Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 29

• 67 634
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
Ми, те заплатите не растат, а цените се вдигат. Анализирай, мхъх.

# 406
От нова година държавните заплати ще скочат с 10%, от 01.09 са вдигнати и учителските. И частният сектор някак ще се нагоди, няма избор.

В тоя модел първо скачат цените много, после заплатите ги догонват.

Учителските ще бъдат от догодина евентуално Wink

А за инфлацията и цените на жилищата - ако се увеличат цените на храните, хората ще отделят повече пари за храна, оттам ще остават по-малко пари от заплата за други разходи, като наем или вноска по кредит.

# 407
Аз не съм казала, че ще спечеля - откъде го измислихте?! Исках да кажа, че това, което наблюдаваме, НЕ е имотен балон, а движение на цените нагоре: хляб, тоалетна хартия, закуски, ток, имоти.

Защото тук една група хора твърдят, че имотите растяли балонно.
Ако това беше вярно, щяха да растат САМО те, без останалите неща.
Ама ето, че не е така.

Никой няма да спечели, всички ще изгубим пари от тая работа...

Абе не било балон, 2014 - цена за двустаен 30000 евро, 2018 - в същия квартал - 65000 евро. Повече от 100% за четири години. Е това ако не е балон, какво е?

# 408
При толкова инвестиционни имоти, забравете наемите да се качват.

Печенка, не е балон. Просто си пробват хората, нормално. Ако мине номерът, да ударят кьоравото, мине.

# 409
Аз не съм казала, че ще спечеля - откъде го измислихте?! Исках да кажа, че това, което наблюдаваме, НЕ е имотен балон, а движение на цените нагоре: хляб, тоалетна хартия, закуски, ток, имоти.

Защото тук една група хора твърдят, че имотите растяли балонно.
Ако това беше вярно, щяха да растат САМО те, без останалите неща.
Ама ето, че не е така.

Никой няма да спечели, всички ще изгубим пари от тая работа...

Абе не било балон, 2014 - цена за двустаен 30000 евро, 2018 - в същия квартал - 65000 евро. Повече от 100% за четири години. Е това ако не е балон, какво е?
Миналата седмица написах, но сега пак ще повторя. През 2008 година цените на имотите бяха малко по-високи от сега, а заплатите бяха 2 пъти по-ниски.

# 410
Румка, това че пишат за заплатите на някои сектори, че са увеличени има разлика, да пишеш и да даваш.
Не знам на някой да са увеличили заплатите, а специално учителите трябва вече да са с по-големи заплати от тези на депутатите , ако вярваш на всичко. Сестра ми е учител и много добре знам колко и какво им дават.Нищо не е увеличено.
За цените, всички виждаме и пазаруваме. И още ще растат зимата. Вярно е, че като даваш за режийни и храна нищо няма да ти остава за кредити или наем. Но пък и наемодателите няма да ги дават за кило месо примерно жилищата си и да не могат после да си покрият сметки, унищожени мебели, да чистят на хората мърсотиите и т.н., защото видиш ли и такива има , че и по-лошо.
Аз наблюдавам цените, имам имот под наем, сега стои свободен по различни причини. Още от 1-2 години се чудим да го продаваме и с още малко пари да вземем по-голям малко и на по-хубаво място. Така и не се решаваме. Странното е , че за мен дори цените на жилищата (поне, като нашето в София) са в застой почти, някои успяват на по-добра цена малко да продадат , но... не е тенденция. В нашия блок доста жилища се продадоха , та знам.
Никога не знаеш кога е удачния момент, така изпуснахме и 94 и 97 година и бяхме вътре с парите.
Сега и ние не знаем какво да правим, но уж ще приемаме еврото, а икономиката ни става за мен поне все по-зле. В Гърция цените паднаха на жилищата , което ми е странно, но е факт. Просто , когато хората се борят за хляба , става страшно. Да не говорим за здравеопазването, а животът е ценен за всеки, особено като имаш близки в нужда. Даваш, даваш.... продаваш и даваш и пак не стигат за белите престилки, нищо че си осигурен. Не го пожелавам на никой , но и никой не е застрахован , та... и това е фактор, тук няма да се оправи този сектор никога.
Въпросът ми е , какво очаквате като приемем еврото и какво ще стане с имотите и цената им. Логично е да растат, поне в столицата. На фона на други държави ...тук са смешни цените поне за мен. В София ще идват и повече хора , все повече, просто защото хората няма как да оцелеят в родните си места, няма къде и с какво да изкарват прехраната си, страшно е в провинцията за съжаление. Та имотите в София и големите градове може би ще се търсят и за под наем и за продажби. Но..какви ще са цените с това обезценяване и тази инфлация , ще може ли пазарът да държи цени , когато хората нямат пари за храна и сметки... не знам , колкото и вкъщи да си приказваме не можем да се решим какво да правим.

