Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 29

• 67 600
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
DonJon хората, които са имали нужда от жилище през 2008 едва ли са същите, които имат нужда сега. Също така, за 10 г. може са настъпи голяма промяна в доходите,  в начина на живот и т.н. Един 25-годишен с начална заплата 800 лв. през 2008 г. ще има съвсем различни нужди и възможности да си купи имот през 2018, когато вече е женен, заплатата му е 2500 лв. и има дете.  Има хора, които не са особено на зор да купят жилище, особено ако става дума просто да разширяване и смяна с по-добър квартал. Съвсем нормално е да се питат дали няма да е по-добре да изчакат две години, ако евентуално цените паднат, а те същевременно ще имат по-голямо самоучастие. Аз лично очаквам да има средно статистическо задържане на цените, което вече се случва. Според мен ще има спад за масовката НС в кофти квартали с бурно строителство и продажби на зелено в момента,  също за панели и СС в непривлекателти квартали. По-луксозното НС и СС в предпочитаните квартали едва ли ще поевтинее и дори ще се повиши още за 3-5 години.

# 421
Скрит текст:
Аз не съм казала, че ще спечеля - откъде го измислихте?! Исках да кажа, че това, което наблюдаваме, НЕ е имотен балон, а движение на цените нагоре: хляб, тоалетна хартия, закуски, ток, имоти.

Защото тук една група хора твърдят, че имотите растяли балонно.
Ако това беше вярно, щяха да растат САМО те, без останалите неща.
Ама ето, че не е така.

Никой няма да спечели, всички ще изгубим пари от тая работа...
Абе не било балон, 2014 - цена за двустаен 30000 евро, 2018 - в същия квартал - 65000 евро. Повече от 100% за четири години. Е това ако не е балон, какво е?
Миналата седмица написах, но сега пак ще повторя. През 2008 година цените на имотите бяха малко по-високи от сега, а заплатите бяха 2 пъти по-ниски.

Не гледай само цифрите, виж им покупателната способност.
Преди 10 години билета за градски транспорт беше вдигнат от 0,60 ст. на 1.00 лев,  до 1.60 сега, пилешкото филе беше 6, 7 лв. сега е към 14  лв. килото, бананите 1,69 сега почти 3 лв., сирена и кашкавали бяха по 3-4 и 8-9 лв. сега са 9-10 и 17-18. Студената вода беше лев и нещо за кубик, сега е почти три лева....
Ще излезе, че покупателната способност на два пъти по-ниската заплата тогава е колкото сегашната двойна, че и отгоре, като се калкулират цени на наеми/комунални.
Всъщност в цял бял свят храната и стоките от първа необходимост са общодостъпни за масите, за да няма гладни, цените на имотите са високи, при нас е наопаки, което показва колко зле е положението.
Докато в Берлин обмислят да забранят на чужденци да придобиват имоти, защото същите ставали недостъпни за местните, при нас чужди купувачи липсват.

И тази година за поредна изнесохме по-голямата част от най-ценния си потенциал, подрастващите навън, където отивайки да учат, по-голямата част не се завръщат, съответно имотите на родители, баби и дядовци няма да трябват на никой.

Тази година първокласниците били с 3 000 по-малко от миналата, през 2017 г. пък са родени със 7 000 по-малко от набор 2011 г., постъпващи сега в първи клас.
Така, че за в бъдеще апартаменти ще трябват само на паяците, ако не се промени качество на живот, стандарт, въздух, инфраструктура, здравеопазване, сигурност,  скоро и куче да вържеш тук и то ще се оскубне и емигрира, все със синджира.

