Захранване - въпроси и отговори!

• 39 157
  • 722
  •   1
Отговори
# 585
  • Плевен
Мисля, че слънчо имаха млечна каша. Също някои готови в бурканчета. Но не съм купувала и не знам точно. Може да добавяш кърма в кашата, ако ти се цеди. Защо трябва да ам? От поста съдя, че сте на кърма.

# 586
  • София
Почти стигнахме и ние до захранването ( бебе е на малко над 5 м. и половина). И се оказа, че нищо не ми е ясно. Мисля да започна с пюре от тиква. Четох, че трябва да се даде на обедното хранене. Кое е обаче при нас обедното - бебе яде в 9:00, 13:00, 16:00, 19:00 и 21:30 (по принцип човекът е кърмен на поискване, но всеки ден горе-долу така му е падат храненията). Та в 13:00 или в 16:00 да включа пюрето? Също така, колко дена да давам тиквата? След това втория зеленчук, картоф примерно, да го смеся ли с тиква или да си го давам самостоятелно? В момента долните зъбчета растат, да отлагам ли захранването заради тях?

# 587
В 13 трябва да включите пюрето , за схемата всеки си има различна.
При нас беше докато му писне от картофа 4-5 дни след това добавях към картофа останалото.

# 588
Аз започнах с пюре от сладък кяртоф в 10 часа, че ако има алергична реакция да имам време да реагирам! ппез деня.

# 589
  • Somewhere in Spacetime
И аз давам между 09,30 и 10,00 часа сутринта, за да наблюдавам за евентуални проблеми.

# 590
Фаумеа, картофът е глетав и гаден самостоятелно. Добаввяй към веч въведен зеленчук, в случая тиква, с която искаш да започнеш. С тиквичка също.

# 591
Аз защото е гаден ,първо него въведох

# 592
  • Плевен
Ти като гледам си започнала със сладък картоф, който няма нищо общо с картоф на вкус. Обикновения си гаден самостоятелно, така че е по добре да се смеси с нещо.

# 593
  • Варна
Аз давам новите храни на обяд, така каза и педиатърката, когато се падне: от 12 до 14 часа. Вече, понеже е по-голям, на цели 10 месеца, зърнените давам в 10-11 часа, когато са за първи път. Аз започнах с картоф, после четох Маги Пашова, която го отрича и впоследствие не бих дала като първа храна, но синът ми яде всичко и си го хапваше, първите 4-5 зеленчука давах по тази схема: 1 лъжица първи ден, 2 втори и така до 5 на пети ден, после започвах следващия(дадох картоф, морков, тиква, тиквичка), после въведох така ябълка  и круша, тях също на пара ги правих. После педиатърката каза, че след като реагира добре, да започвам да въвеждам по-бързо, за 2-3 дни, не 5. И тогава започнах да смесвам, лъжица нов и въведените, но реално от началото може да се смесва, аз исках да видя реакцията му към чистите вкусове на храните, доста забавно е понякога.
Питах педиатърката какво задължително да спазвам с храненето след 10 месец, каза да е разнообразно, жълтък цял, питах до кога да редувам с месо, каза че може вече заедно: 5 дни задължително с месо и 5 с жълтък, не спомена за супи и т.н.
За въпроса със захранване и адаптирано мляко не мога да взема отношение, а и предполагам другите не пишат главно, защото аз никога не съм давала и кърмя. Аз давах чисти пюрета, без да добавям кърма. Захраних на 5+++ по съвет на педиатърката и защото той си имаше всички признаци за захранване, дотогава беше изключително кърмен. От гледна точка на желязото в организма мисля, че съветват за малко по-ранно от 6 месеца захранване, когато са само на кърма.
Момичета, всяка решава за себе си, но не напразно другите момичета хвърлят усилия да ви убедят, че ранното захранване е вредно, почетете, може и да спестите здравни проблеми на детето си в бъдеще. Към момента няма как да разберете, че е проблем.

# 594
Аз също започнах рано беше на 5м. и започна да повръща (има си рефлукс) бях се ядосала, защото започна да се запича от антирефлуксното мляко и пробиотик не помогна. Спрях. Започнах пак след две седмици. Сега е на 6м. и вече се радва като си види чашката с лъжица. Понякога му харесва и си изява всичко, понякога не иска и не го насилвам давам си млякото. Когато е готов ще заместим хранене изобщо не се притеснявам кога ще стане.

# 595
  • Somewhere in Spacetime
С овесена каша ли е най добре да започна въвеждане на глутена? И след колко дни като започна ще е ок да въведа и нещо друго
Овесът не съдържа глутен, ако това го пише на опаковката. Затова може да започнеш с овесени ядки, на чиято опаковка нищо не пише. Предполага се, че в този случай са замърсени с глутен при обработката им. След това може да въведеш ечемик-ръж-спелта-пшеница. Това изброяване е по възходящ ред според процентното съдържание на глутен.
Под нещо друго какво имаш предвид - друга зърнена глутенова храна или друга храна изобщо?
Цитруси могат да се дават след 6 месеца според новите проучвания. Не са алергична храна, но са с много киселинна храна, дразни стомаха дори на възрастен човек. Моето мнение след 1 година,  дори 1.6 г., и то разреден. Нарът само на сок, отново след 1 - 1.6 г. Води се алерген и запичаща храна. Може и по - рано, ако прецениш.

Последна редакция: сб, 13 окт 2018, 09:28 от ∞Black Hole∞

# 596
Мисля, че слънчо имаха млечна каша. Също някои готови в бурканчета. Но не съм купувала и не знам точно. Може да добавяш кърма в кашата, ако ти се цеди. Защо трябва да ам? От поста съдя, че сте на кърма.

Там е въпроса, че не ми се цеди Joy нямам и помпа за тази цел. Сега давам каша и дохранвам с кърмене след това. Грешно ли е?

# 597
  • Плевен
Ами това е най добрия вариант. Не разбирам защо на кърмено бебе трябва да се пробутва ам. Педиатърката обоснова ли се? Ако искаш да спираш да кърмиш, да но иначе за какво. Те и без това кърмените бебета са си пристрастени и колкото и да са хапнали винаги може да си муцнат малко от мама 😊😊😊

# 598
Тя не ми е казала за АМ, а за млечна каша, аз прецених, че е по-добре да слагам АМ в безмлечна каша, отколкото да й давам от млечните каши с краве мляко. И без това не намерих млечна каша в магазина. Но като цяло педиатърката ми казва да правя неща, които според мен биха довели до приключване с кърменето от рано, затова от едното ми ухо влиза от другото излиза.   

# 599
  • Плевен
Lale.nce сега видях в сайта на хип, че предлагат млечна каша. Пише, че е с мляко за кърмачета.

Общи условия

Активация на акаунт