Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 29

• 67 622
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
не е маломерно

# 451
btw, 100 кв. м. за тристаен (предполагам, че това търсите) е малко. Без общи части ще е около 80-85, което си е маломерно.
Абсолютно приличен тристаен си е 100м2, 85 м2 светла площ!

# 452
Този в обявата горе не е маломерен, но е 2-стаен. Ако прибавим още една спална и още една баня ...
100кв общо няма шанс да е 85 светла площ.
За 100 кв м средно 15 са общи части и 15 стени и тераси - остават 70 кв м светла площ
10 коридор
2х12 спални
2х4 бани
24 холокухня
2 склад
Всъщност е ок като площ, но за мен е е леко маломерно. С 10 кв м повече, ще е доста по-комфортно

Последна редакция: пн, 17 сеп 2018, 22:30 от zhaboka

# 453
Като говорим за уцелване на момент и цени, бяхме намерили ново строителство в западна посока от зала Триадица. Оферираха ни тристаен 100 м2 с идеалните части за 120,000 евро, това беше в края на 2016 година.

# 454
Като говорим за уцелване на момент и цени, бяхме намерили ново строителство в западна посока от зала Триадица. Оферираха ни тристаен 100 м2 с идеалните части за 120,000 евро, това беше в края на 2016 година.
Много са. 300% отгоре. Вързахте ли се.

# 455
Не, не купихме.
Чистата площ идваше точно към 84 кв.м., а честно не ми харесват разпределения с холокухня и миниспални, каквито са 99,9% от новото строителство.

# 456
  • София
Не, не купихме.
Чистата площ идваше точно към 84 кв.м., а честно не ми харесват разпределения с холокухня и миниспални, каквито са 99,9% от новото строителство.
Те това са опциите като цяло:
- или миниспални в НС
- или вмирисани общи части , раздрънкан асансьор, насред панелен мегакомплекс
- или сграда от 50- та  година , с високи тавани Grinning  ама с една баня/WC ( общо 2 кв ) в Центъра
- или с много пари

# 457
А алтернативата мини холче с големи спални да не би да е по-добре? Честно казано не знам за вас, но аз прекарвам 90% от будното си време когато съм вкъщи във всекидневната и много малко време в спалнята. Ако холчето ми беше 20кв щях да се чувствам като в кафез. На мен ми е достатъчно в спалнята да имам място за гардероб, легло с нощни шкафчета, скрин и кресло. Нищо повече. В момнета спалнята ми е точно 12кв и има място за всичко това като леглото е широко 1.80. Разбира се, най-идеалното е да имам голям дрешник, но това трудно се постига в 90-100кв.м. Когато човек е с ограничен бюджет и съответно търси не голяма квадратура, все трябва да прави компромиси с нещо. И 90кв са си 90 кв независимо в какъв вид строителство. Просто преразпределението на стаите ще е различно. Та вярно, че хора всякакви, но честно казано не мога да разбера каква е манията за големи спални пък малка всекидневна, вместо обратното, но това си е мой избор. Не че отричам големите спални. Самата аз в момента търся такива с големи дрешници, но никога не бих жертвала всекидневната за сметка на спалните.
В сегашното ми жилище, което купувах, когато имах някакъв ограничен бюджет също избрах да не жертвам. Тогава предпочетох 40кв всекидневна (30кв холна част с трапезария и 10кв кухня, която оставих свързана с хола) + 2 спални по 12кв + баня с тоалетна 5кв + тоалетна 2.5кв. Останалото е коридор, тераса и стени. Общо 92 кв.м.  Честно казано ни е идеално като площ на този етап, но понеже винаги съм си мечтала за къща, все му търся кусурите на жилището.

# 458
@miamihills: На някои имоти цените може да паднат, на други - да се качат. Аз не очаквам драстични промени и в двете посоки.
In general, цените на качествени имоти, с добро разпределение, в нови сгради, в хубави квартали (нали всички това търсим) е по-вероятно да се повишат.

Аз купих жилище преди около 2 години и тогава ми казваха, че цените ще паднат до 2018, да изчакам. Цени на апартаментите в моя блок на моя етажа са вече с 200 евро на кв м нагоре от тогава.

Моя съвет: ако имате нужда от жилище и намерите нещо, което наистина ви харесва и е на поносима цена, не чакайте.

