Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 409
  • 779
  •   1
Отговори
# 480
Нямате ли клауза в договора да не се допускат домашни любимци? Котката вътре много мирише, ако няма хигиенни навици, ако не се чисти редовно, ако не е кастрирано... Пък куче съсипва, гризе, цапа. Иначе котка с добри навици, кастрирана и като се чисти редовно, не е задължително да мирише. Но пуска косми задължително, понякога къса пердета. Аз не бих взела животно в апартамент, и ако съм наемодател никога не бих се съгласила.

За тоалетните вече не се чудя, ние сме оставяли идеално чисто след нас във всички квартири, защото така си поддържаме. Но като знам леля ми в какво състояние си завари банята след като купи апартамент - така си живеели хората, с един пръст наклепана мръсотия по всичко. И не квартиранти, ами в собствено. Просто някои хора са си мърльовци.

# 481
Таис, тези не бяха ли деца на колега или на някакъв познат на мъжа ти? Натискайте този, който ги е препоръчал, да помисли пак другия път като препоръчва.
Точно така е .
Аз досега не съм се месила, само отнасям негативите с разни лоши решения. Специално тези стояха пет години при този наем, а аз за пет години смених точно толкова наематели Joy , та и аз съм един светъл пример ..
Страшно съм доволна, че са се махнали, отдавна искам да оправим там . Нямаше как да се вдига наем без подобрения и те да са в апартамента. Или трябваше да се вдигне със стотина лева. То нещата си дойдоха на мястото покрай подмяната на тръбите за водата, та мм му прекипяло, че за един ден майсторите ги сменили, на другия ден той отишъл да замазва и девойката се разбучала, та ги предизвести изненадващо и за самата мен и него , той е много търпелив и деликатен. Всичко ще се оправи, аз се радвам на развитието. Въпросът е, че сега не знаем изнесли ли са се , или - не. Тези обувки в кутиите / нови дамски/ чии са, а и предизвестието не е изтекло един вид. Да не започнат някакви неприятности, че вече влизаме там. Мебели, всичко ще се сменя, то е ясно. Ще ви държа в течение. Дано нямаме ядове.

# 482
Тайс, вероятно са забравили обувките при изнасянето. Ако няма други техни вещи и са само кутиите нови обувки, може би ще се върнат да си ги вземат. Сменете патрона на вратата, не за друго, ама да няма после някакви щети нарочни-я вода пусната, я нещо друго. Обувките им ги върнете (то е ясно, но нека те ви потърсят , като не могат да влезнат ще видите как ще се обадят) Вижте си платените сметки за консумативи да не са ви замъкнали и дали ще ви покрие депозита щетите и сметките. То може и да е старо обзавеждане, ама не значи  че трябва да е погром. Би трябвало поне почистено да го предадат и с вещи както са го приели. Огледайте хубаво за щете. Мен ме съмнява да не са направили нещо, щом не ви вдигат и са оставили така ключовете. Толкова години си им давала покрив, вярно плащали са, ама  и хотели има нали? Щом търсят жилища, значи има за какво и трябва да са коректни и двете страни.
   Да питам, ако предадете работещи уреди (някои в гаранция) и се развали при ползване , кой поема щетите. Аз съм записала в договора да се предава с уреди работещи и вид както е бил, ама това никога не е ставало. Направо съм на Пепеляшка станала.  Като се замисля, сте прави. Колкото повече неща има толкова повече "прелетни" се лепват. Който е сериозен си има поне свои завивки и кърпи. Ако е чрез фирма (преди бях много против) също е някакъв знак, че няма да стои няколко месеца и да съсипе имота. Все ще поляга някакви грижи да е относително чисто. Няма все комисионни да плаща.
Крайно време е наемателите да си вървят с някакви препоръки или мнение. ПРимерно оставили без задължения имота, почистен и без забележки. Това е достатъчно поне за мен. Сега отиват някъде на чисто, съсипват и изчезват. Може и на измамници да попаднете (като мен), може и да платят наем и депозит и повече ...свършва спокойствието, коментирахме го вече.

