Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 208
  • 774
  •   1
Отговори
# 540
  • München, Deutschland
Удръжките зависят от средната заетост на годишна база.

Най-общо казано, в началото ще си плати удръжките, а в края на годината (или когато реши да си подаде дан. декларация) може да си  изиска вноските обратно, в случай че има надвнесено.

# 541
  • Варна
 Благодаря за бързия отговор. То и аз това и казах, но може ли да я водят, че работи на две места, при условие , че е напуснала едната работа.  Удръжките при втора работа били 40%, а тя от нейната заплата 1500евро нищо няма да вземе.В Германия с какъв документ се доказва стаж? При нас нали има трудови книжки, при тях как е?

# 542
  • München, Deutschland
Задавате много въпроси, на които не мога да отг с 1 изречение.

1. Ако е прекратен дог. към стария работодател към 14.05, трябва да има документ за това. Така ще докаже, че не е на 2 работи. Юридически може да е Austrittsbescheinigung, Kündigungsbestätigung, а може и да е бил временен договор, който си изтича - не казвате какъв е точно случаят и защо се прекратявадог. на 14.05.

2. Ккаво разбирате под удръжки? Данъци?Застраховки? Друго?

При 1500евро брутна заплата, ако се упражнява дейността от 01.01 до 31.12 с тази заетост, средно месечно ще взима около 1100-1200 евро, има калкулатори, за да видите точната сума, аз нямам време, а и нямам всички данни, за да въведа. Нз как излизат тези 40%, освен ако няма някакви доброволни "удръжки". Ако обаче не работи 12 месеца с тази заетост и/или заплата, то се гледа средният месечен доход и въз основа на него после подава в декларацията да й върнат пари.

Има възможност да не ти ги удържат изобщо in the first place, но тя вече е пропусната, договорът вече тече, затова няма да я обяснявам.

# 543
  • Варна
Много благодаря. Препратих и отговора Ви, от там нататък да се оправя. Просто и се събраха много неща наведнъж, нова работа, квартира без лампи даже,  други проблеми. Лека вечер.

# 544
  • София
Може ли да ми припомните, когато ЕЗОК не е готов, какъв документ и от къде се издава, за да послужи пред немска каса? Спомням си, че някой беше писал, но не го намирам.
Синът ми ще започва работа, като студент, но старата карта изтече, а новата не е готова. За съжаление не се сети преди да изтече да отиде за удостоверение, както и да ми напомни по-рано че изтича..

# 545
Може ли да ми припомните, когато ЕЗОК не е готов, какъв документ и от къде се издава, за да послужи пред немска каса? Спомням си, че някой беше писал, но не го намирам.
Синът ми ще започва работа, като студент, но старата карта изтече, а новата не е готова. За съжаление не се сети преди да изтече да отиде за удостоверение, както и да ми напомни по-рано че изтича..

Временно удостоверение се издава от Здравната каса по местоживеене. Мисля, че от тази година не може да се освободи от здравни осигуровки, чрез представяне на ЕЗОК. Да се включат и други, ако са наясно.

# 546
  • София
Той писа до ЗК с молба за временно удостоверение, но му отговориха, че следващата седмица ще може да си получи готовата ЕЗОК. Затова реших, че не съм го насочила правилно къде да пише.
Ако има новости по отношение здравни осигуровки на работещ студент, разбира се ще се съобразим с тях. За момента работодателят изисква документ за ЗО. Разбираме го като документа, който представя при записване на учебна година в Университета. Надявам се да се разберат за малка отсрочка.

# 547
Зависи каква ще му е заплатата - моята девойка работи 20 часа седмично като студент но и плащат около 1200 евро и затова са длъжни да я осигуряват. Та се наложи да и вземем документ от нашата здравна каса че е била осигурена до еди коя си дата и от следващият ден /който е началото и на договора / се осигурява в една от немските каси.

# 548
Моля запознатите да ми разяснят ориентировъчно датите за кандидатстване, записване и т.н. Ние ще кандидатстваме чрез уни асист. Трябва да подадем документи до 30  юни. Кога горе долу след подаване на документите ще има резултат дали сме приети? До кога става записването и може ли това да стане дистанционно?
Засега това се сещам. Питам се през цялото време ще сме в очакване и кога може да планираме кратка отпуска между подаване, записване и нанасяне в общежитие?

# 549
  • София
Да споделя развитието.. Синът ми писа на на ЗК, като са му отговорили да изпрати попълнено: "Заявление за издаване на Удостоверение за временно заместване на Европейската здравноосигурителна карта", заедно с копие на лична карта. Очаква днес да получи Удостоверението на  на електронния адрес.
Предишният път е писал от контактната форма на ezok.bg, затова не е получил информация за Удостоверението.

mama Tin Вероятно и при него ще се наложи да го осигуряват, но като набор документи, за да може да започне трябва да представи къде е здравно осигурен. Заплащането ще е сходно на вашето, но е говорил за 15ч седмично.

синята лагуна Въпросите, които задаваш, така поставени нямат отговор. Всеки Университет, а и всяка специалност е със собствени правила относно срокове, начин на записване...За общежитие въпросите са още по-сложни. Много вероятно е изобщо да не получите общежитие при започване на учебната година, а чак за втори семестър или дори за следващата година. Това зависи от града, кога сте подали заявление, както и в голяма степен от КЪСМЕТ. Намирането на квартира също не е лесно, но пак е важно за кой град говорим.

# 550
vanian , в такъв случай трябва да представи документ S041, който показва до коя дата е бил осигуряван в БГ, за да започнат от следващият ден да започнат да го осигуряват в Германия. Той може и служебно да се изиска от немската здравна каса към нашата, но става много бавно и човешките ресурси на фирмата където работи дъщеря ми я помоли да си я изиска сама, за да и направят договора. Със българската карта не се съгласиха да започне да работи, беше голям екшън,защото работеше вече 15 дни, а все още нямаше договор точно защото този формуляр се позабави.

# 551
  • София
mama Tin Мисля да не бързаме с S041. Вчера е занесъл документите, като изрично е попитал, дали всичко е наред. Нека да поработи, ако искат - тогава.
Миналата година, когато баткото започва работа, го накарах да извадим S041. Не му го поискаха, но той вече не е студент.
Малко ми е странна тази система, при която се осигуряваш в друга страна на ЕС, а тук изглеждаш като длъжник. Затова държах баткото да си извади S041, та един вид да заяви, че се отписва тук и занапред ще се осигурява в Германия.

# 552
Само изглеждаш - не си длъжник.Те си ти спират правата, защото те са ти в основната държава в която работиш, но ако се върнат да живеят тук ще донесат S041 от немската каса и веднага ще им възстановят правата тук

# 553
  • София
Поствам информация за стипендия в провинция Бавария, която сподели мой познат.
http://www.baybids.de/Motivationsstipendien.html?fbclid=IwAR1N-k … BRxSZ8Ux1tfVn-4pU
Дано е от полза на някой!
Краен срок: 30.06.2019

# 554
Благодаря,  Oceans, много полезна информация.
Моля за съвет кандидатствалите ТУ Мюнхен. В апликационната форма в портала  на унито има място, в което се цитират оценки по определени предмети ( в нашия случай - математика и физика, ) в 11  и 12  клас. За да удостоверим истинността на нанесените резултати, прилагаме академична справка за 11 и 12 клас. Трябва ли да легализираме тази справка за да се зачете, или да я приложим само като превод. Някой сблъсквал ли се е с нещо такова?  Предварително благодаря на отзовалите се. Може и на лично, да не спамим темата.

Общи условия

Активация на акаунт