Университети в Германия и други държави с немски език 11

• 68 588
  • 774
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Криси, ясно, че точно казаното от теб се имаше предвид. И именно него не намирам за напълно вярно. Голямата ми дъщеря имаше 24 (пълните) точки на  писмената част и 23 на устен, на хьорен и лезен имаше по над 20. И пак имаше не едно  или две деца сред съучениците й във виписка, които макар и по-добри (не според мен, според нея самата), особено на устен, имаха по-малко от нея. Тя от малка пееше на сцени, нямаше го вероятно затова това притеснение да се изтипосаш на подиума пред чужди хора и да говориш/пееш/комуникираш с отсрещния.. Едната близначка може би го докарва до подобно ниво на немския, съвсем прилично тоест, но не и супер-друпер, но едва ли с нейната притеснителност би докарала същите 23. Това имах предвид. Някой може да е страхотен с немския, а плакатът да му е калпав, дори и за него има май 3 точки или нещо такова.. Та ако  на такова дете му свалят тези 2 точки за интеракция и 1-2 за плаката, какво, да кажем, че с резултата 21-22 не е готово да се справи с ученето на езика ли?
За мен  поне  не е цел максимумът. Разбира се, съм съгласна на 200% с Емиа, че резултати по 12 точки на устен и 16 на  хьорен /лезен поставят серизоно  под въпрос готовността на студента да учи в Германия. Но резултати по 19-20-21 точки ще ми се сторят супер за който и да е от елементите, ако моите ги получат през март. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 22:02 от пенсионирана русалка

# 301
Максимумът е трудно постижим. Оптимум обаче са едни точки от 19 нагоре, защото понякога наистина играе субективизма при оценяването, и на устен и на писмен. Слушането и четенето - ами едни деца са съвестни и си могат и през ум не им минава да преписват и може  и да допуснат някоя грешчица, но се справят добре. Други с хитреене, зрение на орел и добра подвижност във вратната област успяват да надникнат през две банки в трета и пак излизат "отличници". Но всеки си носи отговорността, все пак са зрели хора уж и трябва да мислят с главите си.

# 302
Ами аз относно ДАФ  и ДСД , тъй като едното ми дете е с ДАФ, а другото сега положи ДСД, мога  да кажа, че  работата и по двата формата е много. Речников запас може да се натрупа и с двата формата, разбира се зависи от това как се готви детето.
Втората тема на сина ми вчера е била за доброволчеството. За човек, който е врял и кипял в тази област, че даже тази есен го ръкоположиха за рицар на добрата воля, не се е справил както е искал. Казал е, че е член на доброволческа организация, говорил е за самата структура, уж е привлякал вниманието на немеца, но от силното притеснение и стрес е забравил думата " събития". Това му е докарало неловко оплитане , а от там и резултатът му не е блестящ. Оказва се, че съм в грешка, скалата за С1 започва от 12 точки. Както и да е, на този етап приключи, остава да докара езика до ниво годно да учи на него. Сега пред него е математиката, а и там нещата не са блестящи, имайки предвид, че тази година мина през два езикови сертификата и съпътстващата ги подготовка. Всичко останало беше зад чертата.  Вчера ми подхвърли, че би било добре да прави матура по английски вместо по математика, за да е сигурен в резултата. Имайки предвид, че се кани да кандидатства инженерство, това ми се струва безумно и безсмислено. Отново си давам сметка, че не е наясно с какво се захваща. Главата ме боли от сега, а как ще е занапред.... Моля, споделете, децата кандидатствали в Германия инженерни науки, матура по математика ли са полагали, и изобщо имало ли е дилема по темата.

# 303
  • Пловдив
Аз мога да коментирам немската матура по математика и по-специално-баварската. Тя е една от трите задължителни за всички матури. Включва три дяла-математически анализ, вероятност и статистика и стереометрия, която обаче е базирана на вектори в пространството. Разликата с българската е огромна. Българската е на първо ниво, а дяловете, които съм изброила по горе се изучават предимно в 11-ти и 12-ти клас в МГ, че дори и в началните курсове на университета. Моят съвет към децата, които ще кандидатстват инженерни науки в Германия е да наблегнат сериозно на математиката още от България.

