работи ходи,но намери време след последния изпит да отскочат с компания до Швейцария за две нощувки .Реши да поизхарчи големия бонус ,който получи от едната работа.Харесва ми ,че през малкото свободно време ,което им остава успяват да отскочат до някоя съседна или по-далечна държава,т.е успяват все пак малко да се разсеят след голямото четене.
 Досега са ходили в 7(Франция,Португалия,Белгия,Люксембург,Швейцария,Италия,Холандия),като в последната ходят много често,защото ги дели само една граница.
Успех на всички студенти на изпитите през този семестър,както и успех на децата държали ДСД! Дано няма отменени полети!

# 289
За isic карта мога да кажа, но аз я правих от България. В сайта им, попълвам данните на децата, снимка на бележника, и пускам да ми ги изпратят на адрес, плащам при получаване. Картите са фолирани, с място за снимка - сама монтирам снимките им - направено е по лесен начин (е, едната година има размених снимките от недоглеждане, ама нейсе...).
Моя син днес мина устния ДСД, сега остава и с писмения да е е справил подобаващо. Оф... едно по едно  отмятаме нещата. Безкаен ми изглежда този негов 12-ти клас.. А и като си представя късното кандидатстване, и още по-късното излизане на резултатите, краят не му се вижда.

# 290
  • Шумен
Нямай притеснения за писмения - имам усещането, че скалата я напасват нещо. Миналата година от 15 човека група един не покри, двама бяха с B2, останалите с C1. Този резултат не бил реален според дъщеря ми, т.е е завишен. А пък и в реална среда нещата са мноого различни, предполагам...

# 291
Нямай притеснения за писмения - имам усещането, че скалата я напасват нещо. Миналата година от 15 човека група един не покри, двама бяха с B2, останалите с C1. Този резултат не бил реален според дъщеря ми, т.е е завишен. А пък и в реална среда нещата са мноого различни, предполагам...
Скалата винаги е една и съща, но компютър напасва крайните резултати. Донякъде не са реални, така е. Тези, които са на ръба, успяват да минат с малко, добрите са си добри. Има и максимални резултати. За жалост С1 вече не е С1, защото се простира от 12 до 24 точки. Единствено, ако си по-близо до максимума, можеш да имаш самочувствието, че си добре подготвен по езика. 12 точки са си чисто самозалъгване и реверанс от страна на проверяващите. Между другото същото важи и за останалите части на изпита.

# 292
  • Шумен
Тези детайли не ми бяха известни, макар че се досещах  донякъде и благодаря за тях. Ами очевидно и там нещата не са същите, със сигурност има причини, къде известни, къде - не. Няма полза да си по-близо до 12 т., въпреки наличието на сертификат...

# 293
Oт тази година има промяна в скалата. Минимума е 16 точки. Ако това има някакво значение, разбира се. В крайна сметка за тези които се надяват да учат на езика следващата есен, нищо под максимума не е опция.
Синът ми сега се е вманиачил да слуша немски. По цял ден мъкне слушалки и слуша, като идеята му е да хваща страничните разговори по смисъл, а не само като паразитен шум.  Предполагам, че живот и здраве  замине ли, първата година, или поне първия семестър ще е свързан с изглаждане  точно на тази "чуваемост". С другия ми син езикът  не беше абсолютно никакъв проблем. От самото начало се чувстваше ок, но все пак става въпрос за английски.

# 294
Промяната в скалата се прави година за година. Догодина ще има нещо друго.16 точки минимум за слушане и четене означава много лесни тестове. В сравнение с тест ДАФ тестовете за четене и слушане на ДСД са детска игра. Английският е много обичан, да. Там почти всеки ,който има желание, успява, но немският им се опъва сериозно. Първата година наистина е решаваща за това да започнат да чуват и местния диалект и професорите си.

# 295
Нямам опит с тестовете ДСД и не мога да сравня,  обаче тест ДаФ 4х4 е наистина сериозна летва - от опит.
Английският е съвсем друго нещо, немският е много по-труден език.

# 296
  • София
Oт тази година има промяна в скалата. Минимума е 16 точки. Ако това има някакво значение, разбира се. В крайна сметка за тези които се надяват да учат на езика следващата есен, нищо под максимума не е опция.

Гери, не е вярно маркираното.Ако беше, лошо... Има деца с максимални точки, но не са масовият случай, че да се твърди, че всеки резултат под този максимум  автоматично ги отписва от играта. Особено на устен пък.. Понеже там не се оценява само как говориш и какво говориш, а и как презентираш темата си, какво поведение имаш пред комисията, комуникираш ли визуално с нея, как си оформил плаката си, застъпил ли си всичко от него в изложението си, оценката е комплексна все пак. Да не говрим и колко неравностойно е всъщност оценяването. На едни деца изпитващ им е  бг учителят, с когото са от години и който нерядко побутва, на други е съвършено непознат германец, с когото челно се срещат едва в деня на изпита. И дори не става дума за неравностойност между градовете само, а и на ниво училище. В НЕГ например, понеже випускът е голям,  някои комисии бяха съставени само от трима германци, други от двама немци и един бг учител, трети от един германец и двама българи.
Моите също са с ниво С1 на устен, знаят си го резултата  още от миналия четвъртък, но по-спокойно ще ми стане едва с идването и на резултатите от писмения, тоест око да види, ръка да пипне точките като ориентир за справяне.

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 21:05 от пенсионирана русалка

# 297
  • München, Deutschland
Русалке, според мен се имаше предвид субективно, че ако нямаш висок резултат на изпита, няма да се справяш после с ученето на предмети на езика, а не че ще е пробл за кандидатстването.

# 298
За isic карта мога да кажа, но аз я правих от България. В сайта им, попълвам данните на децата, снимка на бележника, и пускам да ми ги изпратят на адрес, плащам при получаване. Картите са фолирани, с място за снимка - сама монтирам снимките им - направено е по лесен начин (е, едната година има размених снимките от недоглеждане, ама нейсе...).

къде се ползва тази карта? Мисля, че е за студ. намаления? - редактирам се- сега видях на сайта им, че има намаления в Пампорово, така че ще заявя една. Дано я доставят до Коледа

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 21:47 от gold__

# 299
  • München, Deutschland
къде се ползва тази карта? Мисля, че е за студ. намаления?
На много места, но най-вече и най-общо казано - за да удостовериш, че си студент и да ползваш студ намаления там, където ги има - може да е за влакове, музеи, самолетни билети, услуги с намаления за студенти и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт