Захранване - въпроси и отговори!

• 39 203
  • 722
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
Доколкото съм чела може да предлагаш известно време след хранене или между храненията, но е много вероятно просто да я отказват. АМ също съдържа предостатъчно вода. По-скоро идеята за недаване на вода на кърмените бебета се отнася за кърмените на поискване, които имат достъп до кърма по всяко време. Защото бебетата, а и възрастните не ожадняват под час. И ако на кърмено бебе може да предложиш гърда по всяко време се предполага, че на такова на АМ няма да му забъркваш мляко на всеки 20 минути. Затова спокойно може да предлагаш водичка от време на време. Преди хранене не бих предлагала, защото ще си напълнят стомахчетата с вода, вместо с храна.

# 301
Моят син пие вода от първия момент. Пие много вода. Много я обича!
Чай съм давала само за колики.
Моя позната, учителка в детска градина каза, че при тях не дават вече чай. Всичко е кисело мляко. Толкова много кисело мляко били заложили в менюто на децата, че чак не знаели кога да им го дават..

# 302
Вода почна да пие отскоро , чай изобщо не съм давала.

# 303
Вода давам от раждането(независимо, че кърмех), но и моята бебка беше на смесено хранене.
Чай като напитка все още не давам. Купила съм 2 вида, редувам ги-с тях правя Попара за закуска.

# 304
  • София
Вода давам от първия ден в къщи. Беше само на кърма до 4 месец. Явно е до желание на родителите.

# 305
И аз мисля, че е до желание на родителите. Но откакто се върти теорията как като е кърмено не му трябва грам вода е повече вече масово не се предлага вода. И съм кърмила и пак не си представям да не давам вода на детето. Но това е един отделен спор. Темата за водата и кърменето са много хлъзгави и заедно и по отделно.
Аз лично, когато пия вода давам и на синът ми. Той още не си казва сам , за това се водя по себе си. Но той пък не отказва никога

# 306
Има поне няколко теории защо бе се дава вода под 6 м.:
-За кърмените бебета е ясно, че се пълни стомаха с вода вместо с кърма и оттам може да намалее кърмата, а и му се запълва стомахчето вместо с храна (мляко) с вода.
http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/
Макар че и АМ съдържа солидна доза вода така че не виждам разлика особено по отношение на втората теория, която напоследък е доста разпространена и съм я чела и поне в няколко бебешки книжки. Линкът е произволен, може да намерите и други по темата, ако се разтърсите:
https://www.reuters.com/article/us-water-babies/drinking-water-c … COL16728820080521
На някои места изпадаха в такива крайности по темата, че чак се обясняваше, че плуването за бебета трябва да е под строг контрол и много да се внимава да не гълтат вода...
Третата теория е че просто след 6 месеца ако започнете да замествате хранения намалява количеството течности логично и тогава е добре да се включи водата. Това меи каза и педиатърката.
Истината сигурно е някъде по средата.
В крайна сметка аз избрах да не давам вода в началото, а сега вече няма да описвам какъв зор е и че ясе още не пие вода. Може и да не съм постъпила правилно, не знам. Но все някога ще пропие де Grinning

# 307
  • Варна
Аз лично, когато пия вода давам и на синът ми.
Разликата между теб и изключително кърмените бебета е, че ти не караш само на мляко. Ядеш твърда храна, естествено, че трябва да пиеш и вода. Кърмачето обаче, което яде само и единствено мляко, което пък съдържа голямо количество вода, е просто излишно и безсмислено да поема ОЩЕ вода. Точно защото тя заема мястото на калориите, мазнините, витамините и изобщо всички вещества, от които то има нужда. Вместо вода може и трябва да пие мляко. За бебетата на АМ може да се предлага вода между храненията, просто защото няма как да им забъркаш дозичката всеки път, когато ожаднеят. А и защото при храненето от шише може да контролираш изпитото мляко, т.е. поетите хранителни вещества. При кърменето не е така, затова когато бебето е гладно или жадно - просто предлагаш гърда. То със сигурност ще утоли жаждата си. А ако държиш да кърмиш под час - тогава е редно да предлагаш и вода.

# 308
Моето е на 8 месеца, изключително кърмено, и вода не ще и туй то. Плюе я и това е. А аз искам да давам, че има запек, особено сега откакто почнахме и захранване. Ма не и не.

# 309
Предполагам вода по всяко време и не иска и не иска. Ако се излъже някой път я повръща след минути. На 5+ месеца е от близо два месеца е изцяло на АМ. Изобщо не искам да се притеснявам и затова, когато е готов ще пропие.
Ако може някой да ме посъветва как да я давам пустата вода.

# 310
Точно защото се изпада в спор винаги , когато се спомене думата вода в комбинация с бебе казах , че е много хлъзгава тема

# 311
Докато пие само АМ няма да иска вода, ще пропие най-вероятно след като захраните бебето.

# 312
  • София
Наистина хлъзгава тема. Не чета щуротии за начините на отглеждане на бебе, действам си по инстинкт. Един голям процент от организма ни е съставен от вода. Водейки се по тази логика аз давам вода на бебето от третия ѝ ден. За други моята логика куца и не съм права Както го чувстват така да го правят. Не мисля, че е хубаво, когато се начукват канчета за едното или другото. Възрастни хора сме, решенията и отговорностите за собствените ни деца са наши.

# 313
  • Варна
Аз не виждам начукване на канчета. Защо винаги изказването на различно мнение се приема като начукване на канче??? Изказваме съображения. Тези, които се колебаят как да постъпят могат да прочетат, да размислят и да вземат решение за себе си. Какво толкова нередно има?
п.п. по повод водата в човешкото тяло, а в кърмата какъв е процентът вода замисляли ли сте се?

# 314
Броколите как да ги замаскирам, защото ги въвеждам, а бебето не иска й да чуе за тях. От дарече ги надушва и реагира много бурно.

Общи условия

Активация на акаунт