# 483
  • София
Това с препоръката аз поне вече ще го искам. Не, че не могат да ми дадат телефона на майка, брат или приятел, но поне ще си намисля конкретни въпроси, на които да ги хвана ако ме лъжат.
Ще се радвам и вие да го правите за да почнем вече малко да ги възпитаваме наемателите как да освобождават жилище с идеята да можем да ги нахраним прд следващия им хазяйн.

# 484
  • Варна
Уреди ако са нови, то би трябвало да са в гаранция и ремонтът да е безплатен. Ако пък са стари, то значи вече са амортизирани и си им е дошло времето. Няма вечни неща. Няма начин да се бръкна за ремонт за 15 годишна чужда фурна. Говорим за разваляне, причинено от употреба по предназначение. Сега естествено, че ако да речем изтърва метално гюле върху керамичен котлон и го счупя, ще трябва да купя нов за моя сметка. Но това са редки ситуации. С моя хазяин сме се разбрали ако нещо сериозно трябва да се ремонтира, той ще ми приспада сумата от наема. Иначе дреболии като крушки сама си поемам.

# 485
Търсете си възпитани наематели отначало, кого и как си мислите, че ще превъзпитавате вие? Вие ще започнете да възпитавате в ролята на какви? Много са възпитани изразите от сорта "да ги нахраним", кой идва от село и кой е столичанин, кой ползвал външна тоалетна, че на другите да давате необходимото възпитание. С това важничене и гледане от високо, може и да се намери отговор на въпроса как будите агресията в отсрещната страна.

# 486
Така е, всяко нещо си има амортизация и времетраене. Обаче ми е странно как се развалят непрекъснато неща, които у нас примерно с години издържат без ремонт (а аз не съм толкова внимателна и съм припряна). Да, развалят се, ама на печка зависи как я ползваш и поддържаш. Батериите също на чешмите как затваряш и въртиш, пералня колко товариш и с какво. Не знам...за мен е учудващо колко бързо се развалят нещата (не, че трябва да са вечни) Прахосмукачка дали сменяш торбичка и колко време е включена примерно.... Крушки е ясно, аз питам за бяла техника. Хладилника, ако не е чистен година и нещо и е пред пръсване и пуснат силно (това едно момче , беше го изключил и предаваше жилищете, еми...то чудо беше камерата) Моя колежка пък 2 тоалетни чинии смени за 5 години ;все се чупели и се чудеше какво става. Странно ми е, че необзаведен и обзаведен в един квартал и еднаква квадратура са почти същите като цена от 50-100 лв разлика. примерно. Ми... то повече сметка наистина има необзаведен да е, ама преди се търсеха такива, сега всеки гледа обзаведен , че и да е модерно , че и чисто, ама... За мен , който ползва и ремонтира. Ако е твое вкъщи и се развали пак си ремонтираш. Не пиша за 100 годишна печка раховец или хладилник Мраз, но...

# 487
Сега се сещам и за друго. Наемите в чужбина. Няма да коментирам цени, отношения и т.н. На мен ми направи впечатление на моя колежка пак , дъщерята, трудно намери за пръв път под наем да живее, защото просто не е била никъде , а навсякъде искали препоръки. Накрая бащата отиде и гарантира за детето и се разбра с хазяите, търсеха цял месец близо-дистанционно накрая и по телефона от тук той , а детето там.(на 19г) Договорът включвал и  да мие прозорците или нещо такова. Ми при мен това е мечта дори за година някой да го направи. Аз нямам спомен някой да го е правил поне при мен Толкова условия и изисквания , че тук ... никой не смее да забие пирон в стената, предимно необзаведени и т.н.

# 488
Баба ми на 90 почина и 15г живя с котарак. Е, няма такава смрад! С години няма да измирише, а ние трябва да го издинем из основи, за да пуснем наематели.
В жилище на ММ, свекъра го отдава, живяха с куче, сега с котка, всичко било леш! Ама ние не участваме никак там.
Та, никакви животни няма да разреша аз.
махни миизмите с ензими от вет аптека.
Ние махнахме нашите с къртене, но нищо - така махнахме и сгур Та отдолу. Стана супер и не мирише. Но преди това още с влизането и ми се повдигаше и повръщаше. Аз съм чувствителна на силни миризми и беше ужас.