# 422
Да не пропускаме и фактът, че вече 50% от новородените в страната са от ромски произход...

# 423
  • София
Раждаемостта 97 ма 98 ма година е била колкото сега..... , после по 1-2-3 хил повишение всяка година, до 2002 ра пак спад и надолу, почти колкото сега, пак нагоре до пик 2009 - та, най -много родени бебета, оттогава пак с по няколколко хил бебета надолу всяка година , но набора на дъщеря ми 2014 ста беше по - голям от предишния 2013 ста ? Гледам ги заради наплива за у-ще...... Grinning
Та не сме в исторически спад категорично...... Smiley
И незнам какво ни носи тази информация .... нагоре - надолу..... Освен, че когато сме били най - зле и най - отчаяни и имотите са били в криза ( балона се е пукнал) 2008- ма 2009 - та, тогава в отчаянието си българите са родили рекордно количество бебета...... Grinning
Т.е. щом броя на  бебетата пада ... криза по имотите няма.... ако стане криза  и се пукне балона . не се бойте ... ще се заемем с бебеправене отново..... ( ей такива са изводите,  на които се базират мантрите за криза , спад , паника и ад) Абе ще се поболеете само от лоши мисли някои !
Хайде да се пука тоя балон,  че да мирясате ! ( И изобщо кой смята , че това е добре за него незнам  ,  и за какво плаши и кого плаши ? )
В Германия е с една от най - ниските раждаемости в Европа, и изобщо това е проблем за Стария континент, сега след мигрантите... нещата за Германия се пооправиха....

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 11:53 от Yangdze

# 424
# 425
DonJon хората, които са имали нужда от жилище през 2008 едва ли са същите, които имат нужда сега. Също така, за 10 г. може са настъпи голяма промяна в доходите,  в начина на живот и т.н. Един 25-годишен с начална заплата 800 лв. през 2008 г. ще има съвсем различни нужди и възможности да си купи имот през 2018, когато вече е женен, заплатата му е 2500 лв. и има дете. 
Ок.... и от 2008 до сега кой спи и кой действа? 2008-ма бях на 25... купих миналата година точно като почна поскъпването сам самичък, без никой да ми помага... оплаквам ли се от балон? Не се оплаквам... Чакам ли нещо? Не ... не чакам. Който иска да чака да се пука балон да чака.... то така ще чака цял живот. Това казвам.

п.п. Как се гледа жена, дете, автомобил и ипотека с 2500лв заплата? Simple Smile

# 426
През кризисната 1997 г., когато всички бяха милионери в лева, където 1 долар беше 3 000 лв.,  при хиперинфлацията и празните магазини, фалиралите банки с изгорелите спестявания на хората са се родили повече бебета от през "стабилната" 2017 г. ........
2017 е антирекорд, непознат до тогава в историята на следвоенна България, като гледам брояча на ООН тази година ще е чудо да стигнат и миналогодишните....
Не споменаваме етнос на тези новородени.
И ако на швабите прираста е положителен с арабите, то нашия е отрицателен и с орките.
Явно има защо към там да имигрират масите, а от тук емигрират, там ръста на цените на имоти да е плавен и устойчив, тук цикличен и породен от несигурност, не от реална нужда.
"Инвестицията" в жил. имот не е инвестиция в белия свят, само в туземските държави, където няма икономика, в която реално да се инвестира, а спестяванията трябва да се вложат в нещо, различно от банка, както КТБ показа.

Като спомена DonJon, през 2013 г. или 2014 г.  в Редута ми предлагаха двустаен от строител на среден етаж с А16 за 40К евро, при това на поносимо от към локация място - около ул. Плачковски манастир, днес това не може да се купи и за 70К евро, дори на зелено.
Ако някой мисли, че това е устойчив ръст, който ще издържи на предизвикателствата, които се задават. Блажени да са вявращите Smiley

# 427
Аз забелязвам, че вечер край нас  има доста тъмни прозорци - не просто ваканционно тъмни, ами системно по 2/3 от някой блок стоят тъмни. Иначе е пълно с недомислени строителства, които явно никой и никога няма да купи. Например нов блок точно на пътя за Панчарево и Самоков. Хем в нищото, хем целия трафик за Боровец минава под прозореца ти. Всичко се продаваше, всичко празно. И това не е единичен случай. Но виждаме, че в Изток, център и южни квартали например хич не е лесно да намериш нещо за покупка. Тия недомислените на лоши места ще си паднат цените и още как. За другите ме съмнява да паднат много.