# 411
Оки, спирам да споря Simple Smile 
Аз за себе си си направих извода, а всеки си има глава на раменете.
Не знам дали тук във форума има някаква опция, подобна на аларма. Да си запиша, и след 1 година отново да се върна към сегашния момент, за да сравня цените сега и тогава. Считам, че тогава ще са по-високи.

# 412
И какво значение има, като и 2014 и сега 2018 имате едни и същи спестявания? Simple Smile На 30 000 евро пак ли ви е било скъпо? То така цял живот нали знаете Simple Smile

# 413
Относно балона и изказването, че нямало такъв, защото и останалите цени растяли, не само на имотите. Ами аз пък не помня момент, в който цените на стоки, услуги и тнт. да не са растяли. Това значи ли, че никога не е имало балон?

# 414
И какво значение има, като и 2014 и сега 2018 имате едни и същи спестявания? Simple Smile На 30 000 евро пак ли ви е било скъпо? То така цял живот нали знаете Simple Smile

Аз нещо не ти схванах идеята на този коментар.

# 415
Не знам каква е била идеята, но коментара беше доста грозен. Освен да обиди и унизи нищо друго няма да постигне.
Харесал съм постовете на румка заради усилието и да споделя информация. Аз мисля, че освен да утежни живота на пенсионерите и социално слабите увеличението на хляба друго няма да донесе. Много ми хареса как държавните заплати скачат с 10%. Направо излитат.

# 416
Относно балона и изказването, че нямало такъв, защото и останалите цени растяли, не само на имотите. Ами аз пък не помня момент, в който цените на стоки, услуги и тнт. да не са растяли. Това значи ли, че никога не е имало балон?
Не, означава, че цените на основните неща са балон Wink И ако цените на основните неща са балон, то тогава всъщност балонът е нормалното състояние на цените и може да се приеме, че балон няма. Това е, което Румка се опитва да каже.
За мен е много просто - който смята, че има балон, да не купува и да чака да се пукне.

И да напомня, че през 2008 имаше световна финансова криза, която прерастна в икономическа, а в условията на кредитна икономика (каквато е в целия развит свят), финансовата криза неминуемо води до спад на стойността на финансовите активи. А един имот на кредит е повече финансов, отколкото реален актив (реален в смисъл на обратното на финансов, т.е. физически), защото е силно зависим от финансовата система и нейната стабилност. Тоест, колкото повече имоти се купуват с кредит, а не в кеш, толкова по-уязвими са цените на имотите при финансови сътресения. Проста икономическа логика.

# 417
Не знам каква е била идеята, но коментара беше доста грозен. Освен да обиди и унизи нищо друго няма да постигне.
Идеята на поста ми е много проста....има един процент от хора, на които винаги им е скъпо и поради тази причина, те не спестяват, защото няма смисъл. Така нещата не се получават. Трябва човек да се напъне в този живот иначе таратанци.
И по-напред съм го писал вече... какво стана 2008-ма година? Криза... и апартаментите паднаха много, ама наистина много и станаха много апетитни. Но с тази криза, какво още се случи? Банките не даваха жилищни кредити... и така седиш и пак ближеш стъклото на сладоледената витрина и си мислиш, че ближеш сладолед. Та идеята е, че като нямаш никакви пари за апартамент, то няма никакво значение каква им е цената.

п.п. и моето семейство е било достатъчно зле, да седим без ток и гладни, но едните мрънкат, другите се борим.

# 418
Идеята на поста ми е много проста....има един процент от хора, на които винаги им е скъпо и поради тази причина, те не спестяват, защото няма смисъл. Така нещата не се получават. Трябва човек да се напъне в този живот иначе таратанци.
И по-напред съм го писал вече... какво стана 2008-ма година? Криза... и апартаментите паднаха много, ама наистина много и станаха много апетитни. Но с тази криза, какво още се случи? Банките не даваха жилищни кредити... и така седиш и пак ближеш стъклото на сладоледената витрина и си мислиш, че ближеш сладолед. Та идеята е, че като нямаш никакви пари за апартамент, то няма никакво значение каква им е цената.

п.п. и моето семейство е било достатъчно зле, да седим без ток и гладни, но едните мрънкат, другите се борим.

Не се изказвай за другите без да ги познаваш!

# 419
Говоря по принцип, не специално за теб Wink
Аз лично бях на косъм да купя един имот в Редута на 35000 евро чисто нов маломерен двустаен, но ме изпревариха... така че евтини имоти имаше.... малко хора си купиха от тях.

Общи условия

Активация на акаунт