Купихме жилище в затворен комплекс през 2015 г. почти изцяло с ипотека за 650Е/м2. Сега в същия комплекс жилищата вървят по 1200Е/м2. Наемите са х900-1000 лв. за тристаен като нашия, нашата ипотека е 600 лв. На по 25-6 години сме, работим, имаме и дете. Притесняваме се, естествено, но ако не бяхме направили тази стъпка цял живот щяхме да се чудим дали е настъпил момента.  В крайна сметка, ако стане толкова зле положението ще го дадем под наем и пак ще плащаме ипотеката.

# 459
Значи сте го купили, когато сте били на по 22-23 години? Работихте ли вече с трудов договор и банката гледа ли стажа назад? И ако не е тайна, при каква лихва ви е ипотеката - намалявана ли е със спада на лихвите или си е 600 по старите лихви?

# 460
Да. На почти 24 бях, но с вече година трудов стаж в банка. Тогава лихвеният процент беше 5% за служители, впоследствие смених работата, а те по своя инициатива свалиха лихвения процент на 4%. По договор щеше да се качи до 6%, но в момента местоработата ми е БНБ и едва ли бих имала отказ от която и да е банка, а според мен това е и причината да намалят лихвения процент, защото до момента не бях ставала свидетел да се намали лихва на клиент, без да има молба за това. По онова време работех в клонова мрежа, т.е. наложи ми се да го теглим двамата, защото заплатата ми не стигаше за одобрение. Нямаме други кредити.

Последна редакция: вт, 18 сеп 2018, 11:14 от Ambrosia

# 461
Добре се е получило при вас Simple Smile

# 462
Добре се е получило при вас Simple Smile

Аз съм на мнение, че когато си сигурен в нещо не следва да чакаш - било то за жилище или деца. Но от друга страна, за мен лично, в момента би ми било неизгодно на двойни цени и ако бях в такава ситуация не бих се наела.

# 463
  • Варна
Инфо :
Цитат
Започва ли кризата? Нещо невиждано се случва на пазара на имоти в България за първи път от 2012-а насам;
Слагам го като информация с данни; Всеки да си прави анализи и изводи;
Надявам се хората, които коментират тук да са с чисти сърца и ум и да не са водени от интерес; Темата е за това - реална оценка, а не на кого какво му се иска.

Скрит текст:
Сделките с имоти в София намаляват с 4,3% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, сочат данните на Агенцията по вписванията. От април до юни сделките с имоти в столицата са 7119, при 7441 година по-рано. Такова намаление на сделките се случва за първи път от 2012 г. насам и ясно показва, че има известно охлаждане на пазара.

За полугодието сключените сделки с имоти в София са общо 12 750, като отбелязват ръст от 2,3% спрямо първите шест месеца на 2017 г. Това увеличение обаче ще дължи на големия брой сделки през първото тримесечие, когато те достигнаха най-високото си ниво за този период от годината след кризата през 2008 г., пише "Труд".

Във Варна продажбите на имоти през първата половина на годината нараснаха с 8,3%. Сключените ипотеки в София през първото полугодие са общо 8785, като отбелязват ръст от 9% спрямо същия период на миналата година. Само за второто тримесечие ипотеките са 4968, което е увеличение с 3,9% на годишна база.

В Пловдив през второто тримесечие продажбите на имоти са постигнали скромен ръст от 1,2% на годишна база като са сключени 4053 сделки, докато ипотеките са се увеличили със значително по-бързи темпове – с 15,7% до 1400 броя. Това се дължи на факта, че много хора рефинансират покупката си на имот като сключват ипотечен заем при по-добри условия с друга банка без реално да има нова сделка на пазара на имоти. Общо за първото полугодие в града под тепетата са осъществени 7622 продажби на имоти, което е ръст от 9,2%. Сключените законни и договорни ипотеки в същия период в града са 2643, което представлява увеличение от 19,5% на годишна база.

Във Варна продадените имоти през първите шест месеца на годината са 5551, като нарастват с 8,3% спрямо първата половина на миналата година. При сключените законни и договорни ипотеки в морската столица обаче ръстът отново е значително поголям и достига 20,6%. Само в рамките на второто тримесечие продажбите във Варна са отбелязали ръст от 6,5% на годишна основа, докато при ипотеките увеличението е с 13,9%.