# 428
  • София, Bulgaria
Аз мисля, че покупката на имот, въобще не е задължително нещо. Не е като нещата от първа необходимост или с една дума и да нямаш имот, може да си живееш.
Също така според мен, ако човек опре до 50-100 лв. месечно дали ще са повече или по-малко давани по кредит за покупка на имот или за плащане на сметки и храна, въобще не трябва да купува. Не е готов все още. По-добре да изчака подходящия за него момент.

# 429
Ето малко анализ относно инфлацията: https://money.bg/economics/inflatsiyata-v-balgariya-e-vtorata-na … -visoka-v-es.html. По принцип ЕЦБ се стреми да е около 2%, но ние вече преизпълняваме плана Simple Smile

# 430
Аз мисля, че покупката на имот, въобще не е задължително нещо. Не е като нещата от първа необходимост или с една дума и да нямаш имот, може да си живееш.
Също така според мен, ако човек опре до 50-100 лв. месечно дали ще са повече или по-малко давани по кредит за покупка на имот или за плащане на сметки и храна, въобще не трябва да купува. Не е готов все още. По-добре да изчака подходящия за него момент.

И ако доживееш пенсия... Ще ти стига ли за наем, храна и лекарства?
Апартамент се купува докато си в разцвета, защото е по-лесно...това в случай, че не чакаш наследство де...

# 431
Аз пак да питам Кога се чака да приемем еврото? След 2г или... И как мислите , ако това стане тогава каква ще бъде цената на имотите, защото инфлацията ще е жестока, поне така казват в началото.
Преди години се включихме в нов строеж в Лозенец, Това 1994 мисля беше, когато доларът изведнъж поскъпна и стана страшно. Уцелихме точно момента да продадем тогава в левове (така се продаваше) хубаво жилище и се включихме там. Да..ама за 2 месеца , докато се изповяда при нотариус строителя, (нещо имаше не помня какво) и го чакаме да се обади , ама йок. Парите ги държим, защото сме се разбрали в левове да продава , той така си продаваше. Но , не се обажда, звъня и разбирам, че вече е друго, човекът иска долари и то не това дето имаме в левове(( Бяха едни времена... (( Не можахме там да вземем, хем и скица и всичко имахме и бяхме се нагласили, ходихме да видим и строежа няколко пъти как върви на ул. Попово беше . Сега още ни държи спомена. Все тръгваме нещо да правим и решаваме да изчакаме, страх ни е. Но...така изпуснахме много възможности преди години пак. Все не уцелваме момента и нещата.((

# 432
Апартамент се купува докато си в разцвета, защото е по-лесно...това в случай, че не чакаш наследство де...

+1

Ако имаш хубав апартамент - енергийно ефективен, добре обзаведен и направен качествено и с трайни материали - можеш един ден да преживееш всяка криза. И малка да ти е пенсийката, все ще има за хляб и кисело мляко и ще избуташ. Някои нови вътрешни апартаменти могат и почти без отопление, та животът все някак ще се нареди. Ама ако нямаш нищо какво, под моста ли ще спиш?

# 433

+1

Ако имаш хубав апартамент - енергийно ефективен, добре обзаведен и направен качествено и с трайни материали - можеш един ден да преживееш всяка криза. И малка да ти е пенсийката, все ще има за хляб и кисело мляко и ще избуташ. Някои нови вътрешни апартаменти могат и почти без отопление, та животът все някак ще се нареди. Ама ако нямаш нищо какво, под моста ли ще спиш?
Аз също не разбирам хората които не мислят за края на хубавите дни и не си подсигуряват поне покрива.

# 434
Според мен ще видим еврозона през крив макарон...

Общи условия

Активация на акаунт