# 304
  • София
Гери, тя работата може да си е много и по ДСД и пак нивото да  е по-ниско от ДаФ. Simple Smile
Но както ДаФ е по-труден от ДСД, така матурата по немски/английски е определено по-лесна от Шпрахдиплом-а/други сертификати. Едната ми близначка ще кандидатства за мат. специалност, но ще държи матура по немски.Ако специалността на младежа ти е с квоти по успех, не виждам лошо в това да се яви на ДЗИ по английски, където е по-сигурен. Множество деца го правят. Матурата не е кой знае каква добра подготовка за следване на нещо с много мат. в Германия. По-добре, ако унито предлага опции, в началото да иде на репетиториума.Това е опреснителен входен курс. Опреснителен за германците, де, за нашите деца някои неща са нови, понеже по програма не се учат в среден курс.Както и в освободеното от ДЗИ подготовка по английски време да обърне внимание още оттук на неучени неща.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 09:58 от пенсионирана русалка

# 305
Ами аз относно ДАФ  и ДСД , тъй като едното ми дете е с ДАФ, а другото сега положи ДСД, мога  да кажа, че  работата и по двата формата е много. Речников запас може да се натрупа и с двата формата, разбира се зависи от това как се готви детето.
Втората тема на сина ми вчера е била за доброволчеството. За човек, който е врял и кипял в тази област, че даже тази есен го ръкоположиха за рицар на добрата воля, не се е справил както е искал. Казал е, че е член на доброволческа организация, говорил е за самата структура, уж е привлякал вниманието на немеца, но от силното притеснение и стрес е забравил думата " събития". Това му е докарало неловко оплитане , а от там и резултатът му не е блестящ. Оказва се, че съм в грешка, скалата за С1 започва от 12 точки. Както и да е, на този етап приключи, остава да докара езика до ниво годно да учи на него. Сега пред него е математиката, а и там нещата не са блестящи, имайки предвид, че тази година мина през два езикови сертификата и съпътстващата ги подготовка. Всичко останало беше зад чертата.  Вчера ми подхвърли, че би било добре да прави матура по английски вместо по математика, за да е сигурен в резултата. Имайки предвид, че се кани да кандидатства инженерство, това ми се струва безумно и безсмислено. Отново си давам сметка, че не е наясно с какво се захваща. Главата ме боли от сега, а как ще е занапред.... Моля, споделете, децата кандидатствали в Германия инженерни науки, матура по математика ли са полагали, и изобщо имало ли е дилема по темата.
Искам да споделя, че синът ти може и да има право. При нас по мое изрично настояване синът избра математика за матура и изкара  отличен (5,70 или нещо такова, по спомен). Мотивът ми беше, че е тренировка и че така или иначе, мат ще му трябва. Обаче! Това е много сериозно натоварване, защото матурата влиза в дипломата и не трябва да се дъни на нея. А все пак е още един много тежък изпит, който  всъщност не му е нужен. После го отчетох като своя грешка по тези причини. Той да си се готви по математика много и да си държи нивото, но може би не е нужно да се подлага И на това в добавка на всички други тежки изпити и усилия по кандидатстването, след като/ ако не му го искат изрично като условие.

# 306
Благодаря, the game - ще му дам да прочете отговорът ти. Споделям мнението ти.
Русалка, на мен идеята да държи матура по английски ми се вижда толкова абсурдна, както ако дете което се готви за медицина, да прави матура по език, вместо по химия или биология. Имам предвид децата които ще кандидатстват в България. И навремето, когато аз кандидатствах, а и до сега, инженерни специалности в БГ  се учат след изпит не по език, а по математика. Значи хората имат едно наум, че човекът трябва да има някакво прилично ниво , за да се захване после с още 5-6 математики.  А иначе да, трябва му добра диплома, в общия случай 5-5,50 върши работа.  Но не мога да се примиря , че това трябва да е за сметка на матурата по математика. Колкото и базов  да е матурния материал, все пак е еднин преговор, който едва ли ще се самоинициира да направи.

