Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 67 800
  • 774
  •   1
Отговори
# 555
  • София
G.D. ,  справката с оценките по немски, английски, математика и химия от 11 и 12 клас  при нас беше само заверена нотариално и преведена от агенцията.

Да се допълня. Знаехме, че ако нещо не харесат на справката , то ще я викнат на интервю. Е, не се наложи.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 23:28 от AnMary

# 556
Сърдечно благодаря. Ще последваме вашия опит.

# 557
Извинявам се много , но може ли някой от вас да ме насочи по следното питане:
при подаване на документите в уни - ассист ще подадем автобиографията, дипломата, сертификатите по немски и английски език и попълнени формулярите на самото Хохшуле и формуляра на уни-асист. Трябва ли отделно да напишем някакво придружително писмо и има ли някъде такъв образец, за да видим как се пише?
В плика с документите, които ще изпратим ще сложим копие от платената такса по банков път. Мотивационно писмо не се изисква за нашия бакалавър.
Предварително благодаря за насоките.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 14:18 от синята лагуна

# 558
Всъщност ще сложим в плика тези документи, които преди това сме качили на сайта им. Мисля, че това което си изброила е точния набор. За тези които ще кандидатстват с  VPD формуляр, и него, за да го попълнят и върнат навреме.
 Документа от здравната каса, както и документа за стаж също  ще качим в униасист. Идеята ми е, че на някои от местата където кандидатства синът ми няма платформа на унито, единствените документи са тези които пращаме в униасист ( това е за ТУ Кьолн). Вероятно в техния плик ще прибавим и тези допълнителни документи, плюс мотивационното писмо.  След като сме ги качили на сайта им.

# 559
Искам да попитам - при заверка на езиковите сертификати в немското посолство и представяне на кореспонденция от университетите - въпреки всичко има ли някаква такса за обработка на документите?

# 560
В консулството  в Пловдив подпечатаха напълно безплатно толкова езикови сертификата, колкото принтирани мейли с комуникация с  университети им занесе синът ми.
Днес от училището се обадиха синът ми да иде да си види дипломата ( в суров вариант ) и да се подпише под истинността й. Това беше добре дошло за нас, защото той я наснима и даде на преводачката да е готова с превода. Уговорих се с нотариус в непосредствена близост до залата в която ще раздават дипломите. Помолих го да  ме изчака ако е необходимо за да ми направи нотариално заверено копие. Уж се съгласи човекът, аз се моля раздаването да е в рамките на работното време.
Единствената ми въпросителна сега е относно заверката на академичната справка за 11 и 12 ти клас. Дадохме я за апостил и заверка , след което ще тичаме до немското консулство за печат, който играел ролята на нотариална заверка. А защо тогава за дипломата не вървим по този път, а търсим градски нотариус, не ми е никак ясно. 

# 561
Миналата година точно по време на трескавото търчане за документите за Германия,  DHL пуснаха промоция за студентите и пратка документи за университет в  Европа струваше около 36 или 46 вместо нормалните към 100 лв. А все пак DHL e  DHL, пратката стигна за ден-два, гарантирано и като срок и като доставка.
Проверете дали и тази година няма да има подобна промоция, би спестила и време и грижи.

# 562
Хора, моля ви за малко помощ. В паника съм.

Дъщеря ми две години се подготвя за кандидатстване медицина тук в Бг. Тя има немска диплома от езикова гимназия, но не искаше да ходи да учи с немски. Успехът й е 5,87.
На предварителните изпити по биология и химия изкара ниски оценки и това й подейства супер демотивиращо. До такава степен, че напълно се отказа и сега сме в задънена улица. Вече няма време за подготовка по никакъв предмет. Не мога да ви опиша как се чувствам след две години инвестиране в уроци и все пак някакви планове.

Само преди ден ми заяви, че смята да кандидатства някакви специалности в Аугсбург.
Те са ето тези : Medizinische Informatik, Europäische Kulturgeschichte, Kulturgeschichte, Kunst und Kulturgeschichte.
Като медицинската информатика й е най-нежелана, защото в момента не иска и да чуе за нещо, свързано с медицина.

Моля ви, дайте мнение за изброените специалности. Струват ли си? Ще има ли с тях добра перспектива за работа? На мен лично ми звучат прекалено общи и не мога да си представя какво може да се работи евентуално.

# 563
  • München, Deutschland
Утро77, съжалявам за стечението на обстоятелствата. Ако това са предварителни изпити, дано на основните има повече късмет детето.

За медицинска информатика нищо не мога да ти кажа, но останалите са, по мое лично мнение, специалности за безработни. Знам, че не е статистически издържано, защото имам само 4-5 лични примера, останалите са колеги на тези, но всичките ми познати, завършили хуманитарни специалности тук, не могат да си намерят съвсем никаква работа.

Едната прави в момента волонтариат, да кажем, че е нещо като практикантско място и с такова заплащане, другата се преквалифицира и работи съвсем друго, 3-тата също като втората, последната работеше уж по специалността си в една фондация и изкарваше май 1200 евро на месец, и то с няколко години стаж и немски като native speaker. В Германия толкова взимат фризьорките, дори лелки в детската градина са по-високо платени. Последната се върна в България, за да работи нещо пак не по специалността си.