В Бургас реализираните продажби от януари до юни са 2768, като са нараснали с 1,3% спрямо същия период на миналата година. Сключените ипотеки в града за шест месеца са 1506, което е увеличение с 26,1%. Само през второто тримесечие обаче продажбите на имоти в морския град отбелязват спад от 11,2% на годишна база, а ипотеките постигат значителен ръст от 21,3%.

Картината за сделките с имоти в цялата страна не е по-различна от тази в София и Бургас. За полугодието в цялата страна са осъществени 93 641 продажби на имоти, при 91 674 за същия период на миналата година, което е минимален ръст от 2,1%. При ипотеките увеличението е значително по-голямо и достига 12,6%. Само в рамките на второто тримесечие обаче продадените имоти в страната са 52 308, като намаляват с 4,2% на годишна база, докато при ипотеките има ръст от 6,7%.

Имотният пазар в България остава съсредоточен главно в четирите най-големи града в страната, като извън тях над 1000 продажби на имоти в периода от април до юни са осъществени само в Несебър (в местната служба по вписванията се регистрират сделките с имоти и в Слънчев бряг, Свети Влас и други курортни селища в района), Стара Загора, Плевен и Русе. В същото време в Златоград са реализирани само 18 продажби на имоти, както и едва 23 в Ардино и 25 в Трън. Общо в 16 града в страната сделките с имоти през второто тримесечие са били под сто.

В Пловдив по-често търсят тристайни апартаменти отколкото в София. Най-търсените райони в град Пловдив с цел покупка на жилище са Кършияка и Смирненски, следвани от Център, Тракия и Каменица, сочат данните на Arco Real Estate. В сравнение със София по отношение на търсенето, лек превес в Пловдив имат тристайни апартаменти. Положителна тенденция, която се наблюдава, е в повишаване бюджета на клиентите, който от 50 хил. евро вече достига до 75 хил. евро. Купувачите с бюджет до 50 хил. евро основно имат парите в брой, като много малка част от тях имат нужда от допълнително финансиране, често под формата на потребителски кредити до 15 хил. евро. Клиентите с бюджет над 50 хил. евро са тези, които искат да ползват банково ипотечно кредитиране, като една трета от тях дори търсят финансиране от над 90% на сделката.

През второто тримесечие на 2018 г. се потвърди тенденцията за нарастващ пазар, но вече с много по-бавни и умерени темпове. Както вече стана ясно, от 1 юли БНБ окончателно спря да котира лихвеният индекс СОФИБОР, който се ползваше за определяне размера на лихвите по кредитите в лева в страната. Информацията за това доведе до дискусии по повод възможността за повишаване на лихвите, което беше отречено като вероятност от експертите.

Очакванията за втората половина на 2018 г. са да няма съществена промяна на лихвените проценти по кредити и депозити и те да останат близо до текущите ниски равнища. Тези очаквания се дължат основно на силната конкуренция в банковия сектор и предвижданията за запазването без промяна на основните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочват от компанията за недвижими имоти.

Ambrosia - че вие сте на далавера. Защо не продадете на тази "двойна"цена?  Всеки имот на ипотека се плаща двойно (или на +80% от стойноста) и никога няма да си върне средствата ако не се изплати предсрочно; Е може да чакате 100-200 години. Струват ми се малко фантасмагории тези 1200 Е/м2; Може ли да докажете твърдението си?

Ето ви реална картина на панелен апартамент 64 м2 купен 1990; Стойността му сега; Като се вземат предвид тогава и сега заплатите ( смятам ,че 1200 за вишист е постижима и реална заплата) излиза ,че за 28 години, стойността на имота се е повишила 25%, което е под 1%(0,89) на година; Като се махнат разходите по имота, ремонтите, подобренията може да се окаже , че тези 25% са изядени през годините.

# 464
Не дей толкова да си сигурна, защото сега разсъждаваш от позицията на човек със собствен покрив над главата.

Ами ако междувременно ти се беше наложило да смениш няколко квартири с вае покъщнината си, и беше изгоряла с някой друг депозит, или хазяинът нещо те цакаше? Човек мисли различно тогава, и прежалва парите заради комфорта си от лично жилище Simple Smile казвам го от опит

Общи условия

Активация на акаунт