# 307
Аз мога да коментирам немската матура по математика и по-специално-баварската. Тя е една от трите задължителни за всички матури. Включва три дяла-математически анализ, вероятност и статистика и стереометрия, която обаче е базирана на вектори в пространството. Разликата с българската е огромна. Българската е на първо ниво, а дяловете, които съм изброила по горе се изучават предимно в 11-ти и 12-ти клас в МГ, че дори и в началните курсове на университета. Моят съвет към децата, които ще кандидатстват инженерни науки в Германия е да наблегнат сериозно на математиката още от България.
От опит - за инженерни науки където и да е (в Германия или в България, няма значнеие), езикова гимназия не е достатъчна, трябва допълнително мат навън - в СМГ или на уроци. Моят ходеше в СМГ почти през цялото време на гимназията, за да си поддържа нивото, а и за да мине материал, който не се учи в гимназията - интегрално и диференциално смятане (мат. анализ - calculus), вероятности и статистика - за това имам спомен, защото сме обсъждали задачи вкъщи, може и да е имало и вектори.
Но матурата по математика е нещо друго и вече споделих опита си в това отношение, моят я държа. Тя върши работа, ако иска да кандидатства инженерна специалност в България, защото навсякъде я приемат като балообразуваща оценка. Но си е изпит.
G.D., ако знаеш колко добре те разбирам Simple Smile - аз точно така разсъждавах. И се наложих с мнението си над това на сина, но си го  отчитам като грешка, защото матурата не дава нищо в контекста на кандидатстване в Германия , а отнема сили и време за подготовка. Това е просто прецизиране на стратегия за разпределяне на времето и усилията, а не принципно положение дали трябва мат или не трябва - трябва задължително и то на ниво МГ.

Последна редакция: ср, 12 дек 2018, 11:15 от Анонимен

# 308
  • Варна
G.D. Щом ще учи инженерство, трябва да се подготви за високото ниво на математиката още от БГ. Мисля, че има учители, които преподават неизучавания в нашите училища (дори и в МГ) материал. Не съм много запозната обаче с това. Само знам, че българчета, заминали да учат нещо, свързано с математиката, спешно си търсеха учители за през коледната ваканция за наваксване. Някои получаваха и онлайн консултации оттук.
Лично за мен матура по математика е по-лесна от такава по английски, въпреки че ползвам английски на ниво С1. Аз си решавам матурите по математика за удоволствие през последните години и изкарвам поне 94-95 т. При това не съм учител по математика, самообучавам се вкъщи, за да помагам на децата с материала, че моите не са математици. При матурата по математика липсва субективизъм и ги няма вечните проблеми с неправилно формулирани въпроси, задачите не ми се струват кой знае колко сложни, особено за дете, което се подготвя усилено.
Но ако синът ти смята, че по АЕ ще изкара по-висок резулат, това е най-важното - гоните висока диплома все пак.

# 309
Определено стратегията на детето за мен е по-правилната.

# 310
Благодаря ви, момичета - менията ви са много  полезни и важни .  Има  материал за  обсъждане. Май най-трудното тепърва предстои. Нивото му по математика определено не е високо. Не е имал проблеми с материала до сега, но както и вие казвате -  в ЕГ нивото не е високо. Ще мислим какво да правим . 

# 311
  • София
Tова с липсващия субективизъм при мат е така, но времето, необходимо да се подготвиш за ДЗИ по мат на ниво за над 5,80+ примерно е много повече от това за толкова като резултат по английски/немски/френски (говорим все пак за учило през годините дете). След като за ДСД са писали обемни писмени работи по немски и то по по-сериозни теми, съчинението от 160-170 думи в матурата е смехотворно. Като добавиш по-лесните хьорени/лезени, остава може би по-сериозна работа върху граматичната част с люкентекстовете - рекции, склонения на прилагателни, залози, условни наклонения,  подчинени изречения. Та е вариант и немският, още  имат инерция заради Шпрахдиплом-а.  Моята девойка до много скоро беше на 100% убедена, че ще се явява на ДЗИ по  мат, но колкото и да обичам математиката и липсата на субективизъм в оценяването там,  се зарадвах на промяната в курса. Обмислила е нещата и ще ходи на матура по немски. Другата пък, въпреки желанието си за медицина, в нито един момент не е помисляла за матура по биология/химия. Тя от самото начало на година рече и отсече немски. А и през годините масово децата постъпват така - независимо от избора им на разнородни специалности, хуманитарни, технически, медицина и сие, се спират за матура 2 на  някой от езиците. Ако остават в БГ, оползотворяват времето за учене за кандидат-студентски изпити. Ако се отправят навън, си гарантират пък по-висока диплома. С две думи не съобразяват втората си матура с бъдещата специалност, поне не и в масовия случай.