# 489
Търсете си възпитани наематели отначало, кого и как си мислите, че ще превъзпитавате вие? Вие ще започнете да възпитавате в ролята на какви?
Едва ли някой търси не възпитани. На една среща как да прецениш какъв е? Гледаш го с нови дрехи, усмихнат, доверяваш се. После  мизериите му са за моя сметка.

# 490
Идеята за препоръките МНОГО ми хареса. Ако са били на квартира в София - може да питам за предишния адрес и наемодател, и контакти. И пред тях ще звънна да проверя- да поговоря с човека. Да не се окаже, че е техен познат и да го наговорят. Така - неочаквано - ама много ми допада идеята Simple Smile
Някой пробвал ли е?

# 491
Така е, всяко нещо си има амортизация и времетраене. Обаче ми е странно как се развалят непрекъснато неща, които у нас примерно с години издържат без ремонт (а аз не съм толкова внимателна и съм припряна).
Ами развалят се всъщност. Изолация се топи, кабели се пречупват от неправилно огъване при монтиране, табло гори, корозия, нагреваеми котлони се издуват, пружини се разтягат, токови удари... И всичко от нормална експлоатация.
Най-грубо, развалянето се поема от наемодател, счупване от наемател. Различни неща са, едното е просто употреба, другото е неправилна употреба. За едното няма видими следи, освен неработещ уред, за другото има драскотини, огъвания, счупено.

# 492
Румка, няма как по телефона, може всякакъв да ти даде и да си говориш с кой да е.
То си има история всеки наемател, така е в чужбина и не смеят да не плащат и подържат
Може би с договора от стария наемодател (то пък там са ти данните и не знам) и препоръка от него някаква в 2 реда. Ако няма... значи... или не я дава по ред причини , или се е изнесъл , както при таис и при мен. Но трябва да има начин, това става вече нетърпимо (не искам да обидя съвестните и отговорни хора, има и такива , но все по-малко стават) Кой при тези закони у нас ще е коректен, къде ще го търсиш, всякакви случаи има. Пазете си касовите бележки и гаранционните карти от новите мебели и уреди (това е важно после , ако ви изнесат имуществото и такива случаи има , май в тази тема четох)  То кой ще ти чисти, подържа , плаща , особено преди излизане или решил да се мести някъде по-изгодно или вече съсипал и оцапал, бе... какво ще го задължи да го направи?  Някакъв депозит? То ако е малко жилището какво ще покрие депозита, защото и наема е малък. Като чуваш , че някой си живее без да плаща наем и сметки и се прави на отворен, ти що да си балъка да си даваш парите. Все повече пустеещи жилища ще има , не че няма да искат хората да си ги дават, просто са изгорели много. Моето още стои празно, не смея да го дам, при това ремонтирано преди 2 месеца и вложила всичко дето имам да съм на пазара , както трябва и си намеря читави хора, еми намерих....та видях как "цъфтят налъмите".((

# 493
Моя колежка пък 2 тоалетни чинии смени за 5 години ;все се чупели и се чудеше какво става.
От калпав монтаж или неравност на основата, а може и презатегнат винт.
Не е сложено подходящото лепило/силикон на основата по цялата допираща повърхност,
а само след това фугиране.
ПП Правя "армировка" с мрежа за комари и силикон от вътрешната страна преди да "захлюпя"
чинията към основата.

Скрит текст:

# 494
  • Варна
Странно как никога не съм чупиланпералня, хладилник, тоалетна чиния, плочки, огледало. Чупила съм легла, калпав МДФ и чета облегната, изгоряха реотани на печката, май няма друго. Това е за 12 г и две деца. Че и не пазя кой знае колко.
Кой би ме задължил да пазя чиждо ако няма последствия?! Как ще си платя последн наем, че и да чистя?! Щом няма тояга, няма и съвест и отговорност. У нас трябва да се промени закона, не виждам да има инициатива някаква. Може би ако пустеят още жилища ще се направят промени.
Интересно ми е как като нямаш пари, питаш за жилище на баш Центъра, това за мераклийката дето ми я намериха. Наемите скочиха и по кварталите. То пък знае ли човек може да пипадне на някой като моя свекър, 65м2 до ФК за 250лв дава Simple Smile)) да капело хаха

Общи условия

Активация на акаунт