Тук тези специалности често се учат по 2, защото се смятат за много лесни. Примерно политология и социология, европейски науки и социология, културология и още нещо... Понякога учат и някаква филология заедно с политология, и такива комбинации познавам.

Както съм казвала и преди, Германия не е мястото за хуманитарни професии.

А медицина в Германия? Или има разни медицински Ausbildungen тук? Има много запознати в темата, ще те насочат. Аз съм се пооткъснала вече от студентския живот и си позволявам да пиша тук най-вече във връзка с професионална реализация, особености на тукашния живот, разпоредби, данъци, възможности и сравнения на различни градове от гледна точка на живота в тях...

# 564
Ужас, съвсем съм в истерия вече....

Знам, че е много нахално така да питам преди да съм изчела цялата тема, но в такъв случай кои са по-удачните специалности в Германия? От гледна точка на безработицата в Бг и трудната реализация, със сигурност ми се иска да изберем такава специалност, която да има шансове за добре платена работа.

# 565
  • München, Deutschland
Споко, не истерясвай, все пак моето мнение е само едно мнение, нищо повече, другите може да имат по-различно такова. Grinning

Добре се реализират от години инженерните и точни науки - математика, физика, инженери, ИТ. Особено за последните, търсенето ще расте, също както и за старите и традиционни машинни инженери, което в Германия е доста различно от българската представа за машинен инженер. За специалността мога да говоря много, пристрастна съм, понеже аз самата това учих и работя, но не е това целта.

Лекари също се търсят, но ученето на медицина в Германия доколкото чета в тази тема, е свързано с много бумащина при кандидатстването и някакъв предварителен тест за по-добри шансове (може и да е задължителен, да не те излъжа тук!). Това са ми впечатленията само от темата обаче! В крайна сметка мисля, че не е непреодолимо. Добрата страна е, че след 4-5 години вече можеш да работиш нещо с много добро заплащане, а студентските дейности са достатъчно добре платени, за да можеш да се издържаш на практика сам, с минимална помощ от родители. Последната включва да ти обзаведат първоначално стаята, да ти помогнат с кола/бус под наем, ако се местиш, може би билети по Коледа или други скъпи моменти, такива неща...
Ученето не е лесно и не си заслужава да завършиш някой университет от 9-та глуха, защото добрите болници си търсят специализанти от 2-3 университета, както разбирам - Хайделберг, Хайделберг и Хайделберг, когато свършат оттам, понякога Улм и още 1-2 известни и добри имало. За другите е каквото остане....

За финансови и икономически специалности съм с малко смесени чувства, в смисъл, там може и д асе пласираш добре, а може и не, зависи какво специализираш. Ако е икон специалност, добре е да се пише индустриално инженерство или мениджмънт - завършва се лесно, едва ли не от обща култура, нищо не учиш и не знаеш накрая, но пък изглежда добре в сивито. Та ако не ти се учи истински инж курс, това си е опция.

Ето тук вижте съвсем ориентировъчно средни заплати по браншове - няма нито една дори спомвната хум специалност. Изключение, разбира се, са адвокатите, но там трябва добър език, доста над средното, и си е тегаво да пишеш разни становища, тълкувания, на чужд език.

https://www.stepstone.de/ueber-stepstone/knowledge/gehalt-2019/#Ergebnisse

# 566
  • София
Информатика в различните й разновидности,  различни инженерни специалности, приложна математика,  медицина,  стоматология,  фармация, молекулярна биология,  икономики, но съчетани И с нещо по-техническо като обсъжданата преди време специалност в ТУМ..

# 567
chrissy, не, не се учат по две, защото се смятат за много лесни, много интересно хрумване. Всъщност в последните 5 години всички университети предлагат възможност за Zweifach Bachelor. В него избираш две специалности-Hauptfach и Nebenfach. Избират го студенти с по-широк спектър на интереси и такива, които не са решили, какво точно да изберат за магистър. Образно казано, така играят на два фронта, дава по-голям шанс за реализация.
utro77, няма как да ти кажат, в каква специалност ще може да се реализира дъщеря ти. Това зависи от нейните лични интереси и мотивация. Ако силата и не е информатиката и математиката, нека да не пише медицинска информатика.

# 568
  • München, Deutschland
Ванесита, така знам от хора, които ги учат или ги учиха още преди да е навлязла тази система с двойния бакалавър. Всичките от време оно си учеха по 2 хуманитарни, сега може да са го "официализирали" с този двоен бак.

Hauptfach и даже няколко, а не само един Nebenfach-а, в точните науки и икономиките си го имахме от години, не е нещо ново.

# 569
chrissy, тогава категорично са Ви подвели въпросните хора. Можете да погледнете дори в сайтовете за кандидатстване и на самите университети, че огромен брой специалности –не само хуманитарни науки, се предлагат с опцията Zweifach Bachelor. Така се дава шанс на децата да намерет компромисно решение и да комбинират интересите си.
Zwei Nebenfächer не съществуват като опция. Съотношението на Hauptfach към Nebenfach може да бъде само 75/25 (най-често) или 50/50.

Общи условия

Активация на акаунт