# 312
Русалка, според мен, е напълно права - това е стратегия за пестене на сили, не е смяна на приоритети, те са ясни и си остават такива. За деца с езици на високо ниво най-енергоспестяващо е да се явят на матура по най-силния си език. Това не значи, че не трябва да наблягат на специалните си предмети - дали мат, дали билиогия/химия, който каквато му е специалността за кандидатстване.
Благодаря ви, момичета - менията ви са много  полезни и важни .  Има  материал за  обсъждане. Май най-трудното тепърва предстои. Нивото му по математика определено не е високо. Не е имал проблеми с материала до сега, но както и вие казвате -  в ЕГ нивото не е високо. Ще мислим какво да правим . 
G.D., според мен, матурата ви е минорният проблем. Това е важният ви въпрос - къде му е математиката спрямо изискванията на една инженерна специалност.  Не мога да обобщавам, защото знам случаи на силни математици в ЕГ, но те май всички, като се замисля, са се занимавали допълнително и то в течение на години. Все още имате време, ама както имате, така не е много, от моя опит математиката се надгражда дълго време.  Може би е добре да се запише в някакви интензивни курсове или с учител, където хем ще разберете нивото му, хем ще добави липсващи знания. И да се съсредоточи в това, пък каквото - такова. Като почне обучението в Германия, ще разбере дали има останали липси и как да ги попълни. Успех!

# 313
G..D... подходете към ситуацията математически Sweat Smile щом ви трябва диплома около 5.50 пресметнете въз основа на успеха му досега какви минимални оценки ще са нужни на двете матури. После преценете вероятността да постигне тези резултати и така ще стигнете до извод дали си заслужава риска или не. Притеснява ме, че това с хрумването му за английския не е релна преценка, обоснована на личните качества, а е влияние от околните, защото в 12 клас масово ходят на матурите по езици и един друг се манипулират. Не е грешна стратегия, но не значи, че е лесна играчка. В крайна сметка езиковите матури крият препядствия, които "научните" матури (математика, био,химия) изключват - субективизъм в оценяването на писмения текст, проблеми със записа за слушане и т.н.

От друга страна, подготовката за матура по математика в България не допринася с материални знания кой знае колко за която и да е инженерна специалност в Германия, защото има голяма разлика в нещата, които се учат тук и там. Най-голямото предимство не е способността да решаваш някакви си задачи и да изкарваш добри оценки на изпитите, а най-вече добиването на логическо мислене. Да можеш с подход и стратегия да се справяш с даден проблем. Затова обаче или трябва да си надарен, или подготовката да е започнала много преди 12 клас. ЕГ не дава достатъчна база, дори когато ученикът изкарва отлични оценки.

Аз всъщност държах матура по математика, независимо че специалността ми е медицина. И не съжалявам. Съучениците ми изкараха с езикови матури много по-високи оценки (5,9-6,00) от мен, но имах две цели, които постигнах, и това ми беше удовлетворение - да развия логическото си мислене колкото е възможно за човек не-математик и да изкарам достатъчна оценка, че дипломата на края да е 1.0. След първите 4 семестъра в Уни с предмети като физика, физиология и лабораторни урпажнения по биохимия (ах, смятане на концентрации) нямаше нищо по-ценно от липсата на страх срещу на пръв поглед ужасни уравнения и задачи Grin

# 314
Да, има го и момента със самооценката. Детето на G.D. е добре да си прецени силите в английския, ако има сертификат CPE, тогава предполагам, че няма да е проблем да изкара отлична оценка.  Ако не, поне да е CAE. Ако не се е явявал на сертификати и не знае, тогава може би е добре да получи външна оценка за знанията си.
Grant, и аз така знам, че математиката има голямо място в биотехнологиите.

Общи условия

Активация на акаунт